
- Množství: 8
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 13 min.
Narozeninový dort - úplně PRVNÍ 🙂
Moc ráda se s vámi podělím o recept, který jsem připravila k mým dnešním narozeninám.
Je pro vás pro všechny, kteří si chcete užít narozeniny s "dortou", být zdraví a při tom je vaším cílem zachovat si SCD životní styl.
Dort je přesně podle mého gusta. Korpus nádherně voní po perníku, těsto je jemňoučké, náplň (krém) i poleva jsou z jemného tvarohu (SCD Lučina) a pak na závěr to nejlepší, moje zamilované ovoce - jahody a maliny 🙂
Ingredience
- Na korpus:
- kešu celé - 1 šálek
- pekany celé - 1 šálek
- vejce - 6 kusů
- kokosový olej (máslo) - 1/2 šálku
- med - 1/2 - 3/4 šálku
- soda - 1/2 čajové lžičky
- perníkové koření - 2 vrchovaté čajové lžičky
- sůl - špetka
- Na krém a ozdobu:
- SCD Lučina - ze 2 24h SCD jogurtů
- med - podle chutě (8 lžic)
- maliny - 500 g
- jahody - 500 g
- máta na ozdobu
Postup
Čas pečení korpusu : 13 minut/100°C/600W
Příprava jogurtu: 2 dny (24h+24h)
Zdobení: 10 minut
Postup:
Nejprve si připravím 24h SCD jogurt, potřebuji 2 dávky, takže je dobré se na to předem připravit - 2 dny bude váš jogurtovač v plné polní 🙂 Z jogurtu si následně připravím SCD Lučinu - jemný tvaroh.
1./ Korpus
V míse rozmixuji společně vejce, olej (přepuštěné máslo), med, perníkové koření, špetku soli a sodu. Pak přidám šálek kešu ořechů a rozmixuji těsto do hladka, to stejné udělám s ořechy pekanovými. Vznikne těsto, které se dá snadno nalít do kulaté dortové formy o průměru 27 cm.
Dám péct do předehřáté kombinované mikrovlnné trouby na 100°C, 600W po dobu asi 13 minut.
Po vychladnutí korpus rozkrojím. Mezitím, co se peče korpus, připravím na dort krém a polevu zároveň.
2./ Krém a poleva na dort
Rozhodla jsem udělat obojí jen za pomoci jemného tvarohu - SCD Lučiny. Přijde mi to jako celkem snadný začátek dortování s SCD. Vyrobenou SCD Lučinu ze 2 jogurtů smíchám s medem, množství záleží na tom, jak sladký krém chcete mít. Já jsem dala přibližně 8 lžic medu, možná i víc, znáte to 😉 Místo SCD lučiny můžete jako náplň použít třeba ovocné pyré a nebo rozmixovaný tvrdý tvaroh s rozmačkaným banánem, těch variant máme daleko víc 🙂
3./ Zdobení dortu
Spodní část korpusu natřu jednou půlkou tvarohu a na ni po celém povrchu naskládám plátky jahod nakrájených na tenko (asi 3 mm). Na ni přiklopím vrchní část korpusu a ten potřu druhou půlkou jemného tvarohu.
Dort dozdobím malinami a jahodami podle libosti, záleží na estetičnu každého z vás 😉
Lístky máty udělají na mém narozeninovém dortu pomyslnou "třešinku" a můžu s láskou servírovat.
Výborné na SCD lučině je to, že se neroztéká, je krásně hustá, zůstane na korpusu a přitom se do něj lehce vpije. Dort můžete dát s klidem do lednice na odpočinutí 😉
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravim Marky, v recepte je 2x lucina z jogutu, ale z akeho objemu? Mame tu 2L nadobu Luvele, vzdy robim plnu. Cize 2 x 2l jogurtu a z toho spravit lucinu? Nie je to vela? Dakujem 🙂
Zuzi, velmi dobrá připomínka a dotaz, děkuji za něj. Z Luvele (2 l nádoba) by měla stačit jen jedna dávka, to by už vážně bylo moc! :))) Původní recept byl připraven ještě v Ariete jogurtovači, což bylo 1 mléko, 2 jogurty, a to celé 2 x. Tuto dávku zvládnete v současném Luvele jogurtovači (2 l) při jedné fermentaci, takže stačí jen jeden den.
Prosim Vas, je lepsi dat cele orechy a mixovat nebo orechy pred tim namlet na mouku? Mixer mam sice hodne výkonny, ale pomlete orechy jsou vzdycky jemnejsi. Chystám se dortik ted peci, tak at nejsem nejistá. Moc Dekuji!
Kájo, jak chcete, jak se vám to líbí, jak nejlépe to cítíte, v tomto případě je to úplně jedno. Dle mé zkušenosti je dort jemný a měkoučký. Nikdy to nebude jako s klasickou moukou, to vám slíbit nemůžu, ale věřím, že budete spokojená. Nejdřív ho budete stejně muset zkusit upéct a sama podle sebe si ho v případě potřeby doladit. Je to jako s každým novým receptem, je třeba udělat tu zkušenost. Ať se vám vydaří 🙂
Ahoj Marky,
posílám fotku dortíků, které jsem udělala dceři k 17. narozeninám.
Korpus je z kešu a mandlové mouky. Do těsta jsem vůbec nedala olej, je oslazený datlovou kašičkou, kterou dělám z datlové pasty rozmixované s trochou vody a přidala jsem do těsta i troškou medu.
První patro je promazané podušenými lesními borůvkami s trochou medu a zredukovanými na marmeládu, druhé patro je s hruškovými povidly bez medu, pouze se skořicí. Nahoře je jeden s kokosovým máslem a druhý s borůvkovou marmeládou ozdobený mandlovou moukou. Chuťově moc dobrý, Terka dokonce sama řekla, že příště můžu med vynechat a sladit jen datlemi, že je sladký dost. Myslím, že díky absenci oleje v korpusu, je lehký a nemám po snědení takový ten pocit, jako že je to těžké do žaludku. Jsem na to citlivá, v minulosti mě zlobíval žlučník. Každopádně Terku nadchnul a pořád chodí a po kouskách ukrajuje a mooc si ho chválí J
Vendula Šikolová
Super, v kontaktech mail není, na jaký email to mám poslat?
no, normálně je mail mezi kontakty, teď na to koukám a našla jsem ho na stránkách “nejčastější dotazy”, Radek to asi přehodil kvůli kurzu SCD…marky@uzdravtesejidlem.cz
chtěla jsem sem dát fotku narozeninového dort pro mojí Terku, ale nejde to, je to nějak možné Marky? není to profi, ale vypadá (tedy nejen to) myslím chutně 🙂 korpus je z kešu a mandlí, slazený datlovou kašičkou a trochou medu, náplně jedna z borůvek a druhá z hrušek, navrchu je buď kokosové máslo nebo borůvky posypané mandl. moukou, udělala jsem dva malé dortíky, já nerada kokos 🙂
Vendulko, je to možné, pošlete mi fotečku na mail, umístím ji za vás 🙂 A jaký profi? Jde nám o uzdravování, kvalitu jídla a ne o soutěž ve fotografování :))) a k fotce dodáme i váš popis samozřejmě 🙂
Dnes vyskúšaný a podarovaný 🙂 úžasne úžasný a navyše jednoduchý!
To jsem moc ráda Marti 🙂
Dobrý den Marky,
nemůžu najít zn.jogurtovače.Najdu si jog.na internetu.Napište jak se jmenuje .Díky,moc Radkovi sluší to .fandím Vám.S pozdravem Marie
Info na našich stránkách u receptu na jogurt Maruško! 🙂
Milá Marky i já se připojuji ke gratulantům .Přejí Vám vše dobré ,at se Vám daří a jste stále svěží s SCD. Přeje Marie
P.S.chtěla bych koupit jogurtovač,nevím jakou značku a kde koupit.Pozdravujte Radka
Maruško, díky moc! 🙂
Veškeré informace okolo jogurtu a jogurtovače najdete na našich stránkách přímo v receptu na něj 😉
Milá Marky,blahopřeji Ti k narozeninám,všechno nejlepší a jak říkají děti u nás-Ať Ti sluníčko svítí do srdíčka. Dort vypadá úžasně,v pátek mi přijde jogurtovač,vyzkouším dobrůtku zase ke svým narozeninám.
Vaše strány jsou pro mě pohlazením na tělle i na duši.Hodně štěstí!
Milá Jiřinko, pro mě je zase pohlazením číst tvé řádky, tvůj komentář, moc za něj děkuji…tvá slova jsou pro mne nádhernou odměnou za mé tvoření SCD receptů a příspěvků. Sluníčko svítí, i do srdíčka, a je to krásnej pocit…cítit se dobře je totiž to nejdůležitější a o to jde především…hezký pocit, který máme každý den, dokonce i ve chvílích, když zrovna slunce nesvítí 😉
…ale to se nám jenom zdá…slunce svítí pořád, jen ho občas překryjí mraky..ale ty jsou také obdivuhodné 😉
Přeji ti krásné užití jogurtovače, u nás je v provozu celkem často, půjčuje si ho i moje maminka, takže veškerá spokojenost.
A tak i já tobě na závěr popřeji krásné narozeniny a hlavně lásku, ta je to, na čem záleží, Marky.
Vypadá naprosto BOŽSKY 😀 No už se na něj mooooc těším. 😀
…je božský, a děkuju Kačko! <3
Vypadá úúúžasně Marky, jste moc šikovná. Těším se, až ho vyzkouším a ochutnám 🙂
Míšo, děkuju, doufám, že vám bude i chutnat, příprava nebyla úplně jednoduchá, znáte to, než se vše usadí, ingredience vyváží, tak aby byl člověk spokojený, ale myslím, že na přípravu už takhle nachystaný bude jednoduchý. Je to pro mě takový cíl, aby lidé při přechodu na SCD měli snadnější kuchyni 😉 tak uvidíme!