Kešu jsou semena stromu ledvinovníku západního (anacardium occidentale), stromu tropického, vysokého až 12 metrů, který roste ve střední a jižní Americe. Tento „ovocný” strom je rozšířen i celosvětově, v suchých tropických oblastech. Mezi největší pěstitele patří Brazílie, Indie, Indonésie, Mozambik, Nigérie a Tanzanie.
Semeno je uloženo v ořechu ve tvaru ledviny. Je zavěšeno na dužnaté jedlé stopce, vzhledem připomínající hrušku (někde se píše jablko), která se společně s kůrou a větvemi z prořezu zkrmuje pro dobytek. Dužina se využívá také na výrobu džemů nebo kompotů. Lisuje se z ní šťáva, ze které se vyrábí alkoholické nápoje (víno) nebo ocet. Dužina je bohatá na vitamín C a taniny.
Skořápky ořechů obsahují toxický olej „kardol”, který velmi dráždí kůži a sliznice, a při zpracování si vyžaduje velmi pečlivé odstranění této kapaliny. Olej se využívá k výrobě např. průmyslových nátěrových hmot, laků a barviv, přidává se do insekticidů, v Indii se jím tradičně impregnuje dřevo jako ochrana proti termitům.
Využívá se i dřevo stromu, například při výrobě nábytku, kterému se říká „bílý mahagon”.
Ořechy (jedlé nažky) obsahují vitamíny jako jsou niacin, kyselina pantothenová (vitamin B5), pyridoxin (vitamin B6), riboflavin, thiamin (vitamin B1), vitamin E a nesmím zapomenout na kyselinu listovou.
Pyridoxin snižuje riziko homocystinurie – metabolické onemocnění a sideroblastické anemie. Niacin (kyselina nikotinová) je známý jako tzv. „protipelagrový faktor“ a jeho dostatečný příjem v potravě brání vzniku různých dermatitid.
Kešu jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
Konkrétně pro mne jsou ořechy kešu úžasné v tom, že obsahují velké množství hořčíku, který má vliv na křeče dutých orgánů např. tlustého střeva, dělohy – při bolestivé menstruaci a nebo při angině pectoris. Dále obsahují hodně železa, draslíku a fosforu, pak také manganu, selenu a zinku.
Ořechy kešu mají 45% tuku, což je daleko méně než je tomu u pekanů nebo mandlí. Obsahují vysoké množství karotenoidů, které působí velmi příznivě na kůži, na oči, zabraňují tak degeneraci sítnice. Mají velký vliv na nervovou soustavu, působí příznivě při podrážděnosti nebo depresích. Víte, že si z kešu můžete připravit úžasnou smetanu? Recept ZDE.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj Marky, dnes jsem dělala svoje první kešu máslo. Úplně nevím, jakou by mělo mít konzistenci, ale to moje vypadá spíš jako pomazánka, ale lez ho bezproblémů roztírat. Můžeš mi prosím poradit, jak ho děláš případně ty? Děkuji
Ahoj Blani, já ho zatím ještě nedělala, ale mám v plánu si vyzkoušet nějaká másla vyrobit, tak jak k tomu dojde, udělám recept. Navíc mám nový mixér tak je čas mu pěkně zavařit 😀
zdravím,chci se zeptat,když namočím kešu,tak pak je musím zase usušit,abych je nasekala na mouku,nebo jak vy to děláte díky za zprávu Majka
Majko, proč je namáčíte a pak sušíte? já kešu namáčím jen někdy, když je chci jíst třeba jen tak….pokud z nich chci mít mouku, rovnou je pomelu 🙂
Marky, děkuji za odpověď … já vlastně žádný neduh nemám. Jen jsem delší dobu hledala alternativu stravování. A k stravování SCD mě to vyloženě přitáhlo a to už jsem hodněkrát zkoušela různé styly stravování, ale vždycky mě děsilo, že už nikdy si nedám …. A i přesto, že jsem vysadila přílohy, pečivo apod., tak si nepřipadám šizená. A určitě nestrádám, spíš naopak. Ano je to o domacím vaření, ale hrozně mě to baví, vše je nové a jednoduché. Je to rychle a chutné vaření. Nejraději bych všem SCD doporučila, obzvlášť těm co mají nějaký zdrav. problém. Moc děkuji za Vaše stránky.
Moni, tak to mám radost, jste krásně otevřená, hlavně sama nejlíp víte co je pro vás nejlepší 🙂 Díky moc za váš příspěvek, je hezké to číst 🙂
Jsem nadšená, děkuji za spoustu informací a nápadá, jak zpestřit jídelníček.
Jen jsem nikde nenašla co slunečnicové semínka? Můžu přidat do jídelníčku?
Děkuji
děkujeme za pochvalu Moni 🙂 pořád nevím, co řešíte za neduh, v jaké jste fázi nebo jste mi to psala? já vám nemůžu dopovědět jen tak odhadem, nezlobte se, ale denně odpovídáme na desítky otázek…semínka se zařazují 3 – 6 měsíců po uzdravení..
Zdravím Marky, chtěla jsem se zeptat na obsah šálku u chleba, jestli ten šálek má 2,5 dcl, nebo víc, abych měla představu a druhý dotaz mám ten, když do chleba jde 5 šálku mandlové mouky, teda 5 šálku nasekaných mandlí, tak to je asi nejlepší kupovat mandle na váhu, třeba rovnou 1 kg a víc, vůbec nemám přestavu kolik to množství je.
Moc děkuji ža odpověď, chci začít vařit a připravovat jídlo dle vašich receptů, ale musím jít lecos nakoupit a proto chci mít představu co, kolik prikůpiť,
Ještě jednou díky Slávka.
Ahoj Slávko, můj šálek má 220 ml..nikdy nedávám plný šálek….asi půl centimetru pod okraj….
Pokud to chcete rozjet s SCD, chce to celkově změnit svůj nákupní košík…dá se upéct chléb i s menším nákladem na mandle, kešu nebo pekanové ořechy…recept budu přidávat na stránky…mějte trpělivost, rozjíždíme 2. kolo webinářů, a je toho opravdu hodně….ale dá se uspořit na oříšcích a dá se vyměnit tvaroh za mrkev třeba…tím se chlebík podstatně změkčí, zjemní :)) místo 5 hrnků mandlí se dá 2-3..poměry jsou trošku jiné, Marky
Buďte zdrávi, jaký používáte zdroj na kešu? zatím jsem žádný bezpečný nenašel, vždy je v balení velké procento ořechů již žluklých. (což je patrné při rozpůlení, kdy je v “řezu” po obvodu ořech tmavší. Musí být v celé ploše světlý.) nebo jsou na chuť cítit plíseň či hniloba. Pozor ořechy jsou obecně velmi problematická potravina díky skladování co se bezpečnosti a možné míry zdravotních následků týká. Pokud jsou ořechy v pořádku jde o velmi prospěšnou potravinu, ale musí být před konzumací alespoň 8 hodin namočené aby se odstranili inhibitory enzymů a dále se zkazí zejména jejich tuky tepelnou úpravou.
Zdravíme Pavle!
Zdroj na oříšky máme firmu Marc a Starý…ořechy jsou kvalitní, dlouho nám vydrží, máme je na chladném místě na chodbě, více o skladování je psáno v článcích…
O namáčení o ořechů se zmiňuji v jednom ze článků…máte pravdu, namáčení ve vodě předtravuje, znásobuje a stabilizuje živiny, transformuje esenciální mastné kyseliny a bílkoviny v tuky rozpustné ve vodě a volné aminokyseliny, a tím zvyšuje jejich buněčnou asimilaci. Zvýší se tak výživná hodnota – probudí se dřímající enzymy, které jsou uspané díky inhibitorům. Po namočení se inhibitory deaktivují a tím se enzymy probudí….buďte zdráv! 🙂
Dobrý den Marky, můžete mi věřit, kyselina palmitová je opravdu nasycená. Jsem absolventkou Vysoké školy chemicko technologické, obor potravinářská technologie. Samozřejmě nejsem neomylná a nevím vše, ale toto je úplně základní věc, kterou mi můžete věřit. Alice
Alice věřím vám! :))) I Radek mi to teď zjišťoval, přišel s tím stejným..tak já to teď rychle mažu opravit, a to tak, že je smažu obě, ať si každý když tak pohledá sám 🙂 díky díky díky!
Vidíte, obor chemie je pro mne neprobádaná oblast a tudíž se musím spoléhat na “zdroje”…i ty mohu být omylné, ale to už dávno vím, i my s Radkem každému radíme, ať informace hledá a pořád ověřuje, jsou-li pravdivé.
A já mám to štěstí, že mě sleduje profík z oboru 🙂 Krásný den a ještě jednou dík, Marky
Dobrý den, včera jsem byla kupovat zásoby v Makro a koupila jsen rovnou kilo kešu ořechů. Ale teď jsem zjistila, ze jsou pražené (nesolené), přitom co koukám na ostatní menší balíčky, mám NATUR. Je to důležitý rozdíl? Díky za odpověď
Dobrý den,
pěkný článek o kešu .Jenom je zde jedna nepřesnost- kyselina palmitová není mononenasycená kyselina, ale nasycená kyselina. Kyselina olejová skutečně je mononenasycená, tzn. že má jednu dvojnou vazbu v řetězci
Díky Alice za doplnění informací, čekala jsem to, protože jsem se dočetla, že je nenasycená, a pak v dalším příspěvku, že je nasycená…takže? kdo má pravdu? jestli se v tom vyznáte, budu ráda za každé potvrzení a to pravdivé 🙂 Marky