
- Množství: asi 80 kusů
- Čas přípravy: 15 - 20 min.
Linecké cukroví a domácí balzamikový ocet
VÁNOCE JSOU TADY!
V době vánoční, tedy asi před týdnem a něco, jsme pro vás připravili naši další SCD kuchařku.
Mohla bych říci, že je na světě takové naše 2. SCD KUCHAŘSKÉ MIMINKO 🙂
Moc jsem si přála, aby jste si mohli užít Vánoce tak, jak je máte zažité a věřím, že se nám to povedlo.
Uplynulo pár dnů a přišel mi mail z členské sekce našich stránek od Lucie Kostercové, se kterou jsme řešily, jestli by se dala něčím nahradit dýně v dýňovém salátu a další jiné SCD záležitosti. A pak mě Lucka řekla, že by moc ráda pro svou rodinu upekla linecké cukroví, prý jestli nemám náhodou recept. No, neměla jsem, ale slíbila jsem jí, že ho zkusím po našem, tedy podle SCD vytvořit. Pro mě to byla opět výzva (díky Lucko za inspiraci) a motiv, protože u nás doma je linecké velmi tradiční záležitost, asi stejně jako vanilkové rohlíčky.
A jak to dopadlo? Jako vždy úžasně! Chuťově a snad i na pohled, je toto SCD linecké prostě boží.
Rádi bychom vám recept na linecké cukroví věnovali jako dárek, dobrou chuť a krásné Vánoce! 🙂
Ingredience
- vejce - 2
- med - skoro 1/2 šálku
- kokosový olej - skoro 1/2 šálku
- mouka z kešu ořechů - 4 vrchovaté šálky
- soda - 1/4 čajové lžičky
- špetka soli
- nastrouhaná kůra - 2 malé bio citrony
Postup
V míse s pomocí ponorného mixéru smíchám vejce, olej, med, sodu a sůl. Pak přisypu 2 šálky pomletých ořechů a ještě jednou ponorným mixérem rozmixuji na jemno. Pak přidám zbytek pomletých ořechů a na jemno nastrouhanou citronovou kůru a smíchám dohromady. Vzniklé těsto by mělo být tuhé, tak jako je vidět na fotografii. Zpracuji do bochánku a dám do lednice (1 - 2 h) nebo do mrazáku ztuhnout ( 30 minut).
Za pomoci potravinové fólie vyválím těsto. Jedna vrstva je na stole, druhou dám na část těsta, které budu válet. Můžete také omotat váleček potravinovou fólií, je to taková moje malá osobní vychytávka, usnadní mi práci. Postupuji klasickým způsobem, vyválím těsto na asi 4 mm tloušťku, vykrajuji vykrajovátky dle vlastního uvážení a dám péct na pečícím papíru po 14 - 16 kusech při teplotě 160 °C, po dobu 13 minutek v horkovzdušné troubě.
Po upečení hotové kousky nechám vychladnout a později pospojuji marmeládkou. Ale jakou, že?
Nabízím vám možnost udělat si ji sami, nic na tom není. Nejlepší surovinou na výrobu marmelády je rybíz například, prostě potřebujeme něco chuťově do protivky, tedy něco kyselého. Já mám v lednici udělané balzamiko podle Majkla, které jsem vyráběla z čerstvého rybízu někdy na konci srpna. Recept si můžete vyrobit i z rybízu mraženého. Tady je!
Recept na domácí balzamiko z rybízu, které vydrží v lednici i rok 🙂
černý, červený rybíz - 1 kg
med ze sedmičky - 1/2
šťáva ze 3 citronů
červený kvasný ocet - 350 ml
Postup
Rozehřeji pánev, vložím rybíz, med a citronovou šťávu. Až to začne vřít, přidám ocet a vařím na mírném ohni asi 40 minut. Tedy takhle, délka záleží na tom, jak husté balzamiko chcete. Pokud ho budete chtít využít třeba jen do salátů, vaří se pouze 20 minut, je řidší. Až je uvařeno, rozmixuji ponorným mixerem a přes síto ho ještě přecedím kvůli pecičkám rybízu. Dám do skleničky a ihned do lednice nebo na linecké cukroví.
Jedna velmi důležitá připomínka na závěr!!!!!
Dala jsem linecké do krabičky do studené chodby. Jakmile cukroví zvlhlo, krásně si natáhlo balzamiko, ale přilepily se jednotlivé kousky k sobě. Medík zkrátka lepí, ale je to jediná vada na kráse. Zkuste tedy dát mezi cukroví pečící papír a nedávejte cukroví do vlhka.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Marky, může být prosím i kvasný jablečný nebo kvasný lihový ocet? Děkuji za odpověď!
Ano! 🙂
Prosím,nemáte niekde recept na scd medovníčky,ďakujem za odpoveď. Linecké idem vyskúšať. Už cítim ako voňajú.:)
Ahoj Marky,
cerveny kvasny ocet je vinny ocet?
Dakujem za vsetky tie napadite recepty ktore zdielas aj ten cas ktory tomu davas aby to aj na fotkach vyzeralo krasne. Radost luskat vase stranky 😉
Ahoj Katy, ano, je, používejte ho s mírou, kombinujte ho například s citronovou šťávou z citronů 🙂
Já se tak pěkně usmívám nad tvojí chválou a uznáním, děkuju mnohokrát, focení mě moc baví, je to taková tečka, završení toho, co dobrého se rodí u mě v kuchyni, ještě jednou díky! 🙂 krásné dny!
ahoj,
smím se po začátečnicku zeptat co je to “med ze sedmičky – 1/2” ?
pripadne jestli staci med primo od vcel a pripadne jaky…akatovy, repkovy, tmavy lesni…? – to si muzu vychytat, podle toho kdy a ze ktereho ulu med stocim/e
dik.
Ahoj Jirko, med ze “sedmičky”, to je označení obsahu, snad to píšu dobře, 700ml, taková ta klasická zavařovačka na okurky, takže té dáte půlku, předpokládám, že si chcete vyrobit balzamikový ocet…
Medík můžete jaký chcete… a pokud si ho vyrábíte sám, tak máte kliku 😉
Ahoj, udělala jsem linecké převážně z mandlové mouky a z trochy lískooříškové,
nakupuju zatím tady: http://www.monacoint.com/eshop/produkt/amo76-1
mají i lískooříškovou, ta nádherně voní :-)…
a místo cukru jsem dala jablečnou mouku, na slepení jsem vzala mražené lesní borůvky, povařila a zredukovala s troškou medu.
Teď druhý den se linecké rozleželo a už mi celkem chutná 🙂
Obecně mi tolik ořechů ve stravě nevyhovuje a tak hledám další alternativy.
Jablečná mouka je super, protože nahradí jak mouku, tak i cukr a nemusí být ve všem med 🙂
Dala jsem na fórum recept na mufiny z jablmouky. Ta firma vyrání i hruškovou, budu také zkoušet, až se ke mne dostane.
1./ Ahoj, taky jsme kdysi tento obchod našli, dokonce jsme uvažovali, že si budeme mouku z ořechů kupovat přímo u nich, abychom nemuseli pořád mlít…píšou, že je tato mouka 100% z ořechů…rozhodnutí nechám na každém z vás..já osobně si mouku z ořechů pomelu raději sama, protože mám 100% přehled co melu a mám přehled o kvalitě ořechů z kterých je mouka pomleta…do předem pomletého nevidím…
2./ Vendulko, místo jakého cukru? my na SCD cukr nepoužíváme…
3./ A proč konzumujete “tolik ořechů”? To přeci není nutné, já jsem například měla oříšky naposledy před týdnem…
4./ Jablečná mouka, to jsme tu také měli…musím doplnit informaci, že to musí být opravdu mouka pouze z jablíček, protože se vyrábí také směsi, které obsahují škroby, pozor na to! Jinak samozřejmě skvělá alternativa, ale buďte stále ve střehu, je to pomleté, nevidíme do toho…potřebujeme 100% záruku obsahu…
Díky za info!
Linecké jsem dnes upekla a je výborné. Ta citronová kůra ho hezky rozvoní. Slepovala jsem domácí meruňkovou marmeládou ( pouze uvařené a rozmixované meruňky).
Ano, je, mě taky moc chutná…a s tou meruňkovou marmeládou Míšo, to musí být moc dobré..myslím, že taky někde mám schovaná meruňková povidla 🙂 peču v neděli, tak vyzkouším 🙂
MARKY MOCME CHUTNALO LINECKE MNAM
Ali, že? 😀 já vím, budu péct v pátek…a líbí se ti kuchařka?