
- Množství: asi 4 porce
- Čas vaření: 30 + 30 min.
Lilková polévka
Lilková polévka inspirovaná paní Markétou Pavleje - Kittchenette.
Tahle krásná dáma vaří s vášní a s láskou, a úžasně fotí. Přiznám se, že já se na stránkách Markéty kochala hlavně fotografiemi, protože focení je i mou vášní. Recepty pro SCD uzdravování tam nenajdete, až na výjimku jakou je právě lilková polévka, za kterou jsem moc ráda.
Když se chci na internetu nechat inspirovat, tak vždy vyhledávám krásně nafocené jídlo. Já prostě jím očima a už samotná fotka ve mě musí vyvolat chuť na jídlo a chuť si pokrm uvařit. To potom běžím do kuchyně jak praštěná, vařím a moc se těším na výsledek. Recept na lilkovou polévku je velmi jednoduchý, vůbec nic nemusím měnit, nahrazovat, protože je pro SCD výživu dokonalá. Takové vaření, myslím podle někoho, je velmi příjemné, nemusím nad ničím přemýšlet, jen sleduji postup a užívám si svůj čas s vařečkou 😉
"Tahle polévka je výbornou kombinací pro letní dny", píše na svém bolgu Markéta.
Suroviny pro přípravu jsou krásně zralé a chuťově dokonalé díky sluníčku. Myslím si ale, že i v tomto čase se dají kvalitní suroviny snadno pořídit a tuhle lilkovou dobrůtku si připravit. U nás doma se polévkám přes léto moc nedaří, výjimkou je takové Gaspacho nebo zeleninový vývar. Polévky jako takové máme spojené s podzimním časem, kdy cítíme potřebu se něčím dobrým a teplým zahřát 🙂
Ingredience
- lilky - 3 střední
- olivový olej jemný na vaření
- červená cibule - 1 střední nebo velká
- stroužky česneku - 4
- rajčata na vaření - 500 g
- zeleninový vývar nebo voda - 3 šálky
- himalájská sůl - dle chuti
- pepř čerstvě mletý - dle chuti
- čerstvá bazalka - asi z 1/2 květináče
- parmezán - asi 80 g
Postup
1./ Jako první si připravím lilky. Předehřeji troubu-gril na 200°C, kdo má 220°C, dá 220.
Lilky opláchnu, odříznu stopky a rozříznu je na půl. Pak ostrým nožem vytvořím velmi opatrně hlubšími řezy mřížku (viz. galerie) tak, aby slupku zůstala neporušená. Nachystám si pečící talíř nebo menší plech či misku, naspod dám pečící papír a položím na něj lilky. Každou půlku pokapu 1 lžičkou oleje a dám péct do trouby na 30 minut. Mě to v horkovzdušné troubě trvalo trošku déle, ale když jsem zapojila gril, celá akce se tím zkrátila. Uvidíte doma sami jak se vám zadaří, za sebe mohu doporučit, že výsledkem by měly být lilky měkké, opečené seshora lehce do zlatova. Lilky nechám zchladnout, lžící vydlabu dužinu a slupky vyhodím.
2./ Cibuli nakrájím na jemno a česnek na plátky. V hrnci rozehřeji olej, přidám cibuli a orestuji do měkka (asi 10 minut), pak přidám česnek a nechám ještě asi 1 minutu restovat. Čas restování využiji ke zpracování rajčat, která umyji, nakrájím na čtvrtky a přidám s vydlabaným likem do hrnce. Ihned po té přidám zeleninový vývar (vodu), sůl, pepř a vařím na středním ohni asi 20 minut. Polévku odstavím, přidám k ní čerstvou bazalku a ponorným mixérem rozmixuji.
Já jsem bazalku neměla zrovna při ruce, tak jsem přidala hrst čerstvé majoránky, která mi roste na zahrádce.
P.S.: množství vývaru či vody ovlivní jaksi výsledné množství polévky, tedy hustotu. Já jsem vývaru dala méně, v galerii vidíte, že polévka má tu správnou podzimní hustotu 🙂
Servíruji s plátky parmezánu, s kouskem chleba z banánové mouky například, a nebo si můžete z tohoto chleba vyrobit krutonky (chléb nakrájíte na malé kostečky a za sucha opečete v pánvi) a přihodit do polévky na ozdobu.
Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Ověřený zdroj k pořízení banánové mouky, který doporučujeme - to znamená, že mouka je vyráběna ze žlutých zralých banánů, najdete na tomto odkazu EXPRES MENU.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Parmazán? Není v co ANO co NE… jak je to s ním?
Ale je tam, a je tam celkem dlouhý seznam všemožných druhů sýrů…s parmazánem je to super, kdyby nebylo, do receptu bych ho nemohla dát ? avšak nutno podotknouti, že je to pokročilé jídlo co se týká uzdravování.