
- Čas přípravy: 10-15 min.
- Čas vaření: 35 min.
Medový piškot
Medový piškot, pečený z mouky z pomletých mandlí se stal základem pro vznik dalších receptů pro sladké pečení, např. koláčů, táčů nebo bábovek. Je časově úsporný a po technické stránce velmi jednoduchý, Radek si ho peče většinou sám. Zvládnou ho i děti s vaší pomocí :) Občas si k němu pro zpestření dáváme jablečné nebo hruškové pyré, pečené ovoce, švestková povidla, ochucený jogurt, tvarohový dip a další dobroty.
Na obrázku vidíte medovník upečený z mouky z ořechů kešu. Je rozkrojený a promazaný hruškovým dipem, přesněji řečeno, rozmixovanými pečenými hruškami. Hrušky (jablka, švestky, špendlíky) peču na másle s medem, a mám vždycky velký problém nesníst je dřív než je rozmixuji a použiji do koláče :)
Když jsem tento piškot pekla poprvé, na samotném začátku, když jsem ještě nevěděla, že kromě pšeničné nebo žitné mouky se dá péct i z pomletých ořechů, dostavilo se opravdu velké a velmi milé překvapení.
Byl leden roku 2014 a já jsem byla šťastná, že tohle to, co my s Radkem zažíváme, je "dieta"! :)
Důležité PS již v úvodu. Tento recept, který je jedením z prvních, jsem se po dlouhé době (víc jak 5 letech) díky změnám co se vaření na SCD týká, rozhodla předělat. Ingredience a postup jsou již teď nově upravené. Změnila jsem způsob použití ořechů a tím se změnilo taktéž jejich množství. Znamená to, že ušetříme. Za tu dobu jsem vyměnila i pečící troubu INFORMACE k receptům ODKAZ, takže už žádné mikrovlny, pouze čistý horký (skoro jsem napsala horský) vzduch :)) Zahodila jsem šálky a nahradila je klasickým vážením, recepty jsou přesné (vlastně jsem takto začala už v kuchařce z Banánové mouky a v dalších následujících kuchařkách).
Proto tedy vznik této nové verze medovníku. Postupně budou upraveny všechny recepty, které to potřebují, stačí nás sledovat, vše se k vám dostane. Vím, že jsem to kdysi slibovala a chtěla jsem slib dodržet, i když mi to nějaký čas vzalo a ještě určitě vezme. Znáte to sami, vždy je co dělat, a že toho není zrovna málo. Doufám, že máte radost a že budete nadšení aspoň trošku jako já :)
Ingredience
- vejce - 4 (262 g)
- med - 150 g
- máslo nebo kokosový olej - 90 g
- celé mandle - 300 g
- skořice - asi 1/4 ČL
- soda - na špičku nože
- sůl - špetka
- bílky - ze 2 vajec
Postup
1./ V míse rozklepnu vejce, přidám rozpuštěné máslo (kokosový olej), med, skořici, sůl, sodu a ponorným mixérem rozmixuji.
2./ Vsypu celé mandle a opět je mixérem na jemno rozmixuji.
Pokud máte oříšky hodně suché, tvrdé, půjde mixování maličko hůř, vytrvejte.
Můžete si pomoci tak, že ořechy po vsypání do mísy necháte chvilku stát, ony změknou, pak teprve je rozmixujete.
3./ Vyšlehám 2 bílky a opatrně je vmíchám do těsta. Piškot bude i přes zatížení oříšků jemnější a nadýchanější.
4./ Nachystám koláčovou formu a opatřím ji pečícím papírem.
5./ Těsto v ní pomocí stěrky rovnoměrně rozetřu.
6./ Dám péct do předehřáté horkovzdušné trouby, na 160 °C, po dobu asi 35 minut.
Ořechy můžete nahrazovat jinými druhy ořechů, i v závislosti na fázování. Místo mandlí můžete použít kešu, pekany, lískáče nebo vlašáky. A nebo si oříšky můžete namíchat tak, jak jsem psala na začátku.
Jo, a moc ráda používám místo skořice perníkové koření, které si můžete sami namíchat, buď podle naší kuchařky nebo podle návodu na internetu. Nebo si ho můžete koupit jako já, moje srdcovka je Perníkové koření od Sonnentor, je úžasné.
Podobný recept s použitím banánové mouky, najdete ve video-receptu ZDE - "Prázdninová piškotová bublanina"
Užijte si ještě jednodušší a ještě lepší verzi medovníku, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj Marky,tak doplnila jsem zasoby medu,pac z datli pect medovy piskot by bylo asi trapny 😂 a vrhla jsem se na novy postup bez mleti predem, ale musim rict, ze z hlediska rychlosti si priste radsi mandle predemelu. Muj tycacek mel teda sakra co delat a i tak mam v teste spoustu kousku. Me to teda vubec neva, ale ten cas, kdy jsem mixovala a nechavala odstat a zase mixovala me teda neba. To radsi budu 2 minuty mejt nadobku od mlynku na orisky nez pul hodky mixovat 🤣 Ale dala jsem pak navrch mix mrazeneho lesniho ovoce a je to baaaajo.
Jen co mi posledni dobou kazi trochu poteseni z chuti jsou mandle, ktere objednavam ze Sveta plodu. Uz v nekolikatem pul kilovem baleni (objednavam 1,5kila,tzn 3xpul kila) je dost horkych mandli, ktere jsou pak v teste citit. Kdyz mam mix orisku,tak daj lehkou chut po marcipanu, ale kdyz jsem delala mandlovy chleba, tak to bylo teda nic moc. Nemate s tim nahodou nekdo taky zkusenost? Ze bych zkusila jinou velikost baleni?
Ahoj Katy :) Děkuju za zkušenost, já mám tyčový mixér super, takže mixuju jen chvilku.
K těm oříškům, to by chtělo určitě informovat zdroj, teda Svět plodů. Já tohle měla u předchozího dodavatele, teď už si moc nevybavuju jméno, Oříšek nebo tak nějak, a tam to bylo podobný a přestala jsem u nich nakupovat, měla jsem pocit, že to mixují, starší s novýma. No ono když třeba někdo nemá odběr a ořechy tam stojí, tak se může stát, ale u Světa plodů? to nemohu nic takového napsat, proberu to s Radkem. V každém případě bych se obrátila na Svět plodů a řešila to. Může se stát. Já jsem takhle jednou objednávala ovoce, u jiné nejmenované firmy po netu, a bylo opravdu ošklivé, nafotila jsem ho a okakmžitě mi přišlo všechno nové a ještě lepší a chutnější, je třeba se ozvat :)
Výborný, ale velice tučný piškot. Tak jsem recept trochu upravila. Je lehčí, vzdušnější a méně mastný.
4 vejce velikost M+ 1/2 šálku medu našlehám elektrickým šlehačem do husta. Přidám 20 dkg namletých mandlí + 5dkg namletých oříšků ( dala jsem vlašské) smíchané s troškou skořice a sody. Zamícháme zlehka a přidáme 2 polévkové lžíce kokosového oleje ( rozpuštěný). Peču na 180 st. 20 min. v elektrické troubě. Krásně naběhl a je vyšší než původní recept.
Krásný den :)
Dobrý den,
v receptech, kde uvádíte máslo, máte na mysli klasické máslo nebo musí být vždy přepuštěné?
Děkuji.
Vždy musí být přepuštěné :)
Dobrý den, prosím Vás co to je vejce 3L? Tri lžíce? Mám jenom domácí je to snad označení v obchodě? Musím se smát, ale fakt nevím. Děkují.
Přesně tak :-) Jedná se o 3 vejce velikosti L :-)
Informace pro ty kteri nechteji vazit na salky: 3 salky mandlove mouky je 400g pomletych mandli :) Prave jsem dopekla a uz se s detmi tesime na tu nadheru, vypada i voni fantasticky :))) PS: a pekla jsem v horkovzdušné troubě na 140 stupňů rovných 30 minut, po rozkrojeni je pro pečený a vláčný. Mňam už se mi zbývají sliny!
Hezký den,
dnes jsem dělala tento recept poprve – s množstvim jednotlivych ingredienci jsem si hlavu moc nelamala – a je to vynikajici, sytici a krásně vonící :-).
Dala jsem vlašáky, nemám mlynek, tak jsem je na velice drobno nasekala – dezert je takový rustikální :-).
Myslíte, že je nutné mouky umlít nebo stačí to velmi jemné nasekání ( myslím z hlediska trávení, chuťově je to super)?
H.
Paní Heleno, co si myslím?
Že je to v pořádku, tedy pokud nesníte koláč na posezení úplně sama :)))
Asi si udělám medový piškot! :)
Dobrý deň,
nemáte náhodou chybu v teplote, pri ktorej sa má medovník upiecť? Pri 125°C a dobe 17 minút je cesto v rovnakom stave, ako som ho do rúry dala.
Ďakujem. :)
Táňo zdravím, určitě tam nemám chybu, moje trouba tak tenkrát pekla. Není to ale pouze 125 °C a 17 minut, ale hlavně 650 W!!! to také ovlivňuje dobu pečení. Všude píšu ať každý peče podle svých tech. možností, každá trouba peče jinak…teď mám troubu horkovzdušnou, pekla bych tipuju na 140 °C a doba pečení by byla určitě delší, ale to tady z hlavy teď nedám, musela bych piškot upéct znovu. Ale třeba i na to dojde :)
Piškot je „moučník“ z říše snů :) Dnes jsme ho s dcerou zkusily! Neměly jsme bohužel mandle, takže jsme smíchaly všelijaké ořechy (kešu, kokos a lískové), nastrouhaly je poměrně nahrubo (nemáme mlýnek ani mixér), máslo částečně nahradily (právě došlo) vlašským olejem a dobrotu upekly. Je (tedy už skoro není) krásně nadýchaná a chuťově výborná. Moc díky za recept a těšíme se na vyzkoušení dalších!
A tak se z „něčeho“ stal piškotový sen :) já to říkám pořád, že jde vše, když je vůle, chuť, radost, rozhodnutí, prostě, že každý může udělat cokoliv pro co se rozhodne, a neplatí to jen na jídlo, platí to pro všechno :D Díky za koment Peti! :)
Dobrý den, chystám se péct podle Vašich receptů, vypadají úžasně. Ale nedá se něčím nahradit mandlová mouka? Nejen, že je zrovna teď pekelně drahá, kvůli rapidně rostoucí ceně mandlí, ale mám ji problém v našem městě sehnat. Máte nějaký tip?
V receptech, které jsou na stránkách, v naší e-kuchařce nebo v členské sekci jsou dělané tak, aby nahradili klasickou mouku. Co nahradí ořechy v těchto receptech nemám tušení. Můžete zkusit nějaké raw dorty, zákusky, ale i tam se používají ořechy, takže netuším, co by to dokázalo…
Záleží na tom, jestli mouku z ořechů kupujete, nebo si koupíte ořechy (ve velkoobchodu) a pomelete si je sama, tam je finanční rozdíl značný…jediná rada ode mne je, kupte si mandle, pomelte si je, a ….nebo zakupte kešu ořechy, ty jsou levnější… nakupujeme ve velkoobchodu Marc a Starý :)
P.S. nemáme tam žádné slevy, kupujeme jak všichni ostatní
Marky, nemám žádný recept, kde se dají místo vajec banány, ale uplatňují to lidi v obyčejné všeobecné stravě, jen jsem o tom četla :)
Už mě ale nenapadlo, že u SCD to možná klapat nebude, teda možná jo, ale vzhledem k tomu, že se u SCD používá hodně medu, tak s banány by to bylo ještě více sladké, takže nevím :)
To chce opravdu vyzkoušet ;)
No jasně i já se tímto řídila..když jsem chtěla něco co rádi jíme, vymýšlela jsem alternativy a nebo jsem dělala úplně nové věci..ale naštěstí jsem neměla nikdy tendence něco si nahradit..prostě jsme SCD vzali jako fakt, jako, že k nám přišlo něco nového, a přijímáme ho tak jak to je…a tím, že ráda experimentuju, našla jsem spoustu úžasných receptů jako úplné novinky :)) mám jich ve svém receptáři přes dvě stovky a stále dělám nové a právě chystám do členské sekce..je to bezva. Takže zkuste, a napište nám, budeme rádi Míšo! :)
Moc prosím o zaslanie e- book-u. Ďakujem
právě odesláno….
Je možné mlít ze lněného semínka mouku a používat?
Pro lidi, co začínají s SCD jsou lněná semínka škodlivá (UC, Crohn), odírají stěnu střev, která je dost podrážděná a zanícená…navíc lněné semínko obsahuje lignin, a některé druhy bakterií na něm doslova hodují – říká Elaine Gottshall..my sami nemáme žádnou zkušenost s pomletými lněnými semínky, nemeleme z nich mouku, takže vám v tomto neporadím…semínka v receptech vůbec nepoužívám…
Je to kvůli alergii na vajíčka, četla jsem ,že by mohlo fungovat jablečné pyré,tak asi vyzkouším :) Je možné udělat třeba poloviční dávku? Kdyby se to náhodou nepovedlo,té mouky by byla škoda.
Peti, je to otázka pokusu-omylu. Vyzkoušejte to určitě, škoda není mouky, ale dobrého člověka ;) Já to dělám stejně, když chci něco nového vymyslet nebo se mi líbí recept a musím ho předělat pro SCD. Nikdy nepřemýšlím jestli něco zkazím, to bych nikam nedošla. A nikdy by nevznikly recepty, které mám přichystané a brzy vyjdou na svět :)
Nedokážu si představit, jak se spojí máslo, med a ořechy jablečným pyré. Pyré jako takové umí zahustit, ale ne spojit. Ale kdo ví. Tak pokud vyzkoušíte a povede se, pochlubte se nám, bude rádi :) Marky
Hezký večer:) Je možné v tomto receptu nějak nahradit vajíčka? Děkuji moc:))
Krásný večer! Proč chcete nahrazovat vejce Petro?
V podstatě je možné všechno, ale! :) Doteď jsem řešila spoustu „náhrad“ za něco, ale vejce při pečení sladkého ještě ne. Vejce pomáhají pospojovat ingredience. Nedokážu si tento recept představit bez vajec. Mouka, vejce a med nebudou držet pohromadě. Musel by vzniknout úplně jiný, nový recept :) Ráda bych vám pomohla, ale teď a tady nevím. Ve slaných receptech si pomáhám různě, nahradím tvrdý tvaroh tvrdým sýrem, nebo část mandlové mouky nahradím sýrem či tvarohem, podle toho, co má v lednici, takže, asi vám nepomohu :)
Vejce se dají nahradit banánem :)
To mě zajímá, máte pro nás nějaký recept? sem s ním! zajímalo by mě jak dám dohromady ořechy, máslo a banány tak, aby se mi vše spojilo a upeklo..
Nasadila jste mi brouka ;) nedovedu si představit, že do všeho sladkého dám banány…ale třeba zase přijdu na nějakou novinku..tak se budu těšit…
Marky
Ale mouka je zakazana ?? Preci.
Ano, u toho receptu je napsaná mouka, bez ní bychom piškot neupekli, ale vzhledem k tomu, že pečeme jen z mouky mandlové nebo z kešu oříšků jak je uvedeno na našich stránkách, je jasné, že v receptu je použita mouka, tady konkrétně z mandlí :)
Nahoře v textu a dole v popisu je uvedená mouka a z čeho je.
Mouka mandlová je povolena ;)
Vyborny kolacik, robim v malych okruhlych formach na pecenie, davam rozne ovocie alebo len tak so skoricou :) cucoriedkovy bol uzasny aj s ceresnami, proste mnamka
Ano, takhle jsem je dělala také minulý rok, celé léto, akorát nefotila..takže jsem je zatím nemohla dát na náš web :) ale je čas ovoce, takže nevyužít ho by byla škoda…dělám koláče pro Radka, protože je mlsoun, já si občas taky dám, ale za poslední půlrok upřednostňuji ovoce čerstvé :) čučoriedky, borůvky, že? tak ty miluju, a dělám z nich „borůvkové muffinky“ a jsou excelentní :) pokud budete mít recept na něco dobrého, klidně se podělte, budeme rádi…i za fotografii :)) krásný den!