
Levandulový sirup
Levandulový sirup jsem připravovala úplně poprvé. Dost mě lákaly obrázky na internetu, ty nádherné tekutiny v barvě růžové, někdy až do fialova. Ani bych se nedivila, když by tomu někdo pomohl. Je to vůbec možné? Vyzkoušíme, ať víme, které sirupy jsou pro zdraví, které přibarvené, a které na efekt pro fotografii. Inspirovala jsem se na více internetových stránkách, ale nakonec jsem recept stejně musela upravit podle sebe a hlavně s ohledem na SCD.
Ingredience
- květy levandule v plném květu - 300 g
- voda - 3 litry
- na plátky nakrájené bio citrony - 3 kusy
- skořice se Srí Lanky - 2 klacíky nebo 6 velkých kusů z obchodu
- med - 1 a půl sedmičky (1,5 kg)
Postup
1./ Květy levandule nastříhám pomocí nůžek, ono to ani jinak v mém případě nejde, klasy jsou hodně tvrdé. Dám je do velkého hrnce a zaliji vodou. Přidám dobře omyté pokrájené plátky citronů a skořici.
2./ Přivedu k varu a vařím pod pokličkou zhruba 15 minut. Doporučuji pracovat při otevřeném okně. Radek mě v tu chvíli pomáhal umýt nádobí a i přes naplno puštěnou digestoř se v té naší maličké kuchyňce nadýchal výparů tak, že se mu udělalo trošku šoufl, tedy zle, tak pozor i na tohle.
3./ Po uplynutí doby hrnec odstavím a nechám na chladném místě 24 hodin luhovat.
4./ Druhý den obsah scedím a ještě přefiltruji přes plátno, abych se zbavila kalu.
5./ Na plotně vzniklou tekutinu opět zahřeji, přidám med, promíchám a nechám chvíli povařit. Množství medu vyzkoušejte podle sebe postupným přidáváním. Víte jak to je, nechci pak číst v komentářích, že je to moc sladký nebo málo sladký 🙂 Podle mého názoru a chutí, tak pokud připravujeme sirup, sladší by být měl, protože když ho pak budeme ředit vodu, byl by z větší části hořký po levanduli a kyselý po citronech, uvidíte sami.
6./ Hotový horký levandulový sirup plním pomocí trychtýře do tmavých vyvařených sklenic od piva se zavařovacími těsnícími uzávěry, obrátím dnem vzhůru nebo položím na bok a nechám takto do druhého dne. Již se nezavařuje. Umístím je do chladu sklepa nebo lednice.
Pokud si chcete připravit levandulový med, píše se, že je nutné pokračovat ve vaření do požadované hustoty. Já to nezkoušela, tak nemohu potvrdit, možné to samozřejmě je.
Používá se jako každý jiný sirup, který se zalije požadovaným množstvím vody. V letních měsících bych přidala pro osvěžení a efekt ledové kostky v plastu, aby mi led neředil vzniklou dobrotu.
P.S. Ještě k té barvě, jak jsem psala na začátku. Vzniklá tekutina ještě před přidáním medu byla opravdu krásně růžovo-fialková. I přes to, že květy mé levandule nebývají tmavě fialové, ale spíše světle fialové až do šeda, vznikla luhováním krásná barvička, to mě potěšilo. Ovšem, ve chvíli, kdy jsem přidala med, tak už asi tušíte, že když se barvy míchají, vznikají jiné barvy, můj sirup získal barvu lehce do oranžova. Na fotkách můžete vidět, že když do sklenice proniklo sluníčko, ta fialková tam přeci jen zůstala. Troufnu se domnívat, že pokud se v receptu přidává cukr místo medu (ten se dává ve všech receptech, které můžete na netu najít), barva zůstane zachována. Ovšem takové levandulové zmrzliny, ty se potravinovým barvivem přibarvují. Tady jsem si jistá, recepty mám zkouknuté, protože jsem na ně dostala chuť taky. Ale ty si necháme na jiný čas.
No dobrá, to je od mne vše, mějte se krásně levandulově, užijte si olej, sůl či sirup a nezapomeňte, že ten zážitek vzniká velmi často v kuchyni, právě při přípravě receptů. Dopřejte si je, nenechávejte to na druhé, udělejte si hezkou letní zábavu.
Mlsejte a buďte zdrávi, Marky
KLIKNĚTE ZDE: pro recept na levandulový olej
KLIKNĚTE ZDE: na levandulovou solnou směs do koupele
KLIKNĚTE ZDE: pro příspěvek 3x levandule
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Máte pravdu po přidání cukru sirup barvu nezmění a je krásně fialový
…děkuju, že jste potvrdila mou domněnku 🙂
Zdravim te Marky a nesmirne dekuji za dalsi inspiraci. Mam levanduli na balkone, ale muzu ji pouzit? Nebo musi byt nejaka specialni-jedla? Koupila jsem v klasickem kvetinarstvi.
Dekuju za uzasne recepty a veskerou motivaci 😉
Ahojik Ali. Asi by chtělo vědět jaký druh levandule máš. Existuje mnoho kultivarů, ale nevím jsou-li ještě léčivé. Já bych šla do klasiky, do levandule lékařské, a tu bych pro oleje, výluhy, maceráty, masti či soli použila 🙂 I v klasickém květinářství mají ledacos, aby vyhověli zákazníkům. Já sama za sebe bych vybrala pro zdravotní účely původní druh levandule 🙂 Doporučuji internet. vyhledávač a po více info. se ještě podívat, kdo ví, třeba se pletu.
Měj se krásně!
Marky