
- Množství: 9 skleniček (jogurt, 200 g)
- Čas přípravy: 60 min.
Medvědí česnek - pesto
Právě teď je ta nejlepší doba na česnek medvědí, léčivku, která podporuje chuť k jídlu a dobré trávení. Obsahuje látky, které regulují činnost žaludku, urychlují hojení ran a vředů, ničí střevní parazity.
Česnek dokáže snížit krevní tlak, používá se proti ateroskleróze a astmatu, je výborný na detoxikaci.
Proto vám nabízím raw variantu - PESTO, aby všechny tyto látky mohly zafungovat okamžitě. Samozřejmě, česnek medvědí se dá využít v kuchyni i jinak, třeba do polévek, k masům, do pomazánek, do omáček, atd.
Použití je opravdu široké. Například můj italský kamarád Sergio Belliny podává ve své restauraci pizzu s touto dobrotou.
Předpokládám, že vy, co nás sledujete a zajímáte se o zdraví a uzdravování pomocí SCD výživy, nějakou zkušenost s touhle bylinkou už máte a tak chci tímto receptem spíš jen připomenout, že je ta správná doba si česnek medvědí zaopatřit 🙂
Pokud má někdo z vás podrážděnou slinivku nebo krvácivá střevní onemocnění, doporučuji zařadit tento recept, tuto raw verzi 3 - 6 měsíců po odeznění příznaků. Nemusíte být ale vůbec smutní, pesto si můžete udělat dopředu už teď a uchovat ho v ledničce 😉
A jak jsem se k česneku dostala já? Natrhala mi ho moje kamarádka Danuška, byla za mě v lese a naservírovala mi ho přímo pod nos! Tímto jí moc děkuju! :))
Ingredience
- česnek medvědí - 3/4 vaničky
- olivový olej - 750 ml
- sůl
Postup
Neuvedla jsem záměrně přesné množství česneku, záleží na tom, kolik ho seženete, natrháte - viz. foto v galerii 🙂
Já ho doma ani nestačila zvážit, vysypala jsem ho do vaničky na prádlo, propláchla vodou a na utěrkách nechala odkapat.
Pak jsem česnek postupně v mixéru rozmixovala vždy s asi 1 decí italského olivového oleje - vybrali jsme s Radkem Mouello od Monini, který je extra panenský a nefiltrovaný.
Až bylo hotovo, dala jsem se do mixování ještě jednou, tentokráte s ponorným mixerem, aby mi vznikla ta správná pestová konzistence. Nakonec jsem vmíchala kvůli konzervaci sůl, aby mi v ledničce pesto vydrželo co nejdéle. Když správně zakonzervujete, může vám vydržet i 1 rok.
Receptů jak si připravit pesto je na internetu spousta, přidává se do něj různé koření a nebo semínka. Já si ale řekla, že koření nebo další ingredience do pesta budu přidávat až těsně před konzumací, podle záměru mého využití v receptu a hlavně podle SCD seznamu co ANO/co NE.
V galerii vidíte toto pesto, které jsem musela vyzkoušet okamžitě s cuketovými špagetami. Bože, to byla dobrota! 🙂
Využít se dá například namazaný na SCD chlebíku, placce, dá se přidat do slaných muffinů, do chleba nebo do špenátu, právě pro ty, co pesto ještě nemohou živě - raw 😉
Pokud máte nějaké rady, tipy triky, sem s nimi! 🙂 a už předem děkujeme!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Já suším .o)
Zdravím vespolek 😉 Zatím jsem zkoušela pesto jenom pro okamžitou spotřebu, ovšem zaujalo mě, že když se správně konzervuje solí, tak vydrží i rok. Používám sušenou mořskou sůl od r.1992, ovšem netuším, kolik jí dát například do dvou deci oleje, aby bylo PESTO tzv.“správně zakonzervováno“.
Zatím jsem tuto možnost nepotkala a moooc by mi to NYNÍ pomohlo taky u jiných DALŠÍCH receptů,
vzhledem k mým rozsáhlým potížím (3-4-roky), protože nikdy nevím, zda se vůbec zvednu nebo ne… Pak člověk potřebuje něco do žaludku bez přípravy, aby nezůstal několik dnů jenom na Stejné rozmixované zelenině.
Prozradíte tu vychytávku, Marki,
jaké množství soli do konkrétního množství pesta,
zda stačí ta sušená mořská sůl,
zda mohu použít taky Solné KVĚTY, které mám už doma od Kutilova (28Kč)
a v jaké fázi sůl přidat, aby to mělo efekt zakonzervování? ?
Případně další tipy, které dobroty lze uchovávat aspoň měsíc a jak?
Rajčatovou šťávu RAW, od paní Nelly jsem viděla a jsem překvapená +nadšená ?
Děkuji, děkuji moc, hodně to pomůže.
Ivča
Ivčo, nemám žádnou vychytávku, taky hledám na internetu, ale se solí jsem dělala třeba Feferonkovou salsu italskou. Je živá, rozmixovaná pouze se solí a česnekem, zalitá olejem, a vydržela mi rok v lednici, ve spíži by to podle mě určitě nezvládla. Recept najdete na stránkách. Je fakt, že salsu doma hodně jíme, přidáváme často do jídla, takže vydrží díky naší rychlé konzumaci akorát ten rok, rok a půl. Ale jednu skleničku z loňska si určitě letos nechávám jako vzorek na zkoušku, samotnou mě zajímá jak dlooouho to zvládne. Letošní várka salsy už je v lednici.
Neznám solné květy a nemám vyzkoušeno, tak třeba někdo další bude znát a poradí. Marky
Prosím dajú sa tie špagety aj variť, aby sa dali jesť skôr?
Dají 🙂 V poslední kuchařce jsem je v jednom z receptů vařila, a byly vynikající 🙂
Zdravím . Už po dva dni pracujem na doporučenom recepte z medvedieho cesnaku,Je výborný-pesto som dala aj do mafin.
Nakoniec som si na zeleno vybodkovala kuchyňu,keď som mixer pri očisťovaný omylom zapla.Dobre som sa na tom zasmiala- bude zo mňa ešte aj maliarka.
Jééé, já si zrovna plánuju vymalovat kuchyňku na zeleno….takže stačí dát medvědí česnek do mixéru a pustit? 😀 😀 super nápad! :))))
Moc zdravím malérečku Nelinku! :*
Do tejto predpripravenej zmesi (cesnak medvedí+olej+soľ) je vynikajúce zamiešať na prášok pomixované tekvicové jadierka – chuť takéhoto pesta je skvelá.
Děkujeme za typ Silvia, výborný! :))
Jen musím připomenout, že semínka se lidem s UC nebo crohnem, atd., doporučují asi 3 – 6 měsíců po uzdravení, tak na to je třeba myslet 😉
Vyzerá to vynikajúco:) Kde by som mohla nájsť recept na spomínané cuketové špagety?
Zuzano a taky je to vynikající 🙂 recept není třeba..co je třeba, tak to je špagetovač na ovoce a zeleninu :))
Vypadá třeba takhle http://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/eshop/16-1-POMUCKY-pro-RAW-FOOD/0/5/174-Spiralizer-Spiromat-spagetovac
medvědí česnek je dobrý do různých pokrmů a pesto můsí být skvělé děkuji za recept
Ten „špagetovač“ je trochu drahý. Já kupuji špagetovou dýni, kterou rozpůlím, potřu olejem a upeču v troubě. Pak vezmu vidličku a projíždím jí po celé délce upečené dýně. Takto vzniknou výborné špagety.
Víte Inko, ta cena to je otázka, pro vás je trochu drahý, pro někoho může být cena v pořádku, to bych nechala na každém, zda-li si špagetovač pořídí či nikoli. Já bych jenom k tomuto receptu doplnila, že recept byl vytvořen tak, aby člověku prospěl co nejvíce a tělo ho mohlo 100% spotřebovat, čerstvé nevařené jídlo 😉
…a ještě jedna celkem důležitá věc, špagetová dýně je velice pokročilé jídlo, doporučuje se až po odeznění příznaků, protože ta vlákna – špagety mohou dráždit tlusté střevo a to v případě jeho uzdravování není žádoucí.