
- Množství: 1 litrová sklenice
- Čas přípravy: 30 min.
Kočovná nakládaná zelenina
Moje nedávná návštěva ordinace obvodního lékaře měla jediný prospěch. Na stole v čekárně se kupily letáky nabízející "vyléčení" všemožných neduhů - mast na hemoroidy, kuličky proti nadýmání, gely na akné a podobné nefungující přípravky, a pak se tam tyčila malá kupka časopisů, z nichž jeden, časopis Reflex nabízel recept téměř dokonalý pro nás, a tak jsem si ho bez dovolení vytrhla a vzala domů. V té čekárně si časopisy stejně nikdo nečte, hraje tam totiž z amplionu "naladěná" stanice tak nahlas, že ač chcete nebo nechcete dozvíte se úplně všechny hrůzy světa, veškerá varování a upozornění, co všechno strašného se vám může stát. Vůbec netuším co za stanici to bylo, v takových případech okamžitě zasunuju sluchátka do uší a vybírám si krásnou meditativní hudbu a ladím sama sebe na pěkné pocity, protože každý máme možnost si vybrat co chceme poslouchat, kam a na koho se chceme dívat, jak se chceme cítit nebo jestli si chceme nechat vyplachovat hlavu smyšlenými oblbujícími negativní informacemi, které nám ale opravdu nic pěkného nepřinesou. Jenom se člověk začne bát, a to tedy dobré pro uzdravování není.
Jo, já vím, chcete znát ten recept, viďte?
Je to letos asi poslední z receptů na téma "zavařování", konkrétně na nakládání.
Nakládaná zelenina je jedním ze způsobů jak uchovat potraviny v rámci "kočovného" způsobu života. A odkud se tento recept vzal? Pochází z Turkmenistánu a podělily se o něj 3 krásné ženy, Aknur, Gozel a Ajna, které žijí v České republice přes 20 let. Jsou to sestry a nejupovídanější z nich charakterizovala jejich rodnou kuchyni takhle: "Co matka země dala, to se i konzumovalo - ovoce, zelenina, maso. Na rozdíl od okolních států není naše kuchyně tolik výrazná a bohatá na chutě, moc se v ní nepoužívá koření, omezuje se většinou na sůl a pepř. V Turkmenistánu byla sůl výhradním konzervačním prostředkem (skoro jako na SCD), ovoce a zelenina se hodně sušila, protože nebyl další způsob pro uchování jídla na delší období.
Dobrá tedy, jdeme na to, na další jednoduchý recept, kde se ani lák nemusí vařit, stačí vodu do láku pouze převařit a počkat až zchladne. Suroviny a lák jsou vyměřeny na 1 litrovou sklenici s dvojím šroubovacím těsnícím uzávěrem.
Ingredience
- menší cuketa - 1
- menší lilek - 1
- středně velká mrkev - 1
- červená cibule - 1
- šalotka - 2
- čerstvá hladkolistá petržel
- čerstvý libeček
- lák:
- vlažná převařená voda - 250 ml
- jablečný ocet Alnatura - 100 ml
- med - 2 lžíce
- sůl - 1 lžička
- nové koření - 3 kuličky
- hořčičné semínko
- čerstvě namletý pepř
Postup
1./ Jako první omyjte sklenici i s víčkem bio přípravkem na mytí nádobí máte-li, vypláchněte octem a nechte oschnout.
2./ Jako druhý v pořadí si nachystejte lák.
Lák připravíte smícháním vlažné převařené vody, soli, octu, medu, hořčičného semínka, pepře (já dávala barevný) a nového koření.
3./ Lilek rozpulte a na chvíli povařte do změknutí slupky. Sejměte z plotny, nechte chvíli vychladnout a slupku oloupejte. Já jsem tento proces zcela vynechala, slupka šla krásně dolů i bez vaření. Nakrájejte na kolečka. Já ho krájela na kostečky, můj lilek nebyl tak malý.
4./ Také cuketu nakrájejte na kolečka.
5./ Cibuli i šalotku očistěte, zbavte slupky a opět nakrájejte na kolečka.
6./ A poslední surovina nakrájená na kulato je mrkev. Neznáte-li její zdroj, odstraňte slupku.
7./ Čerstvé bylinky (petržel, libeček) lehce nasekejte.
8./ Začněte vkládat zeleninu dle fantazie a hravosti, střídavě vkládejte lilek, cuketu, mrkev, cibuli a šalotku. Zasypávejte bylinkami. Navrstvěte sklenici asi 1 cm pod okraj, aby zbylo místo na zalití lákem.
9./ Zalijte zeleninu lákem a pečlivě zašroubujte. Takto připravenou sklenici otočte dnem vzhůru a nechte 2 hodiny odpočívat.
10./ Po té sklenici umístěte do lednice. V receptu se píše do chladu, ale kde ho v těch vedrech najít? 😉
Za 3 dny máte o turkmenskou nakládanou dobrůtku postaráno. Já ji budu teprve ochutnávat, tak vám pak do komentáře napíšu jak mě oslovila. Tato kyselá zelenina se hodí coby příloha k dušenému skopovému, což je ve velké míře jeden z druhů mas, které se v turkmenské kuchyni nejčastěji upravují. K tomu si kočovné národy vystačily s domácím chlebem. No tak tady jsme taky v pohodě, recept na domácí chléb z banánové mouky je ZDE.
PS. Octy jako takové v e-mailech občas řešíme, hlavně éčka. Nedávno jsme se na ně s Radkem zaměřili a zakoupili jsme pro zavařování ocet od firmy Alnatura. Je jablečný, o něco dražší než Bzenecký, ale nemá v sobě E 228 - hydrogensiřičitan draselný, který má stupeň 5 z 6 co se skóre škodlivosti týče. Více informací ZDE.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Markéto perfektní recept! Pochutnává si celá rodina ! Už vím jak nyní zužitkovat zbylé cukety 🙂 ! Dělala jsem kombinaci cuketa,
mrkev, zelí, cibule + koření. Lákem zalévám teplejším než vlažným … po třech dnech super pecka. Díky P.
Srdce mé plesá radostí, děkuji Petro! 🙂
Prosím, používate umeocot?
Ne, nepoužíváme. Využíváme co nejvíce suroviny typické pro naše prostředí 😉
Výborné je to i s kedlubnou. Majka
No jo jenže kedluben je pro SCD illegal – tedy bohužel nevhodný
Píšu ti jedničku! 🙂 Kedluben (košťálovina) opravu není vhodná pro uzdravování pomocí SCD. Vůbec nevím kdo z nás to schválil 🙁 no nic, ještě že máme všímavé kočky na SCD, děkuji Hani 🙂
Dobrý den, jen jsem se nedočetla, jestli se zelenina zalévá horkým lákem, předpokládám, že ano…
“Lák připravíte smícháním vlažné převařené vody, soli, octu, medu, hořčičného semínka, pepře (já dávala barevný) a nového koření”
Zdravím vás Martino, překopírovala jsem text z receptu pro přiblížení, no, takže přivedete vodu k varu, a jakmile je voda vlažná, připravíte lák a zalijete jím zeleninu, žádné další vaření láku už neproběhne…
Tak mám vyzkoušené… doporučuji i ostatním – je to super obměna pro “naší” divnou stravu ? a ještě mám TIP: dala jsem tam i květák…. k němu bych dala asi méně octa…je fakt tedy že mám Bzenecký a ne ten Markyn….je to docela ostré ? díky Marky ?
Hani, taky díky, ten květáček je úžasný nápad, já mám vždycky květákové obodobí na konci léta a to pak květáky končí, tak jsme trošku smutná, ale květák můžu na všechny způsoby. Zrovna včera jsem si ho dělala na másle s kurkumou, pak trošku domácí slaniny a cibulka samozřejmě. Jo, a taky troška pálivého pro udržení kvasinky a parazitů. Naprostá mnjamka 🙂
zdravím vás – určitě musím vyzkoušet, díky.
Myslíte, že by takto šla naložit samotná syrová červená řepa? 🙂
🙂 noooo, já bych to určitě vyzkoušela, stálo by to za pokus.. když by se řepa nakrájela na menší kousky nebo nastrouhala, tak by určitě do sebe tu chuť pěkně natáhla 😉 zkuste a napište nám jak se na to řepa tvářila 😀
Moc děkuji za lákavý tip.určitě vyzkouším
Super! Taky musím vyzkoušet 🙂
Tyyy jo, tak tohle určitě dom vyzkoušíme, téměř u nosu mám trh s ovocem a zeleninou ?? a dám vědět ? díky Marky…. ostatně chystám se vyzkoušet všechny Tvoje recepty ?
Hani, suroviny na zeleninku jsou nyní k mání všude, takže jsme kočovně akční 🙂
Díky za koment 🙂
Tak, dnes chci mít první komentář já 🙂
Když jsem viděl Marky, jak tuto zeleninu připravuje, nějak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale…
… když jsem dnes ochutnal, zjistil jsem, že je to doslova pecka 🙂
Myslím, že zvláště pro letní dny to má velice osvěžující chuť a třeba se sýrem je to ohromné.
Lilek je jako houba a pojme hodně lahodného láku, a to mě velice bavilo – a chutnalo 🙂
Vyzkoušejte co nejdříve a napište, mě to opravdu překvapilo 🙂