
- Množství: 4 osoby
- Čas přípravy: 10-15 min.
- Čas vaření: do 50 min.
Mrkvový extra hustý krém se zázvorem
Mrkev je pro mě v kuchyni jedna z nej zeleniny na světě. Mrkev je tááák skvělá :))
Je sladká, křupavá, obsahuje vitamíny (C, D, E, B6, B12, Ca, Mg, Fe, K, atd.) a spoustu dalších důležitých látek jako například antioxidanty nebo třeba takový beta karoten.
Možná jsem tyto informace nepotřebovala znát, ale až teď mi dochází, jak je mé tělo chytré, jak ví, že všechny tyto živiny nutně potřebuji pro své zdraví a tak mi na mrkvičku dělá chutě naschvál.
Miluji tuhle nádhernou zeleninku na všechny způsoby, vytahuji si mrkvičky ze zeleninové polévky, naprostá senzace jsou orestované baby mrkvičky na másle s bylinkami, úžasné je mrkvové pyré s bazalkou a právě se mi vybavil mrkvový koláč na sladko, a tak dále a tak dále.
Samozřejmě že nejlepší je mrkev úplně čerstvá, třeba v nějakém salátu, ale vzhledem k tomu, že někteří ji budete potřebovat pro uzdravování pomocí SCD ve stavu pyré, pěkně rozvařenou a rozmixovanou (výborná je pro období 2. fáze), tak jsem vybrala právě tuhletu "polívčičku".
Nutné podotknout, že je to extrahustotechna, což znamená, že pokud si ji zředíte o něco víc než je psáno v receptu, bude určitě až pro 6 - 8 osob 🙂
Ingredience
- mrkev - 1300 g
- cibule červená - 2
- zázvor - 100 g
- olivový olej (máslo)
- 24h SCD jogurt - 300 ml
- vývar (kuř., zel.) nebo voda - 500 ml
- česnek - 1 stroužek
- sůl, pepř - dle chuti
- lístky petržele - na ozdobu
Postup
1./ Připravím si mrkev, kterou očistím a nakrájím na kolečka, asi 1 cm široká. Dvě z mrkví nakrájím na tenká kolečka 2 mm), která předem lehce opeču na pánvi na olivovém oleji, lehce osolím a uložím si bokem na závěrečnou ozdobu.
2./ Zázvor zbavím slupky a nastrouhám na jemno.
3./ Dále nakrájím na kostičky cibuli a na másle nebo olivovém oleji (na vaření, rafinovaný) ji nechám zesklovatět. Přidám k ní mrkev, nechám lehce opéct, zhruba 5 - 8 minut.
4./ K opečené mrkvi a cibulce přidám nastrouhaný zázvor, podliji vývarem, stačí klidně i vodou pokud nemáte vývar právě po ruce. Osolím, opepřím a nechám vařit do měkka, zhruba 30 minut.
5./ Ponorným mixérem směs rozmixuji spolu se stroužkem česneku, dochutím dle potřeby solí nebo pepřem a vmíchám 24h SCD jogurt. Česnek, pokud máte potíže dávat nemusíte, nebo ho můžete přidat spolu s vývarem, tak se zmenší jeho síla.
6./ Nakonec Japonec, jako vždy přidám nějakou tu ozdůbku, jíme přeci i očima 🙂 Nahoru pěkně položím opečená kolečka mrkve, pár lístků petrželky a servíruji, jen tak a nebo s kouskem chleba pečeného podle SCD.
P.S.: Co se týká zázvoru, tak tam velmi opatrně, v receptu ze kterého jsem přebírala, bylo napsáno na 500 g mrkve 100 g zázvoru!!! Přátelé, já měla mrkve víc než jednou tolik a dala jsem poprvé jen 130 g zázvoru a i to byla extra síla. Je pravda, že krém za studena tolik nepálí, je příjemný, takže to nechám na vás. Záleží na vašich chutích a chutích třeba vašich dětí. Já doporučuji 100 g a uvidíte 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Podívejte se na naše stránky na recepty, pro představu.
Marky,podla Tvojich receptov sudim,ze si velmi sikovne ziena,do koca aj do voza,proste gazdinka.Jedia aj oci.Som so synom na GAPS,ale sledujem aj Vas.Pekny den prajem.
Vítám tě Andrejko u nás na SCD 🙂 Ať se líbí 🙂
Díky za další dobrůtku 🙂
Já tuhle polévku miluju… používám přepuštěné máslo a přidávám do ní kurkumu a chilli… když už má být svižná, tak pořádně… 🙂
V tomto případě doporučím všem, přidat tu kurkumu ve chvíli, kdy se máslo rozpouští v hrnci, kurkuma tak získá obrovskou sílu, její účinky se zmnohonásobí, více než když se do polévky přidá jen jako koření v průběhu vaření 🙂 Chilli zkusím určitě! 🙂
Ahoj, tvoje recepty pohladí nejenom žaludek, ale i dušičku:O) Děkuji. Jana
Jani, tak teď jsi pohladila dušičku zase mě, děkuju ti moc 🙂
´D´a k u j e m mooooooooooooooooc za recept
Rádo 🙂