KOJENECKÉ VÝŽIVY Z FABRIKY VERSUS DOMÁCÍ VÝŽIVY OD MAMINKY
Úvodem mám na vás jednu otázku, dáváte přednost zdraví nebo pohodlí?
Moje otázka je celkem jednoduchá, ale zásadní. Ukazuje jaký vztah máme sami k sobě a ke svým blízkým.
Do které z těchto dvou skupin by jste se zařadili vy?
Do první skupiny patří lidé, kteří chtějí být zdraví a uvědomují si, že péče o tělo je velmi důležitou součástí života. Čas, který věnují třeba cvičení, výběru a přípravě kvalitního jídla, získávání informací a osobnímu rozvoji, to vše je pro ně investice do zdraví. Tito lidé jsou si vědomi, že to zabere více času a dá práci, ale na druhé straně vědí, proč to dělají. Dává jim to smysl. S láskou o sebe pečují a jejich tělo jim to vrací zpět.
Ve druhé skupině jsou lidé, kteří sice také chtějí zdraví, ale nechce se jim pro to nic udělat. Neradi se omezují – vždyť ta pizza je tak dobrá, a to vepřo-knedlo jednou za týden mi nemůže ublížit, a ta buchta od maminky se určitě také nějak vstřebá, a když si dám u Meka hambáče s hranolkama, nemusím večer vařit a můžu se pěkně natáhnout. Tito lidé nečtou články o zdraví a zdravém životním stylu. A když se k nim dostane náhodou nějaká informace o tom, jak si zlepšit kvalitu života, dělají že neslyší.
Nesmíme zapomenout na čas, který má kromě pohodlí zásadní vliv na náš život. Chceme ho co nejvíce ušetřit, ale většinou je to za cenu kompromisů a ústupků. Dáváme přednost stravování se v restauracích nebo si kupujeme hotovky, které stačí ohřát v mikorvlnce. Hlavně ať je to co nejrychlejší a bez práce. Ale pozor, nemám na mysli ty, co si tohle dopřejí jednou za čas, ale píšu o těch co tohle žijí každý den – čipsy, hambáč, pizza, sladké pití, procesované jídlo každý den i vícekrát.
Připadá vám, že jsem se odchýlila od tématu a ztratila nit? I když to tak možná vypadá, na konci článku pochopíte, proč jsem se pustila do psaní tak zeširoka. A času, který věnujete jeho přečtení nebudete litovat, za to vám ručím 🙂
KOJENECKÉ VÝŽIVY Z FABRIKY VERSUS DOMÁCÍ
Proč nás vlastně zajímají kojenecké výživy z obchodů? Vše to začalo v době, kdy Radek objevil SCD “dietu” a rozhodl se díky ní uzdravit ulcerozní kolitidu. Samozřejmě, že se nejedná o dietu, ale o způsob výživy, který se stal naším životním stylem.
Kdo SCD zná ví, že se začíná s vývary a pyré, z ovoce nebo ze zeleniny, protože nemocné střevo se zánětem a divertikly se musí dostat do klidu, musí se přestat dráždit nevhodnou stravou na jakou jsme běžně zvyklí. A také je třeba omezit vlákninu, která postižená střeva dráždí. Pustila jsem se tedy do ovocných pyré, převážně z jablek a hrušek, do kterých jsem přidávala koření – hřebíček, vanilku nebo skořici, doslazovala jsem medem. Radek je na sladké, ovocná “pyréčka”, jak jim říká, si velice oblíbil.
Jednou v obchodě, zatímco já jsem nakupovala, se Radek zastavil u regálu s dětskými výživami a začal pročítat jejich etikety. Velmi ho zajímalo, jestli děti papají taky takové dobrůtky jako on. Ovšem nestačil se divit, co všechno ta “zázračná” sklenička obsahuje. Nedalo nám to spát a řekli jsme si, že na téma “dětská kojenecká výživa” napíšeme do našeho blogu. Nějakou dobu jsem článek psala pouze ve své hlavě a tam by ještě chvíli zůstal, nebýt titulku na stránkách iDnes.cz – „Kupovaná dětská výživa je zdravější, než připravená doma”, který se nacházel v rubrice TEST a spotřebitel. Tak to mě moji mílí čtenáři opravdu nadzvedlo ze sedačky! Chápete to doufám 🙂Uvědomila jsem si, že dnes už může každý napsat cokoliv a kamkoliv! Bez ohledu na to jestli je to pravda nebo ne! Kdo má hlavu otevřenou a informuje se, je mu jasné, že tyto testy si zpravidla nechávají dělat sami výrobci na zakázku a vyhodnocení testů často podléhají velké finanční podpoře. Já bych se řídila vlastním rozumem a vlastní zkušeností.
V článku se píše, že většina výživ koupených v obchodech jsou prý téměř v pořádku, za to výživy vařené doma z jarní zeleniny jsou plné sodíku a dusičnanů. Odborníci doporučují, aby dětská výživa obsahovala co nejméně sodíku a dětem do jednoho roku se zásadně nepodávala sůl.
Dovolte mi citovat Pavla Frühaufa, primáře kliniky dětského a dorosteneckého lékařství 1 LF UK, který říká: “Kvalita kojenecké výživy ovlivňuje, na co budou lidé za 50 let stonat nebo zemřou. Větší množství sodíku ve stravě zvyšuje kardiovaskulární rizika, například může způsobit vysoký krevní tlak v dospělosti”. A toho jsem se chytla já, “odbornice” na výživu :D. To, co pan doktor říká je pravda, až na jedno!! Že to nebude za 50 let, ale mnohem dříve! Hodnocení má podle mne zřejmě zakrýt další nevhodné složky výrobku. Složky, které mají další negativní vliv na zdraví našich dětí. A to je důvod, proč píšu tento článek o fabrikových výživách.
Já osobně zásadně odmítám vyhodnocení testu v článku pro spotřebitele a jsem proti tvrzení, že dětské výživy z obchodů jsou lepší než ty doma vyrobené. Myslí si snad někdo, že výrobce zajímá kvalita ovoce nebo zeleniny? Rozhodující je kvantita. Pak ani plesnivé suroviny nejsou výjimkou. Zkuste se podívat třeba na testy rajských protlaků nebo šťáv z rajčat. Budete překvapeni, co všechno obsahují. Pravděpodobně si něco takového nikdy nekoupíte 😀 Můj kamarád byl jednou na takové brigádě a velmi podrobně mi popisoval jaká rajčata se používala na kečup a rajský protlak. Od té doby si kečupíček nedal.
Pokud vás toto téma zajímá, záměrně sledujete podíl ovoce a zeleniny. Někteří výrobci na obalech upozorňují, že jejich výrobky neobsahují cukr a lepek. Týýý jo! Nejde mi do hlavy, proč se ovoce přislazuje cukrem a proč se k němu přidává obilí??? Proč?!
Kupovaná ovocná kojenecká výživa, ve které ovoce tvoří pouze 30% z celkového obsahu snad ani není ovocnou výživou? Nebo ano? Co že tedy tvoří těch zbylých 70%?
Ovocné kojenecké výživy s vyšším obsahem ovoce zaplať pánbůh existují, ale zase v sobě ukrývají něco, proč doporučuji výživu nekupovat a raději uvařit doma, jako to pro nás dělaly naše maminky a babičky.
Tím největším důvodem je bílý prášek, který je bez chuti a vůně. Všichni ho známe, je to škrob. Škrob, který se vyskytuje v obrovské spoustě výrobků a bohužel právě i ve výživách pro děti.
Škrob nebo-li složený cukry je pro lidský organizmus hůře stravitelný. Aby ho tělo dokázalo strávit a mělo z něj nějaký užitek, musí ho nejdříve rozštěpit na dvojité a pak na jednoduché cukry. Náš organizmus není uzpůsoben na trávení škrobu a s výjimkou vrcholových sportovců nejsme schopni přeměnit ho a zužitkovat složené, ale ani dvojité cukry bezezbytku. U normálního člověka nestrávené zbytky putují do střev, kde se jimi živí bakterie, přemnožují se a vytvoří nerovnováhu. Ty pak vytváří toxiny, které způsobují v těle záněty, putují krevním řečištěm rovnou do mozku a zapříčiňují nejrůznější poruchy, jako je hyperaktivita, nejrůznější dysfunkce, epilepsie a dokonce autismus. Někteří nešťastní rodiče si neví rady s abnormální aktivitou, impulzivností nebo vznětlivostí jejich milovaných ratolestí. Všechny tyto odchylky můžou mít ve své moci právě přemnožené bakterie, které se usídlily ve střevě. Vy je odtud nedostanete, dokud je nevyhladovíte. Tedy dokud radikálně nezamezíte přísunu dvojitých a složených cukrů. Každý sedlák dřív věděl, že začne-li mu “jankovatět” kráva, musí ji přestat krmit obilím.
Přijde vám to příliš jednoduché? Je to vůbec možné? JE! A vy mi možná odpovíte: “Ale paní doktorka říkala, že…” Dobře, než dá někdo vašemu dítěti nálepku hyperaktivní nebo LMD, zkuste SCD výživu, jen ji vyzkoušejte. V případě mozkových dysfunkcí nemusíte na výsledek dlouho čekat. Po nasazení SCD se výsledek projeví zpravidla již po dvou až třech týdnech.
Ale zpět k dětským výživám z obchodu. Výrobci na lahvičkách uvádějí, že jejich výrobek neobsahuje cukr. Přitom obsahuje obilí, brambory nebo rýži, zvlášť u zeleninových příkrmů, což je zase ten dvojitý nebo složený cukr. Škrob je dnes nejoblíbenějším “nastavovadlem” u široké řady potravinových výrobků. Čtěte etikety. Od malinka dáváme dětem v kupované stravě dvojité i složené cukry a jejich malá tělíčka se snaží s tím nějak vypořádat. A pak se divíme, že nám děti jankovatí 🙂
Ulcerózní kolitidou, crohnovou chorobou a dalšími ne-mocemi netrpí jen starší lidé. Mají je i velmi mladí lidé a dokonce už i malé děti. Jestliže chceme zdraví, je třeba v první řadě přestat si škodit, nenechat si škodit.
Mám pro vás na závěr ještě jeden příklad. Pokud je doporučeným palivem pro vaše auto benzín, budete do něj lít ricinový olej?? Asi těžko, chápete, že byste ho za půl roku mohli vyhodit! Proč tedy, když víme, že dvojité a složené cukry nejsou pro naše tělo vhodným palivem, měli bychom čekat až se motor zničí? Jako auto si můžeme koupit nové, ale tělo?
Otázka na začátku zněla: Preferujete zdraví nebo pohodlí? 🙂
Výživu – ovocné a zeleninové pyré a příkrmy doporučuji připravovat doma. Jedině vy sami je připravíte v té nejlepší kvalitě – bez konzervantů, složených cukrů, škrobů a kdo ví čeho ještě. Jen vy víte, jak kvalitní bude vaše domácí kojenecká výživa. Domácí kojenecká výživa, kterou jsem vařila doma mi vydržela v lednici víc jak 14 dnů. Sladila jsem medem, nejlepším konzervantem na světě, pro mě tedy zázrakem přírody 🙂 Recept najdete ZDE.
Mlsejte a buďte zdrávi, Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,pěkný článek. Též se mi nelíbí co se dává do potravin pro děti a tak vařím doma z ovoce a zeleniny kupované na trhu (kamarádky co nemají trh po ruce objednávají “bedýnky”). Myslím že prostor pro to,abysme uvařili dětem opravdu zdravě a chutne tu je. Skleničky jsme zkoušeli ty z DM (vzhledem ke slozeni ostatnich na trhu bych ani jine nekoupila),ale není to stejne ono. Zkoušela jsem dát synovi jeden den koupenou mrkev ve sklenicce,druhý den vařenou ve vodě a třetí den vařenou v páře. A rozdíl je to veliký,zelenina na páře synovi (a mě taky) vážně chutná,je to velký rozdíl oproti sklenicce. A ovocné přesnídávky zavaruji,takže vydrží dlouho. Je zábava ho vidět jak mu chutná a těch pár minut denně co mu pripravuju jídlo klidně pro jeho zdraví a spokojenost obětuji. Ještě bych se se zdravou stravou k němu měla přidat =-D Mějte se pěkně,Lucie
Díky moc za typy jak upravovat jídlo pro naše malé miláčky 🙂 Děti prostě ví, co je nejlepší, teda než je stačíme přesvědčit, že z továrny jim musí chutnat lépe 😀 jasně, dělám si legraci!!! Je jistě pohodlnější koupit výživu v obchodě, ale jak píšete, je na každém rodiči, jakou cestu pro sebe a své dítě zvolí 🙂 Mějte se krásně!
Moc děkuji Marky za rychlou odpověď, ještě písnu na mail 🙂
ok, myslím, že výživa miminek je další oblast, které bychom se rádi také věnovali 🙂
Dobrý den Marky, mohla byste mi prosím nastínit čím začít příkrmy pro miminko podle SCD? Doktor chce jako první obilninové kaše s mlékem a zkusit lepek, mně osobně se to vůbec, ale vůbec nezdá jako vhodné. Děkuji. Já se teď osobně stravuji podle SCD kvůli atopickému ekzému asi měsíc.
Zdravím Romano 🙂 Já myslím, že by jste mohla začít připravovat pyré z ovoce, z jablek nebo hrušek (hrušky opatrně, mohou nadýmat, ale to musíte stejně pomaličku vyzkoušet), dále z banánu, například dnes jsem zrovna udělala pyré z dýně, osladila medíkem, přidala skořici (jemně, nemusíte skořici vůbec, i tak je to dobrůtka)…můžete připravovat i vývary, polévky, nevím, jestli chcete krmit své dítě masem, je to o přístupu, nechám na vás…já bych jela podle SCD, co ANO/co NE, myslím, že by neměl být problém…zeleninová pyré z mrkvičky, cukety, prostě z čehokoliv…”kedlubnu, brokolici, květák, zelenou fazolku, hrášek” jak se někde uvádí, bych ze začátku raději nedávala vůbec….zařazujte každou z potravin postupně, sledujete reakce miminka, ať víte, co mu dělá dobře a naopak…pokud budete chtít probrat víc věcí, můžeme i osobně po mailu 🙂
asi jsem to vzala moc zhurta 😀 mrkni te na to je to hip a babylove vyráběno v DE.
Ano, díky, podíváme se určitě! už jsem to tu slibovala 🙂 krásný den! Marky
Ja miluji vaření mnohdy při tom děláme ruzné věci!Snažila jsem se prckum vařit jak nejlíp to šlo ale bohužel to nešlo!Myslím že do příkrmům kupovaným(kvalitních) je mnohem lepší zelenina než kterou koupím v pupermarketu plnou dusičnanu a jiných nevitamínu!nevidím tudíž na tom nic špatného!! 😀 A jak jsem napsala času víc pro sebe(v množném čísle) myslela jsem tím času víc pro dědí čtení pohádek hrátky atd.(ne stát před zrcadlem a trhat si chlupy v nose,jak jste si zřejmně domyslela!)protože 6 měsíční dítě nepochopí že to dělám pro nej když skrábu celeninu,krájím,vařím a mixuju! jinak díky za odpověď
Markétko, vše je ok…myslím, že určitě děláte pro své děti to nejlepší, o tom nepochybuji 🙂 já se zase snažím, a to nejen maminky, ale lidi všeobecně upozornit na to, co není v pořádku se stravováním v dnešní době celkově…naše stránky, články v blogu, návody, postupy a recepty jsou určeny pro lidi, aby jim pomohly k uzdravení, kdo bude chtít, uvidí to, pochopí to a uzdraví se 🙂 SCD uzdravuje (ne léčí) lidi s ulcerozní kolitidou, crohnem, bezlepkáře – tedy celiaky nebo hyperaktivní děti..naše snaha je pomoci těmto lidem k uzdravení a nebo pak otevřít oči těm, co jsou ještě relativně zdraví, ale konzumují to, co tyto nemoci způsobují…takže pokud jste četla článek, nešlo pouze o výživy jako takové, ale o to, co se dává do jídla všeobecně…chtěli jsem upozornit na to, co dávají do výživ pro miminka, protože tam to všechno začíná, a zodpovědět tak na otázku, proč mají ulcerozní kolitidu již tak malé děti…takže jak jsem psala, určitě juknu na ty výživy od alnatura, abychom měli jasno 🙂 díky, že jste napsala! Marky
Jo a byla to alnatura,hipp,babylove..
Tak těch mám plnou lednici a stále mám dilema jestli dávat synovi maso nebo ne. Tak jsem se rozhodla, že mu dám trošku toho telecího a přimíchám mrkvičku. Pak jsem si ale přečetla složení a nestačila se divit. Vše sice BIO, ale 40% rýže? Vypadalo to jako sklenička s masem a přitom je půlka z toho rýže. No tak jsem to vyhodila a příkrmy zase odložila. A to tak, že dám občas do ruky kousek jablíčka, okurku a budu kojit dokud nenarostou stoličky a nebude jídlo chtít sám od sebe. Myslím, že to dává smysl, že příroda není blbá, když dokáže vytvořit dokonalé dítě, že by potřebovalo k životu mixér.
Líp bych to nenapsala! 🙂
jeeejda to sou teorie!!!dětem jsem vařila příkrmy asi měsím neustále to plival prskal a nechtěl ani vidět!akorát sem se stím patlala stála u plotny a pak nervovala jesi to teda sní nebo ne!!pak mi známá dovezla v německu vyráběné bio-masovozeleninové příkrmy,o hromadu levnější než tu!a to kluci jedli bylo to chutné a mela sem lepší pocit,jak dyž jsem koupila zeleninu z tesca,nemusela sem se s tím patlat a stresovat jestli budou jíst,tudíš jsme byli všichni spokojeni a měli více času pro sebe!!
Jeeejda! je vidět, že jste si nepřečetla o čem jsou naše stránky. Takže žádné teorie, musíte nejdříve získat informace. Pak zjistíte, že se dětem dá vařit tak chutně, že nechtějí nic jiného. Nemám ponětí jak chutně jste vařila svým dětem a proč reagovali tak jak píšete. Nemám ani informace jak jsou na tom bio produkty v Německu, jejich výrobky neznám, takže se také nemohu vyjádřit .Pokud chcete získat čas pouze pro sebe, aby jste se nemusela patlat a stresovat, tak to chápu, ale Markéto, uvařit dítěti pyré nebo příkrm považuji já sama za sebe jako zábavu. Je to jedna z nejjednodušších věcí, které znám, navíc tolik času opravdu nezabere 🙂 Když jsem v kuchyni, tak tvořím a tvořím to pro své milované, tudíž pro své nejbližší vytvářím kvalitní dobroty a to v naprostém klidu. Je to vše o přístupu člověka k jakékoli činnosti. Ještě se mi nestalo, že by mi někdo moje jídlo prskal a vracel. Mimochodem, já si při vaření třeba čtu nebo poslouchám muziku, je to zábava! Díky za příspěvek 🙂
?
Dobry den ja vyjimecne kdyz nestihame apod. davam dceri prikrmy kupovsne v DM od Alnatury nebo jejich znacku Babylove dle etikety skrob neobsahuji hl ty pro mensi deti od 4m a 6m…na zelen.prikrmu babylove od 8m sem si vsimla tapiokoveho skrobu je to treba ta lepsi varianta?
Zdravím vás Leni, tapiokový pudink obsahuje škrob…pro lidi s SCD je to illegal, tedy zakázané…já bych svému dítěti škrob nedala…volba je na vás…vím, že lidé s bezlepkovou dietou jedí tapiokový pudink jako náhražku, ale musím se přiznat, že se těším na chvíli, kdy budu moci lidem, “bezlepkářům” říct, že nemusí držet žádnou dietu, stačí jíst podle SCD…Víte co tím myslím??? Jsem si 100% jistá, že SCD dokáže lidi s bezlepkem uzdravit. Bezlepková dieta to neumí, bezlepková dieta pouze “léčí je” ale neuzdravuje…Prostě SCD to umí!!!!…
Chystáme semináře, kurzy, vše se dozvíte na našich stránkách…pokud víte o někom, kdo nechce jen bezlepkově dietovat, pošlete mu odkaz na naše stránky…kdo bude chtít přesné informace, stačí si zjistit něco o panu Dr. Hassovi, pánovi, který se zabýval a řešil celý svůj život celiaky a tyto lidi uzdravoval..je to v angličtině, ale vše se dá dohledat 🙂 Marky
Dobry den, take uprednostnuji domaci vyrobu pred kupovanymi. Jednim z argumentu je, ze to jde prave bez pridavku jinych latek, neb je prikrmy urcen pro okamzitou spotrebu. Vyhodou vyrabenych prikrmu je jiste regulace mnozstvi jednotlivych latek a i mikrobialniho slozeni, coz si doma bez chemicke laboratore jem tezko overite. Pokud si nepestujete ovoce a zeleninu sama na pude, kterou znate, tak ani pri nakupu na trhu nebudete mit jistotu stoprocentni nezavadnosti.
Zdrave lidske telo je schopno metabolizovat skrob (polysacharid obsahujici pouze glukozu) souborem enzymu a to jiz v dutine ustni. Stepeni probiha dle jednotlivych kroku az na glukozu, ktera je vstrebana v tenkem streve.
Zdravím Zuzano, děkuju i za váš komentář 🙂 Lidské tělo sice dokáže metabolizovat škrob, ale ne bezezbytku, což je kámen úrazu. Z toho důvodu je pro nás pro všechny škrob nebezpečný, nejen pro ty, co už mají ulcerozní kolitidu nebo chrona. Z tohoto důvodu bych třeba já osobně po mateřském mléku takové výživy miminku nedala (možná až na tu Alnaturu, kterou doporučila Dana, ale tu ještě nemám ověřenou :))
Děkuju, parádní článek. A ano, k dostání jsou i zeleninové příkrmy bez škrobu, vybavuji si třeba dýňové pyré od Alnatury.
Alnatura? tak to je paráda, tuhle firmu mám moc ráda! podívám se po nich z čistě informatiního hlediska, děkuji Dano! :)))
jsou i presnidavky bez skronu,rozhoduje cena chci li presnidavku do 15 kc bude ze skrobem,chci li drazsi bude bez.
🙂 Ano, přesnídávky ovocné existují bez škrobu, o nich jsem se zmiňovala v souvislosti s přídavkem cukru, ale “příkrmy” – zeleninové, špenátové a podobně jsou vždy se škrobem (brambory, rýže, obilí). Já jsem v těch obchodech byla a etikety jsem četla, a právě když jsme pořizovali fotku, zjistili jsme, že bohužel škrob se vyskytuje vždy a v některých i modifikovaný, cena nehraje roli. Ale pokud víte o nějakém příkrmu bez škrobu, sem s ním, ráda o něm napíšu a vyzdvihnu do nebes! :))) děkuji Katko za váš komentář, Marky
Takže, včera jsem se stavovala v jedné drogerii a zjišťovala jsem obsah škrobu u přesnídávek Hipp a Hamánek….já mám tak trošku pocit, že všeobecně nemáme pojem o tom, co je to škrob a jak je to s cukrem, i když jde o bio příkrmy. Takže! pokud na skleničce s “příkrmem” na etiketě naleznete slova například: brambory, rýže, kukuřice a podobně, zcela jistě dáváte dítěti škrob. Pokud tam naleznete cereálie a obilí, pak dostává vaše dítě dvojité cukry, což sice není škrob, ale sacharid, který se nedá strávit bezezbytku – pak dochází k různým onemocněním, o kterých se zmiňuji v článku v blogu. Pokud budete dávat dítěti v příkrmech maso, to už je na vás (já bych to svému miminku neudělala, neboť v tom nevidím smysl :)) Marky