V blogu JAK SI DOMA PŘIPRAVIT MOUKU Z OŘECHŮ jsem vám slíbila pár informací o tom, jaké další mouky lze na SCD použít. Mezi mé nejoblíbenější patří mouka banánová, vyrobená ze zralých banánů, ta je moje opravdu velká favoritka. Krásně se s ní pracuje, dokáže svými vlastnostmi suplovat klasickou mouku. Proto ji také v kuchyni používám nejčastěji, jak na slano, tak na sladko. Více se můžete dozvědět v mé kuchařce z banánové mouky ZDE.
Další mouka vhodná pro SCD výživu, která se může směle postavit na příčku nejvyšší, je mouka kokosová. Tu jsem začala používat až po delší době s SCD a musím říct, že mě velmi mile překvapila. Sice nemá takové pojivé schopnosti jako mouka banánová, ale umí pěkně nasát tekutiny, takže jí není tak velká spotřeba, to má společné s banánovou moukou.
Luštěninové mouky jsou další variantou, jak si zpestřit svoje pokrmy. Dá se použít hrášek, čočka i fazolky, samozřejmě vhodné pro SCD výživu. Vím, že se tyto mouky také dají zakoupit, ale my je kupované pro uzdravování nedoporučujeme. Výrobci před pomletím luštěniny nenamáčí a to je na SCD nutností. Všechny luštěniny musí být před zpracováním namáčeny po dobu 12 hodin. Pokud si takovou mouku budete chtít ve svém jídelníčku užít, tak nejlépe doma připravenou. To znamená, vámi vybranou luštěninu nejprve namočíte na 12 hodin, pak ji necháte řádně uschnout a nakonec ji pomelete. Pak máte skutečně jistotu.
Někdy dostávám dotazy na mouky ovocné, nejčastěji na jablečnou mouku. Jablíčka se naštěstí namáčet nemusí, to je v pohodě, ale zase nevíte nic o kvalitě ovoce, ze které byla mouka vyrobena. Nerada bych se zde rozvyprávěla, jak a z čeho se průmyslově vyrábí kečup nebo rajčatové pyré. Nechci tvrdit, že jablečná mouka je to samé, ale zde platí naše pravidlo, že nevím, jak to vzniklo, než se to dostalo do sáčku s nápisem MOUKA, tudíž ji kupovanou také nedoporučujeme. Doma vyrobená je v pořádku.
Každý článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.uzdravtesejidlem.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.
Ahoj Marky, při SCD dietě je možné banánovku vynechat? Jsem totiž již v důchodu a částka 489,- za 1kg je pro mě dost vysoká. A lze si ji vyrobit doma ze žlutých banánů. Asi blbost co? Děkuji a srdečně zdravím. Jana
Zde je za méně než polovinu 🙂
https://www.cokoladovnatroubelice.cz/mouky-bezlepkove/bananova-mouka–ze-sladkych-bananu/
Radek už odpověděl za mě 🙂 Děkuji. Já bych, milá paní Jano, tak drahou mouku také nekoupila a to nejsem v důchodu. Je třeba jít jinam, za lepší nabídkou. 500 kaček je vážně moc!!!
Dobrý den, jaký máte názor na živou mouku. Neobsahuje chemické věci a je mletá jinak . Je tedy z obilí přesto nevhodná? Děkuji Alla
vonava.nejmouka.cz
https://vonava.nejmouka.cz › ziva-…
Živá celozrnná mouka mletá přírodním kamenem
Zdravím Allo, to je všechno hezký, ale stále je to mouka, tedy obilí, byť čisté, stále je to škrob, který není vhodný pro uzdravování pomocí SCD.
Zdravím Vás Radku a velice děkuji za komplexní odpověď ohledně složení banánové mouky. Mám radši, když věcem rozumím, i když by bylo někdy jednodušší prostě jen věřit 😁 taky jsem si říkala, že to máte určitě ověřené na sobě 😀 to u mě není možné, když zřejmé střevní problémy nemám. Jen to s tím zdravím ještě není úplně stoprocentní, tak si budu na konkrétní banánovky dávat větší pozor. Doufala jsem, že po necelém roce na SCD už budu nesmrtelná s dokonalým mikrobiomem a nezlomnou imunitou 😁 ale přesto občas stonám, takže asi rezervy ještě jsou.
Každopádně velké díky za vaši práci! Mějte se moc hezky!
Ahoj Radku a Marky, předně moc díky za vaši práci. Nejen ohledně SCD ale i otázek duševní stravy, jsem asi na stejné vlně 🙂
Mám ale dotaz ohledně banánové mouky – pročetla jsem všechny související příspěvky, ale odpověď jsem se nedočetla.
1) jak to v express menu dělají, že je jejich mouka ze zralých sladkých banánů chuťové neutrální? Já nechci rýpat, ale proč se ptám – totiž až nyní jsem našla na stránkách mouky.cz zmínku, že ze žlutých ovocných banánů dělají sladkou mouku ze zralých plodů, kdežto neutrální mouka je ze žlutých ovocných banánů ale nezralých a tedy škrobových. To byl pro mě šok, předtím jsem si té informace nikdy nevšimla a ač dodržuji skoro rok SCD přísně, touto moukou si to tedy celou dobu kazím :/ Zajímalo mě, jak to tedy dělají vaši přátelé v express menu.
2) co tedy znamená ve výživových hodnotách těch cca 80% sacharidů? Asi 5 % je cukrů, tedy jednoduchých sacharidů, které jsou pro nás OK, ale přijde mi, že tak zbývajících 75% musí logicky být pro nás nevhodné složité sacharidy. Nebo tak to není? Právě ty hodnoty jsou srovnatelné jako u té mouky, co jsem kupovala doteď, tak mi není jasné, v čem je tedy rozdíl…
Rozhodně vás nechci svým dotazem nějak trápit, ale zažila jsem teď šok s tou škrobovou moukou a jsem tedy hodně ostražitá s tím, jak dál.
Předem moc děkuji za vaši odpověď a mějte se oba moc krásně 🙂
Zdravím Vás paní Lucie 🙂
Máte velmi dobrý dotaz.
Na stránkách jsme to sice řešili, ale v nějakém videu s jiným tématem a ani já nevím, kde to přesně je .-)
Expres menu mouku nevyrábí, také jsou jen prodejci. Na začátku spolupráce jsme ale banánovku dost řešili a chtěli vědět v podstatě to samé jako Vy. Pan Sogel z Expres menu pak nechal mouku testovat u prof. Šárky. Bylo zjištěno, že vzorek obsahoval 14g cukrů (myšleno monosacharidů), ovšem při tepelné úpravě poměr dále degradoval až na asi 44g cukrů. Další věcí je, že ne všichni nechávají asi potraviny testovat, a tak spíš myslím, že údaje přebírají jeden od druhého. Můj názor potvrzuje i poměrně rozsáhlé testování na mé vlastní osobě 🙂 v době, kdy byl banánovky na trhu nedostatek a my pro Expres menu zkoušeli různé vzorky. Každý vzorek se choval docela jinak už při zpracovávání, natož pak při trávení. Dovolím si tedy tvrdit, že každý výrobce bude dosahovat poněkud jiných poměrů sacharidů podle technologie zpracování, která se u nich zřejmě dost liší 🙂
Závěr bych viděl asi takto.
I banánovku je třeba do jídelníčku přidat nejdříve opatrným otestováním, jako ostatní potraviny uvedené jako SCD vhodné. Každý z nás reaguje na různé potraviny různě z mnoha důvodů. Někdo opravdu může pociťovat větší nadýmání. Potom je dobře banánovku odložit o pár týdnů, nebo vyzkoušet její sladkou variantu, která už v základu mívá vyšší podíl monosacharidů. Samozřejmě asi jen na sladké pečení 🙂
Banánovku jsme začali propagovat hlavně proto, že se dá na začátku SCD nasadit dříve než ořechy, a proto pomůže hlavně v případech, kdy je nežádoucí přílišné hubnutí.
Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně dýňove mouky, na internetu je takova zelena, napadla me na peceni chleba mohu ji pouzit.
Semena, i mouky z nich (samozřejmě vhodná semena, protože ně všechna jsou v pořádku) by se měly používat až ve chvíli, kdy je člověk alespoň 1/2 roku bez příznaků.
Dobrý deň Marky a Radko,
mám dotaz na kokos, každý kokos má na balení napísané, čo všetko može obsahovať. Kokos zo Světa plodů obsahuje citujem:
„Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2.“
nevadí to pri SCD uzdravování. Pretože chcem dodržiavať SCD to na 100 %.
Je to aj u orechov, ale tie namáčame a umyjeme, ale u kokosu struhaného to nie je možné.
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď!
Mária, tohle je psáno všude, na každém obalu, každého výrobce. Chrání se tak tím, kdyby náhodou došlo k nějaké reakci. Jeden pás ve výrobě znamená desítky, stovky různých produktů, tak proto. Pokud si chceš být jistá, zkus Bio kvalitu, ale nemyslím si, že by byly v kokosu arašídy, a když už tak v minimálním množství. Nebezpečné možná pro alergiky, ale netroufám si napsat jestli ano a jak moc, nemám žádnou zkušenost. Takže v pořádku.
Hezký den, prosím, mohli byste mi vysvětlit, jak je to s čočkou? Červená je ano, normální tam není, přitom Expres menu ji má v nabídce hotových jídel. Právě ji dělám k obědu pro rodinu, raději si vařím pro sebe červenou, ale třeba bych mohla i tu normální. Žaludeční problémy nemám, SCD držím kvůli zdraví a také kvůli bolesti kloubů. Moc děkuji za odpověď a děkuji vůbec za vše. Míla Přikrylová
Zdravím Vás paní Miloslavo 🙂
Řekněme, že červená je lépe snášena a ta obyčejná je považována z hlediska SCD za velmi „pokročilé“ jídlo. Rozhodně bych ji zkoušel až když budete úplně v pořádku 🙂
Dobrý den, děkuji za článek, prozraďte mi pomoci čeho umelu usušený hrách? Netroufám si ho dát do svého mixéru na ořechy, přijde mi výrazně tvrdší. Děkuji
Dobrý den, nemám s tím zas až takové osobní zkušenosti, u nás doma jím hrách pouze já, a to buď čerstvý nebo mražený, ten mlít není potřeba. Radek okolo hrachu pouze chodí, občas sezobne nějakou kuličku v polévce 😉 Pokud se bojíte o mixér, možná bych zkusila nejdříve hrách namočit, po 12 hodinách bych ho scedila, rozmixovala, pak ho nechala usušit, a pak bych ho domixovala. To jediné mě napadlo.