
- Množství: 650 ml
- Čas přípravy: 10 min.
Mandlové mléko
O tom, jaký vliv má kravské mléko na naše tělo se vedou celkem dlouhé rozpravy. Myslím, že je na každém z nás, jestli ho chceme nebo nechceme pít. Informace jsou všude kolem nás a kdo hledá, najde pro sebe ty správné. Vy, co jste zde kvůli uzdravování víte, že kravské mléko je při "SCD výživě" ilegální, tudíž rostlinná přírodní varianta mléka z mandlí je pro vás přímo ideální. Na své si přijdou i ti, kteří jsou na klasické mléko intolerantní nebo alergičtí.
Jak si vyrobit mléko z mandlí?
Ingredience
- mandle (bez slupky) - 1 šálek
- voda - 3 šálky
Postup
1./ Mandle (bez slupky) nechám přes noc namočené. Druhý den je propláchnu, vodu vyliji a zaliji čerstvou vodou (3 šálky).
2./ Mixérem je na nejvyšší stupeň po dobu 3 minut mixuji. Nechám je ještě dalších 30 minut luhovat a pak znovu po dobu 3 minut mixuji.
3./ Pak přes velmi jemné sítko nebo plátýnko mandle přecedím - jemné sítko se mi osvědčilo daleko lépe než plátýnko.
Mandlové mléko (kešu mléko) můžete využít při pečení, do koktejlů a nebo jen tak, třeba se lžící medu, skořicí a s vanilkou z lusku.
P.S.: drť z mandlí nevyhazujte a nechte si ji třeba do některého z koláčů, třeba rybízového?
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den! Máte nějaký recept na mléko, který by bylo co nejvíce podobné klasickému mléku? Mám ráda kávu a bez mléka ji nevypiji, ale když jsem zkusila kávu s mandlovým mlékem, bylo to tak odporné, že jsem ji ani nebyla schopná vypít. Zvedal se mi i žaludek. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem M. S.
Na mléko mám tento názor…
Žádný tvor na této planetě po odkojení nepije z vlastní vůle mléko, jen člověk a to ještě od jiného druhu… Navíc mléko pasterizované, ultra vysoko zahřáté, nakonec kobaltově ozářené pro zničení všeho živého a třeba ještě dalším procesem zbavené laktózy, ze všeho nejvíce připomíná kapalinu na chlazení obráběcích strojů a pořád zahleňuje… A to by nikdo pít neměl 🙂
Zdravím, prosím, kde seženu tu banánovou mouku? 🙂 Na stránkách ji nemají.. Koupím i ve zdravé výživě?
Momentálně banánovka není nikde, vyprodala se a není zatím jak ji dostat do obchodu, i když se na tom pracuje. Použijte pekany, jsou nejlépe snášeny a jen tak se asi nevyprodají 🙂
Omlouvám se co se týče těch palačinek tak ty dělám klasicky jak když jste dělali dřív palačinky jen vyměním ingredience za zdravé mandlové mléko banánová mouka vajíčka nehledejte v tom žádnou vědu
Jani, úplně v pohodě, my jsme až teď dořešili vůbec koment systém, protože jsem předpokládali, že když odpovídám na e-mail tázajícímu, že to každému přijde do schránky. Divila jsem se, že mi nikdo neodpovídá a bylo to tím, že tato funkce nebyla součástí. Tak jsem trošku byla zklamaná a dost udivená, ale díky jedné naší šikovné klientce, která neustále psala ptala se, jsme to rozchodili 🙂 Chyba je na naší straně, teď už by mělo vše fungovat, těším se na větší zpětnou vazbu, na komenty a otázky a informace 🙂
Dobry den Marky, já klikla na tlačítko “odpověď ” u komentáře paní Samohylove z roku 2016, myslela jsem, že se to zobrazí jako vlákno. Psala tam, že dělala palačinky z tohoto mandloveho mléka a z banánové mouky. Tak jsem myslela, že mi odpoví ona, ale tady to asi nefunguje jako prostor pro sdílení informací jiných lidí. Ještě se furt neorientuji ?
Já myslím, že to funguje, ale já se nepodívala, tak třeba Janička odpoví 🙂
Funguje to jak má, jen si na to lidi nezvykli, z 99% se ptají mě nebo Radka 🙂
Děkuji za odpověd,mléko dělám z drceného kokosu,má diagnoza parkinsonova choroba
Ali, já bych řekla, že můžete. Jen to sledujte, buďte bdělá, sledujte jak vaše tělo reaguje. Kdyby jste se zhoršila, přestaňte, pokud budete v pohodě, prospívat, můžete si tuhle kombinaci užívat i nadále 🙂
Marky,chci se zeptat jestli nedělám chybu.Jsem ve druhé fázi,zbylou hmotu při výrobě kokosového mléka smíchám s hruškovým pyre,je to úžasná mnamka.Nevím zda mohu.
zdravím Alena
Ono záleží na tom co vám je. Hruškové pyré je ok, kokosové mléko děláte s drceného kokosu, ne z mouky, je to tak? Ten drcený kokos, by mohl podráždit vaše střeva. Mouka, jemně pomletá je v pohodě.
Dobrý večer Marky. Dělám si podle Vašeho receptu mandlové mléko z mandlí a zbyla mi drť z mandlí. Ráda bych ji ještě využila, ale nevím jak, Někde jsem zachytila, že z toho děláte jakési kuličky a berete si je sebou na cesty, M§žete mi prosím poradit jak ? Děkuji za odpověď. Podzimková Iva
Ivi, zdravím vás. Tu drť můžete použít do čehokoli, nejen do kuliček, ale i do jakéhokoli sladkého pečení, myslím, že by byla škoda tu drť jen tak vyhodit. Jak to udělat? Úplně konkrétně vám nedokážu poradit, ale navedu vás (mléko tak často nedělám, takže nemám ani gramáže někde napsané, a v takových případech peču hodně od oka ;). Když budete dělat nějaký koláč, tak prostě místo ořechů dejte k vajíčkům, medu a máslu (oleji) tento “šrot”. Postupně, nevím kolik toho je. Rozmixujte a uvidíte konzistenci. Pak už jen stačí upéct. A do kuliček je můžete také přidat, místo ořechů zapracujete k datlím tu drť, určitě to bude snadné. Datlovo ořechové kuličky máme v jedné z našich kuchařek. Ale i na internetu se dají recepty najít pokud kuchařku nemáte. I když, teď do středy jsou všechny naše kuchařky za hubičku, takže když by jste chtělaaaaa 🙂 Mějte hezký den
Mandľové mlieko pripravené podľa Vás, Marky, mi mimoriadne chutilo. Zaiaľ (som vo fáze 1) si ho dávam do banánového koktejlu. V minulosti som mlieka z orechov zavrhla, pretože som ich zle pripravovala. Ďakujem Vám.
Peti, tak to mám radost! já je moc nevyužívám, velmi málo, ale jsou vynikající 🙂 I já děkuji 🙂
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jakým mixérem ste to mandlové mléko dělala ponornym nebo klasickým(nožovým)?
Ahoj, já to dělám zatím ponorným, musím tedy pak přes plátýnko nechat odkapat, ale už tady v komentářích psala paní, že mléko připravuje v mixéru a že je tak výkonný, že nezbude drť žádná. Já tomu věřím, už máme taky mixér vybraný, dost se na něj těším, zjednoduší práci v kuchyni, úplně jinak se s takovým pomocníkem vaří. To bude jízda! 🙂 Jestli máte mixér s kvalitními ostrými noži, tak bych to v něm vyzkoušela.
Dobrý den,mandlově mléko jsem zkoušela udělat,ale mám tak výkoný mixér že mi při přecezení nezbylo z mandlí nic to asi nevadí že zkoušela jsem z toho mléka udělat palačinky z bananovou moukou a šlo to
Jani, tak to je skvělé, a na palačinky jak dělané 🙂 ono jde všechno! 😀
mixer je od ETY ETA vital blend digi je trošku dražší ale výborný
…ono je vhodné investovat ;), zvlášť když budete přístroj používat denně nebo častěji, díky
Dobrý den, mohla bych se zeptat na recept na ty palacinky z bananovky a mandloveho mleka v 2.fazi? DIKY
Zdravím, jaké myslíte?
Dobrý den,mám prosbu.Dělala jsem mandlové mléko dle Vašeho návodu.Pak jsem ho uložila do půl litrové sklenice a uzavřela.Mléko bylo až do ruhého dne v lednici,ale po otevření bylo nakyslé.Poradíte mi kde jsem udělala chybu,děkuji Lydie
Lydie, zdravím vás, vůbec nevím, kde se stala chyba, třeba jste ji neudělala vy, třeba byly špatné mandle. Opravdu, nemám ponětí, mléko jste měla v lednici, tam by mohlo vydržet i 3 dny. Možná to namáčení přes noc, pokud to bylo těch 8 hodin a v teplém počasí, možná to mohlo ovlivnit kvalitu mléka.
To jediné mě napadlo 🙂
Zdravím marky,
psala jsem si teď recept na tu rajčatovou polévku jsou tam č lžíce octu balsamica. v A/N je zakázané.Proč je použito?
Já osobně jej mám na dochucení radši.Můžu nebo ne?
Pak jsem měla prosbu na požití jitrnic a tlačenky z gruntové prodejny. jsou bez krupek, asi riziko že? Teprve se začínám omezovat, začátečníci to mají těžké. Hlavně když mám pořád hlad. zhubla jsem po zánětu 10 kg. Piji nutridrinky na doplnění živin.
Díky za radu Iva
Ivo, napište mi do mailu, pod mandlovým mlékem nebudeme řešit tyto otázky, ano? Díky
Mozem pouzit aj kupovane mandlove mielko? (od Alnatury)
dakujem za odpoved
Perta
Peti, ahoj, Alnatura je sice skvělá značka, ale ne vše od ní je SCD 🙂
Neznám tento výrobek, takže jsem neviděla ani etiketu, musíte se podívat co je obsahem, chápete, protože když už má něco vydržet nějakou dobu, tak se to nějak konzervuje..jako, usnadnilo by nám to práci, to je jasná věc, ale ze zásady nejím a nepiju co nevím jak vzniklo, navíc, chci-li se uzdravit, protože jakékoliv sebemenší porušení vás nikam neposune, je nutné si to pohlídat…cílem je dostat bakterie ze střev ven a to striktním dodržováním coANO/coNE…takže jukněte na etiketu a pak se mi ozvěte, nebo uvidíte sama..
Hezkou neděli přeji. Marky, vytiskla jsem si seznam co ANO – co NE. Tam u mandlového mléka je uvedeno, že může být vyzkoušeno až po 6 měsících na SCD. Ale když můžu teď, tak si ho dám, díky.
Teď jsem na to koukala…dejte si ho, nečekejte!!!!!! 😀 upravíme to 😉
Dobrý den, mám prosbu.Už v 1. fázi SCD je uvedené mléko z mandlí loupaných. V seznamu co ano – co ne mandlové mléko může být vyzkoušeno až po 6 měsících na SCD. Možná jsem to špatně pochopila.Co radíte?
Ano, v první fázi to tak je 🙂 nevím nic o tom, že by mandlové mléko mohlo být vyzkoušeno až po 6 měsících, nic takového neříkáme..na našich stránkách nic takového nemáme. Možná jsem něco špatně pochopila já 😀 můžete si v klidu mléko udělat 🙂
Dobrý den, vřelé díky za inspiraci. Chci se prosím zeptat, jestli mandle musejí být stáhnuté ze šlupky při přípravě mléka. A při mletí mandlí na mouku: šlupka ano či ne? Děkuji. 🙂 Martina
BEZ “šlupky” Marti!…okamžitě to jdu připsat :))))
a na mouku? podle toho..jste-li naprosto zdravá a máte SCD jako prevenci, můžete si pomlít mouku jak se vám chce..ti co řeší ulcerozní colitidu anebo crohna a podobně, ti co mají problém se střevy a zažíváním musí bez slupky a to až po 5. fázi po uzdravení 🙂