
- Množství: 7 sklenic
- Čas přípravy: do 45 min.
Kvašená zelenina – recept
Nakládání a kvašení zeleniny je způsob známý již několik tisíciletí. Je to technika, díky které lze velmi jednoduše uchovávat zeleninu a zachovat vitamíny, minerály a hlavně pro nás velmi důležitá a prospěšná probiotika. Kvašená zelenina - pickles napomáhá díky probiotikům vybudovat a dále udržovat správnou střevní mikroflóru, která je velmi důležitá pro správnou funkci střev. Při kvašení vzniká velké množství vitamínů C, B1, B2, B6, K, enzymů, z minerálů například hořčík, draslík, fluor, laktobacilů a kyseliny mléčné. Zelenina zlepšuje trávení a vytváří tu správnou symbiózu pro osídlení biokultury ve střevě. Kvašení díky kyselině mléčné zajišťuje stabilitu ve střevě. Kvašená zelenina (informace) aktivuje imunitní systém v boji proti nesprávným bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje krvetvorbu, umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje celkově obranyschopnost organismu, zvyšuje odolnost proti stresu, snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Pro nás je důležité, že nám dokončí proces uzdravení našeho střeva.
Jaká zelenina je nejlepší pro kvašení?
Existují desítky variant jak naložit zeleninu. Použít můžete zelí, mrkev, cibuli, česnek, ředkev, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cuketu, květák, brokolici, atd. Když jsem se do kvašené zeleniny pustila poprvé, našla jsem si velmi jednoduchou a oblíbenou variantu ze tří druhů zeleniny - mrkev, bílé zelí a cibule. Potřebovala jsem pochopit o co jde, zjistit jak to vlastně chutná. No a pak už jsem zkoušela i další druhy zeleniny, stojí to za to 🙂 A nezapomeňte na Kvašáky, to je další přírodní varianta, kterou najdete v receptech na našich stránkách z léta. Pro přípravu kvašené dobroty potřebujete hrnec na kvašení, tak zvaný "kvašáček" a nebo kvasící sklenici s víčkem, soupravu. Takovou nádobu si můžete připravit i sami. Jak funguje takové kvašení pomocí kvasného hrnce najdete všude na internetových stránkách. Zvažte sami co je pro vás nejlepší a pusťme se do toho.
Ingredience
- zelí, mrkev, cibule (řepa, mrkev, květák) - 2 kg
- sůl - 30 - 40 g
- kmín - 2 lžíce
Postup
1./ Zelí nakrájím ručně na tenké nudličky, pak je ještě několikrát překrojím a umístím do hluboké mísy. Máte-li struhadlo, kráječ na zelí, použijte jej! Cibuli a mrkev podrtím pomocí mixéru a přidám k zelí. Je na vás jak zeleninu zpracujete, ale nejdůležitější je, aby zelenina byla pro proces kvašení co nejjemnější.
2./ Přidám sůl a kmín, řádně promíchám a nechám zelenině pustit šťávu, po dobu nejméně 2 hodin.
3./ Pak tuto směs napěchuji velmi pečlivě do sklenic (kvasného hrnce či sady na kvašení) a stlačím tak, aby šťáva přes zeleninu přetékala. To znamená, že zelenina je POD úrovní své vlastní šťávy. Stlačení zajistím zátěží, buď kameny z porcelánu nebo kvasícím víčkem. Takto připravené sklenice přenesu do sklepa nebo na parapet okna bez slunečního svitu a nechám zhruba týden až 10 dní kvasit. Umístění zeleniny pro kvašení záleží na druhu zvolené zeleniny, podívejte se prosím dolů do komentářů, se zkušenými praktiky to tam probíráme a doplňujeme si informace, abychom to dělali správně 🙂
Jdeme dál. Šťáva by měla stále vytékat, takže pod zavařovací sklenice umístím hluboký talíř a každý den kontroluji průběh kvašení. Pokud zelenina produkuje hodně šťávy, odlévám ji do sklenice a schovám - je velmi vzácná. Nevylévejte ji, pak ji zase přidáte zpět ke zkvašené zelenině. Pokud se stane, že je šťávy málo, použijte k dolití převařenou vychlazenou vodu.
4./Jakmile je zelenina zkvašená, přendám ji do menších zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem a umístím do lednice či na tmavé a chladné sklepní místo. Tam vydrží velmi dlouho. Jak jsem psala v článku o kvašené zelenině, stačí 1 - 2 lžíce této delikatesy. Je to stejná dávka jako 1 jogurt nebo 1 kapsle probiotik.
PS. Důležité je, aby zelenina neplavala po povrchu, mohla by chytnout plísní. Kvašení je příroda, proto je dobré dodržet postup oddělení hmoty šťávou a pak by vše mělo proběhnout jak má 🙂 Napište nám, jak se vám dařilo a jaké máte zkušenosti. Kvašte zeleninku, mlsejte a buďte zdrávi, Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,
pozorně jsem si přečetl všechny připomínky a komentáře k tomu, jak nejlépe si doma udělat kvašenou zeleninu. Chci jen doplnit vaše zkušenosti jen o jeden můj ,(možná nejen můj), poznatek. Pro dobré kvašení je dost, mimo jiné, důležité, aby v jakékoliv zeleninové směsi byla přiměřená část cibule. Cibule proto, že podporuje tak potřebné „zdravé“, co možná nejpřirozenější kvašení. Je to moje zkušenost. Budu jen rád, pokud by mi to někdo potvrdil a nebo vyvrátil. Nedělám si totiž patent na rozum. Děkuji.
Zdravím Vás 🙂
Tahle informace je pro mě novinkou, takže nechám ostatní, ať dají vědět. Já jsem také došla k jedné informaci, kvašení bez vzduchu a velmi úspěšně se mi dařilo 🙂 Ani já si nedělám patent na rozum, a ráda se nechám inspirovat od druhých.
Mějte se moc hezky, děkujeme,
Marky
Dobrý den,
Chtěla bych začít s kvašením zeleniny pro mého 1,5r syna… Když čtu o benefitech, přijde mi to jako skvělá potravina pro zpestření jídelníčku. Má to však ale… Všude čtu , že se přidává celkem dost soli, je to konzervant , chápu… Ale dá se kvasit i s menším obsahem solí? Snažím se nesla vůbec, nebo opravdu jen nezbytně málo… Máte prosím někdo zkušenosti i s jarním zeleniny pro dítě? Děkuji Tereza
A můžete uvést nějaký rozumný důvod proč nesolit, mimo obvyklé mýty pohybující se po internetu?
Chápu to v případě soli běžné konzumní, bělené, jodované, zbavené téměř všech pro tělo tolik potřebných stopových prvků, ale v případě soli himalájské nebo keltské?
Ještě by to dávalo smysl, pokud máte vážnou nemoc, například tumor, nebo Vám nefungují ledviny. Naše tělo má perfektní mechanismy, pokud se potřebuje sodíku zbavit. Ale jinak je to nesmysl, tělo sodík potřebuje, aby mohlo dostat vodu do buňky 🙂
Vážení dobrý den
náhodou jsem šel kolem a tak jsem si přečetl komentáře,včetně návodu.
je to pár dní a díky kamarádovi jsem objevil keramický hrnec cca 2l obsah na kvašení nejen zelí
a již jsem vyzkoušel a v panelákových podmínkách je to paráda.Samá chuť.
Naložil jsem nakrouhané zelí cca hlávka 2,3kg přidal 15 g soli na kilo,kmín,kopr sušený,hořčičné semínko a nastrouhanou cibuli 2 malé cca 7 dní kvasilo v kuchyni na dřezu a pak šup do skleňáku směr lednička.mě vyšly 2 skleňáky natlačené a co se nevešlo šlo jako příloha k masu s bramborem.Může jen doporučit.
Paráda, díky moc za zkušenost. Já mám teď výhodu v kamarádech, kteří mi zapůjčili kameninový hrnec a sklep 🙂 V hrnci fermentovalo 15 kg zelí, tedy zásoba na celou zimu a jaro a musím napsat, že je to pecka! Taky jsem dávala kopr a ten tomu přidává v chutích něco zvláštního, jsem nadšená. Díky ještě jednou a ať se Vám daří, Miroslave!
Marky
Dobrý den, kde seženu soupravu na pickles? Jsem uplný začatecnik. diky
I Vám dobrý den. Můžete si vypomoci sama, velkou sklenicí a těžítky, takhle jsem začínala já, a nebo si můžete zakoupit od Tescomy například, sadu – sklo, keramické kameny a uzávěr s pístem. Dá se koupit i pickles hrnec s těžítkem. Když si zadáte do vyhledávače pickles určitě na Vás vypadne spousta nápadů a inspirace 🙂 Pak už je na Vás co si vyberete, do čeho investujete, mějte se moc hezky! 🙂
Prečítala som si všetky komentáre a rady,ja mám tiež jednu ,do kvasnej zeleniny pridávam okrem soli,kmeňu na pásiky nakrájany chren a horčice semienka.
Dobrý den,nemám sice zkušenost s kvašením ve skle,ale u nás se jede ve velkém a to v kameninových zelňákách 20l a 10l obsah.Jeden den můj manžel zelí nakrouhá a spolu ho dáme po vrstvách do mega nábody – plastový box- trochu prosolíme a zakryjem,necháme do druhého dne zavadnout.Zelí jemně změkne a pustí šťávu.Nakrájím si oloupanou cibuli na kolečka a nachystám celý kmín a sůl.A toto je moment,kdy má drahá polovička navléká na nohu teplou ponožku a igelitový pytel,já mu podkládám ,,pracovní nohu „utěrkou a začínáme pěchovat do zelňáku.Po vrstvách dávám zelí,které on ušlape ,pak posolím,pokmínuju a přidám cibuli,tak se pokračuje až k hrdlu,finální vrstva je cibule,sůl a kmín.Soli se nebát,je to konzervant.Pokud při šlapání zelí pustí málo vody,dolévám vodou kterou zelí pustilo přez noc,jestli ani to nestačí aby bylo zelí zcela ponořené,doliju studenou převařenou vodou s rozpuštěnou solí.Zelí nesmí čumět ven,jinak shnije.Přikryju víkem,do žlábku kolem naliju studenou vou,podložím lavorem nebo velkým táckem pod květináč a nechám týden při pokojové teplotě volně probublávat,pořád kontroluju stav vody ve žlábku,dolévám pokud je jí málo,voda zamezuje přístupu vzduchu k zelí a tím jeho hnití.Po týdnu dám do chladna a za další dva týdny už koštuju. Po odebrání na spotřebu opět vrch upěchuju a jestli je málo vody tak doleju studeným slaným roztokem,po dolití by se nemělo zelí zase minimálně týden odebírat,protože vrchní patro nemá moc chuti.Takže si udělám zásobu do lednice,nezapomenu dolít vodu do žlábku.Zelí nám vydrží dlouho a nic se mu nestane.Známá takto udělané zelí skladuje v paneláku ve sklepě.
Milá Petro, moc vás zdravím a děkuji za tak info nabitý komentář, myslím, že se bude hodit nám všem, každá zkušenost dobrá, ale tahle při našem tématu úplně nejvíc 🙂 Ještě jednou, díky! Marky
Dobrý den, zaujaly mě ty porcelánové kameny. Dají se někde sehnat? Děkuji . Helena
Zdravím vás Paní Heleno, já ty keramické koupila u Tescomy, rádo se děje 🙂
Přidávám odkaz https://eshop.tescoma.cz/zavazi-pro-kvaseni-tescoma-della-casa-3-ks
Dobrý den….deset dní mi kvasí zelenina….pořád mi přijde hodně slaná a málo kyselá…..co s tím?
Leni, zdravím vás, to nevím, nejsem odborník na pickles, ale nemyslím si, že by zelenina měla být nějak zvlášť kyselá…sůl je konzervant, ta tam být musí, záleží kolik jste jí použila. Ale těch 10 dní by mělo stačit na kvašení.
Dejte do sklenice na zeleninu menší talířek a na něj menší sklenici ( oboje spařené vařící vodou) a do sklenice nalijeme vodu, nebo kamínky… Kris na sklenici a talířku obden, dva omyjí, kvůli nebezpečí plísně a sparim.
Nevím co je špatně – dostala jsem mailem vyrozumění o odpovědi na můj dotaz, ale tady v komenářích nevidím ani svůj dotaz ani Vaši odpověď. Ale dolila jsem slanou vodu (20g soli na 1 litr) a uvidím jak to dopadne …
Milada
Odpověděla jsem vám, moje odpověď na váš dotaz je teď vidět jako první ze všech komentářů 🙂
To je všechno hezký, ale co mám dělat, když prosolená zelenina nepusí dost „šťávy“? Dolít čistou vodou nebo slaným roztokem?
Zaradu děkuji – Milada
Miladko, taky se mi to posledně stalo, hodně jsem pěchovala a i přes to mi postupně tekutina ubývala, naštěstí vše proběhlo v pohodě, několikrát denně jsem zeleninu kontrolovala. Ta slaná voda, trošičku, by mohla být.
Dobrý den, mám jednu zkušenost s kameňákem od sádla. Sádlo tedy tuk je už po delší době žluklý a nikdy se z kameňáku neodstraní, protože je to pórovitý materiál a sádlo se do něho nalévá horké a tím pádem vnikne do všech i neviditelných skulin a pórů. Už jsem to vyzkoušela a co jsem do takto použitého kameninového hrne dala, vše se časem zkazilo. Bylo mi krásného kameňáku líto vyhodit, ale letos z něho porostou kytky. Marky , raději ty kameňáky po babičce použijte jako dekoraci. Zdravím Emilie
Emilko, já vím, Radkova babička do nich dávala kdysi řízky a zalívala sádlem. Pickles jsem do nich nedala. A taky v nich mám květiny!! 😀 I já vás velice zdravím 🙂
Dobrý den Marky,dneska se chystám na velké rozdělování z pětilitrovky do menších sklenic a chci se zeptat-rozdělím to i s tou šťávou nebo to vymačkám?V receptu máte šťávu schovat, ale pak už není psáno, co s ní ? A plním je celé nebo nechávám prostor?Díky za odpověď K.
Šťávu schovat pokud přetéká při kvašení, mě nepřetékala, protože jsem měla zeleniny v láhvi méně. Určitě se šťávou přendat do sklenic a taky nezapomenout hnedka jíst. Já si pickles teď užívám nějak více, víc než lžíci denně a to by jste viděla, jak chodím krásně na wc 🙂
Dobrý den,
těch 10 dní mi přijde docela dost. Já jsem zatím všude četla tak 4-6 dnů při teplotě okolo 16 – 20 stupňů. Já tedy dělám už tak dva roky tímto způsobem. Pak přendám z velké sklenice do malých a do lednice, kde by se měl proces kvašení hodně zpomalit nebo spíš zastavit. V tom je vlastně rozdíl mezi klasickým nakládáním zelí a pickles. Je to asi hodně individuální podle chuti každého. Také záleží na poměru a druhu surovin (není zelí jako zelí 🙂
Zelí prý může kvasit i 3 týdny, někde nechávají kvasit i 2 měsíce. Já nechala posledně kvasit zeleninu 10 dní, bylo to v pohodě, každý den probíhala kontrola, vše ok 🙂 Děkuju moc za zkušenosti, každá je s velkou radostí vítána Dášo 🙂
Zdravím.Také jsem před 14 dny koupila pořádný kameninový 3l hrnec pickles. Zatím mám vyzkoušeno bílé zelí,které nemá chybu.Moc se těším v létě na kvašáky a další pokusy.Minulá várka se,ale vůbec nepovedla a šla do koše.
Hledala jsem chybu a jediné co jsem udělala jinak,že jsem přidala hořčičné semínko, což by asi nemělo vadit.Ale došla mi mořská sůl a dala jsem místo ní himalájskou.Pro mně ponaučení .Mějte se krásně s pozdravem Monika
Dobrý den, zdravím všechny přívržence nakládané kvašené zeleniny. Potřebuji radu. K narozeninám jsem dostala sadu na kvašení od firmy De la Casa od Tescomy. Moc se mi líbí a již brzy ji hodlám vyzkoušet. Ráda bych ale věděla, a dosud jsem se o tom nikde nedočetla, mohu-li po oněch třech týdnech, co má zelenina v pětilitrové lahvi kvasit,přendat již hotovou vykvašenou zeleninu do lahví menších, uzavřít je a popřípadě ještě sterilovat? Neznehodnotím tím proces kvašení? Měla jsem v úmyslu obdarovat tím mou rodinu, aby měli všichni, ale takhle skutečně nevím, jak by to dopadlo. Musí tedy všechno bezpodmínečně zůstat v té pětilitrové koupené lahvi od Tescomy a mohu odebírat jen a pouze odtamtud nebo ne? Může mi, prosím, někdo, kdo má již zkušenosti, poradit? Moc Vám děkuji a těším se na odpověď. Zdraví Zdeňka.
Zdravím vás, já jsem si soupravičku koupila před 14 dny a po 10 dnech jsem si zeleninu vytáhla, umístila do malých sedmičkových sklenic a teď jsou momentálně na chodbě v temnu a v chladu. Nemusíte si zeleninu nechávat v kvasící nádobě, vytáhněte ji a můžete si připravit další 🙂
dobry den,mam odzkouseno,ale nejdrive to dat do tmave mistnosti mi prijde na prd,protoze kvaseni probiha pri dennim svetle a za tepla.takze na okne a pri pokojove teplote.pak teprve davam do chladna tedy lednice,kde uz ke kvaseni nedochazi.zdenca
Nemyslím si, že je nutné denní světlo, ale nikomu to nenutím. Důležité je, že nesmí být přímé sluneční světlo, zvlášť je li nádoba na okně. Tmavý sklep, nemusí být vždy chladný sklep, alespoň my ho nemáme. Ale to ještě v receptu upřesním. Děkujeme za milý a podnětný komentář Zdenčo 🙂
Zdravím Zdeni po nějaké době. Mám doplňující info, kvašená zelenina může být na okně bez přímého sl. záření, to jsme si psaly, až na zelí, to by mělo kvasit ve tmě. Takže podle tohoto zdroje jsem zelí umístila správně. A s tou teplotou naprosto souhlasím, mělo by být tepleji, ke skladování určitě nižší, pod 10 °C 🙂
Dobrý den já jsem to dělala přesně podle receptu,ale po deseti dnech jsem žádné kvašení
nepozorovala jen to bylo moc slané,tak jsem to proprala a udělala zelí do mrazáku.Eva
Nevím ,kde jsem udělala chybu
Evi, dobrý den i vám, nevím kde jste udělala chybu, ale také nevím jak si představujete to kvašení. Mě kvasí zelí pokaždé jinak. Někdy mě ani šťáva nijak nevytéká. Jukněte se na odkaz, zkuste udělat stejně nebo vylepšený způsob s víčky http://www.cuketka.cz/?p=1481
Pan Cuketka má dobré nápady 😉
Zdravím všechny, pickles „zakládám“ již 3. rokem tak, že použiji zeleninu, která je momentálně na trhu v různém poměru – vždy zelí, mrkev, někdy přidávám tuřín, černou ředkev, i okurek, papriku, (to vše krouhám na struhadle vel. „okurkový salát“), květák, brokolici (ty pokrouhám na tenčí plátky) – tedy já nekrouhám, to el. krouhač. Po zkušenosti s 1. pickles, totiž že se vytvořilo na nás málo Šťávy, přidávám vždy 3 – 5 jablek (na cca 3 kg zeleniny), celkové chuti pickles to přidá kladné body i šťávy. A také u nás nikdy nesmí v pickles chybět nějaká čerstvá feferonka, ale to samozřejmě podle chuti každého. Nechávám „zrát“ při pokojové teplotě 3 dny, potom předělám do menších sklenic a umístím v ledničce, odkud postupně odebírám. V ledničce se proces zpomalí a tak pickles vydrží dlouho – i déle než 2 měsíce – k užitku a chuti.
Pickles užíváme tak, že jej přidávám k salátu z čerstvé zeleniny, který konzumujeme denně.
Díky za tip dát tam jabka. Určitě vyzkouším, chci hodně šťávy.
Zdravím ve spolek, kvašenou zeleninu zkouším poprvé a chtěla bych se poradit, jak na květák nebo brokolici. Leňa
Jako zatez na kvasenou zeleninu, hlavne zeli, je vyborny kousel zuly. Tim tam probehnou dalsi chemicke reakce a tim se zvysi nutritivni hodnoty.
Když jsem zeleninu do sklenic pěchovala rukou, dost jsem se napracovala.Proto to dělám nohami, obalenými mikrotenovými sáčky najednou ve větší nádobě.Zelenina z malou námahou změní strukturu pustí spoustu šťávy, kterou pak využiji.Zelenina se pak do sklenic natlačí mnohem snadněji, dokonale a bez vzduchu…pak zalévám vymačkanou šťávou.Lehce přikryji omnia víčkem.Při kontrole kvašení (třeba na plechu ,kde vyteče něco šťávy i přes víčko),jsou sklenice mírně zahřáty.Když už „nehřejí“ a víčka se samy přicucnou, dokončím práci pořádným uzavřením sklenic a dám vše do tmy a chladu.Nic se nezkazí.
Doplnila bych zlepšovák, který se mi osvědčil. Jako zátěž do 4l sklenice používám 0,75 l zavařovačku naplněnou vodou. Kyselá zelná šťáva v kontaktu s umělohmotnou zátěží uvolňuje karcinogenní látky.
Výborné!!! díky, o sklenicích jsem taky uvažovala, moc děkuju Evi, máte pravdu s tou toxicitou…i já si při minulém kvašení udělala další zlepšovák…mám u 5 litrovky velmi úzké hrdlo, a tak jsem to „zatížení“ vyřešila kamínky ze zahrady, které jsem dala do pytlíku. A když tak o tom přemýšlím, vzpomněla jsem si, že máme na půdě takové ty velké keramické hrnce po Radkové babičce a dědovi, kam se dřív dávali na zimu řízky v sádle…ty bych mohla také využít…a vešla by se mi do nich i ta zavařovací sklenice 😉 Evi, super!! Marky
Marky lehké doplnění:))promin. pickles se muze zacit konzumovat jiz po 48hod 2-3 denní je nej!!,po nakrouhání a po přidání soli je potreba ručně pořádně směs prohnětat rukama tak aby se uvolnila stava a nastartoval proces kvašení:) po naplneni zeleninu zatizit dobre očistenym kamenem, nebo talirkem aby se zamezilo pristupu vzduchu a plesniveni, stačí překrýt igelit omotanym gumičkou.JAk jsem se jiz zmínila dobré na pálení žáhy, prevence oparů, a samozřejmě že enzymy působí dobře na správný průběh trávení. pojídat 3krát denně po 2 lžících a budete zdraví jako řípy:)
V pořádku Peti, psala jsem, že uvítám každou doplňující informaci :)) Já pickles dělala 2x a pokaždé jinak. Poprvé kvašení proběhlo 4 dny, a neměla jsem žádnou šťávu, zatěžkala jsem kameny a přikryla. Druhé kvašení jsem si vylepšila víčkem, abych nemusela pro kameny na zahradu a vyřešila to tak jednou pro vždy, protože tato dobrota určitě nebude naposledy 🙂 Takže jsem pořádně zeleninu napěchovala pěstí, šťáva se dostala nad ni a stlačila ji víčkem 🙂 žádný vzduch, žádná plíseň. Návod kolikrát jíst pickles se různí, ty zdroje jsou různé. Takže, já si nechám 2 lžičky denně na prevenci a pokud bude chtít někdo konzumovat pickles 3 x denně, nechám to na něm. Vždyť já někdy dám i půl sklenice jak je to výborné :)) Díky ještě jednou Peti za tvé rady, přijdou jistě vhod 🙂 Marky