
- Množství: 4 osoby
- Čas přípravy: do 15 min.
Letní okurková polévka
Když s létem rtuť teploměru vyšplhá ke 30°C, mívám s vařením, tedy spíše se stáním u horké plotny šířící teploučko všemi směry, tak trošku problém. Dokonce ani večer se mi nechce vařit! 🙂 A tak se zaměřuju více na rychlá jídla, lehká a hodně zeleninová. Já mám momentálně takové živé období. Pracuju hodně s čerstvými surovinami a snažím se, aby co nejvíce z nich přišlo na talíř v syrovém stavu. S Radkem se snažíme nakupovat od místních a hledáme nové zdroje pěstitelů a chovatelů, protože jak asi někteří víte, konečně jsme se přestěhovali na naše vysněné místo, na vesnici. A proč syrová, živá strava? V letním období jsou naše těla všeobecně na taková jídla nastavená. Brouci ve zdravém těle, ve zdravém střevě jsou na živou stravu dostatečně připraveni, je vhodný čas. A jak to u nás funguje? Dopoledne trávíme většinou mlsáním ovoce. Já sama ho nijak zbytečně nemixuju neboť nemám čas, protože tohle moje léto patří převážně úpravě terénu, zahradničení a tím pádem rána a večery trávím venku pod širým nebem. Největší kámoši jsou momentálně lopata, krumpáč, hrabě a kolečko. Jojo, už nemáme malou zahrádku, jak jsem dřív psávala, máme obrovský kus pole, ze kterého časem, počítám tak během jedné pětiletky, hodlám vybudovat (s pomocí kohokoliv kdo přijde a přidá pomocnou ruku za kus SCD žvance) odpočinkovou zahradu :))) No, tak to jsem zase lehce odbočila.
Radek si každý den chystá svůj oblíbený banánový koktejl, znáte to. Někdy si do něj přidává trošku jogurtu, někdy nějaké ty oříšky a většinou to zazdí banánovou tyčinkou s kokosem. Hodně zařazujeme do jídelníčku studené polévky. Gazpacho, recept ZDE, jistě z našich stránek znáte, že? Hodně si užíváme zmrzliny z krásně zralých sladkých banánů - "Banánová zmrzlina". Večeře nám plní různé druhy salátů, nějaký ten sýr, domácí klobáska, někdy připravím pomazánku z SCD tvarohu a bylinek a u toho popíjím samozřejmě kvalitní vínko. Radek je na vodě, myslím tím, že si šetří játra a popíjí voděnku neboť je daleko bdělejší než já. Alespoň někdo 😉 Já jak vidíte nejsem moc dobrým příkladem pro ostatní, ale čas přijde a díky mému rozhodnutí pevnému jako skála, budeme na vodě společně 🙂 No a později máme v plánu pořídit si venkovní gril, abychom si užili i nějaké to letní grilování. Má někdo nějaký tip na super gril, abych si ušetřila práci se špinavým popelem? Napište mi 🙂
A co jsem připravila na dnešní neděli? Letního? Studeného? Osvěžujícího? Jednoduchého a rychlého? :)))
Je to letní okurková polévka s avokádem a bazalkou. Recept jsem kdysi okoukla z internetu, takže se chlubím cizím peřím, protože i já se velice ráda nechávám inspirovat a vnadit své chuťové pohárky pro mě novými a úžasnými recepty, které zkrátí můj čas v kuchyni, protože, zahrádka a sluníčko mě volají! 🙂
Ingredience
- okurka salátová - 4
- avokádo - 2 - 3
- bazalka - velká hrst (20 lístků)
- stroužek česneku - 1
- sůl - na chuť
- barevný pepř - 6 otoček
Postup
1./ Okurky a avokáda zbavím slupky. Z každého avokáda vyjmu i pecku samozřejmě. A kdo chce, pecku si zasadí. Můžete to vyzkoušet, já už to mám za sebou, hned dvakrát 🙂
2./ Oboje nakrájím na menší kousky a rozmixuji v mixéru spolu s ostatními ingrediencemi - sůl, pepř, bazalka a česnek. Kdo chce může na mixování použít ponorný mixér, jde to také a velmi snadno.
3./ Polévku ochutnám, dochutím je-li třeba. Komu by přišla polévka příliš hustá, může ji naředit pomerančovým džusem nebo vodou. Já mám ráda polévky husté, takže zásadně neředím. Navíc po syrové stravě bývá rychleji hlad 😉
4./ Kdo chce, může polévku ozdobit pažitkou, lístkem bazalky a když nebudeme trvat na raw polévce, tak já bych doporučila polévku posypat jemně strouhaným parmezánem.
Hotovo, uvařeno (rozmixováno) a jdeme si užívat léta! 🙂
Mějte se krásně, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
nevaří se: chápu to teda dobře, pro mě je polévka teplá vařená
Nechápu paní Jano, jak pro vás? Já vůbec netuším kdo jste a co řešíte, zkuste být bližší prosím 🙂
Recept na střapaté řízky, maso se nakládá den dopředu. Naklepu si maso a dám přes noc do jogurtu s vajíčkem, solí, kořením a trochou hořčice. Druhý den si nastrouhám usušenou knedlu z mandlové mouky a sýr goudu. Ve strouhance se sýrem obalím řízky, zabalím do papíru na pečení a dám péct do trouby. Hlídám a občas obrátím. Je to bez tuku a nesmažené a mě to chutná. Zdravím. Jitka.
Super, vyzkoušíme 🙂 Děkujeme 🙂
Marky
3.8.2020
Marky super. Okurky mám ve skleníku tak okurkovou
polévku vyzkouším.Každý den sním okurku,ze skleníku
jsou výborné.
S pozdravem Jitka.
Jiti, okurky miluju, něco na nich je. Nevím co, ale už ta krásná vůně mě nutí si je kupovat pořád dokola (nemám skleník). A co takové tzatziky!! Ty jsou boží mohla bych jíst jen je, celej den! :)))))
Taky zdravím 🙂
Maso, radeji ne. Když, i jo, tak jen v polévce, kúli chuti. Manžel sní, maso a já zeleninu. Taky, varím svíčkovou a knedlo, vepšo, zelí. Chováme slepice, na maso, ale jím moc málo. Nedelá mi to dobže už od detství..
Jím víc, parenou zeleninu a hodne ovoce. Piju, tak 3 l vody denne, nekdy i víc ..
Možná budou v komentáži i chyby ale sem Slovenka a Čeština, mi moc nejde.
V pohodě paní Mária, myslím, že všichni rozumíme 🙂
Děkuji za dobrý nápad, vyzkouším. Chtěla jsem se zeptat jestli znáte střapaté řízky? Leta jsem řízky nejedla, protože mě smažené dělalo zle. Trápí mě chronický zánět slinivky. Ale jak jsem poznala ty střapaté řízky, tak si je užívám. Rohlíky nahrazuji usušeným knedlíkem z mandlové mouky. Zdravím. Jitka.
Neznám střapaté řízky, sem s receptem!!!! 😀