
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 25 min.
Kokosová
Kokosovina je nebeská laskomina, a je úplně pro všechny, co ujíždí na nádherně bílé, sypké hmotě, jako my doma. Je dokonalý pro uzdravování pomocí SCD, a mohou si ho dopřát i ti, kteří nemusí, nemohou nebo nemají rádi ořechy. Recept mi poslala moje maminka, a já jsem si ho pak vyhledala na foodblogu velmi šikovné kuchařinky Šárky - Šárčina škola vaření. Recept je jednoduchý a velmi rychlý. Dejte se do něj spolu se mnou 🙂
Ingredience
- strouhaný kokos jemný - 250 g
- pomerančová šťáva - 250 ml
- med - 6 - 8 lžic
- kokosový olej (tekutý stav) - 4 lžíce
- vejce - 6 kusů
Postup
1./ Kokos v míse zaliji čerstvě vymačkanou, pomerančovou šťávou, a nechám půl hodinky stát.
Kokos krásně nasaje šťávu a změkne.
2./ Rozdělím vejce. Do vysoké nádoby na přípravu sněhu dám bílky, špetku soli, a nechám bokem. Žloutky přidám do mísy ke kokosu, dále pak přidám med, olej a promíchám.
3./ Z bílků ušlehám sníh a zlehounka ho vmíchám do kokosové směsi.
4./ Směs naliji do kulaté koláčové formy (teflon, sklo, silikon - jak chcete, samozřejmě podle formy popřípadě vymazat a vysypat buď kokosem nebo pomletými oříšky - moukou z oříšků), a dám péct do předem vyhřáté trouby. Šárka peče na 170°C po dobu 45 minut, já 25 min, 600W, 140°C, ovšem v mikrovlnné, kombinované troubě.
Mlsejte a buďte zdrávi 🙂
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Před chvílí jsem dopekla, ještě vlažný ochutnala. Je opravdu vynikající. Velmi rychlý. Ušlehala jsem celá vajíčka se špetkou soli, přidala med a olej, opět zašlehala a nakonec jsem přidala kokos namočený v pomerančové šťávě. Pekla jsem ve formě s pečícím papírem, jak jsem zvyklá péci piškot. Dopadl perfektně, krásně drží. Nerozpadá se a je velice chutný. Děkuji za vynikající recept.
No, vidíte to, a jde to! 🙂 taky děkuji Blani 🙂
Zdravím a mám dotaz: jaký je rozdíl (pokud vůbec nějaký je) mezi strouhaným kokosem a kokosovou moukou? ( Tedy kromě hroubky “zrna”…). Není to jako u ořechové mouky-že je možné si ji vyrobit ,v tomto případě. ze strouhaného kokosu? Díky za info.
Zdravím vás, přesně jak píšete, je to o tom stavu, o struktuře. Z hrubého kokosu si třeba lívanečky neupečete, nejde to dát dohromady. A není to jako u mouky, to už bychom vám jistě dali vědět, že to lze. Je to o způsobu zpracování kokosu. Když by jste si ho chtěla doma “pomlít” tak si spíš vyrobíte kokosové máslo. Doma lze máslo z ořechů vyrobit celkem snadno, ale kokosová mouka nelze, je to stejné jako s moukou banánovou, doma si ji těžko připravíte.
Ahoj Marky a Radku, dnes jsem udělala u kokosoviny obměnu a pomerančovou šťávu nahradila čtyřmi meruňkami rozmixovanými ve smoothie mixéru s trochou vody. No balada! Měla jsem co dělat, abych to “nezdlábla” hned všechno…:-) Určitě stojí za vyzkoušení i s jiným ovocem. Přeji dobrou chuť!
Určitě vyzkouším 🙂
Dnes jsem kokosovinu pekla poprvé a je to fakt lahoda, musela jsem jí ochutnat ještě vlažnou ?
Pekla jsem ji v klasické dortové formě cca 45 minut na 175°C v horkovzdušné troubě.
Díky moc za recept i inspiraci ve zdravém stravování
Dobrý večer, teprve zvažuji, nebo se připravuji na SCD, tak jsem si řekla,že vyzkouším nějaké recepty a začala jsem kokosovinou,bylo to nějaké řídké, tak jsem to nechala v troubě déle, s trochou nedůvěry jsem kokosovinu po upečení ochutnala a musím říci ,ža mě chuť velice překvapila, teď tu sedím nasávám tu nádhernou vůni, slinné žlázy jsou v provozu a chuťové pohárky se nemohou dočkat až kokosovina schládne…..jak znám ostatní členy rodiny, budou mít určitě připomínky ,co jsem to zase vyrobila a já je v tom snad asi nechám a sním si ji celou sama :)))
No, já ji dělala podle receptu, jak je uvedeno, mě se povedla, ale je pravda, že byla taková sypká, myslím při rozkrojení, ale mě to nevadilo. A včera mi říkala moje kamarádka Martina, že dělala s celými vejci a bylo to daleko lepší. Ještě napadlo Radka, kdyby se to spíchalo s kokosovou moukou kvůli lepšímu propjení, tak to zkusím a připíšu k receptu 🙂
Můžu poradit, že když doma neřeknete že je to “zdravé”, tak bude rodince chutnat :))))
dobrý den, dnes jsem dělala kokosovinu a jsem z toho unešená,nečekala jsem,že bude tak výborná. Už se těším na další zkoušení vašich receptů. Zítra letím do Anglie asi na měsíc,tak jsem zvědavá,jak to budu zvládat tam .
Františko, určitě to tam zvládnete, ať se vám daří, a napište, myslím, že lidi bude zajímat jak to probíhá v jiné zemi 🙂
Dobrý večer, dnes jsem dostala chuť na sladké a tak jsem musela recept zkusit. Je to výborné. Ještě jsem si tam přidala jahody a s nima bych to nejraději snedla hned celé ?. Příště zkusím přidat jiné ovoce. Mějte krásný večer
Tak si čtu Karolíno váš příspěvek teď, večer…to mi nedělejte! 😀 no a ty jahody, mnjam! 🙂
Marky, zkouším vaše recepty, podle toho co mi povolují fáze, včera jsem upekla kokosovinu, abych měla v práci co zakousnout. Je to fakt dobrota. A ještě jsem si ji lehce ohřála v mikrovlnce a pomazala medem, ono to tak pěkně zvláční….no úžasný. Děkuji za vaši práci a AŤ JSME VŠICHNI ZDRAVÍ
jé, Radko, vy mi děláte chutě! asi si ji taky po dlouhé době uděláme, mnjam!
Taky děkujeme, i za vaši podporu 🙂 Ať JSME!
Ahoj, mám dotaz ohledně kokosového oleje. Je ho více druhů. Ve fóru někdo doporučuje ráno lžičku kokosového oleje na potlačení chutí na sladké, v mnoha receptech je kokosový olej. Já osobně znám kokosový olej bez chuti a vůně kokosu (ten bych samotný nedala, ale lidi tu píšou, jaká je to mňamka) a kokosové máslo. Vím, že existuje ještě kokosový olej s chutí a vůní kokosu, ale protože mi kokos vlastně nikdy nechutnal, používám ten bez chuti, navíc lze podle mne použít univerzálněji. Kokosový olej je zastudena vylisovaný tuk z dužiny, zatímco kokosové máslo je celá dužina rozmixovaná (informace od výrobce). To má ráda moje dcera a opravdu tím zahání chuť na sladké, nicméně na pečení je méně vhodné (vlastní zkušenost). Myslím, že ti, kteří s kolejem (tak mu říkáme 🙂 nemají žádnou zkušenost se v tom také musí ztratit.
Vendulko, zdravím, nevím o tom, že by koksový olej po ránu potlačil chuť na sladké, ale třeba s tím má někdo zkušenost – co se týká chuti na sladké jak píšete… myslím, že by to chtělo zapřemýšlet nad tím, jaká je příčina chuti na sladké…třeba hormonální nerovnováha…
Radek ho ráno snídá s datlemi na dorovnání poměru mastných kyselin, použití je opravdu velmi různé, proto je kokosák tak úžasný ve své mnohostrannosti… mluvím o tom zde http://www.uzdravtesejidlem.cz/kokosovy-olej-video-recept/ a taky je tam odkaz na stránky Marie, která o něm dalekosáhle píše….ano, kdo nemůže nebo nechce kravské máslo, může použít kokosák – kokosový olej…přesně jak píšete, existují různé varianty, můžete si vybrat podle druhu použití, např., pokud chcete na pečení sladkého nebo na něm chcete připravit maso nebo jiný, ten pro zdravotní účely…rafinovaný je na vaření, nerafinovaný je pro přímou spotřebu, ale už jsem o tom v nějakém blogu či v receptech psala, dokonce jsme o kokosáku vedli diskuzi v komentářích, tak se podívejte 🙂 Mimochodem, já osobně nemám problém s chutí nebo vůní kokosu, ale nedokážu kokosák pozřít v tuhém stavu, nejde to, musím si ho vždycky rozpustit 🙂
Ti co s kokosem nemají zkušenosti, mohou si informace vyhledávat, internet je dostupný všem, nemají důvod se ztrácet v kokosovém oleji :), ale jak jsme psala, informace na našich stránkách jsou, dokonce se blíže kokosáku věnujeme v našem SCD Průvodci…
Ať žijí vejce…Video je určitě dobrý nápad…já si hned našla pár odkazů na půvední literaturu, pár výzkumů o vejcích. Např. jedno review zde http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429, nebo zajímavá data tady http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539…ale ještě jsem to nestihla celé přečíst…jasně, škodí o čem si myslíme že škodí…to bychom tedy mohli takto uvažovat i o těch di- a poly-sacharidech, že? 🙂 Dělám si legraci, já SCD věřím, určitě mi zklidnila střevo a to to nedržím ani 2 měsíce… jen mi vadí, že se cpu a pořád hubnu…
:))) ano, takhle bychom mohli klidně uvažovat i o polysacharidech, kdybychom v sobě neměli zažité programy…proto máme SCD, to je daleko jednodušší…ale to bych zde pod receptem nerada probírala, i když troška filozofie může být příjemná…nemusíme stát stále v kuchyni 😀
já sem místo odkazu napíšu pouze 2 slova – kvantová fyzika, to na závěr úplně postačí 😉
…mě jde spíš o to, aby lidé věděli, k čemu slouží cholesterol, a to je dost důležité 🙂
Katko, jestli se cpete a hubnete, tak vám to závidím…užijte si to, protože tento stav nebude trvat dlouho!!!! 😀
Dobrý den Marky, v pohodě, já o cholesterolu trochu něco vím, dělám molekulární biologii a trochu biochemii…Moc vajec je pro mě prostě to, že jich dám 6 do buchty a další 4 spořádám třeba k obědu do omelety…jen, že jsem nebyla vůbec zvyklá jich tolik sníst a přišlo mi fajn je někdy něčím nahradit…vůbec jsem Váš recept samozřejmě nechtěla kritizovat, je super…
Katka
Katko, já vůbec neberu váš komentář negativně, naopak!!!! ve mě podnítil reakci právě na cholesterol, protože vy o cholesterolu víte díky svému vzdělání, ale budete jedna z mála…lidé se nechávají v ordinacích a médii zbytečně vystrašit, dokonce berou léky na cholesterol, je to šílený.. ihned mě napadlo i natočit kraťoučké videjko s informacemi…takže jen tak dál, každý komentář zveřejňuji a každý komentář je důležitý…já osobně jsem za něj ráda, však jsem to psala 🙂
P.S.: někdy se mi také stane, že si udělám omeletku a pak ještě něco, a pak druhý den bez vajec…a když jsme točili videa do průvodce a psala jsem kuchařku, byla každý den na oběd omeleta, nebyl čas k vaření a psaní a focení ještě navíc vařit.
P.S.1.: Víte, jeden můj velmi chytrý známý, Petr Havránek, kdysi reagoval na video “o škodlivosti mikrovlnek” takto: “škodí nám to, o čem si myslíme, že nám škodí”…no tak jsem se dneska převajcovala!!! 😀 😀 😀
Ahoj všem. Tak dneska jsem upekla kokosovinu a hlásím, že se povedla…:-) takže chyba v popisu asi nebyla… Je jsem dala místo kokosáku Ghí-čko. Dokonce to člověka i docela zaplácne, takže snad nesním celý koláč za 2 dny 🙂 Jen mě napadlo. Do všeho se dává dost vajec. Já vejce začala jíst nedávno, když jsem zjistila, že mi nic nedělají, ale přijde mi, že je všechno převejcováno. Když jsem pekla bez vajec, nahrazovala jsem je často mixovaným banánem. Myslíte, že by to šlo i v tomto receptu? Alespoň 3 z 6 vajec? Asi zkusím a dám vědět:-) Kombinace kokos-banán by taky nemusela být špatná. Hezké dny.
Katka
..jen malá připomínka, vejce je celkem tabuizovaná záležitost, kvůli cholesterolu myslím 😉 zkuste něco počíst na netu…a když už jsem u toho, dost často se v ordinacích zmiňuje “špatný” cholesterol…ráda bych vám sdělila, že je to velmi špatné spojení těchto dvou slov, a pokud vám lékař řekne něco o špatném cholesterolu, tak lže, a nebo vám nechce sdělit celou pravdu…zkuste si počíst, co je to vlastně TEN cholesterol a pokud budete surfovat na správných stránkách, zjistíte, že cholesterol je….no…uvidíme, kdo z vás je chytrá hlavička…kdyby nic, dáme vám informace vzápětí 😉
A Kateřino, pokud vám vadí moc vajec, i když vlastně nevím co je to pro vás MOC vajec, upravte si jídelníček 🙂
A velmi ráda bych poděkovala Katko za pochvalu receptu! 🙂 A poslední, chce to pořád si informace ověřovat, pokud nemáte jasno, ptejte se! 🙂
Za každý komentář jsme rádi, protože to obohacuje nás všechny, co chceme pro sebe to nejlepší, krásný večer, Marky
Ahoj Marky a Radku,
upekl jsem kokosovinu dle receptu, jen jsem dal místo 6 pouze 4 vajíčka. Myslím si, že tím to ale nevzniklo. Druhý den kokosovina mírně zhořkla. Máte zkušenost čím by to mohlo být?
Děkuji.
Miroslav
Ahoj Mirku, přemýšlím. Nic takového se mi ještě nestalo, a to jsem ho dělala nejmíň 5 krát. Jediné, co mě napadá, jestli byl v pořádku kokos a nebo také by to mohlo být pomeranči, ale to jen tak hádám. Navíc, když se to stalo až druhý den…
Marky
Aj ja som sa tesila na kokosak, kokos mam rada, vzdy sa mi kolace podarili, radsej peciem ako varim, ale tento kolac nebol chutny. Isla som podla receptu. Po dopeceni bol velmi nasiaknuty kokosovym olejom, nedal sa jest. Neviem kde som urobila chybu.
Ahoj Marika, věřím, že jste jistě výborná kuchařka 🙂 Mrzí mě, že vám nechutnal nebo že se nepovedl, já ho dělala zatím asi 3x a pokaždé se povedl, nebyl mastný…rozhodla jsem se, že ho dnes večer kvůli vám podle receptu upeču(Radek bude šťastnej) a dám vám vědět, jak jsem dopadla 🙂
Takže, milé dámy, včera večer jsem upekla další “kokosovinu”, jen abych se ujistila, zda náhodou není chyba v popisu nebo v ingrediencích. Radek měl velkou radost, že díky této akci měl zase něco sladkého 🙂 A jak jsem dopadla? Výborně, kokosovina se upekla nádherně – viz fotografie, ještě je přidám do galerie, ani známka po nějakém nasáknutí oleje, naopak, já za sebe bych kokosovinu brala o trošku mastnější, aby mi lépe sklouznula do krku, 4 lžíce oleje jsou perfektní, pro ty co to mají jako já, dají lžic 5. Jediné, co bych upravila, je množství medu, dala bych ne 4 lžíce medu, ale nejméně 6. Přidala jsem 2 navíc a kokosovina byla sladší. Kdo má rád sladké, nechť dá klidně 8 lžic. Takže, tímto chci říct, že v receptu chyba není a bude to pravděpodobně rukama, ale to je normální, že se něco nepovede, jsou to všechno nové věci, i mě se jednou za čas něco nepovede 😉
Med i olej se přidává samozřejmě v tekutém stavu, možná tam se stala chybka, a nebo je to ještě jednodušší než se zdá, prostě každý máme jiné chutě, a kokosovina se vám netrefila do vaší chutě, krásný den, Marky 🙂
Pekla jsem kokosák a těšila jsem se jak bude dobrý, ale vůbec mi tohle nechutnalo. Možná je to tím, že toho kokosu je tam velice mnoho. Nejlepší je medovník ten u mě vítězí:-)
Včera som upiekla vašu kokosovku a chutila všetkým, počínajúc 1 ročným vnukom, končiac dedkom.Ďakujem za skvelý recept.
Evi, nedivím se! 😀 děkujeme!
Dobrý večer Marky,udělala jsem kokosáček povedl se mi .Je to úžasná mňamka ,které se nedá odolat.Přestože suroviny jsou dražší ,tak si pochutnáme na dobré laskomině.A právě stojí za to žít.A zase se těším na nový recept od Vás.Díky Vám vše chutná jak má.Pozdrav Radkovi.Zdravím Marie
Maruško, taky jsem ho znovu dělala, moc dlouho nevydržel 🙁 :)))))) Děkuji, vyřídím a ráda!
Mmmmmmmm! Je to naozaj nebíčko v papuľke 😀
hmmmmm, mám taky chuť! ale už je večer, počkám na ráno 😉 zdravím Jaroslavo! 🙂
Těšila jsem se na ten recept kokosová kokosovina,no med je problém a v komentářích někomu odpovídáte,že se nedá ničím nahradit,tak tedy zase nic pro mne!!Žel!!Já med nesmím kvůli tomu,že jsem diabetik a tak jsem doufala,že je možné ho nahradit v tomhle receptu něčím jiným,jasné,že cukr taky nee!Škoda,tak snad bude nějaký vhodný recept i pro diabetika.Hodně zdaru.
Škoda, že si tak moc berete lékařské rady na srdce…můj otec BYL také diabetik a medík na naše rady papká a je živ a zdráv…přece vám nebudu doporučovat sacharin!!!…ale více se dozvíte na našich webinářích, ve členské sekci a podobně…doporoučila bych vám SCD, začít s ním a uzdravit se…nejede jen si dát něco z našich receptů, to nepomáhá….moje otázka na vás: Proč jste diabetik?? a proč máte ještě cukrovku? tu nemusíte mít Dagmar 😉
Ta jeste jedna omluva….nedocetla jsem do konce a tam teplota a cas je normální 🙂
omlouvam se…
V pohodě 😉
Ahoj,taky zatim pouziji maslo…jen me trapí ty casy z mikrovlnky,,,potrebuji casy a teploty na nomrlani troubu…ale snad to nejak poznam…
Katko, tak snad nepečete poprvé 😉 netrapte se časy a pečte podle podmínek vaší kuchyně…přidejte určitě teplotu alespoň na 150-180°C., a uvidíte…já když pekla podle jiných receptů, taky jsem se orientovala podle sebe a jídlo si na poprvé pohlídala, to je přece přirozený :)) Určitě to zvládnete! 🙂
Dobrý večer,nepíšete Marky kolik pomerančů na štávu 250ml.Je to špica zase nové pošušnaníčko.
Díky a zdravím Radkovi a Marky.Marie
Maruško, přítelkyně moje, to záleží od velikosti pomeranče :)) Asi 3 větší tipuji 😉 Díky, pozdrav moc ráda vyřídím :))))
Máme alergii na med. Čím lze nahradit? Děkuji.
Med nelze ničím nahradit…ale pokud si SCD éčkem pročistíte střeva, zjistíte, že alergie na med je vaší minulostí 😉
Skuste jedlovu medovicu… Ako alergicka som po normalnom mede dostavala krce, opuchla som, prehnalo ma a pod. Po medovici nie. Skuste si ju u vas zohnat. Dlhe roky som si odopierala med, kym som ju objavila a to som ako dieta zvykla jest med casto kedze ujo je vcelar – no neskor s prichodom alergie, som ho musela prestat konzumovat. Ale momentalne po nejach ocistnych krokoch skusam aj obycajny med a musim poklopat, nic mi nerobi 😉
…takže vlastně jinými slovy, med byl v pořádku…jen jste potřebovala dát své tělo do pořádku, myslím tu alergii…tak to jsem ráda :)) SCD umí také zbavit tělo alergií 🙂
no vyzera to tak… ja som size nesla cestou SCD lebo som sa o nej vlastne dozvedela o nej len nedavno, ale v podstate som sa zacala uberat smerom raw, potom smerom paleo, robila ocisty creva a pod a myslim, ze mi to pomohlo, hlavne vyradenie muky a rafinovaneho cukru (aj ked mam obdobia viac a menej prisme :)) ale pomohlo to urcite…. inac ta medovica je vhodna pre alergikov, prave preto som ju zacala uzivat… ale je dvojnasobne drahsia, vzacnejsia, tazsie dostupna ako obycajny med…. prave preto som zacala skusat opatovne obcajny med a zistujem, ze ho uz znova mozem konzumovat 🙂
:))) no Jani, myslela jsem si to…hodně lidí si stěžuje na alergii na med…na ořechy…ale o tom je scd, zbavit se JÍ, mršky jedné 😉 a dá se výživa upravit ze začátku i bez ořechů…vše se dá, když se chce…tak to vám moc gratuluju, že jste fit! :)))
a kdo by se nechtěl dotknout nebes?):D večer jdu do kokosáku,,,a nepochybuji,ze jako vse ostatni od Vas bude super*
Pedro! :))) díky, jsi skvělej jako vždy! <3
díky za recept kokosánky přečetla j sem recept namočila do pom. štavy kokos a moc chutná na pečení nezbyde je 19 večer nemám kokosový olej výmluva moc díky at se daří dáša
tak tak, žádné výmluvy, dejte místo něj přepuštěné máslo! 😉 jinak se připravíte o nebesa!!!!