
- Čas přípravy: 45 min.
- Čas vaření: 45 min.
Kokosová „kokosovina“ podle Marky
Ve chvilkách volného času, který mi občas zbude mezi přípravami nové kuchařky, se pomaličku vracím k úpravám těch nejstarších receptů. K některým už došlo, možná jste si všimli. Trošku je dolaďuji, upravuji dobu pečení pro horkovzdušnou troubu, znovu fotím, aby se vám líbily ještě víc než ty předtím 😉
Dnes to bude předělávka kokosové "kokosoviny", receptu podle Šárčiny školy vaření.
Upravila jsem ji tak, aby vám hezky držela pohromadě a šla lépe do krku 🙂 Ubrala jsem lehce kokosu, na chuti to nepoznáte, a přidala více pomeranče, tak pojďme na to 🙂
Ingredience
- pomeranče - 3 kusy (1025 g)
- kokos jemný - 200 g
- kokosová mouka - 40 g
- vejce - 6 kusů (393 g)
- med - 180 g
- kokosový olej - 2 polévkové lžíce
- soda - 1/4 čajové lžičky
- sůl - špetka
Postup
1./ V mixovací nádobě pro ponorný mixér rozmixuji oloupané, nakrájené pomeranče a dám do větší mísy, ve které budu připravovat těsto. Pomerančové hmoty by mělo být 1/2 litru.
2./ Oddělím žloutky od bílků. Žloutky dám k pomerančům, bílky do nádoby, ve které budu později připravovat sníh.
3./ K pomerančům a žloutkům přisypu jemně mletý kokos a nechám alespoň 1/2 hodiny propojit a změknout.
4./ Pak přidám kokosovou mouku, sodu, med, olej a pořádně promíchám.
5./ Se špetkou soli vyšlehám bílky do sněhu a jemně zapracuji do těsta.
6./ Předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C.
7./ Těsto je tentokrát celkem hutné, není to však špatně. Přendám ho pomocí špachtle do koláčové formy (32 cm) opatřené pečícím papírem, pěkně upěchuji, zarovnám a dám péct zhruba po dobu 45 minut.
Těsto nijak nenaskočí, není nadýchané, neboť nepečeme s klasickou moukou, nepoužíváme kypřidla, pracujeme s odlišnými surovinami než na které jsme zvyklí. To nám ale nezabrání pořádně si zamlsat a užít si dietku, co říkáte? 🙂
P.S. Koláč si při prvním pečení pohlídejte, přeci jen pečeme kokos s medem a tyto dvě ingredience se rády připalují. Mě se za těch 45 minut udělaly hezky zlatavé okraje. Připečení se nekonalo, ale raději na to chci upozornit, abyste si svoji dobrotu nezkazili. Byla by to velká škoda 🙂
Mlsejte a buďte zdrávi, Marky
Originál receptu najdete ZDE - Kokosová "kokosovina"
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím,
Přidal jsem ještě slunečnicový semínka,je to bašta.Díky
Rádo se děje 🙂
Dobrý večer,
teď jsem kokosovinou pekla Vláďovo mamce,tchýni na Vrbici. Povedla se. Víte proč? Pomeranče byly sladké. Dál datlové kuličky. Zeleninovou polévku se spoustou mrkve.Smothie, banánové se skořicí, granátové jablko s pomerančem. Dala jsem jim hádat. Dobrá hra. Pěkné odpoledne. Byla tam i švagrová s měsíčním miminkem.
Zrovna jsme dojedli kokosovou kokosovinu „z Ráje“. Byla skvělá! Ještě tedˇse mi sbíhají sliny, když o tom píšu. Původní recept jsem nestačila vyzkoušet, ale tento inovovaný se vám Marky povedl na jedničku s hvězdičkou, no jako všechno ostatní. A teď si jdu připravit recepty na vánoční cukroví. Už se moc těším. A nezapomenu ani na mandlové pokušení, ale to musím pořádně schovat, aby vydrželo do vánoc. Díky Marky!!!
Děkuju za velmi milou zprávu, to se tak hezky čte 🙂
Dobrý den, mám kokosovinu v troubě a už se moc těším až ji ochutnám.
Dobrý deň Marky, vyskúšala som upiecť Vašu „Kokosovinu“, aj napriek tomu, že mi veľmi chutila „Kokosovina“ podľa pôvodného receptu. Musím napísať, že táto chutí rovnako dobre, rovnako rýchlo sa spapala, ale je pravda, že drží viac pokope a lepšie ide do krku :-), ako ste aj napísala. Ďakujem za vylepšený recept. 🙂
Já jsem s původní kokosovinou byla taky v pohodě, ale dostala jsem pár majlíků, že se to dámám rozpadá, tak jsem to zkusila udělat takhle, využít víc té pomerančové masy, která jinak jde do koše nebo já nevím kam. Já ji teda až na slupku snědla. Ten odšťavňovač mi stále chybí 🙂