Mám pro vás skvělé video od Markuse Rothkranze, které jsme nadabovali do češtiny, neb pouhý „výcuc“ by byl tentokrát asi opravdu málo… Navazuje navíc na to předešlé o refluxu a je super 🙂
TIP! Protože se Markus už asi naštval, tak své video namluvil hodně rychle 🙂 Takže i já jsem musel pohnout v tempu. Komu rychlost mluveného slova nevyhovuje, nechť ve videu klikne na ozubené kolečko, které je v pravém rohu dole, vedle nápisu YouTube, zvolí rychlost 0,75 a video se zpomalí 😉
KLIKNĚTE ZDE: pro originální video Markuse
Zdravím vás přátelé.
Připravil jsem pro vás zajímavý příspěvek, který navazuje na ten předešlý, kde jsme mluvili o refluxu. Tentokrát jsem připravil takovou zajímavou věc, neboť jsem vybral jeden z posledních příspěvků Markuse Rothkranze, o kterém jste už ode mě mnozí z vás slyšeli, a který se věnuje něčemu podobnému jako my, ale už mnohem delší dobu a řekněme, že má velmi zajímavé poznatky, a který uvádí na pravou míru určitá tvrzení, která se pohybují po internetu, co se týká zásaditosti a kyselotvornosti některých jídel a toho, jak na to naše tělo reaguje. Souvisí to samozřejmě s tím, o čem jsme mluvili minule, s tím refluxem a s tím, jak je to vlastně s těmi kyselinami. Nebudu to dál rozebírat, nechám to na něj.
V souvislosti s tím vám chci říct ještě jednu věc nebo vás trošku upozornit, přátelé. Žijeme v době, kdy slepě věříme autoritám. Někteří můžou třeba slepě věřit mně, můžou i mě považovat za autoritu. Ale přátelé, prosím vás, buďte skeptičtí, tak jako se to říká v páté dohodě a ověřujte si věci. Dívejte se na to i ze své zkušenosti. Přemýšlejte nad tím, používejte selský rozum. Říká to v závěru svého videa i Markus koneckonců. Neberte všechno za hotovou věc, je to chyba.
Dostává nás to do problémů, protože pokud něco vezmeme, jako že to tak je a ona to třeba je lež, protože řekněme si to na rovinu, dnes a se těžko člověk vyzná v tom, co je skutečně lež a co je pravda, nebo co je správně a co je nesprávně. Takže používejte vlastní selský rozum, používejte vlastní zkušenosti a dávejte si to dohromady s informacemi. A neberte informace jenom z jednoho zdroje, ale podívejte se vždycky i na další. Ověřte si to.
Marcus ve svém videu uvádí několik různých studií a i odkazy pod videem. Dám samozřejmě odkaz zase na originální video, abyste si mohli případně všechno prostudovat a projít. Ale jak říkám, zvlášť v dnešní době i ty studie nemusí obsahovat pravdu. Dokonce posledních asi 10 let existuje jakási krize těchto studií nebo vědeckých prací vůbec a jisté agentury dokonce tvrdí, že až 80 procent různých studií jsou prakticky neopakovatelné a neproveditelné, tak jak je uvádějí různá vědecká pracoviště.
Takže buďte opatrní, sbírejte informace, dávejte si je dohromady se svou vlastní zkušeností a ověřujte, ověřujte, ověřujte. Protože ono je snadné naletět. Jak říkám, myslím, že to je od Marka Twaina, je snadné lidi obelhat, ale je velmi nesnadné je přesvědčit o tom, že byli obelháni.
Nenechte se.
____________________________
Mýty o veganství, které ne a ne odejít
Tohle NENÍ zásadité.
Ahoj, jmenuji se Markus Rothkranz, nejedl jsem maso skoro 40 let, tento rok jsem oslavil 61. narozeniny. Za posledních 15 let jsem přednášel o raw veganství ve velkých městech po celém světě a byl jsem hostem na skoro každé ranní talkshow u nás společně s Carou, která napsala veganskou kuchařku „Láska na talíři“, kterou nedávno vydala. Napsal jsem více než tucet knih včetně titulů jako „Uzdrav se 101“ nebo „Nejlepší jedlé byliny světa“, což je v podstatě jídlo a medicína zdarma a na základě této knihy jsem také stvořil dokument. Napsal jsem přes 80 e-booků, kde rozebírám snad všechny obtíže, co nás mohou potkat a také jsem byl konzultantem zdraví pro záchranáře vojenského týmu, tihle borci jdou jako první ve skafandrech na místa chemického, biologického nebo jaderného útoku. Taky mám rád hudbu Toma Jonese, ale to jen tak na okraj.
Ale dost o mě, pojďme mluvit o vás a o věcech co vidíme na internetu. Stejně jako každý rok máme na internetu nováčky, kteří tvrdí ty stejné staré věci. Ovoce a zelenina jsou dobré, protože jsou zásadité a špatná jídla zakyselují a kosti řídnou. Tak jsme zase u toho, mýtus že zásadité je dobré a kyselé je špatné. Tohle vše bylo ujasněno tak deset let zpátky, ale pořád je to tady s námi. Ano, je dobré šířit zdravý životní styl a dietu, ale prosím naučte se nějaké ty základy biochemie a biologie, než začnete po lidech chtít peníze za vaše rady. Byliny nejsou prostě zásadité a tělo prostě nemá jedna úroveň pH. Každá část má konkrétní úroveň pH a jsou velice regulovány a nemohou být změněny, protože jinak byste zemřeli. Kdybychom mohli udělat naši krev více zásaditou, tak bychom si přivedli stav alkalózy, což je velice nebezpečné, může vás usmrtit skrze nedostatek kyslíku.
Před pár lety jsem udělal video, kde jsem vzal měřák pH a vlastnoručně změřil pH několika druhů ovoce a zeleniny, hlavně ty, o kterých lidé říkají, že jsou zásadité. A zkuste hádat. Zásadité nebyly. Většina byla neutrální nebo mírně kyselá. Můžete to zkusit sami, sežeňte si pH měřák a měřte. I okurka s vodou je kyselá.
„Ale nejde o pH toho jídla, ale o tu zásaditost, která se tvoří až v těle nebo jde o pH popele, který je na konci procesu.“
Tady ten celý příběh o zásaditém a kyselém popeli začal před dávnou dobou, kdy někdo zkusil spálit jídlo a pak měřil pH úroveň toho co zbylo – popele, škváry chcete-li. Toto je zdroj všech pH mýtů. Z toho se začalo předpokládat, že stejný výsledek musí proběhnout i v těle. Jako kdyby spalování a metabolismus byla ta stejná věc. Tak tomu teda není. Jedno je spalování s vedlejšími produkty jako unikající vodík do vzduchu, což není možné v žaludku. Všechno jídlo, nehledě na jeho pH úroveň projde metabolismem v kyselině, která je v žaludku a co zbývá nemá na pH žádný vliv.
V podstatě veškeré pH v těle je regulováno dýchacími cestami a ledvinami, kde se buď udržují nebo uvolňují ionty a protony vodíku nebo v menší míře zůstávají v zásobě, dám na to odkazy.
Kyseliny jsou špatné?? Opravdu? Tělo je postaveno na kyselinách a kyselinami je řízeno, ať už se týče trávení, absorpce výživy, kontrola krevního tlaku, tvorba buněčné energie, tvorba tkáně, remodelace kostí, okysličování tkání a detoxikace. Tohle všechno je aktivita kyselin. Takže je docela humorné, jak nováčci tvrdí, jak důležitá je detoxikace. K tomu jsou potřeba kyseliny! Bez nich nemůžeme doslova přežít. Všechna jídla metabolizují do formy kyselin. Tohle je základní lidská fyziologie. Rostliny mohou vytvořit více kyselin při metabolizaci než já. A já sám mám vyšší hladiny kyselin, než obvykle. Výhody veganské diety jsou vyšší výživné hodnoty a blahodárných látek, jejichž většina jsou… ony kyseliny. Všechno jídlo, co opouští žaludek, je kyselé.
Však si to představte, žaludek je hrnec vařící kyseliny, cokoli tam dáte, tak se to změní na kyselinu. Ale. Jakmile jídlo jde dál ze žaludku do střev, začne probíhat sekrece. A to ze slinivky a jater. Tady dojde k neutralizaci žaludečních šťáv. Takže je jedno co sníte. Jídlo v žaludku je kyselé a jídlo ve střevech je zásadité. Změna výživy toto nezmění. Nemůžete změnit pH v těle kdekoli, kromě moči. Krev a orgány kontrolují pH úroveň ve velice úzkém rozmezí. Pokud by se razantně změnila kyselost ve vašem těle, tak byste se cítili velice špatně a mohlo by to vést až ke smrti. Všechny chemické reakce v těle jsou započaty složkou, které se říká enzymy. Když vezmete složku A a chcete z ní udělat složku B, což vytvoří energii, tak enzymy tam musí být přítomny, aby tuhle reakci zařídily. A všechny enzymy zase fungují ve velice úzkém spektru pH. Pokud vaše krev změní své pH z jakéhokoli důvodu, tak se rychle vrátí zpátky na normální úroveň, aby tyto enzymy mohly dál fungovat. Pokud enzymy, které zařizují všechny tyto procesy nejedou, tělo přestává fungovat kompletně.
Zásaditá moč, ó test ukázal, že moje moč je zásaditá. Věděli jste, že infekce močových cest způsobují zásaditou moč, protože bakterie používají enzymy ureázy pro štěpení moči do zásaditého čpavku. Tahle zásaditost umožňuje bakteriím přežít. pH slin a moči nemá nic společného s pH krve. Jediný způsob jak určit pH krve je krevním testem.
Takže, ústa jsou zásaditá, protože kdyby byla kyselá, tak by se naše zuby rozpustily. A ironicky, jedním z nejvíce bakteriím vystavených míst v lidském těle, jsou právě ústa. A ta jsou zásaditá.
Další mýtus, hustota kostí a vápník, který je vytahován z nich. Podle těchto mýtů jídla, která jsou kyselá nebo kyselost vytvářejí, způsobují úbytek minerálů a hustoty kostí. Tato teorie je také známá, jako příčina vzniku osteoporózy. Tato domněnka ovšem ignoruje funkci ledvin, která je fundamentální při eliminaci kyselin a regulaci pH. Ledviny produkuji dvojuhlíkové atomy, ionty, které neutralizují kyseliny v krvi, což umožňuje tělu regulovat krevní pH. Dýchací cesty jsou také součástí regulace krevního pH. Když se dvojuhlíkové ionty pojí s kyselinami v krvi, tak tvoří CO2 kysličník uhličitý, který vydechujeme a vodu, kterou vylučujeme. Další věc, kterou tato hypotéza ignoruje je jedna z hlavních příčin osteoporózy, což je ztráta proteinového kolagenu v kostech. Paradoxně, ve skutečnosti jednou z hlavních příčin je nedostatek dvou konkrétních kyselin, jedná se o ortosilickou kyselinu a kyselinu askorbovou neboli vitamin C. Kosti v našem jídelníčku potřebují tyto dvě kyseliny a dále kyselinu citronovou, několik aminokyselin, takže kyseliny kyseliny kyseliny. A navíc kosti jsou použity pouze jako nárazník v případech dlouhodobé acidózy, která by způsobila, že jedinec leží na smrtelném lůžku. Acidóza je extrémně vzácná a acidóza takové úrovně, kdy sahá pro minerály v kostech je ještě vzácnější. Schválně si zkuste zajít do nemocnice a zeptejte se, kdy měli naposled případ acidózy.
Co se týče velké konzumace masa a mléka, tak ty opravdu berou vápník z kostí, ale není to z důvodu acidózy. Je to z důvodu nadměrného množství fosforu. Když je v krvi příliš mnoho fosforu, tak příštítná tělíska vyloučí hormon pth – parathyroid, což uvolní vápník z kostí, aby vyrovnala poměr vápník-fosfor v krvi. Takže znova, nejedná se o acidózu.
Další co tady máme, rakovinové buňky nemohou existovat v zásaditém prostředí. O tomhle jsme udělali video před 10 lety! Podívejte se na alkalinemyth.com. Rakovinové buňky jsou velice zásadité a právě tahle zásaditost jim umožňuje přežít a řídit glykolýzu. Studie také ukázali, že zdravé buňky, které se stanou zásaditými, zkuste hádat co – stanou se z nich rakovinové buňky. Odkazy jsou pod videem, protože vím, že spousta lidí tomu nebude jen tak věřit. Ale takhle to je. Rakovina roste ve zdravé tkání těla, kde je pH mírně zásadité kolem 7,4 a experimenty „úspěšně“ dokázaly vytvořit rakovinové buňky v tomto zásaditém prostředí.
Ve skutečnosti jedna z nejvíc toxických věcí pro naše tělo, které dokonce naše tělo samo vytváří je čpavek, který je velice zásaditý a toxický. Kyseliny v našem těle neutralizují čpavek a tím zabraňují kómatu a smrti. Takže kyseliny jsou kamarádi.
Dál, záněty. Záněty nejsou známkou kyselosti, kdyby tomu tak bylo, tak nás nikdy zánět nepotká, protože naše tělo je vesměs celé udržováno v zásaditém stavu, kromě klíčových částí jako žaludek, pokožka, dutiny, vagína a některé části střev. Různé části těla vyžadují různé úrovně pH. Lymfatický systém je více zásaditý než krev. Co se týče kloubů, víte kolik kyselin je potřeba pro zdravé klouby? Ortosilická kyselina, aminokyseliny, nasycené kyseliny, askorbová, hyaluronová, to je jenom pár z nich. Prostě hodně hodně kyselin. Takže jestli kyseliny způsobují záněty a zásaditost je tak super, tak proč vysoce zásadité molekuly jako hydroxid draselný způsobují prudké záněty, při kontaktu s tkání?
Tělo je tvořeno kyselinami, bílkoviny jsou amino-KYSELINY. Bez kyselin neexistujeme. Tělo potřebuje kyseliny pro fungování. Chlorovodíková, omega-3, omega-6 nasycené KYSELINY, kyselina uhličitá, hyaluronová, glukuronová, pantothenová, citronová, pyrohroznová, jablečná, naše DNA je nukleová kyselina. Svalové buňky tvoří kyselinu mléčnou, která je palivem pro mitochondrie, které tvoří energii. Tělo je tvořeno kyselinami, jde o základ na kterém lze stavět. Říct, že kyselina je špatná je jako říct, že voda je špatná, protože se v ní někdo utopil.
Potřebujeme mnoho kyselin i v krvi, například kyselina močová, jeden z hlavních antioxidantů v těle. Kyselina uhličitá je ještě důležitější, protože udržuje cirkulaci, redukuje tlak a zařizuje okysličení organizmu. Bez kyselin, jsme mrtví.
Takže aby bylo jasno, jídlo není zásadité a tělo se nemůže změnit na zásadité nebo kyselé příliš, protože bychom zemřeli. Tohle je regulováno dýcháním a ledvinami. Existují potraviny, které mohou vytvořit kyselé nebo zásadité zbytky, které mohou způsobit, že ledviny pracují více a pokud tyto potraviny jsou konzumovány dlouhodobě, tak může nastat selhání jejich funkce. Takže hlavní bitva o zásaditost a kyselost se odehrává v ledvinách. Nikde jinde. Není to v krvi, není to v těle jako celku. pH těla ani krve nejde příliš nahoru ani dolu, protože musí být udržováno v jisté hodnotě.
Potraviny, které jsou pro ledviny nejtěžší podle studií, odkaz dole! Jsou živočišné produkty jako maso, sýr, mléko, máslo, obiloviny, mouka, těžké škroby, alkohol, cigarety, káva, čaj, cokoli s kofejnem, sycené nápoje, limonády, sladké potraviny, léky na recept, steroidy, analgetika, kortizol, chlor, oxaláty, vápníkové pilulky, antacida, syntetické askorby, takové ty bílé hnusy, kterým říkají vitamin C a v neposlední řadě stres.
Takže ano, syrová raw anebo vařená dieta založená na rostlinách je pro nás lepší, než chleba, sýr, cukr, káva a rafinované oleje a maso a mléka a zmrzliny a alkohol, limonády a pizza.
To je ale asi jasný. Ale není to kvůli zásaditým hodnotám nebo acidóze. Takže pokud někdo mluví o acidóze nebo zásaditých potravinách, tak neví o čem mluví. Prostě opakují starý věci, který jsou na internetu z doby kamenné. Prostě buďte si jistí, že čím blíže se vyživujeme potravinami tak, jak je můžeme najít v přírodě, tím zdravější to bude. To je hlavní pravidlo a jediný co musíte vědět. Všechno ostatní je pro slávu na sociálních sítích a tak podobně.
Tak jsem to ze sebe dostal, konečně mi spadl kámen ze srdce. Cítím se mnohem líp. Kolik vás tady ještě zůstalo haha. Kolik z vás ještě dává pozor? Jezte z přírody, minimalizujte stres a používejte selský rozum.
Tak jo díky za pozornost, uvidíme se příště.
_______________________
Jak to říkal Marcus na konci videa, používejte selský rozum, sbírejte informace, dávejte si je dohromady, ověřujte je. Přemýšlejte nad tím a prostě, řiďte se i svým citem, svým srdcem, tou první dobrou. Jak to cítíte?
Pokud k vám něco přiletí nějaká informace, zkuste nad tím chvilku přemýšlet. A když to cítíte dobře, když se to tady projeví jakože v pořádku, tak je to asi dobře pro vás. Pokud to cítíte jako něco nepříjemného, nejste si tím jistí prostě nebo to vůbec necítíte dobře, běžte od toho.
A mlsejte a buďte zdrávi! Ahoj 🙂

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý podvečer,
děkuji za překlad videa od Markuse R.
Dostala jsem odpověď na mnohé otázky.
Děkuji za to, že jste.
Rádo se děje 🙂
Tak sa mi zdá ,že nestíham skonzumovať jabĺčka a vadnú lebo mam už pomalé trávenie. Kedy ich mam jest? Ak mam 3 chody a odstup 3-4 hodiny tak mi zostáva len nočný jablčný mušt aby vznikla kontinuita biocyklov metabolizmu. Len neviem ci ten nočný chod, bez mojej vedomej kontroly niečo nezbabre. Mate premyslený chod pre nočný metabolický proces? Ďakujem.
V noci by metabolismus měl odpočívat, regenerují jiné orgány. A fruktóza na noc už nebude vůbec dobrý nápad. Jablka nasušte 🙂
Mam problém s opuchom lýtka práve je horšie na tom, lebo „voskovatie“ vytlačený prst zostáva v jamke. Pečeň nestačí rozpustiť metabolizmus. Ale ma obvodná pochvalila, že mám nízky cholesterol. To veľmi nepotrebujem podľa mojej intuície. Ďakujem za vyzitu.
Vaši intuice je správná 🙂