
- Množství: asi 20 kousků
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 35 min.
Medové pokušení
Medovo - ořechová laskomina byla úplně prvním receptem, který jsme podle knihy Elaine Gottschall vyzkoušeli. Recept se zdál už na první pohled jednoduchý, obsahoval pouze 4 ingredience a hlavně, my máme rádi sladké.
Tahle dobrota si nás získala na první pokus a ovlivnila naše rozhodnutí. Nejen začít podle knihy vařit, ale vůbec začít s SCD výživou.
Zjistili jsme, že SCD výživa nastavená podle Elaine nás vůbec o nic nepřipravuje, naopak!
Spolu s uzdravováním jsme se postupně dostávali do úplně nového světa chutí a ingrediencí, nového využití surovin, bylin a koření. Vaření se i přes první šok z neznáma stalo paradoxně jednodušší. Ještě dnes objevujeme nové věci, zažíváme nová překvapení a "aha" momenty. Je to jiný život. Nová, a lepší, a větší energie nás zasáhla, ve všech směrech, v tom nejpozitivnějším slova smyslu.
Knihu "Breaking the Vicious Cycle", ve které jsou i recepty, jsem si pečlivě prohlédla a pročetla. Uvařila jsem z ní pár receptů, no, byly to 2 recepty, a pak jsem začala vařit podle sebe, svoje zažité recepty jsem si upravila. Strach z toho co bude, ze změny, z toho jak to všechno zvládnu se rozplynulo jako pára nad hrncem. Vaří se velmi podobně, jen se suplují, odstraňují nebo naopak přidávají jiné ingredience. Jak jsem psala, vaření je jednoduché a já se zkrátka zamilovala na první pohled 🙂
Ingredience
- máslo - 160 ml
- med - 190 g
- celé mandle - 450 g
- vanilkový lusk (skořice) - 1
Postup
Tohle je nová, vylepšená verze. Takhle, nevím jestli je vylepšená, napíšu to jinak. Tohle je upravená verze. Je přesnější, aby jste byli ještě více spokojenější a čas v kuchyni vás bavil a příjemně plynul. Na konci postupu najdete původní seznam ingrediencí a množství v češtině i v originálu. Jdeme na to?
V receptu nepoužiji jemně mletou mandlovou mouku, kterou používám na SCDéčku jak na sladké či slané pečení. Mandle tentokrát pomelu v menší mixovací nádobě, jen po dobu pár sekund. Jsou to takové 2 sekundové rázy vytvořené párkrát po sobě, které mandle nahrubo nasekají. Provádím to na etapy, ne všechny naráz.
Pokud melete mouku na jemno, je dobré použít mixér stejným způsobem. Možná to znáte, mě na to upozornila paní v opravně mixérů. Sdělila mi, že ořechy se musí mixovat ze začátku krátkými sekundovými rázy, aby se nepoškodily nože. Pokud máte super extra speciální mixér přímo na sekání, není třeba se ohlížet. Na nikoho 🙂
1./ Nejprve si nachystám vanilku. Vanilkový lusk opatrně podélně rozříznu, tu vrchní vrstvu a příborovým nožem zrníčka vyberu. Když lusk náhodou nějak víc proříznete, to se může stát, nic se neděje, získejte vše co je uvnitř 😉
2./ Rozpuštěné máslo (v troubě nebo na plotně), med a vanilku ve skleněné míse pečlivě vyšlehám (asi 10 sekund elektrickou metličkou). Přidám nasekané mandle a promíchám. Já za sebe do každého sladkého pečení přidávám vždy špetku soli.
3./ Rozehřeji horkovzdušnou troubu na 150 °C.
4./ Hmotu naliji do nízké pečící nádoby (třeba na koláč) vyložené pečícím papírem a pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřu k okrajům. Peču po dobu 35 minut. Hmota by měla získat zlatavě hnědou barvu, zkaramelizuje. Nechám bublající hmotu zchladnout. Pak ji dám i s pečícím papírem na kuchyňské utěrky, aby odsály přebytečný tuk a ihned nakrájím.
Přátelé, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Původní recept z našich stránek podle Elaine Gottshall v češtině.
(trojitá dávka)
3 šálky celých mandlí
3/4 šálku másla
3/4 šálku medu
vanilka z lusku - 1
Anglická verze Elaine Gottshall pro srovnání.
1 cup whole almonds
1/4 cup butter
1/3 - 1/2 honey
2 teaspoons vanilla unsweetened
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Nie je to škoda, keď sa med upravuje – pečie, takou vysokou teplotou – vieme, že sa nemá pridávať do horúceho čaju, aby sa nezničili jeho výživné látky. Tie sa pri pečení tiež znehodnocujú. Má to priaznivý vplyv na naše zdravie?
Aničko, podívejte se na naše stránky do BLOGU, kde o medu píšeme, dozvíte se spoustu zajímavých informací. Natočili jsem i velmi pěkné video ze života včel. Pokud vám i po přečtení přijde medu škoda, raději si medové pokušení nepřipravujte a medík užijte rovnou do pusy, takhle je pro zdraví nejlepší. My máme rádi sladké a nedokážeme si bez koláče nebo jiných dobrot představit život. Někdy je dobré si ho osladit 🙂
Prosim pěkně ty mandle jsou bez slupky? Nikde jsem se to nedočetla. Dekuji Lenka
Leni, já je připravuju z mandlí bez slupky, ale slupka tomu vůbec nevadí, připravte si jak jak se vám to bude líbit.
Dobrý den, tuhle pochoutku jsem dělala asi tak na začátku, to je v únoru 2019, byl tady malý vnuk a moc si to chválit. Dala jsem to na vyšší teplotu a taky jsem přidala asi 10 minut. taky podle receptu jsem upekla bublaninu a byla skvělá, dost receptů dělám podle paní Marky. Moc vám oběma děkuji za recepty a jste skvělí, že tak pomáháte lidem. Děkuji Milena
A my děkujeme vám Mileno za vaše milá slova 🙂
Výýýbornéééé 🙂 příště dám méně másla a déle v troubě, ale super 🙂 celé rodině moc chutná
Zdravím,
teraz som to upiekla. Žiaľ sa mi to nepodarilo, podľa mňa tam je veľa masla, a teplota musí byť podstatne vyššia.
Krájať sa vôbec nedá, rozpadáva sa. Ale chuťovo je to dobré 🙂
Eriko, škoda, že už Elaine Gottschall nežije, je to její recept, jak jsme již psala, jen jsem ho přeložila.
PS, mě se povedl 🙂
Dnes se zrovna probírám recepty, a opět jsem narazila na medové pokušení, a tak jsem vyhledala i originál. Dokonce jsem ho i připsala pod recept. Snažím se vždy po nějaké době hledat další možnosti, a když si čtu Eriko váš komentář, tak mě pořád nic nenapadá. Jediné co mohu udělat, vyzkoušet recept v mé nové troubě, kde nejsou mikrovlny, protože v kombinované troubě při 650 W teplota 125 °C opravdu stačila. V horkovzdušné troubě bych pekla také na teplotu vyšší, tak na 180 °C. V každém případě se všude snažím psát, že každý tvůrce si musím upravit teplotu i čas dle svých možností. Za nějakou chvíli budu „pokušení“ péct, tak pošlu výsledek upečený v jiné troubě 😉
Zdravim Marky a dakujem za uzastny recept :)skusala som panvickovu podobu tohoto repectu ……med a maslo a vanilku som nechala skaramelovat na panvicke a ked uz bolo pekny zlatiste nasypala som do toho mandle a este chvilku miesala na ohni a vyslo to super ….nechala som chvilu vychladnut a potom robila male gulicky ale tym sposobom ze jedna do ust druha na tanierik :))boe to bolo tak dobreeee ,ze otatne som musela skryt a odist von aby som na ne zabudla na chvilku …..tesim sa na dalsie maskrty ….dakujem este raz za super recept….s pozdravom Mariana
Tak to je super, vyzkouším pánvičkovou verzi :))
Rádo se děje, ať se vám daří Mariana!
Já musím moc pochválit, pekla jsem z kešu ořechů a byla to bomba. Dokonce i manželovi chutnalo a to on moje zdravé dobroty bojkotuje. Zítra přijedou děti od babičky a je mi jasné, že už na mě nic nezbyde 🙂 .
Ahojky,no taky se mi rozteklo máslo,ale až to ztuhlo,tak to byla mňamka.Přidala jsem sušené broskve na kousíčky.Celé rodině to moc chutnalo?.
Pŕište o trošku méně másla nebo víc mandle.Děkuji
Tak dnes zkouška zatím jsou v troubě. Zítra jedu na výlet tak abych nemusela nikde kupovat nějaký nesmysl
Dobrý den Marky,
Již jsem vícekrát dělala, opravdová dobrota, vždy se povedlo, dávám přepuštěné máslo ghi, je možné dát normání máslo ?
Děkuji za odpověď Soňa
Ahoj Soni, normální máslo ne, ale přepuštěné máslo, což není Ghí. Přepuštěné máslo je máslo, které pouze rozpustíte do tekutého stavu, to stačí, dojde k přeměně laktózy na galaktózu. U Ghí to probíhá podobně, jen ten proces je delší, sbírá se pěna, bílkovina, atd. V receptu je uvedeno normální máslo, které se přepustí, neuvádím nikde Ghí 🙂
Jsem moc ráda, že se vám povedlo a chutná, taky ho milujeme 🙂
Mějte krásné dny
Já rovněž vyzkoušela a povedlo se hned.Skvělá mňamka.zrovna dělám podruhé(vlašské ořechy a mandle) Díky za recept
Dobrý den,
i já napíši svoji zkušenost. První pokus také méně povedený, hodně tekuté.. ale na chuť i tak výborné.
Druhý pokus byl již OK 🙂 V našich „zvláštních“ troubách musíme dát opravu mnohem méně másla, dala jsem sotva půl šálku. V elektrické troubě jsem pekla na 175°C, 35 min.
Dělala jsem toto pokušení před Vánoci a v lednici vydrželo přes měsíc, aniž by podlehlo nějaké zkáze.. 🙂
ahojky Marky, tak jsem zkoušela tento recept, výborné, ale tak na lžičku, nemám to tak ztuhlé , špíš to teče, asi uberu příště másla. Jinak dobrota a s mandlemi! Ivana
Ahoj Ivanko, určitě uber máslo a snad se povede 🙂
Dobrý den Marky 🙂 receptík na medové pokušení jsem ještě nezkoušela, mám v plánu, zatím čtu jen recenze, přišla jsem v nich ke sporu. Paní Alešce Holubové píšete, že se máslo nešlehá.
V postupu je ovšem napsáno: 1./ Rozpuštěné máslo, med a vanilku dám do mísy a šlehám po dobu 10 sekund elektrickou metličkou.
Tak jak je to správně?
Děkuji za upřesnění, nerada bych udělala chybu, chci, aby se mi to povedlo. Už de těším 😀 Ľudka
Ano, máslo se nemusí šlehat, ani vejce…ono sice došlo za tu dobu co moje recepty vznikaly k malým změnám (např. v postupu, abychom si usnadnili práci, zrychlili proces), ale to se netýká tohoto receptu…jak píšete, rozpuštěné máslo, med a vanilku v míse elektrickou metlí „rozšlehám“, nebo řádně „rozmíchám“, prostě tyto ingredience „propojím“ 🙂 Určitě neuděláte chybu, čas pečení řiďte podle toho jak vám peče vaše trouba…v komentářích posledních tam o tom myslím píšu…tento recept je podle Elaine G., já to dělala podle ní a povedl se mi, nic jsem neřešila, s láskou jsem si ho prostě upekla…ofotím recept z knížky a dám ho do galerie jestli chcete, v angličtině tedy, jde to 🙂
Dnes jsem zkoušela a je to výborné. Povedlo se na poprvé. Musí se to nechat déle vypec a pak je to tuhé. Každá trouba je jiná a musí se to dělat dle vzhledu. Za mě úžasná mnamka 🙂
Tak to jsme rádi Karolíno 🙂 Děkujeme!
Dobrý den, přidám se k výše uvedeným „nepovedeným pokusům“.
Místo mandlí jsem použila ořechy, jinak vše úplně podle receptu.
Výsledek byl „na lžičku“. Podle mě je tam moc másla. Teče to a nedrží pohromadě.
Jinak dobré 🙂
🙂 nechtěly by jste ženy napsat přímo Elaine G.? To ona tento vymyslela!!!! 😀
Ne, sranda, já sama za sebe musím přiznat, že mě se povedl pokaždé…škoda, že mi sem nenapíší ti, co mi říkali, že už medové pokušení vyráběli, a že je to bomba, ale nevadí…já jsem se dokonce teď šla opět podívat do knihy..vše je ok! přesně jak píše Elaine…jediné co mě napadá, přidat med, alespoň 1 celý plný šálek, možná o kapku víc…
I přesto, že věřím, že recept je ok, jdu pokušení udělat, pro klid mé duše, jen tak, pro inspiraci, pro radost, Radek bude šťastnej jak blecha, a já budu mít jistotu. Výsledek dám buď do komentářů nebo do blogu, nebojte, ať se povede nebo ne, budete o tom vědět 🙂
Tak, mám upečeno, před chvíli jsem to rozkrájela…připravila jsem přesně podle receptu, nic jsem nepřidávala, nic neubírala…povedlo se! 🙂
Zítra sem všem šupnu fotku 🙂
P.S.: akorát jsem pekla déle než je uvedeno v receptu, 40 minut (180°C), protože jsem pekla horkovzduchem…ale to už si musí každý vychytat podle sebe 🙂 možná příště budu péct na 160°C, uvidím, vyzkouším…
P.P.S.: je možno v horkých dnech dát do lednice…krásně to ztuhne, lépe se ukrojí a je to velmi lahodné…taková nadstavba medového pokušení v letním chladivém kabátku 😉
Dobrý den,
teď jsem zkusila medové pokušení podle vašeho receptu – postup i ingredience v předepsaném množství. Bohužel to nijak dobře nedopadlo, konzistence se rozpadá, nedrží pohromadě a 14 minut na 125 C to také nefunguje. (Musela jsem to péct mnohem déle na vyšší stupně, mám elektrickou troubu.) Můžete mi poradit, co s tím, kde může být chyba? Ještě jsem se chtěla zeptat, jakým mixérem melete mandle nahrubo a jaký průměr má mít forma, do které směs vlijete? To by asi taky možná bylo dobré do receptu uvést vzhledem k množství surovin.
Děkuji za odpověď.
Zdravím Renato, ten rozdíl co se týká teploty bude určitě troubou. Pokud to nepečete v horkovzdušné ale v elektrické, doporučuji péct na 190°C dokud to nezhnědne, Elaine to tam má přesně takhle uvedeno, dělala jsem a připravovala přesně podle ní a uzpůsobila své troubě.
Jinak máme na stránkách i v kuchařkách uvedeno, že časy jsou pouze orientační, každý si vaření musí hlídat podle svých technických možností, a není to jen o druhu trouby ale i o jejím věku 😉
Vše o mletí mouky na stránkách máme také, informace jak peču, v čem peču, dokonce i rozměr crisp talíře, má 28 cm.
Vše najdete v BLOGU a máme to tak připraveno záměrně, abych do každého receptu nemusela vypisovat v čem peču a jak se jmenuje přístroj ve kterém melu ořechy (ten navíc v dnešní době už nelze zakoupit), atd.
Teď právě koukám na recept v angličtině, jé, kdyby jste viděla jak ho má napsaný Elaine :)))
Mějte krásný den a přeji ať se podruhé povede, protože je opravdu úžasný 🙂
Děkuji, zkusím. nejsem na SCD, chci zkoušet recepty 🙂
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jakou má dobrota konzistenci po vychladnutí, nelepí se? Dnes jsem recept vyzkoušela, ale přiznám se, že se to nepovedlo. Zapomněla jsem vyšlehat máslo a med a místo mandlí, na které mám alergii, jsem použila různé oříšky a semínka. Dobré to je, sladké až moc 🙂 ale neztuhlo to a roztéká se to. Ty mandle jsou zásadní v tomto receptu? děkuji moc 🙂
Aleško, zdravím vás, medové pokušení po zchladnutí je takové tvrdé, ale dá se kousat, možná pro ty co mají zubní náhradu to bude „oříšek“ ;), trošku to lepí a jak píšete, je to hodně sladké. Máslo se nešlehá, jen se nechá rozpustit a vmíchá mezi ořechy. Nemyslím si, že by byly mandle zásadní, ale nemohu posoudit co se stalo, když nevím jak jste postupovala, kolik jste čeho použila, nemám to vyzkoušené v kombinacích které jste uvedla. Vy asi nejste na SCD, nebo? Nebo zkoušíte jen recepty? Proč se ptám, s tou vaší alergií se dá díky SCD něco udělat, zbavit se jí a nemít problém s mandlemi, ale zase to na dálku nemohu posoudit. Takže jste vyzkoušela recept jaksi svým alternativním způsobem, což je v pořádku, ale 🙂 Zkuste pokušení udělat jen s oříšky, přesně podle návodu, bez semínek, uvidíte 🙂