Namáčet ořechy, nebo nenamáčet? Odpověď pro mnohé z vás najdete v tomto videu… A bude řeč ještě o banánové mouce a doplněném manuálu „Jak začít – pět fází postupu“…

PŘEPIS VIDEA ZDE

Ahoj, tady je Radek.
Zdravím ze Zamilovaného hájku, tak se tomu tady říká. Chtěl jsem vás dnes pozdravit z přírody, abyste viděli, že venku je krásně, že už můžete zase ven, trošku si zaskotačit.

Hlavně chci ale dneska povídat na téma, o který si docela často v e-mailech píšete, a sice o namáčení ořechů.
Chci o tom mluvit taky z důvodu, že jsem nedávno na popud Marky doplnil manuál „Jak začít, 5 fází postupu”, protože máme několik novinek. Nejsou to nějaké velké změny, jen taková drobná doplnění, a novinky, které si o to vyloženě říkaly. 

Ale začnu těma ořechama.

Dostali jsme několik e-mailů, ve kterých jste se nás ptali jestli je dobré ořechy namáčet, když jste na SCD.
Namáčení ořechů je samozřejmě dobrá věc z několika důvodů. Jedním z nich nebo jedním z mnoha důvodů je přítomnost kyseliny fytové. Je to kyselina, která způsobuje tzv. inhibici enzymů, jinými slovy, kyselina ty enzymy jakoby uspí. A aby se ta kyselina dostala ven, doporučuje se ořechy namočit.
Co jsem zjistil, tak nejlepší je, když se ořechy namočí ve slané vodě, která eliminuje všechny inhibitory a dovolí ořechům, aby enzymy zase fungovaly i při tom, když je jíme. Není to jen kyselina fytová, která se eliminuje nebo jejímž působením je eliminováno namáčením, ale je to i další zvýšení vstřebatelnosti živin nebo dostupnosti třeba vitamínů skupiny B.
Takže namáčení ořechů určitě cenu má. 
No a jakým způsobem je nejlépe ořechy namáčet?
Zase, na internetu existuje velká spousta názorů, věřím, že si sami určitě uděláte malý průzkum. Každý to dělá trošičku jinak, ale myslím si, že nejjednodušší takovou metodou je namočit ořechy právě do vlažné nebo teplé vody s přídavkem soli. Nechat sůl rozpustit a ponechat je na teplém místě, aby voda úplně nevychladla. Můžete je nechat namočené 7 až 24 hodin, někde se uvádí dokonce 36 hodin, a to proto, aby nastal rozpad inhibitorů enzymů. Potom ořechy můžete buď usušit nebo z nich můžete udělat máslo nebo mléko. Z těch vlhkých ořechů můžete pokračovat dál. No a když chcete, aby zase křupali tak je potřeba je samozřejmě usušit.
Otázka zní, jaký chcete mít výsledek? Pokud vám jde vyloženě o živou stravu tak je nesmíte sušit přes nějakých 46°C. Můžete je také nechat schnout přirozenou cestou, na plechu na nějakém ubrousku nebo na pečícím papíře, což trvá nějakých 24 hodin. Proč by se měly ořechy usušit pokud je ihned nezkonzumujete nebo nepoužijete okamžitě do nějakého dalšího pokrmu?
Je to proto že, vlhkost by mohla vyvolat plíseň. Při všech konzultacích nebo v e-mailech vždy připomínám jednu věc. Na SCDéčku není dobré se na ořechy příliš upnout, protože ať je to jak chce, pořád je to omega 6 mastná kyselina. Přílišná konzumace ořechů může způsobovat různé potíže.


No a mám tu jednu zajímavost, kterou jsem si poznamenal, někde jsem totiž četl, že američtí vědci zjistili, že ořechy chrání žlučník. Nechci to tady rozvádět, samozřejmě bylo tam toho napsáno spoustu.
Víte, já jsem si vždycky myslel, že je to obráceně, že právě přemíra konzumace ořechů způsobuje problémy se žlučníkem.

A proto vám přidám ještě jeden vtip, který jsem nedávno slyšel, a sice, že „američtí vědci zjistili, že lidé věří všemu, co američtí vědci zjistili”. Takže asi tak nějak, samozřejmě, udělejte si každý svůj obrázek.
Já mám z vlastní zkušenosti vyzkoušeno, že přemíra konzumace ořechů ať už v jakékoliv formě, v živé a nebo například v pečivu (jak víte na SCD připravujeme pokrmy z různých druhů ořechů a nejen to, k tomu se za chvilku dostanu), vede k tomu, že žlučník (i játra) má spíš problémy. Nevím jakým mechanismem to funguje, to jsem nějak nestudoval.Abych pravdu řekl, moc se mě nechtělo, protože má zkušenost je opačná.
Dávejte spíš pozor, protože i na SCDéčku je potřeba dodržovat pestrost, je to důležité. Tělo potřebuje různé živiny, ne jen ořechy. V tento moment vždy připomínám, abyste jste SCD neřešili tak jako jeden můj kamarád, který má moc moc práce, prostě neustále podniká, neustále utíká na nějakou schůzku a nemá na sebe čas. Chtěl pro sebe SCDéčko vyřešit takovým zajímavým způsobem, a sice tím, že si hodil pytel ořechů kešu do auta, a tak, když neměl čas ani na oběd ani na večeři, ládoval do sebe ty ořechy.
No a dopadlo to špatně, že jo, to si asi dovedete představit. Na SCD tak stejně jako v jiném stravovacích režimu je důležitá pestrost.



A teď se dostávám vlastně k tomu co jsem před chvilkou naťuknul, jednak k úpravě manuálu a jednak k tomu, že pečivo na SCD vyrábíme jen z ořechů. Není to tak úplně pravda, protože od nedávné doby, kdy jsme začali spolupracovat s firmou Expres Menu (což už jste ode mě slyšeli a četli na těchto stránkách několikrát, ale vůbec nevadí to připomenout) tak máme ještě jednu novinku pro výrobu pečiva, a sice banánovou mouku.
Banánovou mouku pořídíte řekněme s určitou garancí od nás, protože majitel firmy Expres Menu pan Sogel je už přes půl roku taky na SCD, takže se vyzná a ví v čem je jádro pudla, neprodával by nám nic špatného. Kdo má zájem, můžete si mouku opatřit právě na stránkách Expres Menu.
Vlastně nejen banánovou mouku, ale také všechna jídla určená pro SCD rozesílají kamkoliv si budete přát, třeba i do zahraničí, není tedy problém u nich objednávat ze Slovenska. Navíc si můžete pořídit banánovou mouku hned v několika verzích. Jedna z nich je čistá banánové mouka, a potom jsou tam dvě směsi. Jedna je na slané pečivo a druhá je na sladké pečivo.

Chci Vás upozornit, možná to teď v manuálu čtete, přidali jsme možnost začít připravovat pečivo už v 1. fázi, ne ve startovačce, ale v 1. fázi. Pro ty z vás, kteří jsou hladoví nebo kteří nechtějí zhubnout a potřebují prostě nějakou tu přílohu jak se říká, tak můžou začít péct z banánové mouky.
Ale, dávejte si pozor na to, abyste na začátku to pečivo pekli skutečně z té „čisté” banánové mouky, protože ty směsi patří už mezi pokročilá jídla. Je to proto, že v těch směsích je třeba hrachová mouka a ještě další přídavky, to zjistíte na stránkách Expres menu.
Nejlépe je začít s banánovou moukou, čistě banánovou moukou. Dá se použít na všechno možné, protože je chuťově neutrální, lze z ní vyrobit jak sladké tak slané pečivo, dá se s ní třeba zahustit guláš.
A jak jsem slyšel už od mnoha z vás, pracuje se s ní mnohem lépe než s ořechy, protože sama od sebe trošku lepí, spíš připomíná mouku klasickou, zkrátka je s ní lepší práce. V každém případě na začátku pokud jedete podle manuálu je dobře začít s čistou banánovou moukou, jak už jsem řekl. Hlavní ale je, že vůbec můžete takhle brzo začít a můžete si dělat SCD pečivo.

A to mě vrací zpět k těm ořechům, protože jestli má někdo z vás trošku problém s jejich konzumací, ať už z jakýchkoliv důvodů, právě třeba z toho, že má nabourán žlučník nebo že má alergii na ořechy, tak máte jedinečnou možnost ořechy odsunout třeba ještě o nějaký čas dál než ve 3. nebo ve 4. fázi, a můžete začít péct pečivo z banánové mouky.
To si myslím, že je velký příspěvek do SCDéčka, a že to mnohým z nás pomůže. Co se týká chuti musím říct, že mě dobroty z banánové mouky chutnají, a velice mě chutnají i dobroty ze směsí. Tam se někteří z vás ozvali, že to není úplně to pravé, ale každý máme jiné chutě, já jsem na sladké takže mně chutnají i ty směsi, jsem spokojen.


Připomínám tím, že jsme udělali malé úpravy v manuálu, kdo ho máte doma stáhněte si aktuální verzi. Pokud jste v členské a už zrovna třeba nejste členy, měli jste kratší členství, napište nám e-mail a my vám manuál pošleme.
Pokud jste v SCD Průvodci tak je to v pohodě, průvodce máte na doživotí, můžete si aktuální manuál stáhnout na obvyklých místech, buď na uvítací stránce nebo ve videu „Jak začít“.


Tím jsem v podstatě vyčerpal svoje témata. Ještě vám připomenu, že je venku krásně a že není dobré sedět doma, a jak říká pan Zajíček „sedět si na vejcích”, protože pobytem venku děláme krásně celému svému tělu.
Je potřeba tělo používat a dělat to k čemu nás příroda stvořila. To znamená hýbat těma končetinama, občas si vyjít ven, zaskákat si, zaskotačit, prostě udělat si radost.

Přátelé mějte se krásně a buďte zdrávi.


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty