Jedna z nejčastějších otázek zní:
Jak mám doplňovat vitamíny, jak mám obnovit střevní mikroflóru?
S Radkem jíme celkem často ovoce, zeleninu, bylinky, jak tepelně zpracované tak v syrovém stavu, tudíž vitamíny doplňujeme neustále, řekla bych, že v každém jídle. Jsou zde ale určitá období, kdy je méně čerstvého, myslím ovoce a zeleniny naší zeměpisné šířky. A pak je tu také období individuální pro každého z nás, kdy je třeba obnovit střevní mikroflóru – na podzim, v zimě, z jara nebo v době remise – ulcerozní kolitida, crohn, zánět divertiklů, atd. Je to ta chvíle, kdy cítím, že je střevo v klidu, zelí, cibule a ostatní syrová zelenina – řepa, květák, cuketa mi nedělají problém. Myslíme si, že je dobré střevo podpořit v uzdravování, pomoci mu postavit zpět „na vlastní nohy“ 🙂
Jak to nejlépe udělat? Nabízím k zamyšlení 2 varianty.
Varianta PRVNÍ
Zajdu do lékárny nebo do obchodu a koupím si lactobacily v tabletkách nebo pidilahvičku se zázračným jogurtem. Coooo ??
Ano, tato možnost se dá zařídit rychle a pohodlně. Ale, je úplně na nic!
Možná se podaří do střeva dostat na chvilku ty správné lactobacilly, bifidobakterie a podobné mikroorganismy, ale zároveň se s nimi do střeva dostane cukr a s ním se začnou opět množit i ty nechtěné bakterie, které jsme pomocí SCD srovnali a střevo uzdravili.
Jak to, že se do střeva dostane cukr? Je to jednoduché. Téměř všude, do lahviček jogurtů, do tabletek probiotik je přidáván cukr – sacharóza, sorbitol, atd. Takže je tu opět naše stará rada nad zlato, čtěte etikety, buďte pozorní, pokud si budete chtít touto cestou ušetřit čas. Našim cílem je nežádoucí bakterie ve střevě jednou pro vždy srovnat do rovnováhy, ne je tam zase přemnožit, aby nám dělaly neplechu.
Varianta DRUHÁ
Doporučujeme vám zařídit si obnovení střevní mikroflóry přirozenou, přírodní cestou.
Nejlepší způsob jak to udělat je připravit si domácí kvašenou zeleninu – pickles. Není to sice tak jednoduché a rychlé řešení jako předešlá varianta, protože nějaký ten čas strávíte v kuchyni krájením a mixováním, ale uzdravování bude zaručeně funkční a bez následků – tedy bez doplňování nežádoucího cukru 🙂 Pokud si uděláte zásobu do 5 litrové láhve, může vám kvašená zelenina vydržet klidně 2 měsíce, vystačíte si totiž se 2 lžícemi denně.
Varování!!! Jste-li na tom jako já a Radek, hrozí vám, že se neudržíte a půl sklenice bude pryč, protože je to velká dobrota. Buďte opatrní, nedělejte to. V tomto případě pravidlo „všeho s mírou“ tu platí dvojnásobně. Jak si připravit kvašenou zeleninu – pickles, najdete v receptu zde – Kvašená zelenina – recept
P.S.: Přidávám výňatek z článku na zázračný jogurt, který nás pobavil a k němu i odkaz pokud by vás toto téma zaujalo.
„Actimel je pouhý jogurt…Strážci britských reklam si však nechali předložit všech 24 vědeckých studií, které podle firmy Danone dokazují, že je pro školáky pití jogurtu dobré. Došli k názoru, že výsledky jsou sice doložené sympatickými lidmi v bílých pláštích, ale až tak průkazné nejsou. Proto vyslali Britům jasný vzkaz: Od actimelu žádné zázraky nečekejte. Je to jen jogurt.“ – více ZDE .
Našli jsme probiotika v lahvičkách v bio kvalitě pro miminka a malé děti, které jsou bez přídavku cukru. Je jasné, že miminkům nemůžeme dávat nakládanou cibuli, ale je na vás a vašem uvážení, je-li vůbec nutné dodávat vašemu miminku probiotika. Pokud maminka kojí své dítě mateřským mlékem, tak nač ještě přidávat nějaký „doplněk stravy“? Mateřské mléko má vše co miminko potřebuje.
Rádi uvítáme diskuzi a případné zajímavé doplňující informace.
A jak ještě obnovit střevní mikroflóru? Nezapomeňme na domácí SCD 24 hodin jogurt 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,
chceme se zeptat, co se týče domácího kysaného zelí a ulcerózní kolitidy – v době, kdy střevo není úplně v klidu, je nebo není vhodné pít pouze šťávu ze zelí? Kvůli nadýmání asi počkat že?
děkujeme za odpověď
Nejen kvůli nadýmání 🙂 Zelí působí na střevní stěnu jako kartáč a to při zhoršení zrovna nepomáhá. I dodávka brouků je na zvážení, ale to je třeba vyzkoušet. Někdy to může zlepšování napomoci a někdy je zase lepší tam nikoho nového neposílat…
Dobrý den,hledám odpověď. Můžete mi prosím říct, mám ráda kvašenou zeleninu.Nikde jsem nenašla proč ji jist v malém množství? Čím je škodlivá? Jim ji denně asi 2-4 polevkové lžíce …je to moc? Děkuji za odpověď Lili.
Malé množství přeci nemusí znamenat škodlivost 🙂 Těm, kteří se uzdravují a mají problémy se střevy by větší množství něž 2 či 3 lžíce pravděpodobně nemuselo udělat dobře, pro zdraví 1 – 2 lžíce denně úplně postačí. Pokud máte střeva v pořádku, dejte si v pohodě klidně celou misku.
Jedná se převážně o zelí, cibuli, květák, brokolici a podobnou nadýmavou zeleninu, která může způsobit nemocným potíže. A stále platí, že ti co se uzdravují pomocí SCD (Crohn, UC a podobně) používají pro sebe pickles individuálně.