
- Množství: 4 - 5 osob
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 1h 10 min
Nakládané kostky garam masala
Nevím jak vy, ale já jsem si po prosincovém vydání "Přílohové kuchařky" pěkně odpočinula. Vánoční čas u nás doma proběhl v mírumilovném duchu a Silvestra jsme "oslavili" v úzkém rodinném kruhu. Zašli jsme si na oběd, povídali si, večer jsme si udělali nějakou pomazánku, obložený talíř a nikdo nepil alkohol. Jenom já. Ze začátku jsem si říkala "co je tohle za oslavu?", ale vzhledem k tomu, že ostatní byli spokojeni, přestala jsem to řešit a pomaličku jsem si vychutnávala svoji sedmičku naprosto úžasného šumivého sektu italského původu, a byla jsem ráda, že ho mám jen pro sebe 🙂 No, až na půlnoční přípitek, to jsem se rozdělila a moc ráda, alespoň jsem v tom chvilku nebyla úplně sama 😉
No a dnes? Dnes už rozjíždím nový rok, jsem plna pozitivního očekávání, těším se ze sluníčka, kterého se nám poslední dny hojně dostává na rozdíl od předcházejících měsíců, kdy bylo tedy hodně zataženo a tma jako v pekle. A navíc se začínají prodlužovat dny, všimli jste si? Tyhle změny mi dělají moc hezky, úplně to hladí po duši. Světlo, dlouhé dny, vitamín D, to vše je hodně důležité stejně jako kvalitní vyživování. No a pohyb, pohyb k tomu patří neodmyslitelně! Už se zase provětrávám na hodinách baletu a běháním či procházkami v nedalekém hájku. Co máte vy? Čím si děláte radost? Co vám dělá radost? Těšíte se ze sluníčka? 🙂
Dnešní recept je pohodový a velmi jednoduchý. U svátečního nedělního stolu nemá nikdo šanci poznat, že je to vlastně "dieta"! 😀
Je to taková moje improvizace, která vás 100% dostane (pokud jíte maso), tím jsem si jistá 🙂
Ingredience
- krůtí prsní řízek - 700 g
- koření garam masala - 2 lžičky
- olivový olej (na vaření) - asi 15 polévkových lžic
- zeleninový nebo kuřecí vývar - na zalití
- cibule žlutá - 2 střední
- česnek - 2 velké stroužky
- sůl - dle chutě
- domácí špek nebo slanina
- banánová mouka na zahuštění - 1 - 2 lžičky
Postup
1./ Krůtí nakrájím na větší kostky (asi 2 x 2 cm), dám do zapékací misky, přidám koření, sůl, olej, cibuli (nakrájenou na osminky) a česnek (rozkrojený na půl). Kdo chce může přidat domácí špek či slaninu, protože krůtí maso je velmi suché. Nechám hodinku či dvě (klidně i přes noc) nakládat. Já jsem dávala k masu česnek naložený, takže mi v zapékací misce přistálo několik větviček tymiánu a pár kuliček nového koření.
2./ Rozpeču horkovzdušnou troubu, maso zaliji asi do tří čtvrtin vývarem (můžete klidně i vodou), a dám zapéct přikryté alobalem po dobu 30 minut.
3./ Po půl hodině alobal odkryji, zvolím funkci gril a dalších 30 - 40 minut peču do měkka. Během této doby jsem krůtí dvakrát promíchala. Jakmile je maso měkké, přidám maličko banánové mouky na zahuštění, je-li to vůbec třeba. Přidávejte velmi opatrně, stačí opravdu troška.
4./ Krůtí kostky se hodí k baby mrkvičce, kterou jsem restovala v pánvi na másle a olivovém oleji, se solí a troškou medu. Ten jsem přidala na závěr pro chuť a opečení do zlatova.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
I mně se recept líbí, také vyzkouším
Tak se mi pak ozvěte jak se povedl 🙂
Ahoj
Co je koření Garam masala (směs) nebo si je můžu namíchat doma
Naďa
GM je velmi chutná a voňavá indická směs koření. Určitě si ji můžete namíchat, budete-li vědět jak 🙂
…miesto mäsa sa môže použiť seitan?
Nevím co je seitan…
Děkuji určitě vyzkouším.Marky někde jsem tu zahlídla,že můžeme napsat typy na dodavatele.Často nakupuji ořechy a nedoslazované sušené ovoce,bobuloviny,ledvinové fazole a červenou čočku a pod.na http://www.grizly.cz Moc se mi tam líbí že zatrhnu políčka co nechci,aby něco obsahovalo a pak teprve vyberu.Ořechy např. kešu jsou výborné a levnější.Krásné delší sluníčkové dny Vám přeji.Monika
Děkujeme za tip Moni, taky jsme už o nich slyšeli, ale nevím, že se dá takhle hezky objednávat, to je dobré 🙂
Recept vypadá dobře ůplně se mi zbíhají sliny.Určitě ho vyzkouším. Eva
Recept vyzerá úplne úžasne. Určite vyskúšam. Vďaka a veľa zdravia do Nového roku.