
- Množství: 4 - 6 porcí
- Čas přípravy: namáčení + 5 min.
- Čas vaření: 10 - 15 min.
Krupicová kaše pro SCD
Krupicová kaše na SCD? Anoooooo!
Mám pro vás snídani šampionů pro malé a velké mlsouny 🙂
Kdo mě zná ví, že nemám moc ráda „nahrazování”. To slovo nevyvolává úplně ty nejlepší pocity. Pamatuju si, jak jsem kdysi dávno před SCD poprvé ochutnala „sójové maso”. Bože můj, proč?" Sójové náhražce říkat maso, to fakt není dobrý nápad. Po uvaření to "maso" vypadalo jako slimáci. Znáte je taky někdo? Prosím, řekněte někdo ano! 🙂
Když jsem ty slimejše ale kvalitně načesnekovala a okořenila, dalo se to 🙂 Dokonce jeden náš kamarád nepoznal, že je to sója, až když jsem mu to asi po 10 minutách prozradila. A bylo po večeři. Po jeho večeři. Nikdy nesmíte těm druhým říkat, že je něco zdravé nebo dietní, nebo náhražka masa, jinak je konec. Pravdou je, že se u nás slimáci i přes veškerou snahu moc dlouho neohřáli a to je moc dobře.
Podle mě takovéto nahrazování člověka neuspokojí. Ta hlava si do toho nenechá mluvit. Já raději říkám "jíme jinak" a až na pečivo to většinou nikdo nepozná. Co se týká masa, tak to se jinými surovinami nahradit nedá. Myslím, že pokud se člověk rozhodne maso nejíst, tak by ho neměl nijak nahrazovat, prostě nejím maso a tečka. Existují stovky úžasných receptů, tak proč si kazit život sójovou náhražkou a dalšími "umělými dochucovadly", které jsou nutné k tomu, aby například "veganské kuřecí nugetky" chutnaly jako kuřecí. Tyto procesované, průmyslově zpracované náhražky často způsobují mnohem horší věci, co se týká dopadu na naše zdraví, než samotné maso. Zpět k receptu.
Dnes si připravíme krupicovou kaši. Bez krupice! 😀
Já vím, zní to jako maso bez masa, před chvílí jsem o tom psala, a taky to vypadá, že si protiřečím, ale v tomto případě je to jen o názvu. Ponechala jsem ho záměrně, aby jste věděli naprosto přesně o co jde. I když na přípravu krupici nepoužijete, tak jakmile ochutnáte první sousto, budete jíst krupicovou kaši, ten rozdíl téměř nepoznáte. V ten moment se ocitnete na krásném, sluncem zalitém místě, v době, kdy se spinká, jí a hraje, nic jiného se nemusí. Ocitnete se zpět v dětství, v čase, kde je vše v pořádku a nic, vůůůůbec nic vám nechybí, jenom maminka a její hřejivá náruč. Pojďme si to spolu připomenout 🙂
Odkaz na recept mi poslala paní Zdenka Š. ze stránek o paleo výživě. Paní Zdenka mi v e-mailu popisovala, že to jídlo chutná opravdu jako krupičná kaše, že je to neuvěřitelný. Už při čtení se mi začaly sbíhat sliny, protože jsem kaši nejedla snad sto let! 🙂 Recept jsem trošku poupravila a vy jeho originál najdete ZDE, tak se můžete sami podívat.
Děkuju Zdenko!
Ingredience
- kešu ořechy celé - 300 g
- kokosové mléko (Alnatura) 400ml - 2 x
- rozpuštěné máslo - na polití
- skořice mletá - na posyp
- med - dle chutě
- sůl - špetka
Postup
1./ Ořechy kešu přes noc namočím a ráno vodu sliji.
2./ Dám je do většího hrnce spolu s kokosovým mlékem, 2 lžícemi medu, špetkou soli a ponorným mixérem je pečlivě rozmixuji dohladka. Můžete také použít mixér klasický. Já teď nově používám od Luvele, je to ten, který jste viděli v receptu na čočkové tortilly.
3./ Vzniklou kaši rozehřeji na vyšším stupni. Můžete použít i pánev, která se používá v originálu receptu, ale mě se nechtěla špinit další nádoba, tak jsem kaši připravovala v hrnci. Ale, pokud namočíte ořechy v nádobě mixéru, pak je slijete, přidáte mléko a med, tak můžete rozmixovanou kaši lít rovnou do pánve. Záleží na vás jak si to zorganizujete.
4./ Jakmile začne kaše vařit, bude to chvilička, stáhnu plotnu na polovinu a nechám ji za občasného promíchávání 5 - 10 minut provařit, probublat. Kaše tímto procesem lehce zhoustne.
5./ Servíruji klasicky. Teplou kaši polévám máslem (můžete použít i ghí jestli máte) a sypu skořicí. Já jsem přidala i med. Místo medu si můžete dopřát datlový sirup, na doslazení i na ozdobu. Kdo chce, může použít kakaové máslo místo kravského, vytvoří nádhernou chuť a vůni kakaa 🙂
P.S. Paní Zdenka mi ještě poradila, že pokud někdo nemá kokosové mléko, může si ho připravit doma z drceného kokosu. Já jsem to ale nezkoušela, protože vždy nějaké kokosové mléko koupené mám. Připravte si ale prosím tento recept nejdříve tak jak jej popisuji, variantu s domácím mlékem nechte na podruhé, ať víte jak to chutná a můžete srovnávat.
Odkaz ZDE na přípravu kokosového mléka, zdravější varianta a levnější ;), je od Cukrfree.
Tak co, máte taky chuť zažít kousek z toho dětství?!
Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj,
docela dobrý recept, byť v RAW formě poměrně známý. Zeptal bych se, jak se díváte a jak řešíte kombinování potravin?!
Z jedné strany se píše, co ano a co ne, ale díky špatným kombinacím, se tělo zbytečně překyseluje a znovu se vytváří toxické prostředí a krmí „zlé“ organizmy….
Třeba NIKDY se nemá kombinovat CUKR (sladké) s TUKY (ořechy), tady kombinujete kešu s medem a někdo níže dokonce dává i banán. Což je naprosto nepřijatelné z pohledu kombinování potravin. SCD je asi fajn, ale myslím si, že jen za určitých předpokladů co s čím kombinujete a ne jen slepě vzít „random“ povolené suroviny a kombinovat je mezi sebou, protože pak může u nesprávných kombinací docházet k nežádoucímu účinku.
Jasně že u jednoho jídla denně, špatně zkombinovaného to asi nevadí, ale pokud to někdo činí systematicy, tak to asi už není OK.
Myslím si, že CSD by se měla brát z veškeré perspektivy, aby se maximalizoval jají účinek.
Přiznám se ale, že teprve informace získávám.
Jaký tedy máte názor na kombinování potravin a konkrétně na to, že kombinujete složky, které vytváří v podstatě v těle toxické prostředí?
Namátkou co jsem narychlo našel třeba zdroj zde: https://www.celostnimedicina.cz/ph-zazrak-zasady-kombinace-potravin.htm
Je jich ale více a převážně se řeší v RAW a VEGAN, Vegetarián komunitách…
Nejvíce nám škodí to, o čem jsme přesvědčeni, že nám škodí 🙂
Také jsem nějakou dobu směřoval do této „nory“, ale vedlo to jen k dalšímu chaosu namísto uzdravování.
SCD je mapa a každý z SCDčkařů po ní jde a přizpůsobuje si ji, podle svých individuálních potřeb.
Mysl je schopna neuvěřitelných kousků, ale moc nám to nepomáhá, proto se snažíme věci spíš zjednodušovat 🙂
Ahoj. Trochu jsem si recept upravil podle sebe. Jsme se ženou dva. 300g kešu se zdá být už příliš velká porce ořechů. Jinak množství, jako objem jídla, byl pro dva ideální. Vyjdou z toho dva plné talíře. Rostlinné mléka skoro vůbec nenakupujeme. Snažíme se používat co nejvíce základní potraviny a nemám příliš rád produkci odpadu v podobě obalových materiálů z mlék. V předchozím receptu jsme vyráběli vlastní kokosové mléko. Toto už je mnohem pracnější. Pokud chcete zachovat vlákninu kokosu na pečení, tak je třeba dále sušit a ideální za sucha ještě lehce pomixovat. To bylo pár postřehů co nás motivovalo recept upravit.
Postupovali jsme následovně:
Použil jsem 220g strouhaného kokosu, který jsem na sucho umixoval do tekutého stavu. Pro můj mixér je to minimální množství (Omniblend V se zúženou nádobou ve spodu), které se dá umixovat. Nicméně do receptu stačí zhruba polovina. Vzal jsem si skleničku postavil na váhu a odlil 100g tekutého kokosu. Např. můžete ponechat na další várku tohoto pokrmu. V nádobě mixéru tedy zbylo 120g. Přidal jsem 350ml vody a 150g odmočených kešu přes noc. Směs jsem důkladně pomixoval asi 60 vteřin plný výkon. Ke konci jsem ještě postupně přidal 3 menší banány. Eventuálně by to mohly být dva velké. Přidal jsem mletou skořici a špetku soli. Výslednou směs jsme zahřáli jen zlehka. S hustotou jsme byli spokojeni. Pokrm asi už nebyl RAW do 42 st, ale věřím že více než 50 st to nebylo. Předchozí kaše se nám už začínala odspodu chytat, když jsme ji chtěli povařit. Takto tento problém odpadl a většina nutričních hodnot nebyla zničena varem, domnívám se 🙂 jinak nejsem nějaký fanda syrové stravy. Máme i hodně vařené.
Kaši jsme podávali dozdobenou posypáním skořice. Navrch pár kousků pomeranče a několik plátků sušených jablečných placek (u nás nejrozšířenější způsobem konzervace domácích jablek).
Tímto způsobem nevzniká tolik odpadu a je méně pracnější. Chuť byla dobrá a struktura zůstává pořád celkem jemná. Banány a strouhaný kokos dodají dle našich chutí ideální sladkost, takže netřeba už doslazovat. Menší dávka ořechů odlehčí peněžence a žlučníku. Tak kdo rád experimentuje, tak určitě zkuste. Na naše potřeby a chutě tato verze sedí lépe. Každopádně předchozí je také výborná a ja děkuji za super inspiraci. Myslím, že si tento snídaňovy recept zařadíme do naších jídel. Dobrou chuť.
Paráda Tome, zní to fantasticky, děkujeme, určitě se bude hodit dalším, kdo takhle přemýšlí a hospodaří 🙂
Marky
Díky Marky, krupicová kaše – vlastně kešu kaše byla vynikající. Opravdu se podobala krupicové. Mňam!!! Akorát jsem si nevšimla, že je množství pro 4-6 osob a tak jsme měli s manželem „hrnečku vař“! Je hodně sytá. Už se na ni zase těšíme.
:))) No jo, já to vždycky odhaduju, stejně je to tak nějak orientační. Nejraději bych to vůbec nepsala, lidé ale mají rádi čísla 😀
A ano, je vydatná a i já jí snědla pár lžic a byla jsem spokojená 🙂 Zdravím Jarmilku a Štefana! 🙂
Marky, uzasna dobrota . Ted uz jen SCD laskonky a pudink a bude to vse z toho, co jsem kdy zboznovala 🙂
Dekuji za skvele recepty 😉
Ali, děkuji, udělala jsi mi radost 🙂 Něco s tím uděláme :))))
Kokosového mléka doma dělaného se vůbec nemusí nikdo bát. Je nejjednodušší ze všech mlék a je moc dobré. Dělám ho nejčastěji, protože je pro mne nejrychlejší ?
Dobré věděti, děkujeme 🙂
Já krupici zbožňovala, byla to moje každodenní večeře po dobu 25 let. Pak přišla alergie a byl konec. SCD je skvělé řešení. A tahle kešu verze je skvělá. Nebudu ji mít asi každý den, ale v mém jídelníčku si místo už našla. Je skvělá. Díky Marky
Sabi, díky, já jsem taky ráda, že mi Zdenka odkaz poslala. Asi bych měla začít více sledovat jiné weby, ale, věřím, že co dobrého má přijít, tak se to ke mě dostane v ten nejlepší čas 🙂
Jako vzdy Marky, pohlazení chutovych poharku a dusicky. Muj maly syn uz volal mnaaam 🙂 a to ma neco pres 2 roky. Ja vzdy nesnasela krupicove kase, ale tohle si dam i znovu 🙂 Diky H.
Hani, je měla víc ráda tu rýžovou 🙂 A krupicovou jsem milovala hlavně za studena, nevím proč, ale bylo to tak 🙂 Ještě si pamatuju způsob jak jsem ji vyjídala z talíře, jak jsem ji lžící objížděla ze stran až ke středu. Děti si umí pohrát i s krupicí 😀
Díky Marky,
no to je super recept. Už se moc těším, až ho zítra udělám.
Mám dotaz na tu vodu. Dá se nějak použít jako ořechové mléko? Jak by se ta voda mohla zpracovat jinak?
Nebo to už není po celé noci k použití a prostě vylít?
Děkuji
Martina
Marti, já jsem ji vylila. Nikde jsem se nedočetla, že by ji někdo používal. Ona podle mě slouží taky k tomu, aby se ořechy propláchly od nečistot a tak, takže já tu vodu nepoužila. A nemyslím si, že by v ní něco bylo. Pokud by jsi připravila mléko z ořechů, tak tam se taky namočí, propláchnou, znovu doplní vodou a pak teprve rozmixují.