V průběhu našeho SCD videokurzu zdarma, předwebináře a blížící se série našich SCD webinářů vznikla spousta otázek na téma ořechy a mletí ořechů na „mouku“. Rozhodla jsem za pomoci Elaine – jejich stránek a dalších spolutvůrců, kteří se SCD výživou zabývají vypsat do blogu nejčastěji používané ořechy v SCD kuchyni a o jejich vlivu na zdraví.

MANDLE – obsahují velké množství různých flavonoidů a pokud jsou zastoupeny ve výživě v dostatečném množství, což bude s SCD hračka, snižují výskyt kardiovaskulárních one-mocnění.
Tuky v mandlích – mononenasycené a polynenasycené jsou velmi příznivé pro ochranu srdce např. před ischemickou chorobou srdeční nebo cévní mozkovou příhodou, a na ochranu cév např. před kornatěním tepen.
Dále mandle obsahují vápník, hořčík, draslík a tyto minerály pomáhají snižovat vyšší krevní tlak a brání rozvoji arteriální hypertenze – chronickému zvýšení tlaku krve v cévním řečišti.
Mandle dokážou snížit hladinu LDL krevního cholesterolu díky obsahu rostlinných látek, fytosterolů. Obsahují až 55% tuku, je tedy dobré na to myslet při jejich nadměrné konzumaci 😀

Mandle mají blahodárný vliv na naše zdraví a pravidelná konzumace se doporučuje kromě již zmíněných vlivů na srdce, cévy a krevní tlak také v těchto dalších oblastech:

1/ těhotným a kojícím matkám, mandle obsahují důležité látky pro příznivý vývoj plodu a kojence, mléko z mandlí podporuje tvorbu mateřského mléka
2/ jako prevence proti rakovině – mandle jsou zásadité
3/ podpora pro růst vlasů, nehtů, kostí a zubní skloviny
4/ podporují v uzdravování osteoporózy a demineralizace kostí
5/ jsou výborným zdrojem energie obzvlášť pro diabetiky
6/ podporují imunitní systém
7/ posilují nervovou soustavu, pomáhají lépe zvládat stres nebo únavu
8/ dodávají tělu energii a vitalitu potřebnou pro sportovce a těžce pracující

Mandle se doporučují jíst čerstvé, to ovšem platí pro uzdravené, a nebo pro ty z vás, kteří jste již v 5. fázi uzdravování pomocí SCD. Vzhledem k SCD „pravidlům“ je nutné velmi dobře vědět, kdy mandle můžeme zapojit do našeho jídelníčku neboť pro uzdravení ulcerozní kolitidy, crohna a dalších je konzumace čerstvých mandlí navíc se slupkou nevhodná, dráždí střevo!!

MLÉKO z mandlí
Mlékem z mandlí nahradíme kravské mléko – mléko obsahuje laktózu – cukr dvojitý, a proto tolik lidé trpí ekzémy, alergiemi a intolerancí na mléko. Jak si ho doma připravit? Recept ZDE.
Mandlové mléko je bohaté na kalorie a živiny, velmi se hodí pro děti, zvlášť psychicky labilní, s poruchami koncentrace, protože obsahuje vysoké množství kyseliny linolové (linoleové) a fosforu a to má vliv na zvýšení duševní výkonnosti.

Možná, že bych mohla dále pokračovat, ale jako základ by tyto informace mohly stačit, podrobnějším výčtům a dalším zajímavým informacím se budu věnovat o něco poději 🙂

Náhledový úvodní obrázek je vypůjčen z webových stránek porubs.wix.com

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty