
- Množství: 6 porcí
- Čas přípravy: 25 min.
- Čas vaření: 1h 30 min
Králík podle Elišky
Toto je ten úplně nejvíc nejtradičnější recept ze všech receptů na králíka, pečený s bůčkem a cibulí, který dělává moje maminka a hlavně ho na našich stránkách máme pro příklad, že je vhodný jako jedna z možných úprav pro SCD.
Vidíte, jak je to SCDéčko jednoduché. Jen si ke králíkovi nedáte knedlík nebo brambory, ale třeba pečenou zeleninu s bylinkami - právě mě napadla pečená nebo grilovaná mrkev, cuketa a nebo lilek.
Nemusíte si dávat pořád dýni 😉 Ale zase, s ohledem na fázování s SCD je třeba sledovat tabulku!
Ingredience
- králík - 2 kg
- bůček - 3/4 kg
- slanina - na prošpikování (8 dkg)
- cibule - 5
- česnek - 8 stroužků
- sůl, kmín, majoránka
Postup
Králíka omyji, usuším a naporcuji, bůček nakrájím na kostky. Vetřu do něj sůl, utřený česnek a majoránku. Pak králíka prošpikuji slaninou, posypu kmínem a nechám ho odležet. Buď 2 hodiny před pečením nebo ho nechám přes noc v lednici. Odleželé maso dám s bůčkem do pekáče, obložím ho cibulí, podleji vodou, přiklopím a dám péct na 200 °C do měkka po dobu asi 60 minut. Sundám poklop, stáhnu teplotu na 180°C, a za občasného podlévání ho peču tak dlouho, dokud se nevytvoří kůrčička.
Čas pečení: 90 minut / 180 a 200°C / plyn
Čas pečení a teplota je udána pouze orientační, každý máme jiné podmínky, jiné trouby, záleží také na stáří králíka.
Ještě mě napadly další varianty doprovodu ke králíkovi - dýňové šťouchačky, dýňové pyré, mandlový chléb, zelný salát klasik nebo zelí dušené bez zahušťování.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
jeee Marky tak tohle děláme často, dostáváme králíčky od babičky, mňaaaaam
dobrý den,
jsem trochu v rozpacích, zde je uváděná slanina, která je dle vaší tabulky nevhodná.
Jirka
Nevhodná je pouze průmyslově zpracovaná, proto raději píšeme, že je nevhodná, jinak si budou lidi kupovat slaninu z obchodu, a ta je tedy pro SCD uzdravování nevhodná.
A také říkáme, že domácí slanina, bez dextrózy a rychlosoli je v pořádku.
Ahoj!
Nejen, že to vypadá úžasně, ale myslím, že to i úžasně chutná!! Jedl jsem hlavně dýňový koláč, který byl úúúžasný 🙂 Díky Marki, už se těším, jak budu moc´t zase něco ochutnat 🙂 Marcel
Ahoj Marceli, to jsem ráda, to zahřeje 😉