
- Množství: 25 závitků
- Čas přípravy: 30 min.
Okurkové quacamole
Moc ráda chodím pro inspiraci na cizojazyčné weby kde se "vaří" hlavně raw foods - syrová (živá) strava, weby o zdravém jídle nebo weby, které vás jídlem doslova rehabilitují. Poslední dobou je to hodně často, protože jídlo, které se připravuje z čerstvého ovoce a zeleniny mě doslova přitahuje. To, že takové potraviny uzdravují je jasná věc, ale mě úplně dostávají fotografie, které díky plodům hýří tolika nádhernými barvami. Taky jste si toho všimli? Jinak pro ty, kdo se ptají, co že je to "guacamole", tak je to pomazánka (dip), původem z Mexika, která se dělá z avokáda, rajčátek a chilli. Já guacamolem budu plnit tenké plátky okurky do šnečka.
Tuto zelenou omáčku můžete také podávat jen tak v misce s nakrájeným ledovým salátem nebo paprikou. Pokud nejste úplně na raw food, můžete si ji dát s mandlovým chlebem nebo se slaným koláčem.
Ingredience
- okurka - 2-3
- avokádo - 2 (570 g)
- limeta - 1
- koriandr (petržel) - svazek
- šalotka - 2 kusy
- chilli - malý kousek
- česnek - 1 stroužek
- cherry rajčátka - 8
- himalájská sůl - podle chuti
- párátka
Postup
1. Nejdříve si připravím guacamole. Zralá avokáda rozpůlím, vyloupnu pecky, sloupnu a v misce rozmačkám vidličkou. Přidám šťávu z limetky (citronu), na velmi jemno nakrájenou šalotku (můžete dát malou červenou cibuli), rajčátka bez dužiny na kostečky (v zimě používám cherry kvůli lepší chuti), nasekaný koriandr, kousíček nasekané chilli papričky, přisolím a promíchám. Kapka kvalitního olivového oleje neuškodí.
2. A teď si nachystám okurky. Ty nakrájím na velmi tenké plátky pomocí škrabky, která má delší řezný prostor než klasická škrabka na brambory (viz. foto). Pak na začátku okurkového plátku položím pomocí malé lžičky guacamole a smotám do ruličky. Spojím ozdobným nebo dřevěným párátkem (mě se zdá hezčí to dřevěné).
Všimla jsem si, že někteří připravují tuhle dobrotu za pomocí mixeru. Takže pokud chcete mít jemný dip, tak klidně mixujte! Já naopak mám ráda na chuť i na pohled viditelnou strukturu všech použitých ingrediencí, takže místo mixování hodně krájím. Pokud budete mít čerstvé a zralé avokádo, určitě mixér nebude zapotřebí. Ať vám chutná!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty