Základní informace o “mouce” považuji za velmi důležité. Vlastně nejvíce otázek se dostaví, když se rozhodnu jít cestou SCD výživy a dojde mi, že klasická mouka je pro uzdravování nevhodná. “Na co si namažu pomazánku, co zakousnu k sýru?”
“Nemůžu bez chleba žít, co budu dělat?”
Na to samozřejmě myslela i Elaine Gottschal, proto vymyslela recept na mandlový chléb, který najdete jednak v její knize “Breaking the vicious cycle” a nebo na našich stránkách
zde – CHLÉB Z MANDLOVÉ MOUKY.
Jak jsem psala v blogu
INFORMACE K RECEPTůM, časem jsem si i já začala vymýšlet nové recepty, protože nám mandlový chléb prostě nestačil. Na našich stránkách nebo v našich kuchařkách najdete spoustu nových a originálních receptů, které vás uvedou zpět do pohody a odpoví na otázku “Co budu jíst místo chleba?” 🙂

Tak tedy k mouce z ořechů. Pokud si vyberu, že budu připravovat sladké či slané pečivo, je třeba vybrat si vhodné ořechy a pak už jen mouku umlít. Mouku melu doma, z celých ořechů pomocí mixéru
Bosch MSM 88190. Nejčastěji používám mandle, kešu, pekany, lískáče nebo ořechy vlašské. Ořechovou mouku si můžete také koupit již namletou, v obchodě se zdravou výživou nebo na internetu v nějakém vybraném e-shopu. Ovšem tuto variantu vám určitě nedoporučím. Mám hned dva důvody a jsou velmi důležité.

Prvním důvodem je kvalita ořechů. Z pomleté mouky nepoznáte jak ořechy vypadaly před pomletím, nemáte kontrolu nad kvalitou, a o tu nám jde při uzdravování pomocí SCD především. Druhým důvodem je cena mouky, která je v obchodech přemrštěná. Proto vám doporučuji vybrat si nějakého velkododavatele ořechů a suchých plodů, má ceny přijatelnější, kvalita by měla být zaručena už jen tím, že se ve skladu ořechy moc dlouho neohřejí, stále jdou na odbyt. Časem jsem přišla na jednodušší způsob práce s ořechy. Ve většině receptů používám ořechy celé a melu je pomocí výkonného ponorného mixéru přímo ve směsi, takže si krásně ušetřím práci neustálého umývání mixéru 😉
A že na přípravu dobrého jídla pro uzdravování můžete použít i jinou mouku než ořechovou, si můžete přečíst v mém dalším blogu, jehož odkaz najdete zde – MOUKY VHODNÉ PRO UZDRAVOVÁNÍ POMOCÍ SCD.
LÍBÍ SE VÁM CO DĚLÁME?
KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS
CHCI PODPOŘIT
JEDNORÁZOVĚ CHCI PODPOŘIT
MĚSÍČNĚ
300 200 100 500 1000
300 200 100 500 1000
DĚKUJEME ZA VAŠI PODPORU!
MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂
Každý článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.uzdravtesejidlem.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.
Dobrý deň Marky,
prosím Vás, chcela by som sa spýtať, či stále používate mlynček na orechy Bosch MSM 88190, alebo či už existuje niečo lepšie?
Ano, stále používám MaxoMixx Bosch 🙂 Mám dokonce 2!
Jestli existuje lepší? Asi ano, ale zatím jsem to nestudovala, i když mě to čeká. Rozpadlo se mi struhadlo na zeleninu, odlomila se umělá hmota. Kéž by to dělali z jiných materiálů 😉 Budu vybírat, ale zatím jsem se tím nezabývala. Zdravím! 🙂
Dobrý den Marky,já se chci zeptat,proč se nesmí lněná semínka ,chlorela,sezam a mák.Co je v nich škodlivého?
Škodlivého možná nic, ale znemožnily by princip fungování SCD… Zkuste se na našich stránkách trošku porozhlédnout 🙂
dobry deň
mal by som otázku k fazuliam,
píšete značky fazuliek,ktoré sa môžu
ja si fazuľu pestujem roky doma, neviem ako sa volá
čo s tým????
podľa čoho sa dá zorientovať, ktorú ano a ktorú nie?
podľa názvu sa ani v obchode nepredáva
´DAKUJEM
Zdravím, chtělo by to fotografii, takhle to nemám jak poznat ani já 🙂
Môžem použiť čistú banánovu múku alebo zmiešať s inou.Na balení je napísané, že použiť 30 %
Můžete použít čistou mouku, zvlášť když jste na SCD v první fázi, aby jste si mohla upéct v prvních dnech chléb nebo koláč, ale lepší je když mouky mícháte, to je ten důvod proč je to tam napsané, pan Sogel doporučuje nepoužívat banánovou mouku jako nosnou surovinu. Je dobré ji míchat a střídat, nepéct jen z banánové mouky, použít banánovou mouku smíchanou s moukami z jiných surovin vhodných pro uzdravování pomocí SCD, ať je v jídle nějaká vyváženost. Prostě kombinovat dle chutí. Za chvíli vyjde další kuchařka, ve které takové recepty také najdete, proto kuchařky vznikají. Další recepty můžete najít na stránkách e-shopu firmy Expres menu, v sekci SCD, kde jsou některé mouky namíchané.
Dobrý den.Dočetl jsem se : co ano a co ne,že žaludová mouka je povolena.Mužů namlet žaludy na mouku a použit je. děkují Jozef
Zdravím Jozefe. S tou žaludovou moukou je to dost sporné co se týká obsahu cukrů. Já jsem z ní kdysi připravila sušenky, ale musela jsem kombinovat s jiným druhem ořechů, protože sama o sobě má dost hořkou chuť. Když si ji sám namelete a použijete jako doplněk, menší součást pečící směsi, opravdu malé množství, asi se nic nestane, samotné pečivo z ní ale dobré nebude, a pokud bych vám měla poradit, vyhněte se jí, pro jistotu 🙂
Zdravím Vás pán Radek, som nesmierne vďačná za Vaše poznanie a rady, netrvalo ani tri dni a moje telo pocítilo, niečo neuveriteľné zmizli bolesti,ktoré ma roky trápili,za všelijaké produkty som dala mailand a nič nepomáhalo a stačilo tak málo zmeniť stravu. Zmenila sa psychika,nastúpila chuť do života a hlavne som oveľa mobilnejšia. Kyselina močová sa kdesi vyparila, bolesti chrbtice zmizli akoby čarovným prútikom. V minulosti som bola fruitarián viac rokov a cvičila som” vysokú” jogu, a Vám vďačím,že ste mi umožnil svojim poznaním vrátiť radosť do života.
A pridávam svoj vlastný citát: “Iba múdro zvážená odvaha na vykonávanie správnych rozhodnutí nás
posúva ďalej a dovoľuje nám zakúsiť radosť z výhry nad sebou samým, je zároveň cestou originality a geniality”.
Je to Váš prípad zviťazili ste sám nad sebou je to jedna z najťažších úloh akú si môže človek uložiť.
Obrovská vďaka Vám, v najhlbšej možnej úcte so srdečným pozdravom Jojka (Viola)
Zdravíme paní Viola, doufám, že tušíte, jak nám vaše psaní udělalo krásně na duši a potvrdilo to, co lidé zapomněli, že vše na této Zemi, v tomto Vesmíru JE jednoduché..na tomto principu jsme postaveni…nedávno jsem četla příspěvek od paní, která se ptala: “… a to je opravdu tak jednoduché začít jíst jinak a člověk se uzdraví?” Ano, ano, ano a 100x ano, takhle jednoduché to JE, a my jsme na to zapomněli, a hledáme ve všem složitosti…Co nejde jednoduše, už dávno s Radkem neděláme, netlačíme na pilu, jdeme s proudem, nechceme tlak ani nátlak, nechceme se dostávat do presu…doufám, že nevadí, že odpovídám já, ale s Radkem jsme si váš příspěvek četli a oba se s ním potěšili. Dokonce jsem před chvílí váš komentář umístila na naší FB stránku, protože nic není lepšího než příběh, nic lepšího není než vlastní příklad, vlastní zkušenost. Velká vďaka vám paní Viola, a váš vlastní citát je nádherný, určitě vás budeme citovat, protože to co tady píšete, by měly slyšet všechny uši světa, s láskou Marky
Děkuji moc, myslel jsem tak v litrové sklenici! ještě jednou díky
..teď nevím o co jde úplně přesně….otázka se týká skladování mouky? ořechů? pardon, ale je vás trošku moc 😀 já bych si ořechy nechala na chodbě, v chladu..a když bych dělala buchtu, koláč, muffiny, bábovku, sypala bych je rovnou do mísy a mixérem, ponorným, bych je rozmixovala se hmotou, ať nemusíte dělat mouku…teda kromě chleba podle Elaine G, ten se ponorným mixovat nedá 😉 ….tím si teď usnadňuji mletí ořechů 😉
Prosím Vás mám dotaz lze mandlouvou mouku skladovat tzn dá se udělat do zásoby nebo se kazí?A dá se banánový koktejl dělat do zásoby nebo je třeba vše čerstvé?děkuji
Můžete si mouku udělat do zásoby, záleží na tom kolik jí chcete skladovat?…v temnu a chladu by to mělo být ok, podívejte se na články v blogu o ořeších..Myslím, že banánová koktejl dělat do zásoby je dost nepraktické Pavle..víte jak banány po oloupání hnědnou? asi by vám moc nechutnaly 😉
Dobrý den, jak poznat kvalitu ořechů? Máte nějakého dodavatele odzkoušeného a mohli byste dát níže odkaz?děkuji
Pavle, ořechy jsou nejkvalitnější z velkoobchodu, alespoň podle našich zkušeností…nejlepší je vygooglit si takové v místě vašeho bydliště…my odebíráme u Marc a Starý…
Dobrý den, píšete, že chleba lze upéct i z kaštanové mouky, ale v ANO a NE máte kaštanouvou mouku zaškrtnutou jako NE? Je to jen chyba?
neneneneeeeee Moni! neříkám kaštanovou, ale žaludovou! asi je to chyba, ale já jsem z kaštanové nikdy nepekla 🙂
Ahojky, neuveřitelné, již první den, kdy jsem vyřadila disacharidy jsem neněla střevní problémy tj. křeče ve střevech a průjem. Před tím jsem ráno snídala obilnou kávu CARO a lněná semínka dlouho netušíc, že mi škodí. Byla jsen přesvědčena, že jde o zdravou snídani. Jak jsem se mýlila!!
Zatím se s Vaším uměním postupně seznamuji. Díky. Prosím kdy bude k dostání Vaše kniha? A kde jí koupit?
Ahoj Danuše, to je právě ono, myslíme si, že jíme zdravě, a ono to tak není…také jsem si kdysi myslela, že to dělám správně a zdravě 😀 ale jsme tu od toho, abychom si na to přišli a změnili své způsoby, nejen výživy..kolik já sama jsem udělala chyb…a stále se učím!
Děkujeme! 🙂
Kniha je v plánu, co nevidět bude k dispozici e-kuchařka 🙂 mějte se krásně!
Ahoj, jste skvělí, gratuluji ke zpětně nabytému zdraví….mám podobné vlastní zkušenosti pomalu se rozhlížím a začínám se orientovat ve Vašich doporučeních a dává mi to logiku… Chtěl bych se jen zeptat, jak je to s mákem a slunečnicovými semínky? Děkuji za odpověď. L.
Ahoj Laki, mnohokrát děkujeme, máte pravdu, dává to smysl 🙂 co se týká potravin, jukněte se do co ANO/co NE…