
- Čas přípravy: 10-15 min.
- Čas vaření: 35 min.
Medový piškot
Medový piškot, pečený z mouky z pomletých mandlí se stal základem pro vznik dalších receptů pro sladké pečení, např. koláčů, táčů nebo bábovek. Je časově úsporný a po technické stránce velmi jednoduchý, Radek si ho peče většinou sám. Zvládnou ho i děti s vaší pomocí 🙂 Občas si k němu pro zpestření dáváme jablečné nebo hruškové pyré, pečené ovoce, švestková povidla, ochucený jogurt, tvarohový dip a další dobroty.
Na obrázku vidíte medovník upečený z mouky z ořechů kešu. Je rozkrojený a promazaný hruškovým dipem, přesněji řečeno, rozmixovanými pečenými hruškami. Hrušky (jablka, švestky, špendlíky) peču na másle s medem, a mám vždycky velký problém nesníst je dřív než je rozmixuji a použiji do koláče 🙂
Když jsem tento piškot pekla poprvé, na samotném začátku, když jsem ještě nevěděla, že kromě pšeničné nebo žitné mouky se dá péct i z pomletých ořechů, dostavilo se opravdu velké a velmi milé překvapení.
Byl leden roku 2014 a já jsem byla šťastná, že tohle to, co my s Radkem zažíváme, je "dieta"! 🙂
Důležité PS již v úvodu. Tento recept, který je jedením z prvních, jsem se po dlouhé době (víc jak 5 letech) díky změnám co se vaření na SCD týká, rozhodla předělat. Ingredience a postup jsou již teď nově upravené. Změnila jsem způsob použití ořechů a tím se změnilo taktéž jejich množství. Znamená to, že ušetříme. Za tu dobu jsem vyměnila i pečící troubu INFORMACE k receptům ODKAZ, takže už žádné mikrovlny, pouze čistý horký (skoro jsem napsala horský) vzduch :)) Zahodila jsem šálky a nahradila je klasickým vážením, recepty jsou přesné (vlastně jsem takto začala už v kuchařce z Banánové mouky a v dalších následujících kuchařkách).
Proto tedy vznik této nové verze medovníku. Postupně budou upraveny všechny recepty, které to potřebují, stačí nás sledovat, vše se k vám dostane. Vím, že jsem to kdysi slibovala a chtěla jsem slib dodržet, i když mi to nějaký čas vzalo a ještě určitě vezme. Znáte to sami, vždy je co dělat, a že toho není zrovna málo. Doufám, že máte radost a že budete nadšení aspoň trošku jako já 🙂
Ingredience
- vejce - 4 (262 g)
- med - 150 g
- máslo nebo kokosový olej - 90 g
- celé mandle (kešu, pekany) - 300 g
- skořice - asi 1/4 ČL
- soda - na špičku nože
- sůl - špetka
- bílky - ze 2 vajec
Postup
1./ V míse rozklepnu vejce, přidám rozpuštěné máslo (kokosový olej), med, skořici, sůl, sodu a ponorným mixérem rozmixuji.
2./ Vsypu celé mandle (nebo jiné ořechy) a opět je mixérem na jemno rozmixuji.
Pokud máte oříšky hodně suché, tvrdé, půjde mixování maličko hůř, vytrvejte.
Můžete si pomoci tak, že ořechy po vsypání do mísy necháte chvilku stát, ony změknou, pak teprve je rozmixujete.
3./ Vyšlehám 2 bílky a opatrně je vmíchám do těsta. Piškot bude i přes zatížení oříšků jemnější a nadýchanější.
4./ Nachystám koláčovou formu a opatřím ji pečícím papírem.
5./ Těsto v ní pomocí stěrky rovnoměrně rozetřu.
6./ Dám péct do předehřáté horkovzdušné trouby, na 160 °C, po dobu asi 35 minut.
Ořechy můžete nahrazovat jinými druhy ořechů, i v závislosti na fázování. Místo mandlí můžete použít kešu, pekany, lískáče nebo vlašáky. A nebo si oříšky můžete namíchat tak, jak jsem psala na začátku.
Jo, a moc ráda používám místo skořice perníkové koření, které si můžete sami namíchat, buď podle naší kuchařky nebo podle návodu na internetu. Nebo si ho můžete koupit jako já, moje srdcovka je Perníkové koření od Sonnentor, je úžasné.
Podobný recept s použitím banánové mouky, najdete ve video-receptu ZDE - "Prázdninová piškotová bublanina"
Užijte si ještě jednodušší a ještě lepší verzi medovníku, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím vás Marky,
tento koláček byl naprosto úžasný.
Dělala jsem ho s perníkovým kořením. Trochu mi chybí kakaové koláče,ale tohle je plně nahradilo.
Děkuji za vaše recepty♥️🙂
Zdravím Jani, mám to stejně, a ještě je super kakaové máslo, to taky dělá divy! 🙂 Děkuju moc za komentář, mějte se krásně! Marky
Zdravím Marky a Livet, moc děkuji za vaše báječné rady. Jsem na SCD od února, občas v něčem plavu, ale to neva, to půjde. Nádherný čtení – pojednání o medovníku v troubě – paráda 😀
Obdivuji, jak lze jednoduše poupravit recept, tohle ještě neumím, ale z mnoha komentářů pod nimi si beru další inspiraci. Děkuji vám za skvělé recepty a rady, a za možnost, že i mlsat se dá zdravě. Marky a Livet, krásný čas přeji.
Rádo se děje Hani 🙂 Člověk má vždycky možnost volby, vždycky. Může se rozhodnout něco udělat nebo neudělat, může péct podle receptu nebo nemusí, nebo si ho upraví, někdo další přidá nápad. Je to na každém z nás pro co se rozhodneme a jak to uděláme, my tvoříme. Člověk je tvor tvořivý a je určen aby se bavil tím co dělá. I když zrovna nic nedělá 🙂 To mě vždycky udělá hezky, cítím v tom svobodu a lehkost. O to jde především, cítit se hezky ve všem co dělám (nedělám). Nenechám se tlačit, o to jde na prvním místě, protože pak mě věci které dělám baví, a může jít i o „dietu“!!!! :))))
I vám všem krásný čas 🙂 Marky
Prosím vás mandle loupane nebo nebourané děkuji za odpověď.
Záleží na vás, já mám raději neloupané, ale je to v tomto receptu spíš o vkusu, nějakém vizuálu. Ale pokud by jste se mě ptala jaké mandle si dát na živo, pro zdraví, tak vám doporučím ty se slupkou 🙂
Ahoj Marky,
tedy….medovník úžasný! Díky za další skvělý recept!
A Marky moc prosím o radu a sdílení, jaký používáte ponorný mixer na kvalitní a rychlé mixování ořechů, jak píšete v předchozích odpovědích……nenašla jsem nikde na vašich stránkách. Moje šumítko se po chvíli mixování mandlí pěkně rozehřívá. Jinak chci moc poděkovat za úžasné recepty, rady a inspirace nejen ohledně receptů, ale i co a kde koupit. To je velká pomoc. Krásné léto přeji. Hanka
I já zdravím, děkuji, děkuji, děkujiiiii 🙂
POsílám odkaz na informace k receptům, kde je vše vypsáno….https://www.uzdravtesejidlem.cz/informace-k-receptum/
Krásné léto, Hani!
Marky
PS, ty mixéry dostávají zabrat všechny, chce to ty ořechy na začátku jen pulzovat, párkrát jen zapnout a pustit, zapnout a pustit, asi 7x, 8x a pak teprve potom bez přerušení pomlít na jemno pokud připravujete mouku. V těstě samotném to jde jedná báseň, ale i tak, já ty ořechy chvíli nechám v těch vejcích, asi 10 minutek změknout, a pak mixuju 🙂
Zdravím vás Hanko i Marky a všechny. Ohledně Ponorného Mixéru přidám TIP. I když jsem pořídila od fy Bosch 750W a zvládne toho fakt hodně a lze pořídit podobné v Datart-u či Alze atp.i silnější, tak
v případě OŘECHŮ používám už od roku 1992 elektrický mlýnek na kávu (shodou okolností také od fy Bosch) a celá léta mi za pár sekund pomele Ořechy či Kokos atdtdtd.
…Ono je asi celkem jedno, jaká je to značka, důležité je, aby měl kvalitní nože a dostatečný výkon (např. také od ETA)
Žádné čekání na měknutí ořechů,
žádná složitá údržba,
žádné složité mytí.
Stačí pořídit zhruba za 350–400Kč,
na pár pulzů pomlít dávku oříšků
(někdy si pomelu předem 1-2 dávky do sklenice) a pak vytřu vlhčeným ubrouskem, jako např gril. A později ho vezmu důkladněji kartáčkem pod noži. A tak ani Ponorný mixér nedostává tolik zabrat.
Navíc, pokud chce člověk ořechy na konzistenci másla, tak stačí podržet tlačítko na elektrickém mlýnku na kávu asi o 20 sekund déle a pak ho místo vysypání nabrat jednoduše Lžičkou (plastovou či keramickou, silikonovou).
…Přijde mi to mnohem pohodlnější a praktičtější 😉
Zvažte, zda by Vám to neušetřilo
práci +čas +nároky na „Tyčák“… ;))
Mějte se kouzelně, Livet
Livet, díky moc za nápad. Já sama za sebe, když mám něco upéct, tak s mlýnkem (na kávičku) jak píšeš, bych to dělala až do večera. Ale používám ho! 🙂 Když melu koření nebo mák 🙂 Mlít po pár oříšcích, to si nedokážu představit. Jsem šťastná za ponorák, kterej mi funguje i bez namáčení. Šetří mi čas, práci. To namáčení píšu především pro ty, kdo mají slabší stroje, aby si mašinku nezavařili, aby ponorák zůstal co nejdéle fit, protože chápu, že každý máme nějaké finanční možnosti. Ale když si uvědomím v jak maličké kuchyňce jsem napsala 7 kuchařek, tak jde cokoliv, jen se musí chtít to dělat 🙂 To aby bylo jasné, že nápady se cení 🙂 Ahooooj, Marky 🙂
P.S. Zdravím vás Marky i všechny 🙂 Vidím, že ještě je potřeba
doplnit info o OBSAHU – Elektrického Mlýnku na Kávu a Ořechy :))
……Jsou mlýnky, kam se vejdou tak 2 Polévkové Lžíce ořechů či surovin
(pro 4–6 šálků)
¶**do jiných (většina) se vejde 5 Polévkových Lžic ořechů či surovin — cca 1 hrnek (240ml) či pro 12–14 šálků ((tento mi bohatě stačí)),
¶***do dalších se vejde cca 2–2,5 Hrnku surovin
(např.Lidl = 399Kč), objem už si přesně nepamatuji asi 600ml
a pak jsou dražší (800Kč a více), kde se dá pomlít až 1kg surovin na jedno mletí!!!
……Oficiální doporučovaná doba mletí je buď 10sek. s protřepáním nahrubo NEBO 20sek. s protřepáváním najemno či déle na prášek až na máslo. Ano, jistěže, záleží na množství + šikovnosti a kvalitě – všeho… :)))
……Třeba to pomůže některým zvážit, zda se porozhlédnou po jiné velikosti Elektrického Mlýnku na Kávu a Ořechy.
Ještě dodám, že mi pár Lidí říkalo, že zjistili ke svému překvapení, že jim PRÝ trvalo, než se naučili mlýnek používat a že to sami nechápou – proč… Dnes jim to už PRÝ připadá legrační ;))) Inu, každý člověk má jiný pohled a tudíž i přístup.
Mějte se kouzelně, Livet
Zdravím Marky, Radka a všechny Labužníky. Vyzkoušela jsem MEDOVNÍK také v MALÉM množství 🙂 1 varianta do užší a vyšší skleněné misky (∅14cm, v.8cm) a 2.varianta, nízký skleněný pekáč (24x24cm, v.6cm). Peču v mini elektrické troubě (uvnitř 34x26cm).
1.varianta Medovníku vyběhla NAD okraj misky už po 20min… :))) zhruba že 4cm vrstvy těsta. Smála jsem se, že než to dopeče, tak to vypadá, že Medovník zvětší svůj objem snad na celou troubu :))) Nestalo se, nicméně, byl to moc chutný výtvor, který se zvedl na výšku 11cm!!! Z pouhých 4cm!!! :))) Nutno dodat, že jsem nedávala šlehané bílky a dělala jsem jen z 1 vejce (pro vyzkoušení).
Nakonec to dopadlo tak, že se to peklo přes 70min…!!! :))) Ovšem dokonalost chutí i vůní. (Hned poté jsem dala péct chleb a ani ten nepřekonal vůni Medovníku, která přetrvávala celý den). Ale ta doba.
Proto jsem vyzkoušela variantu č.2 do většího pekáčku, stejné množství a těsto po vylití bylo jen na dně asi 1,5–2cm. Tato verze byla hooodně Rychlejší (25–30min) při stejné teplotě cca 175°C zhora+zdola, protože výška vyšplhala asi na 5cm. Ono by stačila i kratší doba ale pokus je pokus… :)))
Nicméně teď už vím, že se dá vytvořit Opravdová RYCHLOVKA z malého množství. Rozdíl byl také v tom, že ta 1. vysoká varianta byla malinko vláčnější, ale pokud se trochu zkrátí doba pečení i u nižší varianty, tak je výsledek chuťově stejný.
A kouzlo? Místo bílků jsem dala “živé“ banány :))) Nicméně, pokud se čerstvé banány nepřidají (nebo jen ½), pak je pečení ještě Rychlejší. Ale protože jsem přidala ½ čerstvého banánu taky do chleba a výsledek byl ještě lepší, tak je přidávám do mnoha receptů 😉 Dělám sladkou a slanou dobrotu hned po sobě a tak se o banán podělí 😉
Takže pokud bude někdo potřebovat RYCHLOVKU z malého množství, tak stačí dát tenčí vrstvu (pod 2cm) a dostane se i v elektrické troubě na 10–15min, dle teploty 170–180°C. Zkusila jsem také přidat proudění vzduchu (vzhledem k čerstvému banánu) a taky to dopadlo skvěle a doba pečení se zkrátila asi o 3–5min. 🙂 Přesněji řečeno, dá se tak dostat i na těch 10 min. pečení v elektrické troubě.
Pokud jsem v situaci, kdy potřebuji RYCHLÝ předkrm, pohoštění či svačinu sebou, tak mi toto hooodně pomohlo 😉
Jo a ještě abych nezapomněla, vše mixováno ponorným mixérem (1000W) pár sekund na střed a pak na max, poté tuhé suroviny a opět na max. odhadem 2min.stačilo, protože používám elektrický mlýnek na kávu od r.1992 na všechny ořechy (pár krátkých pulzů), kokos či sušené ovoce, rajčata atdtdtd. a přidávám do RAW Receptů a později i občasných pečených Lahůdek ;))
V každém případě je Medovník fakt Lahůdka, díky Marky za inspiraci :* I když jsem jej upravila a smíchala nakonec více druhů suchých Ingrediencí dle jejich chování, výsledek je překvapivý, originální a mňamózní. Tak přidávám několik inspirací taktéž, jako Laskavou pomůcku dle praxe. Pac a pusu, Livet
Ahoj Marky,tak doplnila jsem zasoby medu,pac z datli pect medovy piskot by bylo asi trapny ? a vrhla jsem se na novy postup bez mleti predem, ale musim rict, ze z hlediska rychlosti si priste radsi mandle predemelu. Muj tycacek mel teda sakra co delat a i tak mam v teste spoustu kousku. Me to teda vubec neva, ale ten cas, kdy jsem mixovala a nechavala odstat a zase mixovala me teda neba. To radsi budu 2 minuty mejt nadobku od mlynku na orisky nez pul hodky mixovat ? Ale dala jsem pak navrch mix mrazeneho lesniho ovoce a je to baaaajo.
Jen co mi posledni dobou kazi trochu poteseni z chuti jsou mandle, ktere objednavam ze Sveta plodu. Uz v nekolikatem pul kilovem baleni (objednavam 1,5kila,tzn 3xpul kila) je dost horkych mandli, ktere jsou pak v teste citit. Kdyz mam mix orisku,tak daj lehkou chut po marcipanu, ale kdyz jsem delala mandlovy chleba, tak to bylo teda nic moc. Nemate s tim nahodou nekdo taky zkusenost? Ze bych zkusila jinou velikost baleni?
Ahoj Katy 🙂 Děkuju za zkušenost, já mám tyčový mixér super, takže mixuju jen chvilku.
K těm oříškům, to by chtělo určitě informovat zdroj, teda Svět plodů. Já tohle měla u předchozího dodavatele, teď už si moc nevybavuju jméno, Oříšek nebo tak nějak, a tam to bylo podobný a přestala jsem u nich nakupovat, měla jsem pocit, že to mixují, starší s novýma. No ono když třeba někdo nemá odběr a ořechy tam stojí, tak se může stát, ale u Světa plodů? to nemohu nic takového napsat, proberu to s Radkem. V každém případě bych se obrátila na Svět plodů a řešila to. Může se stát. Já jsem takhle jednou objednávala ovoce, u jiné nejmenované firmy po netu, a bylo opravdu ošklivé, nafotila jsem ho a okakmžitě mi přišlo všechno nové a ještě lepší a chutnější, je třeba se ozvat 🙂
Výborný, ale velice tučný piškot. Tak jsem recept trochu upravila. Je lehčí, vzdušnější a méně mastný.
4 vejce velikost M+ 1/2 šálku medu našlehám elektrickým šlehačem do husta. Přidám 20 dkg namletých mandlí + 5dkg namletých oříšků ( dala jsem vlašské) smíchané s troškou skořice a sody. Zamícháme zlehka a přidáme 2 polévkové lžíce kokosového oleje ( rozpuštěný). Peču na 180 st. 20 min. v elektrické troubě. Krásně naběhl a je vyšší než původní recept.
Krásný den 🙂
Dobrý den,
v receptech, kde uvádíte máslo, máte na mysli klasické máslo nebo musí být vždy přepuštěné?
Děkuji.
Vždy musí být přepuštěné 🙂
Dobrý den, prosím Vás co to je vejce 3L? Tri lžíce? Mám jenom domácí je to snad označení v obchodě? Musím se smát, ale fakt nevím. Děkují.
Přesně tak 🙂 Jedná se o 3 vejce velikosti L 🙂
Informace pro ty kteri nechteji vazit na salky: 3 salky mandlove mouky je 400g pomletych mandli 🙂 Prave jsem dopekla a uz se s detmi tesime na tu nadheru, vypada i voni fantasticky :))) PS: a pekla jsem v horkovzdušné troubě na 140 stupňů rovných 30 minut, po rozkrojeni je pro pečený a vláčný. Mňam už se mi zbývají sliny!
Hezký den,
dnes jsem dělala tento recept poprve – s množstvim jednotlivych ingredienci jsem si hlavu moc nelamala – a je to vynikajici, sytici a krásně vonící :-).
Dala jsem vlašáky, nemám mlynek, tak jsem je na velice drobno nasekala – dezert je takový rustikální :-).
Myslíte, že je nutné mouky umlít nebo stačí to velmi jemné nasekání ( myslím z hlediska trávení, chuťově je to super)?
H.
Paní Heleno, co si myslím?
Že je to v pořádku, tedy pokud nesníte koláč na posezení úplně sama :)))
Asi si udělám medový piškot! 🙂
Dobrý deň,
nemáte náhodou chybu v teplote, pri ktorej sa má medovník upiecť? Pri 125°C a dobe 17 minút je cesto v rovnakom stave, ako som ho do rúry dala.
Ďakujem. 🙂
Táňo zdravím, určitě tam nemám chybu, moje trouba tak tenkrát pekla. Není to ale pouze 125 °C a 17 minut, ale hlavně 650 W!!! to také ovlivňuje dobu pečení. Všude píšu ať každý peče podle svých tech. možností, každá trouba peče jinak…teď mám troubu horkovzdušnou, pekla bych tipuju na 140 °C a doba pečení by byla určitě delší, ale to tady z hlavy teď nedám, musela bych piškot upéct znovu. Ale třeba i na to dojde 🙂
Piškot je „moučník“ z říše snů 🙂 Dnes jsme ho s dcerou zkusily! Neměly jsme bohužel mandle, takže jsme smíchaly všelijaké ořechy (kešu, kokos a lískové), nastrouhaly je poměrně nahrubo (nemáme mlýnek ani mixér), máslo částečně nahradily (právě došlo) vlašským olejem a dobrotu upekly. Je (tedy už skoro není) krásně nadýchaná a chuťově výborná. Moc díky za recept a těšíme se na vyzkoušení dalších!
A tak se z „něčeho“ stal piškotový sen 🙂 já to říkám pořád, že jde vše, když je vůle, chuť, radost, rozhodnutí, prostě, že každý může udělat cokoliv pro co se rozhodne, a neplatí to jen na jídlo, platí to pro všechno 😀 Díky za koment Peti! 🙂
Dobrý den, chystám se péct podle Vašich receptů, vypadají úžasně. Ale nedá se něčím nahradit mandlová mouka? Nejen, že je zrovna teď pekelně drahá, kvůli rapidně rostoucí ceně mandlí, ale mám ji problém v našem městě sehnat. Máte nějaký tip?
V receptech, které jsou na stránkách, v naší e-kuchařce nebo v členské sekci jsou dělané tak, aby nahradili klasickou mouku. Co nahradí ořechy v těchto receptech nemám tušení. Můžete zkusit nějaké raw dorty, zákusky, ale i tam se používají ořechy, takže netuším, co by to dokázalo…
Záleží na tom, jestli mouku z ořechů kupujete, nebo si koupíte ořechy (ve velkoobchodu) a pomelete si je sama, tam je finanční rozdíl značný…jediná rada ode mne je, kupte si mandle, pomelte si je, a ….nebo zakupte kešu ořechy, ty jsou levnější… nakupujeme ve velkoobchodu Marc a Starý 🙂
P.S. nemáme tam žádné slevy, kupujeme jak všichni ostatní
Marky, nemám žádný recept, kde se dají místo vajec banány, ale uplatňují to lidi v obyčejné všeobecné stravě, jen jsem o tom četla 🙂
Už mě ale nenapadlo, že u SCD to možná klapat nebude, teda možná jo, ale vzhledem k tomu, že se u SCD používá hodně medu, tak s banány by to bylo ještě více sladké, takže nevím 🙂
To chce opravdu vyzkoušet 😉
No jasně i já se tímto řídila..když jsem chtěla něco co rádi jíme, vymýšlela jsem alternativy a nebo jsem dělala úplně nové věci..ale naštěstí jsem neměla nikdy tendence něco si nahradit..prostě jsme SCD vzali jako fakt, jako, že k nám přišlo něco nového, a přijímáme ho tak jak to je…a tím, že ráda experimentuju, našla jsem spoustu úžasných receptů jako úplné novinky :)) mám jich ve svém receptáři přes dvě stovky a stále dělám nové a právě chystám do členské sekce..je to bezva. Takže zkuste, a napište nám, budeme rádi Míšo! 🙂
Moc prosím o zaslanie e- book-u. Ďakujem
právě odesláno….
Je možné mlít ze lněného semínka mouku a používat?
Pro lidi, co začínají s SCD jsou lněná semínka škodlivá (UC, Crohn), odírají stěnu střev, která je dost podrážděná a zanícená…navíc lněné semínko obsahuje lignin, a některé druhy bakterií na něm doslova hodují – říká Elaine Gottshall..my sami nemáme žádnou zkušenost s pomletými lněnými semínky, nemeleme z nich mouku, takže vám v tomto neporadím…semínka v receptech vůbec nepoužívám…
Je to kvůli alergii na vajíčka, četla jsem ,že by mohlo fungovat jablečné pyré,tak asi vyzkouším 🙂 Je možné udělat třeba poloviční dávku? Kdyby se to náhodou nepovedlo,té mouky by byla škoda.
Peti, je to otázka pokusu-omylu. Vyzkoušejte to určitě, škoda není mouky, ale dobrého člověka 😉 Já to dělám stejně, když chci něco nového vymyslet nebo se mi líbí recept a musím ho předělat pro SCD. Nikdy nepřemýšlím jestli něco zkazím, to bych nikam nedošla. A nikdy by nevznikly recepty, které mám přichystané a brzy vyjdou na svět 🙂
Nedokážu si představit, jak se spojí máslo, med a ořechy jablečným pyré. Pyré jako takové umí zahustit, ale ne spojit. Ale kdo ví. Tak pokud vyzkoušíte a povede se, pochlubte se nám, bude rádi 🙂 Marky
Hezký večer:) Je možné v tomto receptu nějak nahradit vajíčka? Děkuji moc:))
Krásný večer! Proč chcete nahrazovat vejce Petro?
V podstatě je možné všechno, ale! 🙂 Doteď jsem řešila spoustu „náhrad“ za něco, ale vejce při pečení sladkého ještě ne. Vejce pomáhají pospojovat ingredience. Nedokážu si tento recept představit bez vajec. Mouka, vejce a med nebudou držet pohromadě. Musel by vzniknout úplně jiný, nový recept 🙂 Ráda bych vám pomohla, ale teď a tady nevím. Ve slaných receptech si pomáhám různě, nahradím tvrdý tvaroh tvrdým sýrem, nebo část mandlové mouky nahradím sýrem či tvarohem, podle toho, co má v lednici, takže, asi vám nepomohu 🙂
Vejce se dají nahradit banánem 🙂
To mě zajímá, máte pro nás nějaký recept? sem s ním! zajímalo by mě jak dám dohromady ořechy, máslo a banány tak, aby se mi vše spojilo a upeklo..
Nasadila jste mi brouka 😉 nedovedu si představit, že do všeho sladkého dám banány…ale třeba zase přijdu na nějakou novinku..tak se budu těšit…
Marky
Ale mouka je zakazana ?? Preci.
Ano, u toho receptu je napsaná mouka, bez ní bychom piškot neupekli, ale vzhledem k tomu, že pečeme jen z mouky mandlové nebo z kešu oříšků jak je uvedeno na našich stránkách, je jasné, že v receptu je použita mouka, tady konkrétně z mandlí 🙂
Nahoře v textu a dole v popisu je uvedená mouka a z čeho je.
Mouka mandlová je povolena 😉
Vyborny kolacik, robim v malych okruhlych formach na pecenie, davam rozne ovocie alebo len tak so skoricou 🙂 cucoriedkovy bol uzasny aj s ceresnami, proste mnamka
Ano, takhle jsem je dělala také minulý rok, celé léto, akorát nefotila..takže jsem je zatím nemohla dát na náš web 🙂 ale je čas ovoce, takže nevyužít ho by byla škoda…dělám koláče pro Radka, protože je mlsoun, já si občas taky dám, ale za poslední půlrok upřednostňuji ovoce čerstvé 🙂 čučoriedky, borůvky, že? tak ty miluju, a dělám z nich „borůvkové muffinky“ a jsou excelentní 🙂 pokud budete mít recept na něco dobrého, klidně se podělte, budeme rádi…i za fotografii :)) krásný den!