Čas od času nám posíláte různé dotazy ohledně medu. Názory okolo jeho výroby, používání, krystalizace, zahřívání nebo cukrování jsou opravdu rozmanité. Proto jsme se s Marky rozhodli, že vás vezmeme k našemu dvornímu dodavateli tohoto zázraku přírody, panu Petru Kořínkovi, aby přidal pár svých postřehů, a abyste viděli, jaké je včelařina krásné a užitečné umění.

KLIKNĚTE PRO NÁVŠTĚVU STRÁNEK VČELÍ FARMY

PŘEPIS VIDEA ZDE
Ahoj, tady je Radek.
Vezmu vás na výlet na včelí farmu. Čas od času nám posíláte různé dotazy ohledně medu. Názory okolo jeho výroby, používání, krystalizace, zahřívání nebo cukrování jsou opravdu rozmanité. Proto jsme se s Marky rozhodli, že vás vezmeme k našemu dvornímu dodavateli tohoto zázraku přírody, k panu Petru Kořínkovi do Lovčic, aby přidal pár svých postřehů, a aby jste viděli jaká je včelařina krásné a užitečné umění. Tak se pojďte podívat. Mimochodem Marky s kloboukem se síťkou to mimořádně sekne 🙂

Rozhovor venku u úlů.
P:…když jsi tady a nebojíš se tak já to otevřu…

M:…dobře…

P:…a můžeš se podívat…tady už mám nachystaný odběr medu…

M:…jů, tohle jsem v životě neviděla, to je paráda…

P:…tady včely nejsou, nebo jich je tam minimum

M:…hele, ale nějaký tam koukají….

P:…to zavíčkovaný, to jsou zásoby medu…

M:…tý jo…

P:…tohle bylo zakladený…

M:…to ony si dělají zásobu medu pro sebe?

P:…ano…najdu nějakej lepší rámek…tohle je plod, z toho se vyvinou včely..

M:…a jak vůbec rozeznám včely od trubců?

P:…trubec je větší, nevím jestli tady nějakýho najdu……hele, podívej se, tady vpravo u mé ruky se právě rodí včela…

M:…tady?

P:…neee, tady…

M:…ajoooo, tady je, Radi, zaber ji…přímo před našima očima se rodí nová včelka…

P:…ještě je taková šedá…

M:…ano, to mi říkala tvoje žena Martina, že ty maličký včeličky jsou celý šedivý…přátelé, tak my jsme se ocitly přímo u zrodu včel…zatím tedy jedné…konečně jsem poznala prvního lovčického trubce…hele Petře, já bych moc chtěla vědět, proč chováš včely, jaký je ten důvod, to jsi po někom podědil nebo jsi se zamiloval do včel a řekl tohle chci dělat! 🙂

P:… ke včelařství jsem se dostal náhodou, ani jsem je nepodědil…byl jsme na brigádě na včelí farmě…ze začátku jsem do toho nechtěl, bál jsem se…ale pak mě to začalo zajímat a pořídil jsem si první úly…

M:…a tady v těch malých bedýnkách jsou jaký včely?

P:…tam jsou oddělky..
M:…to je co?

P:…když potřebuju namnožit včely, tak část včel, 2 nebo 3 rámečky dám do  těchto bedýnek, přidám matečník, ony si vychovají matku a pak se včelstvo do podzimu rozroste až na 2 tyhlety bedny…

M:…takže tohle všechno je plný těch oddělků…

P:…á tady je, mám ji označenou bíle…matka…

M:…jééé…ta je ale oborvská…

R:…tady ty oddělky máš v polystyrenu, má to nějaký zvláštní důvod?

P:…je tepelně lepší než dřevo…tady ty úly mám v plastu, a tohle je dřevo..

M:..to je plast? to bych teda nepoznala…

P:..na jaro je polystyren určitě lepší, pokud bude 15 nebo 20°C tak se matky rozkladou, pak se  ochladí na -5°C a včely musí udržet teplotu kolem 35°C, tam kde jsou plody, v tom dřevě se jim to drží hůř než v plastu…

P:…to je ten výkus..oni mě z toho horní nástavku slezou sem a už nevylezou nahoru, já si ten nástavek z těch trámků nemusím od včel ometat a vezmu si to prázdný přímo do medárny…

M:…aha, já si pořád neuměla představit jak se včely v tom úlu pohybují, jestli jak se jim chce, shora dolů, nebo?

P:…no oni slezou z vrchu dolů, ale nahoru už ne…

M:…a když se na tebe tak dívám, ty seš úplně v pohodě, nepotřebuješ tady tu síťku jako já…

P:…občas jo…většinou s tím kloboukem chodím…ono to není příjemný na oči, uši, a tak…teď jak se už blíží podzim, není už taková snůška, včely se vzájemně vykrádají, a pokud něco cítí, tak bodají…
M:…víš, já to myslela tak, já když doma na zahrádce začnu sklízet levandule, tak ty včely začnou reagovat, začnou být dost agresivní, že jim jako beru to „žrádlo”, když to řeknu tak jak to je…víš, tak jestli poznáš tu nervozitu, že si řekneš, pozor, je čas vzít si ochranu alespoň na tu hlavu…

P:…poznám to podle toho jak se to otevře…

M: Já musím poděkovat za včelaře, zaplať pán Bůh, teď nevím kdo to říkal, ale slyšela jsem, že bez včel bychom do 4 let všichni vymřeli…toto je tak propojenej svět, to není jen o medu, ale o opylování stromů a dalších věcech…to by pro nás dopadlo hodně špatně…

P:…říká se, že včelař má vlastní užitek 10%, 90% je to opýlení, ta rozmanitost všechna kolem, ten med je pouze to malé procento…

V medárně, přípravně, zkrátka v technických místnostech.

P:…nejdřív se musí ty rámky odvíčkovat, nožem nebo vidličkou…pak se to dá do medometu a odstředivou silou se získá med…ten se pak nalívá do větší čeřící nádoby, nahoru vyplave vosk a výpustí se stáčí čistý med…pokud dávám med do sklenic, tak ho cedíme přes jemné síto…

R:… tys říkal Petře, že staří včelaři to dělali jinak…

P:..oni to stáčí přímo do sklenic pod medometem..můžou tam mít síto, ale stejně tam nějaká nečistota z vosku zůstane, protože ten studený med jemným sítem dobře neproteče…někdy už v plástech med začne lehce krystalizovat, ta krystalizace se pak dostane do těch stočených lahví a med do týdne zkrystalizuje…

R:…mezi lidma je rozšířenej názor, že když je ten med zkrystalizovanej, tak je v něm cukr…

P:…nene, je to přirozená vlastnost medu…nevím kde je to rozšířený, možná někde ve městech, ale tady na vesnici, když si starší lidi kupují v obchoďácích med, tak si kupují ten zkrystalizovaný med, protože se zase bojí, že je ten med přehřátej…oni to v těch velkejch obchodech zahřívají na nějakých 80°C, a pak to zase rychle zchladí, dělají to z důvodu, že ten med tak rychle nekrystalizuje a líp se samozřejmě prodává…

R:..po cestě z návštěvy v Expres menu jsme kupovali med někde na severní Moravě, med byl tak hustej, že se skoro nedal nalít…jak to, že se ten med tak liší, barvou, konzistencí, strukturou…

P:…záleží na tom co včely posbíraly..předpokládám, že med byl tmavší, tmavý, medovicový…rozlišujeme květový medy a medovicový…květový je z nektaru a medovicový pochází od mšic…květový medy, barvy, chutě, vůně jsou podle druhů sbíraných rostlin, jsou tam i jiný cukry…každý med má jiný obsah cukrů, glukóza, fruktóza, i ty vyšší cukry tam jsou…

R:…lidé nám říkají, že se do medu přidává cukr, ale zjistil jsem, že si to lidé často pletou s dokrmováním včel, což je něco zcela jinýho…

P:…ano, na podzim se včely dokrmují cukrem…ale my to máme udělaný tak, že to co tam na zimu dáme, to tam zůstává, medníky nasazujeme nad úly, v podstatě co tam bylo přes zimu, zůstává v úle pro včely…

R:….takže záleží na tom jak to kdo dělá…to dokrmování není potřeba…a když to někdo dělá, má to vliv na kvalitu medu?…takhle, určitě to má vliv, ale proč se to dělá?
P:…myslíš dokrmování?…no dělá se to proto, že když na podzim nebo začátkem srpna, kdy je tady u nás poslední vytáčení (nemáme medovicové medy), tak cukr je místo medu, který včely potřebují k přežití přes zimu a jaro…je to z ekonomických důvodů…pokud není dobrá snůška, je třeba včelám nechat med na tu zimu, med by se netočil…
…když jsem tady mluvil o těch včelách, tak jsem říkal, že aby se včela vylíhla je potřeba teplota kolem 35°C, ta teplota v tom úle je, i vyšší když jsou v létě horka, je to tady 2, 3 měsíce v různých teplotách…

R:… a máš nějakou informaci o tom, že když dáš med do čaje, tak že se stává toxickým?

P:…ne, tam se akorát ničí ty prospěšný látky, vitamíny, a další…v podstatě, kdyby se to zničilo všechno tak je to sladká voda, není to med…

Nevím jak vám, ale mě se to tady moc líbilo. Úžasná energie těch malých tvorečků dává klid a zároveň nabíjí. Už dávno jsem při pozorování včelky přestal mávat rukama a křičet a pobíhat, jak mě to kdosi kdysi naučil, a místo toho klidně pozoruji tu úžasnou dokonalost. Chci za mě i za Marky poděkovat Petru Kořínkovi a jeho rodině za krásné odpoledne a za úžasnou dobrotu, která nám sladí život. Dole pod videem samozřejmě najdete odkaz na jeho webovou stránku.

Pokud tohle video sledujete někde jinde než na našich stránkách, skočte na ně, www.uzdrtavtesejidlem.cz . A napište nám, dejte palec nahoru nebo dolů, to je jedno, napište nám svůj názor, rádi se jím řídíme. No a hlavně, mlsejte a buďte zdrávi 🙂


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty