
Lák na kozí rohy
Recept na "kozí rohy" jsem si vypůjčila z internetu, vyzkoušela a lehce poupravila, neboť sacharin (50 kousků), který je v receptu uveden nebudeme s ohledem na naše zdraví potřebovat, vlastně už nikdy ho nebudeme potřebovat.
Lák je opravdu vynikající, škoda jen, že nemohu dohledat jméno autorky nebo zdroj, recept se vyskytuje hned na několika webových stránkách bez těchto informací. Můžete si ho sami najít pod názvem "Absolutně nejlepší naložené kozí rohy na světě".
Dole pod návodem jsem vám dopsala pár postřehů při mém vlastním zavařování, třeba by vám mohly pomoci. Máte-li vy sami nějakého zlepšováka, radu nebo vlastní recept, napište nám do komentáře, rádi ho zveřejníme.
Ingredience
- na lák na svaření:
- voda - 2 l
- ocet 8% bílý - 1/2 l
- med - 1 sedmička
- sůl - 75 g
- do každé sklenice:
- křen - 2 kolečka
- olivový olej na vaření - 1 lžička
- pepř černý - 3 ks
- nové koření - 2 ks
- bobkový list - 1 ks
- hořčičné semínko - 1/4 čajové lžičky
- česnek - 1 malý stroužek
Postup
Od autorky, (zatím) neznámé :
Tyhle kozí rohy jsou absolutně vyhlášenou úžasností naší babči. Jsou tak skvělé, že je naši přátelé „vyžadují“ jako dárky k různým výročím! A kdo je ochutná poprvé, okamžitě běží potom do obchodu, kde si koupí sklenici, otevře, ochutná, následně (prý) vylije do záchodu, aby se zařadil do fronty čekatelů na babčin originál. Tak jsem tímto její recept zveřejnila a dejte si všichni!
Postup: vodu, ocet, med a sůl svařit, stáhnout z ohně, promíchat. Rohy naskládat do sklenice, možno překrojit, přidat co patří do sklenice a zalít nálevem, zavíčkovat. Může se přihodit 1 kulatá feferonka, ale kvůli řízu není nutné. Sterilovat 30 minut při 85°C.
Přidávám pár slíbených postřehů.
Bohužel si nepamatuji jaké množství kozích rohů jsem na trhu koupila, ale vešly se mi do dřezu a ještě z něj vyčuhovalo (viz foto). Tipla bych si, že to bylo kolem 5 kg. Sama autorka neuvádí množství, ale tak jako jí se mi povedlo kozí rohy naskládat do 8 sklenic (sedmiček). Postupovala jsem tak, že jsem rohy nejdříve povařila ve vodě, asi 15 minut, ve velkém 15 litrovém hrnci - to jsem dělala na 2x, protože jich bylo dost a rohy se nadnášely, zatěžkala jsem je hrncem. Rohy varem pěkně změkly (nesmí se rozvařit, nutno hlídat), krásně se daly vyskládat do sklenic a hlavně úsporně. Řekla bych, že množství syrových rohů, které se vejdou tak do 2 - 3 sklenic, se tímto způsobem předvaření vejdou do jedné. Samotná sterilizace pak proběhla po dobu 10 minut. Ocet vmíchám do nálevu až ke konci jeho přípravy. Připomínám, že je důležité sklenice a víčka řádně opláchnout, sterilizovat, propláchnout v octu. Co se týká přidání feferonky, záleží jaké rohy si pořídíte. Existují rohy sladké, jemně pálivé nebo pálivé jako čert, takže to berte v úvahu. Je samozřejmostí, že je nutné kozí rohy důkladně opláchnout, pokud nevíme jak s nimi bylo zacházeno.
Přeji ať se vám všem daří. A už teď se mohou všichni milovníci pálivých specialit těšit na další recept, protože mám připravenou feferonkovou RAW omáčku podle italských přátel 🙂
Mějte krásné léto, mlsejte a buďte zdrávi!
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Milá Marky, měla bych dotaz, zda se lák dá použít na zelené fazolky. Diky za odpověď.
Ahoj, nemám zkušenost, ale zkusila bych ho. Tento lák používám i na zavařování okurek. Je sladko kyselý, tak záleží, jaké chutě máte doma rádi, určitě se dá upravit, méně octa, medu, více soli, aby byl nálev slanější, přidat nějakou bylinku, nebo zavaření jen se solí. Na stránkách Co nového na kopci mají pár receptů na zavařování na sladko-kyselo, i na slano, jukněte tam 🙂
Po delším rozvažování jsem lák vyzkoušela a je to BOMBA!!!! Je to OPRAVDU vynikající!!!! Doporučuji vyzkoušet 🙂 . Děkuji za zveřejnění receptu 🙂
Lucie
Tak to jsme moc rádi! :)))
Dobrý den, může se místo medu použít stolní sladidlo Stevia?
Zdravím, nemůže, stévie je podle Elaine nevhodná pro SCD uzdravování, její molekulární struktura je podobná steroidu a není známý její efekt. Pokud chcete vědět více, můžete se podívat třeba zde: breakingtheviciouscycle.info
Dobrý den, v zavařování teprve začínám, tak bych se rád zeptal na několik upřesnění. Pochopil jsem správně, že jste ty papriky vařila jednou 15 minut a ne 2x 15 minut, že? V té větě se ty čárky dají pochopit různě. Pak s tím octem: ten přidáváte nakonec a ještě ho povaříte, nebo ho dáte do studeného láku? Papriky zalíváte horkým lákem? Těch 8 sedmičkových sklenic jste plnila předvařenými paprikami?
Díky
Honzo, zdravím!
Ano, pochopil jste to správně, když se nebudeme bavit o množství, tak zkrátka, povařím kozí rohy po dobu asi 15 minut…papriky jen změknou, lehce, dají se tvarovat do sklenic, nesmíte je rozvařit, takže to chce pohlídat, průběžně nakouknout do hrnce….no a pak už jen 10 minut zavařím v hrnci.
A s tím octem – uvařím lák z ingrediencí vypsaných, ale bez octa, a jakmile je lák hotov, přejde varem, odstavím bokem z plotýnky a přiliji ocet.
Zalévám teplým, záleží na vás jak zvolíte postup…můžete si lák připravit dopředu, a pak si nachystáte rohy, tak bude lák teplý…pokud si kozí rohy nachystáte jako první a pak lák, tak máte lák horký..teď když to tak píšu, tak i na to je třeba brát ohled, že? 🙂 proto se ptáte…pak by měla být kratší doba zavaření, ale ne moc, určitě těch 10 minut zavařujte….nechejte vystoupat na danou teplotu a pak tuto teplotu udržte po dobu 10 minut, ne déle.
A poslední dotaz, ano, plnila jsem je těmi předvařenými…ale orientujte se podle toho co uvidíte u vás v hrnci při zavařování, nemusíte se striktně držet 15 minut, možná budete mít kozí rohy měkké dříve nebo později, rozumíme si? 🙂 záleží za jak dlouho budete mít horkou vodu v hrnci.
Klidně se ptejte na cokoli bude-li třeba, ráda odpovím, i v mailu, záleží na vás jak chcete konverzovat 🙂 pěkný den!
Chtěla bych se zeptat, zda se nálev pře použitím musí vařit – jen kvůli látkám v medu, které se tak zničí.
Ano, je to vhodné, látky v medu se stejně zničí dalším vařením, tedy následnou sterilizací, to nijak neobejdete. Chcete-li si med užít pro zdraví, dejte si lžící medu do pusy, tak si budete moci užít všechny ty látky 🙂
Vážně se dá na 2,5 L láku 700g medu? Mě to připadá strašně moc.
Kolik litrových zavařovacích sklenic jste z tohoto množství měla?
Jinak děkuji za velmi zajímavý recept.
Hele, zkuste dát méně a pak popřípadě přidat. Já zavařuju na chuť a podle Radkovy babičky, a ta je, že ochutnání musí být sladkokyselé a “huba se má tou chutí zkřiviť”. Dejte méně a uvidíte Olie sama jak vám to bude šmakovat 🙂 Vždycky to musí vyhovovat buňkám každého z nás, individuáoně, vím, že medu je dost, ale… já jsem recept dělala podle sebe <3 a vám nabízím jen inspiraci...
od Petr Fredo z facebooku:
“Až se zima zeptá…. Marky se bude jen spokojeně usmívat, jak si Radek pochutnává na dobrůtkách připravených s láskou a sluníčkem v duši… 😀 ;)”
Marky:
Petře, ty vždy potěšíš svými slovy, děkuji <3
Petr Fredo:
“:D Njn, co jiného se dá napsat na takové dobroty připravené úžasnými lidičkami, když se dívám jak je svět rozeštvaný, jak jsou lidé na sebe zlí, tak jsem rád Marky že jste tady s Radkem, že přinášíte jen dobro, nemyslíte jen na sebe, vždy se podělíte o ty skvělé recepty, dobré rady, návody, atd. aby si to mohli uvařit a vychutnat všichni kdo mají zájem. Dalo by se napsat víc, ale když si lidé rozumí tak to stačí, Marky a Radku, mám vás rád a vždy se těším až se mi ukážou další dobrůtky které Marky tak ráda kouzlí. Mějte se krásně a hlavně všechno jen v pohodičce. ;)”
Milá Marky, moc děkuji za detailní vysvětlení, tento recept budu sdílet v mé rodině, bratr včelaří, takže mám jistotu kvalitního medu. A moc se těším na ochutnávku 🙂
Krásný zbytek poslední srpnové neděle!!!!
I vám Hani a zdravím bratra a jeho včelky! 🙂
Moc zdravím a děkuji za tento recept, jen potřebuji ujasnit tu 1 sedmičku medu 🙂 Není to příliš? Sacharin je 500x sladivější než cukr, kolik váží 25 tablet nevím, ale běžně 1 tabletka nahrazovala 1 kostku cukru, takže se mi zdá být toho medu mnoho. Děkuji za ujasnění množství.
Krásný zbytek dne!!!!
Hanka
Hani, také zdravím, zkoušela jsem to, mě se to příliš nezdá, je potřeba docílit sladkokyselé chutě. Dáte-li medu méně, pravděpodobně to bude kyselé, ale třeba vám to tak bude chutnat, já nevím 🙂 Pokud se vám to zdá moc, upravte si to podle svého uvážení. Já si třeba nedovedu představit jak chutná 25 tablet sacharinu nebo jak moc sladí 25 kostek cukru, proto jsem to nejprve vyzkoušela, vy už to máte jednodušší.
Já vám jenom mohu poradit, “řiďte se svým pocitem” 🙂
P.S.: sedmička sklenice je klasická zavařovačka, ale i tam jsou jisté rozdíly, takže abych byla co nejpřesnější, moje zavařovačka s medem má 700 ml, a do nálevu padlo 600 ml, ne méně.
Krásný večer!
…ještě jedno p.s., když jsem zavařovala okurky, potřebovala jsem medu do láku na 16 sklenic 3/4 sedmičky …a paní Katka například dělala okurky také, podle svého receptu (recept najdete v komentářích pod Lákem na okurky), kde spotřebovala 4 sedmičky medu na 46 sklenic. Mě by při tomto množství zavařených okurek (46 sklenic) stačily zhruba 2 a 1/2 sklenice medu.
Jo! a ještě záleží na sladkosti medu, ta se také liší, a ne přidáváním cukru, ale druhem medu…