
- Množství: 16 kusů
- Čas přípravy: do 10 min.
- Čas vaření: 20 - 30 min.
Kokosový piškot s jahodami
"Jahody, jahody, lahoda ty jahody", všude kam se podívám na mě vykukují krásně červené, voňavé jahůdky, taky se vám to děje? 🙂
Vytvořila jsem pro vás nový recept na piškot z kokosové mouky, myslím, že vám bude moc chutnat. Hodit se bude i nováčkům na SCD.
Ti z vás, co už jste na SCD dobu delší, můžete si k piškotu dopřát tvaroh ochucený medem a samozřejmě nesmíme zapomenout na jahody! Hodně jsem přemýšlela, jak s jahodami naložím, ale všechny nápady mě dovedly k myšlence, že nejlepší jsou stejně čerstvé. Právě jsem si vzpomněla na Svačinový šejk od Katky - ZDE, na recept, který už na stránkách nějakou tu chvíli máme, určitě ho vyzkoušejte. A kdo ještě nemůže tvaroh, tedy SCD lučinu, doporučuji rozmixovat jahody s banány a s pár lístky máty, to je k sežrání 🙂
Jo, a já vždy přidávám med, někde jsem se doslechla, že se tak po jahodách neosypu jako vždycky. Zatím letos držím, ani jeden pupínek, ten med asi funguje!!!!! 😀
Ingredience
- těsto na piškot:
- vejce větší - 7
- kokosový olej - 90 g
- med - 145 g
- kokosová mouka - 110 g
- špetka soli
- soda - 1/4 čajové lžičky
- tvarohový krém:
- SCD lučina (tvaroh)
- med - na doslazení
- skořice nebo vanilka z lusku
- čerstvé jahody
Postup
1./ Vejce, olej, med, sodu a sůl rozmixuji v míse ponorným mixérem.
2./ Nachystám plech (můj má rozměry 34x28 cm) a dám do něj pečící papír.
3./ Do směsi řádně vmíchám metlí kokosovou mouku, na nic nečekám a vyliji na plech. Kokosová mouka totiž začne bobtnat, pokud necháte těsto nějakou dobu stát, bude se vám hůře dávat na plech, plocha piškotu bude taková nerovná, bude třeba ji upravit pomocí špachtle. Ale, když se to náhodou stane, taky se nic neděje. Stačí pak s plechem lehce bouchnout o stůl, aby se těsto srovnalo, mohlo by to pomoci.
Ještě musím připomenout, že vždy záleží na velikosti vajec, já je měla opět od kamarádů Jany a Martina, od domácích slepiček, vajíčka byla trošku větší než velikost M, která je uváděná na vejcích z obchodů.
4./ Těsto dám péct do předem vyhřáté horkovzdušné trouby na teplotu 150°C. Zkoušela jsem péct na 170 °C na 20 minut, ale začalo mi to hnědnout, sladká kokosová mouka a med udělají své, takže raději na poprvé pečte při nižší teplotě. Dobu pečení bych viděla tak na 20 - 30 minut, těsto je tenoučké.
K piškotu jsem servírovala tvaroh (SCD lučinu) doslazenou medem a přidala trošku skořice. Vanilka z lusku je taky úžasná, určitě ji vyzkoušejte. Kdo med zatím ještě nepoužívá, může si dosladit tvaroh datlemi, naprosto skvostná záležitost 🙂
No a na konec třešinku 🙂 Nééé, jahůdku přeceeeeee!!!!!! Zakusujte celou, namáčejte v tvarohu nebo můžete jahody nakrájet na plátky a položit na piškot s tvarohem.
Dobrou chuť SCDáčci,
mlsejte a buďte zdrávi,
vaše Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dnes som piekla spolu s jahodami, ako bublaninu. Bol výborný ! Môj 11 ročný syn si dal 2 kúsky, vypýtal si
aj tretí, že dobrý koláčik.
Tak to mám velkou radost, paní Zuzano, že jste synkovi upekla takovou dobrotu 🙂 Mě těší, že chutnal, ale je to hlavní zásluha maminky 🙂
Můžu těsto použít i do formy na velikonočního zajíčka ? děkuji :))
Zkuste to! 🙂
Vyskúšala som kokosový piškót, ale so smotanou z kešu orieškov. Zase si moji chlapi mlsli a ja som sa mohla iba pozerať a zalizovať. Ale tak ma napadá, prosím, že keď môžu byť kokosové lievance do 1. fázy, tak aj tento kokosový piškót by mohol byť, samozrejme bez smotany?Či sa mýlim?
Ano 🙂
Já dala vajec nakonec 8 a bylo to perfektní, ale je fakt, že byly menší, takže 7 větších sedí. Zdenička
Měla jsem ji k snídani 🙂
Prepocitala jsem si na 3 vajicka a posmakla jsem si.
Delala jsem si driv bez sody a oleje a musim priznat, ze takhle je to chutnejsi.
Takze moc diky za super receptik.
??????????
Juuuu, dalsi skvele mlsani! ??? Diky, Marky ???
moc dakujeeeeeeeeeeeeeeem , už sa teším na dobrotku