Pojďte se podívat na dalšího zajímavého pomocníka do SCD kuchyně, který nám umožní zase trošku větší výběr a samostatnost. A pochutnat si na vlastních klobáskách 🙂

PŘEPIS VIDEA ZDE

Ahoj všichni, vítám vás v kuchyni Luvele. Dneska vám chci ukázat, jak používat mlýnek na maso Eclipse, abyste si mohli sami vyrobit vepřové klobásy.

Všechno uděláme od nuly, bez glutamátu a konzervantů, tak se na to pojďme podívat.

Zhotovení klobás je docela snadné, ale když pracujeme s masem, tak je důležité, abychom po celou dobu udrželi vše v chladu a v čistotě.
První věc co udělám, než začnu připravovat svoje ingredience, tak dám všechny kovové části mlýnku do lednice nebo mrazáku, ať jsou pěkně studené v momentě, kdy melu maso.

Dneska použiju 8 milimetrovou destičku, destičku na plnění klobás a 32 milimetrový plnící trychtýř.

Další věc, která je potřeba udělat než začneme, je nachystání střívek na klobásy. K tomu dneska použiju přírodní vepřová střívka.
Možná můžete získat podobný produkt u vašeho řezníka.
Já tady mám 32-35 mm střívka, v balíčku jich je na 10 metrů. Uřízla jsem si zhruba 2 a půl metru, aby toho bylo dost na naše klobásy a zbylo na zavázání.
Dbejte pokynů v balení při přípravě nebo se ptejte řezníka. Tyhle co tu mám je nutné namočit ve vodě alespoň dvě hodiny před, nebo ještě lépe, přes noc.

Za prvé mám kilo vepřového plecka a 200 gramů vepřového špeku navíc. Jestli chcete být opravdu přesní a konzistentní, je určitě dobrý nápad použít kuchyňskou váhu.

Nařežu maso i špek na 2 cm kostky a pak je dám do mrazáku tak na hodinu, ať pořádně vychladnou.

Teď nakrájím 2 zelená jablka a jednu velkou cibuli. Podusím je a pak rychle zchladím, než je přidám později do našeho masa.

Teď je maso krásně chladné a můžeme ho vytáhnout z lednice nebo mrazáku společně s kovovými částmi mlýnku. Je čas maso pomlet.

Abychom udrželi chlad, je dobrý nápad si také nachystat ledovou lázeň s vodou. Je možné použít i ledové kostky, pokud nemáte k dispozici .

Začneme nakládat plnící tác, ujistěte se, že máte nachystanou čistou mísu, do které půjde maso. Než mlýnek spustíte, dbejte ať je přístroj na lince stabilní a dráty nezavazí. Mějte vlasy v gumičce, sundejte si jakékoli šperky, ať se nic nedostane do cesty. A v neposlední řadě, udržte si čisté ruce.

Protlačte všechno maso přes mlýnek pomocí pěchovadla, jak jsem říkala, používám 8 mm sekací destičku. Jakmile je maso pomleté, přidáme všechny další ingredience.

Maso máme pomleté, tak ho dám do čisté mixovací mísy a přidám všechno koření. Do masa můžeme teď přidat jablka a cibuli, které jsme povařili předem a v tuto chvíli jsou už pěkně studené.
Dále tu máme 80 gramů pražených piniových oříšků, 1 a půl lžíce fenyklových semínek, (ta pro použití na SCD vynecháme neboť fenykl, ani jeho semínka pro nás vhodná nejsou), 1 lžíci sušeného oregána, 3 stroužky čerstvě nastrouhaného česneku a 1 lžičku černého pepře.
Na závěr 15 gramů kvalitní jemné soli, například himalájské.

Pořádně promíchám čistýma rukama, zakryju a dám zpět do lednice nebo mrazáku, mezitím umyju přístroj. Pak se budou plnit klobásy.

Takže zatímco se maso chladí, tak jsem pořádně umyla všechny součástky horkou vodou a mycím prostředkem. Je nutné si pamatovat, že nemůžou jít do myčky.

Nachystáme si mlýnek na plnění klobás a natáhneme střívko.
Dávejte pozor, ať dost střívka visí z okraje pro zavázání na konci plnění.
Začneme tak, že dáme pomleté maso na plnící tác, pak mlýnek zapneme a nyní můžeme jednou rukou přidržovat klobásy, jak se začnou plnit.

Asi je jasné, že pokud na to nejste samy a máte jednoho dalšího člověka po ruce, tak je vše mnohem jednodušší. Jeden plní tác a druhý se stará o tento konec.

První konec zavážu nyní a pak klobásu stočím, než zavážu druhý konec. Můžeme měřit délku jedné klobásy a pak ji stočit jedním směrem. Pak naměříme druhou klobásu a stočíme na opačnou stranu. Takto pokračujeme až do konce a pak to zavážeme.

S výsledkem jsem nadmíru spokojena, tento recept vystačí asi na 10 až 12 tlustých klobás. Co takhle z nich něco dobrého připravit, ať vidíme, jak to dopadlo.

Takže teď už víte, jak si připravit domácí klobásy pomocí našeho mlýnku, už nemáme žádné další výmluvy. Vaše možnosti nemají hranic, tak nám dejte vědět, jestli jste tento recept zkusili.

Dejte palec nahoru, pokud se vám líbilo a zvažte odběr našeho kanálu, chcete-li se začít uzdravovat jídlem.

LÍBÍ SE VÁM CO DĚLÁME?
KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS
CHCI PODPOŘIT
JEDNORÁZOVĚ
CHCI PODPOŘIT
MĚSÍČNĚ
300 200 100 500 1000 300 200 100 500 1000 DĚKUJEME ZA VAŠI PODPORU!
MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂
cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper cdn_helper


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty