
- Množství: 36 kusů
Marokánky SCD
Pár dnů jsem přemýšlela nad nápadem na nový Vánoční SCDéčkový recept. Nějakou dobu jsem měla v hlavě marokánky, dokonce jsem se je přibližně před 2 lety pokusila upéct, ale moc to nedopadlo. Až letos. Hurá! Jupí!
A může za to jedna z vás, paní Pavla, se kterou jsem nedávno řešila používání suchých bílků v pečení. Jsme spolu v kontaktu a jestli se mi povede jedna věc, kterou bych chtěla uskutečnit, tak o Pavle ještě uslyšíte, protože jí patří poděkování za objevení suroviny vhodné pro SCD o které jsem nevěděla a která nám velmi pomůže.
Suché bílky jsem koupila na zkoušku a použila hned v tomto receptu. Dají se koupit na internetu, ovšem poštovné tento nákup dost prodraží. Jenže, já si vzpomněla na to, že bílky používají ve velkém množství sportovci. Obvolala jsem pár prodejen a bílky sehnala v jedné s doplňky pro sportovce a kulturisty. Nebojte, v receptu můžete použít i normální tekuté bílky, bude jich tedy dost, ale ze zbylých žloutků si můžete připravit výbornou domácí majonézu. V receptu jsem použila jeden sáček sušených bílků (33,- kč). Je to jako kdybyste použili bílky z 10 vajec. Na internetu je můžete koupit například zde www.mujbilek.cz. Na stránkách se píše, že bílky jsou z vajec z podestýlkových chovů, bez chemie, bez cukru a tuku.
Myslím, že by do receptu stačilo 8 tekutých bílků, ovšem v závislosti na velikost vajec, které použijete. Orientujte se tak, že směs by neměla být tekutá, jen lehce obalená v bílku. Jdeme na to?
Nesmím zapomenout na jednu důležitou věc. Zavítejte k nám na INSTAGRAM.
Jsou tam trošku jiné věci než tady na stránkách, další nové informace, recepty, podpora, můžeme si spolu popovídat, můžete se mě na cokoli zeptat, hned a na přímo, a v jednom z posledních příspěvků vám poradím jak vyzrát na plechové formičky při pečení vánočních plněných ořechů 🙂
Ingredience
- sušené rozinky - 100 g
- sušený meloun - 100 g
- sušené švestky - 100 g
- ořechy mix (kešu, pekany) - 250 g
- kokosové lupínky - 60 g
- kakaové máslo - 60 g
- med - 110 g
- sušená pomletá pomerančová kůra - 3 lžičky
- sušený bílek - 1 sáček (30 g)
- špetka soli
Postup
Sušené ovoce a oříšky si vyberte podle sebe. Já jsem třeba chtěla meruňky, ale v krámku se zdravou výživou je zrovna neměli. A do obchoďáku bych po celém dni chůze pěšky opravdu nedošla. A tak jsem místo nich vzala sušený meloun. Víte, co? Jsem ráda, že meruňky neměli 😉 Každá změna se chuťově projeví, kolikrát to může být ku prospěchu, jako v tomto případě.
1./ Nachystám si větší skleněnou mísu.
2./ Nakrájím meloun a švestky ve velikosti rozinek a všechno sušené ovoce (i rozinky) společně s plátky kokosu dám do mísy.
3./ Ořechy v mixéru pomelu a přidám k ovoci.
4./ Do mísy přliji med, rozpuštěné kakaové máslo, přidám špetku soli, pomerančovou mouku a smíchám.
Nemáte-li mouku z pomerančové kůry, nevadí. Buď ji vynechejte nebo nastrouhejte čerstvou. Ale z bio pomerančů prosím vás, jinak si tam nastrouháte chemický koktejl, který má za úkol "ošetřit" pomeranč, ale ne člověka. A my se chceme uzdravit a ne zabít! 🙂
5./ Sušené bílky ze sáčku připravím dle návodu. Obsah smíchám s 200 ml vody a vyšlehám elektrickou metlí, jde to krásně. Budete-li pracovat s tekutými bílky, tak asi nemusím psát, že bílky oddělím od žloutků (ty schovám na majonézu nebo do jiného pečení či vaření), dám do vyšší nádoby a elektrickou metlí vyšlehám. A stejně jsem to napsala! No, kdyby náhodou, někdo třeba peče poprvé 😉 Bílky jemně vmíchám do směsi.
6./ Připravím formu na pečení. Já jsem použila formu plechovou, muffinovou (24 kusů), kterou jsem nevymazávala. Kdo chce může péct v silikonu, je to jedno. Muffiny naplním směsí kousek nad okraj, není třeba se bát, směs se během pečení ani nehne. Peču v předehřáté horkovzdušné troubě při 170 °C po dobu asi 15 minut.
7./ Po upečení nechám formu zchladnout a opatrně marokánky vytahuji podebráním ze všech stran pomocí příborového nože. Pěkně zlehka, nikam nespěchám, jde to dobře. Kdo chce, může před pečením opatřit každý muffin papírovým košíčkem. To jsem také zkoušela, ale košíček byl mastný, takže jsem ho musela stejně sundat. Pro mě je to škoda košíčku. A papíru taky.
Když jsem marokánky vytahovala z trouby a pak z formy, tak byly ještě trošku teplé. Nádherně voněly a chutnaly po čokoládě. Chodila jsem po pokoji, užíval si každé sousto a "strášně" jsem se divila jak je možné, že to chutná po čokoládě. Radek se mi smál a říkal : "Vždyť jsi tam použila kakaové máslo!". A já: "Aháááá!!!! " 😀 No, asi už jsem unavená 🙂
Určitě kakaové máslo nenahrazujte obyčejným kravským, ten zážitek stojí za to!
Vánoční PS
Přátelé moji milí, je mi ctí a mám obrovskou radost, že jsem vám mohla přichystat opět nějaké to mlsání, a že si budete moci užít své Vánoce "bez limitů, i když na dietě", jak ráda se sarkasmem říkám. Ale prozradím vám tajemství. Vy si můžete užívat, na rozdíl od ostatních, všech SCD sladkostí a SCD slaností bez výčitek.
Doporučuji všem mlsat v dopoledních hodinách. No dobře, tak i trošku v odpoledních, když jsou ty Vánoce. Ale!
Energii, kterou získáte z většího příjmu jídla vydejte třeba procházkami na čerstvém vzduchu. Vůbec nevadí, když prší, sněží, fouká, hýbejte se. Když ne venku, tak doma. Tančete, zpívejte, skákejte, hrajte si.
A když nebudete vědět jak na to, koukněte na své malé děti, vnoučátka, která jsou neustále v pohybu. Oni přesně vědí co mají dělat, dokud jim neukážeme, jak hezky sedět u televize nebo u počítače 😉
Mějme moc ve svých rukou, udržujme si své zdraví, hýčkejme si ho a milujme se!
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Právě jsem vytáhla první plech marokánek, voní to dokonale po celém bytě díky kakaovému máslu. Jestli to bude taková dobrota jako vůně, tak mám obavu, že do Vánoc nevydrží 😀 Já tedy sušený bílek nikde po Olomouci nesehnala, tak experimentuji s bílkem z vajíček a k večeři bude povinně vaječná omeleta 😀 Využila jsem taktéž plech na muffiny, ale pro jistotu jsem přidala košíčky, abych to z plechu nedolovala a vypadá to na velký úspěch 🙂 Strašně moc děkuji za inspiraci a recepty, které sem Marky vkládáte. Bez Vás budu mít i já a ostatní na SCD mlsné Vánoce 😉 A já budu mlsat i odpoledne, protože potřebuji nějaké to kilo navíc 😀
Katy, tak i na snídani! 🙂 Já už dělám podruhé během 5 dnů vánočku :)))) Naštěstí se vždycky podělíme 😀
Děkuju moc za odezvu, která mě potěšila :)))) Košíčky jsou jistota!!!!
Perfektni recept, prave jsem premyslela, jak ty marokanky udelat bez mleka a bez čokolády ? Takze Dekuji a zkusim! Jen mi uniklo, uz jsem zde narazila na kakaove maslo… jake a kde koupit? A jakto, ze je kakaové a muzeme ho v SCD? Dekuji moc
Kájo, kakaové máslo je rostlinný tuk 😉 Vzniká lisováním kakaových bobů a lze ho zakoupit v každé výživě nebo velkých obchodech. Ceny se hodně liší, je třeba hledat, ne koupit první, které se objeví 😉 Ale zase pozor, aby bylo kvalitní. Mám ho doma přes půl roku, je v lednici a drží si svoji chuť a vůni.
No já taky přemýšlela čím to spojím, už loni jsem zkoušela různé ovocné hrudky, ale strašně se mi rozpadaly, lepily a nešly sundat z papíru. Tím jak jsem teď pracovala s tím suchým bílkem, tak to prostě nelepí k papíru. Dokonce velké překvapení bylo i to, že šly marokánky vyndat bez toho aniž by se mi rozpadly. Nevím jak to půjde s klasickým bílkem, obávám se, že to půjde z plechové formy hůře. Ale silikon bude super! Jako ve formě pečené plněné ořechy.
Moc dekuji za odpoveď, jiz jsem googlila suseny bilek a je to velice zajimave, jsem z toho celkem nadsena, protoze kolikrat se mi hodi prave bilek a uplne nevim co treba se zloutkem, ten se mi ne vzdycky hodi.
??? Mňám
Paráda!
Děkuji moc za skvělý recept i krásný článek ? zrovna dneska sem přemýšlela, jak upéct marokánky. Už se úplně těším na pečení ❤
I já děkuju 🙂