
- Množství: 10 - 12 porcí
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 30 min.
Mrkvový krém pro imunitu
Že by polévka mohla podpořit fungování naší imunity? Určitě ano! 🙂
Mrkvička spolu se správným výběrem koření dělá zázraky, a není nic jednoduššího než být v souladu s přírodou. Tento recept je sice již 2. mrkvovým krémem na našich stránkách, ovšem tentokrát jeho cílem je podpořit imunitu.
Recept na polévku jsem našla na internetu, ovšem v této chvíli, kdy recept sepisuji, nemohu dohledat autora, stránku jsem si neuložila. Když zpětně dohledávám podle obrázku, tak nacházím desítky stejných či velmi podobných receptů na různých serverech, takže vůbec netuším, kdo to všechno začal. Já to ale nebyla. Nechala jsem se s vděčností inspirovat a předávám tento recept dál, pro upevnění zdraví, pro dobrý pocit a dobré zažívání.
Ingredience
- bio mrkev - 2 kg
- olivový olej (kokosový) - 10 lžic
- pórek - 1/2 středně velkého nebo 2 středně velké cibule
- zázvor - 1 větší nastrouhaná polévková lžíce
- česnek - 6 menších stroužků
- mletá kurkuma - 2 vrchovaté čajové lžičky
- zeleninový nebo kuřecí vývar - 1 l
- voda - 500 ml
- bio kokosové mléko - 1 plechovka (400 ml)
- šťáva z limetky - asi 1 velká polévková lžíce
- sůl - dle chuti
- pepř celý - asi 10 otáček v mlýnku (stupeň I.)
- ozdoba na polévku:
- nasekané lístky čerstvé bazalky
- plátky mandlí restované na oleji s mořskou solí
Postup
1./ Zeleninu připravím předem. Mrkev očistím, rozkrájím na půlky a pak na malé měsíčky. Pórek nakrájím na drobno. Zázvor nakrájím na hrubo nebo nastrouhám. Česnek nakrájím na plátky.
2./ Na středním ohni rozehřeji olej (máslo), přidám pórek, který nechám zesklovatět, zhruba 5 minut.
3./ Pak přidám zázvor, česnek a nechám minutku opéct.
4./ Po té přijde na řadu pepř, asi 10 otáček v mlýnku a 2 vrchovaté lžičky kurkumy.
Obojí koření nechám zhruba minutku uvolňovat látky, které společně podporují imunitu. Kurkuma díky vyšší teplotě uvolní svůj potenciál a zestonásobí se její zdravotní účinky. Pepř zajistí kurkumě mnohem vyšší vstřebání prospěšných látek do organismu.
5./ Přidám mrkev, kterou zaliji vývarem a vodou, zvýším na plno teplotu a přivedu k varu.
6./ Po té snížím teplotu a mrkev uvařím do měkka, asi 15 minut .
7./ Jakmile je hotovo, polévku vypnu, přidám kokosové mléko, limetkovou šťávu a rozmixuji dohladka. Na závěr dochutím solí dle vlastní chuti.
8./ Na talíři zdobím čerstvou bazalkou, plátky mandlí a zakápnu dýňovým olejem.
Variace úpravy mrkvového krému:
- můžete zkombinovat mrkev s dýní, půl na půl.
- můžete také vmíchat lžící másla.
- můžete přidat lžíci červené kari pasty. Ta patří mezi ty nejpálivější, obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, česnek, šalotku, sůl, limetku, kmín, koriandr a galangal, což je odrůda zázvoru, která není tak aromatická. Tohle je speciálně pro milovníky pálivých chutí, milovníky thajské kuchyně. A tahle pasta se dá dokonce zakoupit bez nevhodných složek jako je například glutamát. Někdy postačí i trošička chilli pálivých papriček.
- můžete, kdo pálivé nemusí, přidat 2 čajové lžičky kari, jsou také velmi chutnou a pikantní možností.
- můžete použít bylinky, vynechte kurkumu, přidejte lžičku tymiánu, místo limetky použijte citronovou šťávu.
- můžete přidat nasekanou bazalku, zalít dýňovým olejem a posypat strouhaným parmezánem nebo moukou z tohoto sýra.
Můžete si takhle posilovat imunitu, protože podle mě není nic lepšího než si dopřát darů přírody, darů v podobě přirozených látek, se kterými si naše tělo umím velmi snadno poradit, vstřebat je a využít pro zdravé fungování. Mlsejte, podporujte svou imunitu a buďte zdravím, Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Já mám pro vás všechny jenom legrácku. Jsem Slovenka, ale po výšce jsem zůstala v ČR, píšu spolužačkám z gymplu slovensky, ale často mi to přepisuje na česká slova?naštěstí naše jazyky jsou dost podobné ?pá pá Tinka
Dobry den Marky a Radku
Chtela jsem se zeptat jestli by jste mi prosim neporadili jakou cervenou kari pastu kupujete? Mam moc rada Thajske koreni a chute. Ale v Cechach nemam zkusenosti kde lemon grass, galangal a jine sehnat. Leta jsem zila v ruznych zemich a vyber byl uzasny a dostupny. Poslednich mesicich jsem na cas v Cechach . Na konci minuleho jsem zakoupila SCD pruvodce a letos 5 ledna zacala s fazovanim 🙂
Citim se lepe uz po trech tydnech , ale vyvstava plno otazek. Stale studuje stranky pruvodce a dozvidam se vic na nektere otazky jsem uz nasla odpoved . Ale vyvstavaji nove otazky. Je to hodne informaci. Moc dekuji.
Chtela jsem si take domluvit konzultaci. Nevim presne jak to funguje?
Hezky den a dekuji moc Vladka
Vidim, ze v mem dopise Vam mam nejake chyby. Chybejici nebo zmenena pismena i slova. Omlouvam se, nemam laptop z Cech a stale mi to predelava co pisu a ja si pak pri opravach vseho nevsimnu 🙂
Paní Vlaďko, buďte v pohodě, opravím, mám ty stejné zkušenosti 🙂
I vám krásný den, pořád je co objevovat a ano, těch informací je velmi mnoho, člověk se tím musí prokousat. Posílám vám adresu na pastu, třeba se bude hodit i někomu dalšímu, našla jsem takový obchod a jsem moc ráda, že se na to firmy zaměřují čím dál víc a hledají díry na trhu, protože už se ví, že lidé chtějí čisté suroviny, není třeba přidávat nic navíc 🙂
Stránku jsem ještě neprozkoumala, uvidíte sama, třeba najdete i další produkty vhodné pro zdraví 🙂 Marky
https://www.chefshop.cz/cock-brand-thajska-cervena-kari-pasta-400-g/