
Nápoj pro Šípkovou Růženku
Květen je pro mě nejkrásnější měsíc v roce. Ta pestrost vůní a barev, vibrující bzukot hmyzu, rozmanitý zpěv ptáků, všechno se mění a překvapuje, a mě tohle baví prožívat. A jak prší! A jak roste tráva! Vždyť my v ní za chvíli nebudeme vidět! 🙂
Já vím, že už máme červen, ale letos je to počasí tak nějak chladnější, jako kdyby byl květen teprve v počátku. Jako by se létu nechtělo z pelíšku, nezdá se vám? A ano, opakuji, vydatně prší, díky Bohu! Na to konto mi Radek pokaždé připomíná, že to bude tím globálním oteplováním, a oba se tomu smějeme. No jo, je to zvláštní, když se lidem v TV bedně opakuje jaká je venku mizérie a já když se podívám z okna, tak vidím všechno ostatní jen ne ji. "Každej to máme nějak", říkávala moje babička, a měla pravdu.
My žijeme v kraji, kde bývá honě teplo a sucho a přes to to tady kolem roste jako blázen, hotová džungle! Máme z toho radost, protože letos bude úroda hodně bohatá 🙂 A co vám chci ještě říct? No o mém posledním výletu. Tentokrát jsem šla na bezinky se svýma dvěma kámoškama, s Ivetkou a pejskou Lili. Chodíme spolu na procházky a sbíráme při tom co příroda dá, hlavně bylinky. Domů jsme si s bezinkami a divokou mateřídouškou, přinesly i okvětní plátky růže šípkové. Líbezně vonící keře růžičky plané teď rostou všude kam se podíváš, tak proč se jimi nezkusit svlažit? 😉 Pojďte recept vyzkoušet se mnou!
Ingredience
- čerstvé okvětní lístky šípkové růže - 4 velké hrsti
- převařená voda - 1,5 l
- bio citron - 1
- tekutý med - 4 - 5 lžic
Postup
Postup přípravy nápoje je podobný jako u bezinkové šťávy, jen je jednodušší a doba zpracování je kratší.
Do skleněné nádoby (1,8 l) dám okvětní lístky růže, nakrájené plátky oloupaného citronu, zaliji zchladlou převařenou vodou a nechám macerovat. V kuchyni, na stinném místě. Čas od času, po dobu 1 - 2 dní, obsah promíchám. Jakmile se růžová barva lístků začne vytrácet, lístky lehce zhnědnou, nastane čas macerování ukončit. Přes cedník lístky přecedím, vymačkám plátky citronu. Osladím medem a řádně promíchám. Množství medu ponechám na každém, protože je to o chuti a také o kvalitě medu. Nápoj přeliji do skleněné ozdobné láhve a uložím v lednici.
Při podávání ozdobím buď čerstvými lístečky šípkové růže nebo celým květem, vypadá to a voní božsky.
Možná si někdo z vás připravujete pleťovou růžovou vodu, a to je taky nádhera. Miluju tyto vůně, jsou jedinečné a naše tělo a duše si zaslouží hýčkat, pečujme o sebe...
Spoustu fotografií, které jsem na procházce pořídila najdete v galerii, tak na ni klikněte a potěšte svůj zrak.
Mějte se moc hezky! Mlsejte, užívejte krásu růžového života a buďte zdrávi,
Marky, Ivča a Lili 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Chcela som sa spýtať, že ako sa táto ružová voda potom používa a ako dlho vydrží v chladničke. Premýšľam skúsiť si vyrobiť ju a používať. Ďakujem veľmi pekne za pochopenie a ochotu odpovedať 🌹.
Zdravím Miriram!
Nevím jak voda, ale tento nápoj konkrétně vydrží týden určitě, déle jsem to nezkoušela neb jsme ho hned z kamarády vypili 🙂 Ale třeba takovou bezinkovou limonádu, která je velmi podobná tomuto receptu, mi vydrží i 3 měsíce, když ji v ledničce dobře schovám před lidmi 😀
Rada sa poteším Vašou radosťou. Sama moc von nechodím,lebo moje nohy ma moc neposlúchajú.Nechcem sa ľutovať,mám rada humor,len sem-tam ma pochytí zlosť na seba.Ale potom sa humor opäť osvedčí. Vám prajem veľa zdravia a úspechov. Robte ľuďom dobrú službu aj nadalej,ďakujem za všetkých!
Alica, a já přeju uzdravení a vše dobré Vám, zasloužíte si být v pořádku, zdravá, šťastná a spokojená. Rozhodněte se tohle pro sebe mít, a uvidíte ty zázraky, který se dějí, když je člověk pevně rohodnut v tom co dělá, v tom co chce 😉 A neuhne a nepochybuje!