
- Množství: 7 kg okurek / 16 sklenic
- Čas přípravy: 60 min.
- Čas vaření: sterilování asi 45 min.
Lák na okurky podle SCD
Rychle rychle, dokud jsou ještě k mání "nakladačky", ať si můžeme udělat zásobu.
Při vzniku tohoto receptu jsem se řídila oblíbeným domácím receptem mé maminky, který jsem si upravila a zkombinovala s receptem Radkové babičky. No, o receptu tady nemůže být řeč, spíš jde o zásadu, Radkova babička totiž připravovala lák na okurky improvizací, prostě podle oka, momentální nálady a chutě. Ale pravidlo bylo takové, že když lák ochutnala, musel se jí obličej doslova zkřivit sladko-kyselou chutí. A výsledek? Okurky prý měla nejlepší na světě 😀
No, však sami uvidíte 🙂
Ingredience
- na lák:
- voda - 2 l
- ocet jemný bílý (5%) - 3/4 l
- sůl - 60 g
- med (sedmička) - 3/4 sklenice
- nové koření - 50 ks
- barevný pepř - 20 ks
- hřebíček - 5 ks
- bobkový list čerstvý - 4 ks
- čerstvý tymián - 15 větviček
- do každé sklenice:
- hořčičné semínko - 1/4 čajové lžičky
- stroužek česneku - 1 kus
- křen - 2 kolečka (2 mm)
- čerstvý kopr - 1 větvička nebo květ
Postup
Úplně ze všeho nejdříve si nachystám okurky, které s pomocí kartáčku vydrhnu a opláchnu v teplé vodě.
1./ Všechny ingredience kromě octa přivedu do varu, plotýnku vypnu a přidám zmiňovaný ocet. Zabráním tak zbytečnému octovému odéru linoucímu se po celém bytě. Lák nechám odpočívat někde bokem. Důležitá informace! Na 7 kilo okurek budete potřebovat lák ze dvou dávek!
2./ Mezitím si připravím sklenice. O zavařování máme video v našem průvodci, spoustu informací najdete na internetu, takže pouze ve zkratce. Na zavaření vyberu a použiji pouze kvalitní okurky, bez známky otlaků a hnilobných procesů. Sklenice i šroubovací víčka řádně omyji nějakým vhodným odmašťovacím prostředkem v hodně teplé vodě a pro jistotu prostříknu octem a nechám na čisté utěrce odkapat.
3./ Na dno každé sklenice dám 2 kolečka křenu (aby byly okurky křupavé), větvičku kopru (kdo nemá rád, nedává), stroužek česneku a malou lžičku hořčičného semínka. Okurky vyskládám co nejtěsněji na sebe a zaliji lákem asi 1 cm pod okraj hrdla sklenice. Můžete přidat pár koleček nakrájené cibule, nakrájenou mrkvičku a kdo má rád pikantní okurečky, může přidat feferonku.
4./ Řádně je uzavřu víčkem, umístím do zavařovacího hrnce, a protože jsem měla nakladačky celkem malé, nechala jsem teplotu vystoupat na 80 °C a sterilovala asi 1/2 hodinky, ne déle.
Přátelé, ať si vyberete tento recept nebo ten od vaší maminky, tetičky či odněkud z internetu, pokud se opravdu máte rádi a chcete být zdrávi, zapomeňte na sladidla (cukerin, sacharin, canderel, irbis, dianer, diachrom), vyhněte se jim obloukem a dělejte, že neexistují.
Příště mám pro vás nachystaný recept na kozí rohy a scd pálivou raw feferonkovou omáčku.
Mějte krásné léto, zásobujte se dobrůtkami na zimu chcete-li, mlsejte a buďte zdrávi 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,
lze místo vinného octa použít ocet bzenecký lihový?
děkuji za info
Ola
Zdravím Oli, neznám ho, dívala jsem se na net, abych viděla etiketu, ale nenašla jsem ji, bohužel. Dle dostupných informací bych ho srovnala s klasickým lihovým za 12 kaček, takže za mě bych ho použila na praní prádla, čištění pračky nebo na úklid domácnosti. Ještě se dá použít na vlasy. Dívala jsem se na recenze a doporučení, ale jde spíše o placené reklamy této firmy.
Místo vinného octa můžete použít jakýkoliv jiný, ale měl by být vinný či ovocný ocet. Na klasický lihový ocet pro uzdravování zapomeňte, nešetřete na sobě, budete se s ním vyživovat, ne? 🙂
Prosím a nemohl by být třtinový cukr
nemohl, cukr prostě ne!
A co zavařování třešní? Zkoušel někdo už zavařit ovoce dle SCD? Mám jich plnou zahradu a vyzkoušela jsem se je ve sklenicích polít 1 lžící medu, pak dolít vodou a sterilovat na 85 st. cca 30 minut. Po týdnu jsem jednu sklenici otevřela a bylo to zkvašené. Zřejmě budou špatné všechny a vyhodím to. Díky za odpověď.
Zavařuji třešně jen zalité vodou, 90 st. C, cca 30 minut (sedmička), nejlepší jsou ty úplně zralé, skoro černé. A jsou výborné, sladké samy od sebe a cukr nikomu nechybí.
Škoda, že komentujete o zavařování třešní pod lákem na okurky, to se pak bohužel nikdo, kdo bude chtít takto sladce zavařovat nedozví vaši velmi užitečnou a cennou informaci 😉
Super. Marky i Radku, dekuji za odpovedi. Dostal jsem se k nim tady az dnes, ale o to vic potesily!
Premek
Tak to máme radost Přemku!
Dnes chystám na vydání lák na kozí rohy, je sice z netu, upravený, ale mnjamka, v nejbližších dnech přistane všem v poště 🙂
Kedže zaváram v malom množstve podľa toho ako mi zarodia uhorky v skleníku plním každý tretí deň po dvoch pohároch. priamo dávam 2 strúčiky cesnaku ,jeden listok bobkový,,asi 6 zrniek cierneho korenia,1 lyžicu soli , pol l yžičky horčič semienka, 75ml octu a cukor, ale na základe receptu od Vás budem dávať asi jeden a pol lyžice medu. niekedy som pridala feferonku. PRAVDA JE,žE KAžDý POHáR BOL TROCHU INý V KYSLOSTI,ALE O TO TO BOLO ZAUJíMAVEJšIE, AJ UHORKY NIEKEDY BOLI MäKKšIE,NIEKEDY TVRDé,PODľA TOHO AKO SOM SA POZABUDLA PRI STERILIZáCII.aJ O TOM TO JE V MOJOM VEKU. tAK AKO AJ S PíSANíM- ale už to nejdem opravovať. Majte pekný deň a zasmejte sa.
Tak to mě dostalo! Neli, s váma je prča! děkujeme! :)))
Radek mi vyprávěl, že jeho babička kdysi zavařovala úplně stejně, a také měla každou sklenici jiné chutě, prý se vždycky těšil na překvapení, jak budou chutnat okurky? :)))))
Jsem ráda, že jste svůj komentář neopravila, je fajn si dělat radost při vaření, a srandu sami ze sebe, pak se nám to rychleji uzdravuje, krásné dny a ať se daří!
Recept zni bajecne, ale chtel jsem se zeptat, zda existuje obecne nejake jine sladidlo krome medu. Kdyz pominu jeho cenu (cca 150 Kc/kg, protoze levnejsi varianty uz nejsou med, ale smesi medu a cukrove vody, coz uz zase neni SCD), tak mi prijde skoda toho medu. Med sam o sobe je zazracny dar od vcel a je velka skoda ho zahrivat nad 40 C, kdy ztraci veskere ziviny a stava se z neho pouze ten monosacharid.
Když sladíme, zahříváme, když chceme prospěch, konzumujeme přímo 🙂
Dá se ještě sladit datlemi, banánem, prostě sladkým ovocem, kde se to hodí…
Přesně jak píše Radek, pokud chci využít med pro jeho vliv na zdraví, což med zázrak je, tak si ho dáme přímo do pusy. Ale do láku na okurky nebo láku na kozí rohy jiné sladidlo než medík při SCD nevidím…chápu vás jako to myslíte, ale myslím, že jediná škoda by byla, kdyby jste si ubližoval bílým cukrem. Škoda medu není, já za něj děkuju včelkám každý den 🙂
Přidávám další recept na lák od Kateřiny Lukavcové-Bohmové, tak se na něj koukněte 🙂
Recept podle mé babičky. Vše naprosto stejné, jen místo cukru a cukerinu se do nálevu dá med:
– na 1 sklenici: 3 pepře, 2 nové koření, 1 hřebíček, 1/2 lžičky hořčicové semínko, 2-3 bobkové listy, 3 kolečka mrkve, 1 kolečko cibule, větvička kopru (dávám stejně od oka, prostě jak to vyjde)
– nálev: 2l vody(poměr vody si můžete upravit podle toho, jak máte rádi kyselé, když méně, dáte 2,5-3 litry vody), 1l octa, 3/4 sklenice medu, 12dkg mořské soli – vše svařit(rozpustit), horkým nálevem zalít sklenice naplněné kořením a vyskládanými okurkami, zavíčkovat (víčka jsem vypařila v octové vodě. Sklenice pak 5 min. sterilovat, otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout…
Na 46 sklenic padly necelé 4 sklenice medu…
A nebo: když babička sklízela okurky postupně, jak dozrávaly, tak dělala okurky po jedné lahvi. Do každé sklenice dala:
– 5 lžic octa
– cukr 1 lžička a cukerin rovná lžička se nahradí MEDEM = 1/2 – 1 lžíce jak máte rádi
(nebojte se toho, medík se rozpustí a promíchá s ostatními ingrediencemi)
– 1 lžička soli (mořská nebo himalájská)
– 2 nová koření
– 3 kuličky pepře
– 1 – 3 bobkové listy
– 1 hřebíček
– 1 kolečko cibule
– 2-3 kolečka mrkve
– 1/4 lžičky hořčic. semínka
– větvička kopru
Doplníme horkou vodou a sterilujeme pak při cca 90°C – pouze 5 min! Okurky jsou pak krásně křupavé.
Podobně se dá zavařit červená řepa – (bez všeho koření, jen se použije nálev) nebo červená paprika a lusky – tam pak přidávám po lžičce olivového oleje.
Dobrou chuť přeji! 😉
Krásný den a hurá do experimentování! :)))
Kateřina