
- Množství: 17 kusů
- Čas přípravy: do 15 min.
- Čas vaření: asi 60 min.
Kokosky
Ženy, holky, děvčata, krasavice, tentokrát budu hodně krátká.
3.... 2.... 1..... START!
Ingredience
- vaječné bílky (vejce vel. M) - 2 (63 g)
- pastový med - 65 g
- sůl - špetička
- kokos jemně strouhaný - 45 - 50 g
Postup
1./ Vyšlehám bílky se špetkou soli a s medem.
2./ Vmíchám jemně strouhaný kokos.
3./ Předehřeji plynovou troubu na 50 °C.
4./ Pomocí zdobícího sáčku (můžete i lžičkou) tvořím kokosky přímo na plechu opatřený pečícím papírem.
5./ Peču (suším) v předem rozehřáté plynové troubě po dobu kolem 60 minut. Teplota se dá snížit otevřením dvířek od trouby, čímž se kokosky budou pěkně sušit. Pečení je velmi individuální, plynová trouba, elektrická, horkovzdušná, toto jsou aspekty, které ovlivňují výsledek.
Jedna velmi důležitá poznámka na konec. Protože máme k dispozici místo cukru pouze med, výsledek nebude takový, jaký byste čekaly při klasickém pečení. Změnila jsem i název, z pusinek jsem udělala kokosky, protože kokosu se musí přidat více než se běžně používá, aby držely pohromadě. Takže, kokosky nebudou tak nadýchané a suché, mají tendenci vlhnout. Chuťově jsou ovšem moc dobré 🙂
Uložila bych je spíše na sušším místě než na chodbě či balkoně. Kdo nemá rád sladké, může dát medu méně.
Pokud některá z vás kokosky nebo pusinky už děláte, máte vychytané gramáže, pochlubte se prosím, budeme moc rádi za sdílení tady dole v komentářích, děkujeme 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Marky, píše se abyste a kdybyste dohromady….nic ve zlém, prosím. Mrzí mne jen, že to lidi stále nevědí.
Milá Marcelko, máte pravdu, budu si na to dávat pozor, děkuji 🙂
Ahoj, letos jsem se rozhodla ze se s tema hromadkama nebudu zdržovat. Beztak se mi to loni rozteklo na neidentifikovatelne patvary 🙂 Takže jsem udělala z 8 bílku, co mi zbyly z majonezy, jednu velkou “hromandu” do dortove formy. Dělala jsem při 110 stupních hodinu. V plánu jsem mela je nakrájet na kostky, bohužel jsem je snedla dřív než to stihlo vychladnout.
No dobré to bylo 🙂
Lidičky přeji krásné a pohodové svátky ?
Jéééééj to mi prišlo vhod.asi to zvládnem a milujem kokosky. Robievala som ich za mladších čias,ale inak som rada, v kruhu rodiny. že mám recept od Vás.
Prajem Vám krásne Vianoce
Nad parou? Aha, to jsem nečetla. Já dala bílky, med a sůl, vše rozšlehala, pak zamíchala kokos a šup do trouby. Vypadají úžasně a vůbec nevypadají, že by se chtěly roztéct…. Jak jednoduché, zabralo mi to jen pár minut. Díky Marky
Letos jsem je dělala, jen trochu jiný postup a mám je vynikajicí a neroztékají se. Bílky se ani nemusí šlehat nad parou. Stačí vyšlehat klasicky bílky se špetkou himalájské soli+na každý bílek cca 1ČL studené vody. Když jsou bílky trochu husté (ale ne úplně), postupně začneme zašlehávat med (použila jsem kalsický luční, v tekutém stavu). Po chvíli vznikne hustý, nadýchaný sníh, ale ne tak hustý, že se dá v nádobě překlopit. Přesto sníh opravdu výborně drží pohromadě a je lehký a nadýchaný. Pak už jen zlehka, ručně, postupně vníchávám kokos. Množství dle libosti, hmota se neroztéká, takže kdo chce, přidá méně, kdo chce, přidá více (což je podle mě chutnější). Pekla (sušila) jsem v troubě asi při 100´C, ke konci sušení jsem pootevřela dvířka trouby. Může se sušit i při nižší teplotě, ale samozřejmě to déle trvá. Dělala jsem také ořechovou variantu, ale vynechala jsem úplně med a do bílků jsem vmíchala najemno nasekané vlašské ořechy a pokrájené datle. Oboje výborné.:-)
A jak dlouho se to šlehá nad parou??? díky 🙂
keď sa sneh vyšľahá nad parou, tak sa nebude roztekať
mám to vyskúšané
Paráda, díky moc! Hned jak bude troška času příští týden, sama vyzkouším 🙂
A jak dlouho se šlehají nad parou??? děkuji…