
- Čas přípravy: do 20 min.
Mrkvová pomazánka
Přátelé, nabízím vám velmi jednoduchou pomazánku. Pojďme si ji spolu vyzkoušet 🙂
Ingredience
- mrkev - 4 - 5 kusů (420 g)
- kari - 1/2 malé lžičky
- SCD Lučina (tvaroh) - 2 velké PL
- jarní cibulka (pórek) - 2 ks
- domácí majonéza - 3 velké PL
- čerstvý zázvor - asi 15 g
- med - 1 čajová lžička
- sůl, barevný pepř na chuť
Postup
1./ Jarní cibulku omyji a nakrájím na jemno. Zázvor a mrkev pomocí škrabky zbavím slupky a na struhadle nastrouhám, zázvor na jemno, mrkev na hrubo.
2./ Všechny vypsané ingredience dávám postupně do mísy a na závěr dobře promíchám. Dochutím je-li třeba, a nabírám lžičkou na chléb či bagetku podle SCD receptu.
PS. Někdo nemá rád cibulku čerstvou, dá se samozřejmě vynechat a nebo ji na kapce oleje orestovat, zmírní se její účinky. To stejné můžete provést s mrkvičkou, klidně ji můžete společně s jarní cibulkou nechat povolit, zesklovatět, bude pro některé z vás stravitelnější 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobry den.
Prosim Vas o info, ake mnozstvo je SCD lucina 1/4 ? Mam jogurtovac luvele kde su 4 x 400 ml keramicke pohare. Vy mate jogurtovac ,kde sa da pripravit vacsie mnozstvo. Z akeho mnozsvta mam pouzit jednu stvrtinu?
Za radu vopred velmi pekne dakujem.
Dobrý den a skvělý dotaz, moje chyba! Budu opravovat, děkuji.
Takže tvaroh, lučina…hm…budu tedy odhadovati…pokud je v receptu nějaká majonéza, 5 lžic, doplnila bych 2 lžícemi tvarohu, trocha medu na doslazení. Doladit tak, aby ta pomazánka byla kompaktní a já pomazánku připravím znovu, abychom to měli přesně 🙂 Díky ještě jednou za Váš dotaz, paní Dušano 🙂
Dobrý den,
můžu prosím použít kupovaný tvrdý tvaroh z Olešnice, o kterém píšete, že jste používali, než jste koupili jogurtovač. Třeba zrovna na tuto pomazánku.
Chybí mě mléčné výrobky, a zatím bych chtěla použít kupované tvarohy a jogurty.
Děkuji
Vlaďka
PS: Teprve jsem v začátcích
Milá paní Vlaďko, vy jste se ptala i na webináři, viďte 🙂 Ano, můžete, my jsme to takhle praktikovali první rok nebo 2, než nás klienti, SCDčkaři “donutili” se o fermentaci zajímat a řešit ji, aby si mohli sami jogurt připravovat. Přeci jen je to lepší, víte sama z jakých surovin se připravuje. Tenkrát ale nebyly takové jogurtovače jak jsou dnes, tak jsme laborovali, ale všechno jde když se chce. Takže ano, olešnický, jaroměřický tvaroh, TVRDÝ, je OK 🙂
PS, jogurty žádné takové na trhu neexistují, jinak bych si je kupovala také a určitě bychom je doporučili 🙂
Dobrý den, prosím, co je to cihlový sýr, který píšete, že ANO.
a je dovolený Kardamon a hřebíček ?? Děkuji Martina
Zdravím Vás, Martino, je to sýr ve tvaru cihle 🙂 Jinak jsou různé druhy a je třeba se řídit dobou zrání, čím déle zraje, tím nižší obsah laktózy.
Ideálně méně než 0,1 g ve 100 g.
Koření je v pořádku 🙂
Dobry den,
Vas prispevek je krasny a zajimavy. Diky za to.
Jsme mlada rodina kolem 35 let mala 4 roky.
Spolu s manzelem jsme toho dost zazili o stravu se vyrazne nestarali.
Stale zdravi, bez vetsich obtizi.
1. Vase metoda me zajima, je vhodna urcite pro kazdeho, ze 🙂 i pro nasi rodinu,…plati striktne dodrzovat i v nasem pripade.
2.Expres menu – bananova mouka zcela nahradi mouku, kterou mame doma, ano?
3.A k masu budeme jist prilohu jakou? testoviny – ne, ryze -ne, brambory – ne, kedlik jiste -ne.
Dekuji Vam za info.¨
S pozdravem a pranim pekneho dne
Nikola Jisova
1. Vase metoda me zajima, je vhodna urcite pro kazdeho, ze 🙂 i pro nasi rodinu,…plati striktne dodrzovat i v nasem pripade.
—
Není to naše metoda, ale to se dozvíte na stránkách… A dodržovat je nutné, jinak to nefunguje a je zbytečné se do toho pouštět 🙂
—
2.Expres menu – bananova mouka zcela nahradi mouku, kterou mame doma, ano?
—
Při SCD je nejlepší opustit myšlenku nahrazování čehokoli a zkusit prostě něco nového. Projděte si recepty a sama si řekněte, jestli Vám něco chybí 🙂
—
3.A k masu budeme jist prilohu jakou? testoviny – ne, ryze -ne, brambory – ne, kedlik jiste -ne.
—
Stejně jako u předešlé otázky… Nejlepší je přestat se “docpávat”, nebo si zvyknout, že zelenina nebo chlebík podle SCD je také příloha.
Navíc, jakmile se střevo zregeneruje a zvýší svůj výkon, půjdete s celkovým množstvím jídla dolů, jako každý na SCD. Už nebude třeba takových hromad, abyste vyživila dostatečně svoje tělo 🙂
Ahoj Marky,
dělala jsem mrkvovou pomazánku a zkazila ji majonéza. Mohla bys prosím tě napsat jaký olej používáš na majonézu, jakou značku ? Zkoušela jsem jí, napřed se mi nepovedla, pak jsem si někde přečetla, že se může dělat z celých vajec a z celých se mi povede vždy – tedy dělala jsem ji 2x, ale nechutná mi cítím v ní ten olej a to mi vadí
děkuji L.
Podívej se na naše stránky na recept pod názvem “domácí majonéza” jsou tam 2 videa, můžeš si vybrat, já už používám na výrobu majonézy jen ten způsob s metlemi a olej používám slunečnicový…vlastně slunečnicový používám jedině v případě majonézy, jinak jsme ho přestali používat úplně…rádo se děje! 🙂
Marky, kde najdu recept na pekanový chléb. Děkuji
V SCD Video průvodci…
Ahoj. Pomazánku jsem si udělala z orestované mrkve na lžíci přepuštěného másla a nedávala jsem majonézu,je také výborná ?
ahoj, věřím 🙂
Prosím Vás, můžete mi poradit? Čím mám nahradit tvaroh, sýry, když mám alergii na kravské mléko, někdo má alergii takovou, že radši nejí ani kozí, ovčí a jiné živočišné sýry. Tak se živ. sýrům vyhýbám a místo nich jsem jedla tofu ap. —> což je v SCD zakázané. Ráda bych zkoušela Vaše recepty,.. Mockrát děkuji za Vaši odpověď.
Pěkný den 🙂
Evelin, ahoj, rozumím. Vy by jste mohla naskočit na SCD a tím se zbavit vaší alergie na ml. výrobky, to znamená uzdravit se z ní. Nenahrazujte v žádném případě mléčné výrobky, protože první 3 měsíce až půl roku je v SCD stejně nebudete potřebovat, sýry se zařazují až několik měsíců po odeznění příznaků, tedy konkrétně u vás vaší alergie. Používají se jen občas a dlouhozrající. Také pěkný den!
Děkuji za velmi dobré recepty. Moc nám chutná mrkvová pomazánka, sicilská capata a mandlový chléb. Ten jsem trochu přesolila, příště dám jen 1 lžičku soli. Marie
…taky děkujeme! 🙂
No,mě se nepovedla vyšlehat ta majonéska,jinak to je moc dobrý.Dokonce bych řekla,že se mi líbí už kombinace mrkev-zázvor-kari a když se to ještě zabalí do listů ledovýho salátu…dost dobrý.:-)Není potřeba vajíček,kterejch je všude v SCD celkem hodně,chlebík jsem dojedla předevčírem a ořechy zbylé schovávám na bábovku na moje narozky,který se blížej.:-)
Lucko, u majonézy musíte být trpělivá a pomalu táhnou směrem nahoru, jako válec v pístu 😉 ale to nevadí, příště se určitě povede!
Hm, taky si mrkvovku dávám se zeleninou, se salátem je skvostná…vejce já osobně moc moc nejím, jestli si dám krajíček chlebíku jednou týdně a něco sladkého, volské oko ke špenátu třeba, tak to je vše…ale to bude tím jak tělo krásně časem začne využívat veškerou energii z jídla, pak taky ze syrového ovoce a zeleniny, opravdu si pak už vystačí s málem 🙂
Všechno nej k narozeninám! Marky
Vím ,že to sem nepatrí,ale sleduji vase ptejte se…a byl tam dotaz na jablecnou mouku…rikali jste ze to nemuze byt nic spatneho…nasla jsem tohle..a to je spatne
http://www.mouky.cz/mouky/eshop/47-1-JABLECNA-MOUKA/0/5/488-JABU-Jablecna-bezlepkova-mouka-85-g
No, já jsem si jistá nebyla, řekla jsem něco ve smyslu toho, že to neznám, ale to co jste mi poslala, tedy tento odkaz, tak tam je špatně všechno a kdo ví, jak kvalitní jablka to byla!!! to znamená bramborový škrob – špatně!!, kypřidlo – další škrob – špatně!! fujtajxl, co ti lidi nevyrobí 🙁
Takže, jablečná mouka NE! Myslím, že Radek neměl tušení, že něco takového vůbec existuje, domníval se pravděpodobně, že jsou to sušená pomixovaná jablíčka. Máte naprostou pravdu Katko! díky! :))) Marky
Děkuji,ja delam klidne rucne…me slo hlavne o suroviny…jaky olej atd.
Katy, včera jsem zkusila udělat nový recept na SCD sladký chlebíček se sušeným ovocem a použila místo másla kokosový olej – s téměř žádnou vůní, tedy jen tak zlehka (aby mi pak všechno pečení nevonělo po kokosu ;)) a povedlo se naprosto skvěle!
Kokosového oleje jsem dala stejně jako kdybych dávala máslo :)) nádherná práce, musím se pochválit, už není 😀
prosim jak delate domaci majonezu?
Takhle 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=cGFCjRCfCA4
Prosím Vás čím môžu nahradiť alergici na mlieko tvaroh?Predtým som používala tofu ale strukoviny sú zakázané?
Z mléka se dá udělat 24h SCD jogurt, recept máme na našich stránkách http://www.uzdravtesejidlem.cz/24h-scd-jogurt/, nebo používejte tvrdý tvaroh, tedy s dlouhou dobou zrání, zde je laktóza přeměněna…
Nedávno jsem dělala tuhle pomazánku,ale nečetla jsem komentáře.Doma jsme měli jemný tvoroh co měl být původně pro našeho pejska a tak jsem pomazánku udělala z něj.Když jsem dělala majonézu tak to byl opravdu zážitek:-DDDPoužila jsem tři mixéry,ale nevzdávala to.Jeden na koktejly,pak ruční a třetí byl ruční elektrický-metličky např.co jsem používala na bramborovou kaši kdysi-a hle bylo to stále jako čajíček-prostě tekutá konzistence.Nakonec jsem musela použít ingredience nové(majonéza) a přišla na řadu půjčka tyčového mixéru a majonéza se zdařila za několik sekund.Tak jsem vesele pokračovala dál a nevzdávala to ikdyž času uběhlo dost i nádobí přibylo.Jenže tím,že byl tvaroh jemný,tak nakonec vznikl spíše salát se zálivkou:-DDDDChuťově to bylo vynikající…med,koření,zazvor atd.prostě super,ale moje tělo mi po nějaké chvíli kdy jsem pomazánku/salát pozřela dalo najevo,že se mu to ne zcela líbilo-a tím byl jemný tvaroh s laktozou…..takže toť moje poznatky.Už se těším na další tvorbu játrové paštičky:-))Jinak ještě jednou děkuju za receptíky:-)
Adriano, jste úžasná, že jste to nevzdala!! i mě se občas stanou podobné nezdary…i s majonézou 😉 dokonce nemusíte tvaroh přidávat, já pomazánku jednou udělala “jen” s majonézou, a bylo to dokonalé..i salát ledový si takto namáčíme lehce do majonézy.. mě se salát mrkvový “nepovedl” hned napodruhé, když jsem podobně jako vy domlouvala majonéze, ale na chuti mu nic neubylo a slupli jsme ho okamžitě :))))
Takže pozor na tvaroh, pouze tvrdý nebo přidat trochu 24h SCD jogurt 🙂
může být i jemný tvaroh…nebude pomazánka vic tekutá ?
nemůže být jemný tvaroh, pouze tvrdý, dlouhozrající….jemný tvaroh má v sobě laktózu…
Měla jsem možnost dnes tuhle pomazánku ochutnat a musím říct, že je to mana přímo nebeská!!!!!!!!! Doporučuju všem samozřejmě s SCD chlebíčkem 🙂
Tahle pomazánka se ode dneška stává mou úplně nejvíc nejoblíbenější!!!
Fakt?? Leni, tak to je super! když máme navíc kvalitní strouhače mrkve, tak to jde jak po másle, že? 😉
dobrý večer Marky – zmínila jste tady video na “pekanový chléb” – prosím poradíte mi kde jej najdu? děkuji Lucy
Pekanový chléb byl součástí našich webinářů a přibude v nejbližší době do členské sekce 🙂
MARKY POMAZANKA JE MOC CHUTNA UZ MAM NOVY MIXER TAK JSEM VYSKOUSELA A SUPR DIKY
Alenko, dnes jsem pomazánku dělala bez tvarohu, je taky super! právě jsem ji dofotila, a za chvíli budu fotky měnit 😉
Marky, da se tvrdy tvaroh nahradit Ricotta tvarohem? U nas nemame velky vyber tvarohu.
Nedá, ricotta není dlouhozrající sýr, je v něm laktóza..ale ozvala se nám jedna šikovná paní, která nám psala, že to lze, a budeme sami zkoušet a vytvoříme recept…