
- Množství: 2 - 4 osoby
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 60 min.
Opečený gratinovaný květák s rajčátky a bylinkami
Tak přátelé, myslím, že těm, co květák doposud nešel tak nějak "pod nos" jak se říká, tak po této dobrotě změní názor a do květáku se naprosto bláznivě zamiluje :))) Stačí správně použít koření a budete se olizovat za ušima. Radek se s úsměvem rozplýval a poznamenal: "Kdyby tak lidi věděli, že se dá uzdravit pomocí takových dobrot". A já jen dodala, "ale oni už ví a je to moc dobře :)"
Ingredience
- květák - 1 velká hlava
- cibule - 2 střední
- cherry rajčata (střední) - 10 kusů
- olivový olej na vaření/kokosový na vaření - k pečení i k restování
- tymián mateřídouška čerstvý - 1 hrst
- skořice - 1 lžička
- pomerančové kari - 1 lžička
- česnek - 4 stroužky
- med - 1 lžička
- sůl, pepř - dle chuti
- vejce - 3
- tvrdý, dlouhozrající sýr - 150 - 200 g
Postup
1./ Nejdříve připravím květák. Opláchnu ho, nakrájím na růžičky, které ještě překrojím. Předehřeji troubu, do pečící misky vložím pečící papír, na něj položím připravený květák rozkrojenou stranou dolů, osolím, opepřím, zakápnu asi 3 lžícemi oleje a dám péct na 30 - 40 minut. Jakmile bude květák dozlatova opečen je hotovo. Během pečení jsem květák 2 x obracela. Se solí jsem nešetřila, solila jsem více než obvykle a stejně jsem si musela na talíři dochutit, ale znáte to, každý to máme jinak, je třeba vyzkoušet.
2./ Mezitím co se květák peče připravím omáčku, rajčatovo-bylinkovou směs.
Cibuli nakrájím na jemno a v pánvi nechám na trošce oleje restovat asi 5 minut, do polozlatova. Na zahrádce si zajistím čerstvou mateřídoušku tymián, úžasnou bylinku, která je jemnější než tymián. Opláchnu ji a pěkně na jemno bylinkovým nožem nakrájím. Pokud je právě zimní období, použiji sušenou. Nemáte-li mateřídoušku ze zahrádky, ani v zásobě, použijte v klidu tymián, je to v pořádku.
Cibuli osolím, přidám lžičku medu, mateřídoušku, skořici, pomerančové kari a 2 - 3 minutky nechám vzájemně prostoupit. Očistím česnek, nakrájím na plátky a přidám ke směsi. V této chvíli je čas rychle nakrájet na čtvrtky rajčátka a šup s nimi do pánve, žádné zdržování. Pak už restuji tak dlouho, dokud rajčátka nepovolí, nezměknou a neodpaří se šťáva. Odhaduji to na 10 - 12 minut. Na závěr ještě ochutnám, a protože jsem s pomerančovým kari a se skořicí šetřila, tak ještě přidávám a dochucuji. Nebojte se koření, nešetřete, protože spojením kari-skořice-tymián vzniká zvláštní a delikátní chuť.
3./ Jakmile je směs hotová, vmíchám do ní opečené kousky květáku a přendám do připravené pečící nádoby. V misce vyšlehám vejce, osolím, opepřím a naliji na směs. Na závěr zasypu nastrouhaným dlouhozrajícím sýrem a dám zapéct na 15 minut do předem vyhřáté trouby. Ve chvíli kdy začne sýr na povrchu zlátnout je hotovo.
Zapečený květák vyjmu z trouby ven a nechám před podáváním trochu zchladnout.
P.S. Pomerančové kari obsahuje pomerančovou kůru, kurkumu, česnek, šalvěj, drcený kmín, pepř mletý, koriandr mletý, hořčici a další.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj rodinko moc děkuji za tento recept jak vyskousim tento recept pošlu fotka komentář už se těším díky alca
Tak to máme radost Ali, těšíme se! A stýská se nám 🙂
Ahojky krásná insprace moc děkuji za supr delikatesy alca
Alčo, ahojky, děkuji též za tvůj zanechaný krásný komentář, posílám pusu do Brna! 🙂
Na Slovensku som pomarančové kari nenašla…vie mi niekto poradiť? 🙂
Paní Evo, pokud nemáte, nenašla jste, použijte klasické kari, to vůbec nevadí 🙂
Nejdříve jsem ochutnala již od zkušeného SCD fandy, pak sama připravila a ráda zařadím do jídelníčku! Děkuji za skvělý recept!!
My děkujeme též 🙂
Ahoj Marky
Dakujem za recept dnes vyskusany s malickou obmenou kedze som nechcela spinit dalsi riad tak som to zamiesala do panvice a nepridavala vajce to ja nemusim…tie som nikdy nedavala ani ked som zapekala zeleninku iba so smotanou som to robila..a a pridala syr na vrch a mnamka velkaaa…dakujeeem???a este dakujem za zmes roho korenia kedze nemam moznost ho tu kupit tak som si vyrobila doma..este raz dakujeem ???
S radostí Vierka! :*
Dobrý den Marki,kde prosím koupím pomerančové kari?
Děkuji za odpověd.
Vlasti, zdravím, já ho koupila přes internet, stačí si dát do vyhledávače “pomerančové kari” a vylítne vám tam pár e-shopů, kde si můžete vybrat, sledujte složení 🙂 hezký den! 🙂
Vybornee a ta vune. jen jsem kvetak pomalu restovala na ghicku na velke panvi, bylo to rychlejsi. super mnamka .d nes k tomu jeste pecu prazmu.
už sa teším a mooooooooooooooc dˇakujem za recept Zuzana
Rádo Zuzi 🙂
Dobrý den Radku a Marky.
Chtěla bych Vám moc poděkovat za recepty, příspěvky a rady.Trvalo mi hodně dlouho,než jsem se odhodlala začít s SCD výživou,Jsem teprve na začátku a už nyní se cítím lépe.Ještě jednou velké díky.Mějte se krásně.Zdraví Marie
Rádo se děje Maruško 🙂 I vy se mějte krásně a ať to funguje ještě líp a víc :))
Ahoj Marky,
květák miluji v jakékoli podobě, ale na tento se opravdu moc těším. Recepty od tebe jsou opravdu pochoutka.
Od ledna co jsem na této stravě jsem i přestala mlsat nezdravě. Je to super bašta, hlavní je že se cítím tak jak jsem se nikdy necítila a to senzačně.
Děkuji moc za vše. Mám Vás oba moc ráda….;-)
Jste moje záchrana a nový život..Jana….;-)
Tak to slyším moc ráda, rádo se děje, jsme rádi že tě to baví a že se ti daří Jani.
Tvoji záchranáři :)))