Kešu ořechy jsou u nás doma nejoblíbenější. Dokonce jsou na tom cenově lépe než třeba mandle nebo pekany, a to je velmi příjemné.

Kešu jsou semena stromu ledvinovníku západního (anacardium occidentale), stromu tropického, vysokého až 12 metrů, který roste ve střední a jižní Americe. Tento „ovocný” strom je rozšířen i celosvětově, v suchých tropických oblastech. Mezi největší pěstitele patří Brazílie, Indie, Indonésie, Mozambik, Nigérie a Tanzanie. 

kesuSemeno je uloženo v ořechu ve tvaru ledviny. Je zavěšeno na dužnaté jedlé stopce, vzhledem připomínající hrušku (někde se píše jablko), která se společně s kůrou a větvemi z prořezu zkrmuje pro dobytek. Dužina se využívá také na výrobu džemů nebo kompotů. Lisuje se z ní šťáva, ze které se vyrábí alkoholické nápoje (víno) nebo ocet. Dužina je bohatá na vitamín C a taniny.

Skořápky ořechů obsahují toxický olej „kardol”, který velmi dráždí kůži a sliznice, a při zpracování si vyžaduje velmi pečlivé odstranění této kapaliny. Olej se využívá k výrobě např. průmyslových nátěrových hmot, laků a barviv, přidává se do insekticidů, v Indii se jím tradičně impregnuje dřevo jako ochrana proti termitům.
Využívá se i dřevo stromu, například při výrobě nábytku, kterému se říká „bílý mahagon”.

Ořechy (jedlé nažky) obsahují vitamíny jako jsou niacin, kyselina pantothenová (vitamin B5), pyridoxin (vitamin B6), riboflavin, thiamin (vitamin B1), vitamin E a nesmím zapomenout na kyselinu listovou.
Pyridoxin snižuje riziko homocystinurie – metabolické onemocnění a sideroblastické anemie. Niacin (kyselina nikotinová) je známý jako tzv. „protipelagrový faktor“ a jeho dostatečný příjem v potravě brání vzniku různých dermatitid.
Kešu jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zároveň zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu.

Smetana_Kesu_Marky_SCD_recipes-11Konkrétně pro mne jsou ořechy kešu úžasné v tom, že obsahují velké množství hořčíku, který má vliv na křeče dutých orgánů např. tlustého střeva, dělohy – při bolestivé menstruaci a nebo při angině pectoris. Dále obsahují hodně železa, draslíku a fosforu, pak také manganu, selenu a zinku.
Ořechy kešu mají 45% tuku, což je daleko méně než je tomu u pekanů nebo mandlí. Obsahují vysoké množství karotenoidů, které působí velmi příznivě na kůži, na oči, zabraňují tak degeneraci sítnice. Mají velký vliv na nervovou soustavu, působí příznivě při podrážděnosti nebo depresích. Víte, že si z kešu můžete připravit úžasnou smetanu? Recept ZDE.

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty