Namáčet ořechy, nebo nenamáčet? Odpověď pro mnohé z vás najdete v tomto videu… A bude řeč ještě o banánové mouce a doplněném manuálu „Jak začít – pět fází postupu“…
Ahoj, tady je Radek.
Zdravím ze Zamilovaného hájku, tak se tomu tady říká. Chtěl jsem vás dnes pozdravit z přírody, abyste viděli, že venku je krásně, že už můžete zase ven, trošku si zaskotačit.
Hlavně chci ale dneska povídat na téma, o který si docela často v e-mailech píšete, a sice o namáčení ořechů.
Chci o tom mluvit taky z důvodu, že jsem nedávno na popud Marky doplnil manuál „Jak začít, 5 fází postupu”, protože máme několik novinek. Nejsou to nějaké velké změny, jen taková drobná doplnění, a novinky, které si o to vyloženě říkaly.
Ale začnu těma ořechama.
Dostali jsme několik e-mailů, ve kterých jste se nás ptali jestli je dobré ořechy namáčet, když jste na SCD.
Namáčení ořechů je samozřejmě dobrá věc z několika důvodů. Jedním z nich nebo jedním z mnoha důvodů je přítomnost kyseliny fytové. Je to kyselina, která způsobuje tzv. inhibici enzymů, jinými slovy, kyselina ty enzymy jakoby uspí. A aby se ta kyselina dostala ven, doporučuje se ořechy namočit.
Co jsem zjistil, tak nejlepší je, když se ořechy namočí ve slané vodě, která eliminuje všechny inhibitory a dovolí ořechům, aby enzymy zase fungovaly i při tom, když je jíme. Není to jen kyselina fytová, která se eliminuje nebo jejímž působením je eliminováno namáčením, ale je to i další zvýšení vstřebatelnosti živin nebo dostupnosti třeba vitamínů skupiny B.
Takže namáčení ořechů určitě cenu má.
No a jakým způsobem je nejlépe ořechy namáčet?
Zase, na internetu existuje velká spousta názorů, věřím, že si sami určitě uděláte malý průzkum. Každý to dělá trošičku jinak, ale myslím si, že nejjednodušší takovou metodou je namočit ořechy právě do vlažné nebo teplé vody s přídavkem soli. Nechat sůl rozpustit a ponechat je na teplém místě, aby voda úplně nevychladla. Můžete je nechat namočené 7 až 24 hodin, někde se uvádí dokonce 36 hodin, a to proto, aby nastal rozpad inhibitorů enzymů. Potom ořechy můžete buď usušit nebo z nich můžete udělat máslo nebo mléko. Z těch vlhkých ořechů můžete pokračovat dál. No a když chcete, aby zase křupali tak je potřeba je samozřejmě usušit.
Otázka zní, jaký chcete mít výsledek? Pokud vám jde vyloženě o živou stravu tak je nesmíte sušit přes nějakých 46°C. Můžete je také nechat schnout přirozenou cestou, na plechu na nějakém ubrousku nebo na pečícím papíře, což trvá nějakých 24 hodin. Proč by se měly ořechy usušit pokud je ihned nezkonzumujete nebo nepoužijete okamžitě do nějakého dalšího pokrmu?
Je to proto že, vlhkost by mohla vyvolat plíseň. Při všech konzultacích nebo v e-mailech vždy připomínám jednu věc. Na SCDéčku není dobré se na ořechy příliš upnout, protože ať je to jak chce, pořád je to omega 6 mastná kyselina. Přílišná konzumace ořechů může způsobovat různé potíže.
No a mám tu jednu zajímavost, kterou jsem si poznamenal, někde jsem totiž četl, že američtí vědci zjistili, že ořechy chrání žlučník. Nechci to tady rozvádět, samozřejmě bylo tam toho napsáno spoustu.
Víte, já jsem si vždycky myslel, že je to obráceně, že právě přemíra konzumace ořechů způsobuje problémy se žlučníkem.
A proto vám přidám ještě jeden vtip, který jsem nedávno slyšel, a sice, že „američtí vědci zjistili, že lidé věří všemu, co američtí vědci zjistili”. Takže asi tak nějak, samozřejmě, udělejte si každý svůj obrázek.
Já mám z vlastní zkušenosti vyzkoušeno, že přemíra konzumace ořechů ať už v jakékoliv formě, v živé a nebo například v pečivu (jak víte na SCD připravujeme pokrmy z různých druhů ořechů a nejen to, k tomu se za chvilku dostanu), vede k tomu, že žlučník (i játra) má spíš problémy. Nevím jakým mechanismem to funguje, to jsem nějak nestudoval.Abych pravdu řekl, moc se mě nechtělo, protože má zkušenost je opačná.
Dávejte spíš pozor, protože i na SCDéčku je potřeba dodržovat pestrost, je to důležité. Tělo potřebuje různé živiny, ne jen ořechy. V tento moment vždy připomínám, abyste jste SCD neřešili tak jako jeden můj kamarád, který má moc moc práce, prostě neustále podniká, neustále utíká na nějakou schůzku a nemá na sebe čas. Chtěl pro sebe SCDéčko vyřešit takovým zajímavým způsobem, a sice tím, že si hodil pytel ořechů kešu do auta, a tak, když neměl čas ani na oběd ani na večeři, ládoval do sebe ty ořechy.
No a dopadlo to špatně, že jo, to si asi dovedete představit. Na SCD tak stejně jako v jiném stravovacích režimu je důležitá pestrost.
A teď se dostávám vlastně k tomu co jsem před chvilkou naťuknul, jednak k úpravě manuálu a jednak k tomu, že pečivo na SCD vyrábíme jen z ořechů. Není to tak úplně pravda, protože od nedávné doby, kdy jsme začali spolupracovat s firmou Expres Menu (což už jste ode mě slyšeli a četli na těchto stránkách několikrát, ale vůbec nevadí to připomenout) tak máme ještě jednu novinku pro výrobu pečiva, a sice banánovou mouku.
Banánovou mouku pořídíte řekněme s určitou garancí od nás, protože majitel firmy Expres Menu pan Sogel je už přes půl roku taky na SCD, takže se vyzná a ví v čem je jádro pudla, neprodával by nám nic špatného. Kdo má zájem, můžete si mouku opatřit právě na stránkách Expres Menu.
Vlastně nejen banánovou mouku, ale také všechna jídla určená pro SCD rozesílají kamkoliv si budete přát, třeba i do zahraničí, není tedy problém u nich objednávat ze Slovenska. Navíc si můžete pořídit banánovou mouku hned v několika verzích. Jedna z nich je čistá banánové mouka, a potom jsou tam dvě směsi. Jedna je na slané pečivo a druhá je na sladké pečivo.
Chci Vás upozornit, možná to teď v manuálu čtete, přidali jsme možnost začít připravovat pečivo už v 1. fázi, ne ve startovačce, ale v 1. fázi. Pro ty z vás, kteří jsou hladoví nebo kteří nechtějí zhubnout a potřebují prostě nějakou tu přílohu jak se říká, tak můžou začít péct z banánové mouky.
Ale, dávejte si pozor na to, abyste na začátku to pečivo pekli skutečně z té „čisté” banánové mouky, protože ty směsi patří už mezi pokročilá jídla. Je to proto, že v těch směsích je třeba hrachová mouka a ještě další přídavky, to zjistíte na stránkách Expres menu.
Nejlépe je začít s banánovou moukou, čistě banánovou moukou. Dá se použít na všechno možné, protože je chuťově neutrální, lze z ní vyrobit jak sladké tak slané pečivo, dá se s ní třeba zahustit guláš.
A jak jsem slyšel už od mnoha z vás, pracuje se s ní mnohem lépe než s ořechy, protože sama od sebe trošku lepí, spíš připomíná mouku klasickou, zkrátka je s ní lepší práce. V každém případě na začátku pokud jedete podle manuálu je dobře začít s čistou banánovou moukou, jak už jsem řekl. Hlavní ale je, že vůbec můžete takhle brzo začít a můžete si dělat SCD pečivo.
A to mě vrací zpět k těm ořechům, protože jestli má někdo z vás trošku problém s jejich konzumací, ať už z jakýchkoliv důvodů, právě třeba z toho, že má nabourán žlučník nebo že má alergii na ořechy, tak máte jedinečnou možnost ořechy odsunout třeba ještě o nějaký čas dál než ve 3. nebo ve 4. fázi, a můžete začít péct pečivo z banánové mouky.
To si myslím, že je velký příspěvek do SCDéčka, a že to mnohým z nás pomůže. Co se týká chuti musím říct, že mě dobroty z banánové mouky chutnají, a velice mě chutnají i dobroty ze směsí. Tam se někteří z vás ozvali, že to není úplně to pravé, ale každý máme jiné chutě, já jsem na sladké takže mně chutnají i ty směsi, jsem spokojen.
Připomínám tím, že jsme udělali malé úpravy v manuálu, kdo ho máte doma stáhněte si aktuální verzi. Pokud jste v členské a už zrovna třeba nejste členy, měli jste kratší členství, napište nám e-mail a my vám manuál pošleme.
Pokud jste v SCD Průvodci tak je to v pohodě, průvodce máte na doživotí, můžete si aktuální manuál stáhnout na obvyklých místech, buď na uvítací stránce nebo ve videu „Jak začít“.
Tím jsem v podstatě vyčerpal svoje témata. Ještě vám připomenu, že je venku krásně a že není dobré sedět doma, a jak říká pan Zajíček „sedět si na vejcích”, protože pobytem venku děláme krásně celému svému tělu.
Je potřeba tělo používat a dělat to k čemu nás příroda stvořila. To znamená hýbat těma končetinama, občas si vyjít ven, zaskákat si, zaskotačit, prostě udělat si radost.
Přátelé mějte se krásně a buďte zdrávi.

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
na akej adrese si mozem obiednat tu bananou muku a cestoviny odpiste mi prosim vas
Maria, běžte na naše stránky, ťukněte nahoře třeba na RECEPTY, poté vpravo nahoře uvidíte sloupec, a hned jako první shora uvidíte „obrázek“, moji fotografii, to je tlačítko s názvem KDE NAKUPUJEME. Na ten ťuknete a dostanete se na stránku, kde uvidíte hned první „obrázek“ EXPRES MENU, tam opět ťuknete, je to tlačítko a jste v obchodě, tedy v e-shopu 🙂
http://kurz.uzdravtesejidlem.cz/kde-nakupujeme/
Děkuji za info o namáčení ořechů 🙂 Člověk se učí celý život !
Děkuji za prima video,….učíme se celý život,…tak díky…vera
Dobrý deň Radek! Moja známa mi preposlala dva články, kde sa píše, že kešu orechy sú silne jedovaté. Kupujem kešu orechy z internetového obchodu a jem ich rovno zo sáčku, každý deň zjem 10-15 kúskov. A ako je to keď ich použijem do koláčov? Upečené sú v poriadku? Alebo tie články nie sú pravdivé?
No, co na to říct? Zatím žiju a ještě jsem se zbavil UC 🙂 Také se všude říká, že máme jíst margarín, že je to pro nás zdravé… 🙂 Dokonce i med je prý po zahřátí toxický… Na tohle já vždy říkám, že nejvíce nám škodí to, o čem jsme přesvědčeni, že nám škodí…
Jestli se začnete cítit „otráveně“, zkuste pekany 🙂
Já už se s touto informací také setkala, a právě ve chvíli, když jsem o kešu psala článek…trošku mě to zaskočilo, ale nedala jsem se :)…stačí se kouknout například na YT, ale je třeba mít na paměti, že se člověk dopátrá různých názorů, a VŠE se vždy odvíjí od konkrétního člověka a jeho úmyslu, to znamená jak je člověk nastavený, jak smýšlí, kde se pohybuje, co svým příspěvkem sleduje, co chce vyvolat, sleduje -li televizi Nova nebo serfuje na netu a informace si vyhledává a pak si pro sebe udělá závěr, atd ..četla jsem například, jak nebezpečná je sklizeň a manipulace s kešu ořechy – bylo k mání video, kde trhají kešu v rukavicích a dodržují pravidla bezpečnosti, a pak jsem viděla domácí video lidí rodinného domu, kteří mají stromy kešu na dvoře a sklízí je malé děti holýma ručkama…právě jsem vytáhla z trouby mrkvový koláč, je z banánové mouky a kešu oříšků…už se na něj těšíme 🙂
Existuje i jablečná a kokosová mouka: http://www.mouky.cz/ – ale banánová, co tu mají je z plantainu, což je plné škrobu, takže tu nebrat.
Děkujeme za info, ano, víme o tomto zdroji, víme, že existuje i kokosová i jablečná mouka…také už jsme to někde pod receptem řešili a hlavně jsme diskutovali tu jablečnou, protože jsme si u ní všimli, že do ní přidávají škroby a kypřící prášek, je třeba pořád dávat bacha a sledovat složení…
Co se týká banánové mouky, tak jak řekl Radek ve videu, u pana Sogela máme jistotu kvality a požadavků na SCD…jinde to prozkoumané nemáme, a je dobře, že to s těmi škroby v banánové mouce z vašeho zdroje píšete, byla by škoda, kdyby si naši SCDéčkaři kazili takto své uzdravováním…
Zdravím,
nevěřím americkým výzkumníkům, na vlastní tělo jsem si vyzkoušela, co udělá přejedení se ořechy se žlučníkem. Nikdy víc!
I já… I já 🙂
Mna by zaujimalo ci sa teda moze hrachova muka( vseobecne). Pretoze v manualu je pisane ze NIE, a v zmesiach od EXPRES MENU SA nachadza…ako teda? Dakujem krasno
Mouka hrachová je NE, protože nevíte, co kupujete a navíc je to pokročilé jídlo. Když si ji vyrobíte sami, nebo ji vyrábí někdo, kdo ví o co jde, je možné ji použít 🙂 Ale až když jste alespoň měsíc bez příznaků – lépe tři měsíce…
Môžem vás poprosiť o aktuálny manuál….
Ďakujem
Prosím pište na podporu – podpora@uzdravtesejidlem.cz
Namacane orechy mi chutia ovela viac. Nevedela som o tom, ze je dobre namacat ich prave do teplej vody so solou. Dakujem za cenne informacie vo Vasich videach. Ste skvely.
Rádo 🙂
Co se týče přemíry ořechů, tak to mám vyzkoušeno na vlastní kůži a jednoznačným indikátorem je barva stolice. Ve chvíli, kdy začne být žlutá, tak jste to přehnali a slinivka se žlučníkem nestíhají 🙂
Mohou se dokonce objevovat nestrávené zbytky… Ale přesně, jak píšeš 🙂
Super informace, s tím namáčením ořechů jsem to nevěděl. Vyzkouším.
Mě některé namočené i lépe chutnají 🙂
My sme mali tiež horúco,tak som bola na slniecku,ale aj letná búrka taká 10minutova sa prehnala,aspoň sa lepšie dýchalo potom,j a simtie múky neham ešte na neskoršie,tiež som mala strach bez pečiva byť,ale vôbec mi nechýba,čo som veľmi rada,super video a srdečná vďaka,že ste tu pre nás.
Rádo se děje 🙂
Ps : môžem poprosiť o aktualizovaný manuál ? ďakujem.
Pište do emailu…
zdravím Vás. Vypočula som si o namáčaní orechov.Už dávno som počula,že vlašské orechy sa namáčajú ale aj so škrupinou,aby sa obnovila akoby ich čerstvosť. Pan Radek mysleli ste orechy so škrupinou, alebo olúpané orechy? ,alebo orechy napr. aj kešu, para atd?Budem rada,ak si najdete čas a pridáte mi odpoveď.
Vždy sa teším na Vaše novinky a poslušne hlásim,že nepriberám a držím sa SCD– a nerobí mi to problém.
Srdečná vďaka. Nela.
To je naše skvělá Nela 🙂 Namočit můžete téměř jakékoli ořechy a bez skořápky…
Dobry den, a nevadi u te bananove mouky, ze asi neni z bananu co jeste nedorazraly? Nemaji hnede flicky?
To vadí zásadně!!! Taková mouka je samý škrob… Proto doporučujeme pouze tu na Expres Menu. Je vyrobena z přezrálých usušených banánů a proto je pro SCD vhodná…
Ahoj Radku opět super videjko ..
Děkuji 🙂