
- Množství: asi 14 porcí
- Čas přípravy: 20 min.
- Čas vaření: 1h 25 min
Kešu koláč s karamelovými jablíčky
Co by to bylo za dietu bez sladkého koláče! 😀
Chtěla jsem upéct zase něco dobrého k čaji a jablíčka koukající z koše na naší chladné chodbě celý můj nápad odstartovala. Vyloženě si říkala o moji pozornost, protože už byla taková, no, taková lehounce scvrklá 🙂 Ovšem ne na vyhození, v naší domácnosti nakupujeme méně, abychom jídlem neplýtvali. Vždycky mě zamrzí, když něco musím vyhodit jen proto, že to nestíháme sníst. Takže nakupujeme častěji a tím pádem i čerstvé potraviny 🙂 Ale jak s jablíčky naložím?
Nastrouhat? Nakrájet? Napadlo mě je upéct s troškou másla, s medem a skořicí jak to dělávala moje babička. No, povím vám, to byl ale nápad! 🙂 Když jsem koláč položila na stůl u naší odpolední kávy, Radek s mamkou pomlaskávali a pokřikovali "mnjám, ježiš, to je dobrý!" Popíjela jsem svou kávu, usmívala se jako měsíček, pozorovala jak jim chutná a měla radost, že to byl pro mé blízké takový zážitek. To se vám vytvoří takové teplo na hrudi, zahřeje až u srdce a objeví se takový ten pocit, že to co děláte má smysl. I kdyby to bylo jen TO 🙂
Ingredience
- Ingredience na těsto:
- vejce - 4 (220 g)
- rozpuštěné máslo (kokosový olej) - 50 g
- med - 160 g
- ořechy kešu (pekany) - 300 g + na posypání
- špetka soli
- soda - 1/4 čajové lžičky
- Ingredience na karamelová jablíčka:
- jablka velká, sladká - 4
- máslo - 35 g
- med - na přislazení
- perníkové koření (skořice mletá) - asi půl čajové lžičky
Postup
1./ Nejprve nachystám jablka.
Protože je třeba jablka upéct, bude celkový čas pro přípravu o něco delší než bývá zvykem, ale stojí to za to.
Jablka řádně opláchnu pomocí kartáčku (pro jistotu), slupku nechám, odstraním jadřinec a nakrájím na širší 2 cm kolečka. Mě vyšla na 4 díly při jejich velikosti. Nechám rozehřát horkovzdušnou troubu na 200 °C.
2./ Na kulatý teflonový talíř položím pečící papír, na papír tenké plátky másla, pak jablka a nechám péct po dobu 20 minut. Poté talíř vytáhnu, jablka otočím a peču dalších 20 minut. Po uplynutí času talíř opět vytáhnu, jablka otočím, ovšem tentokrát dám na každé zvlášť kapku medu, posypu kořením a dopeču už jen chvíli, po dobu 5 - 10 minut dozlatova pomocí funkce gril. Jablka krásně zkaramelizují. Tady je třeba bdělosti, mohou se snadno díky medu připéct.
Perníkové koření je fantastické, protože obsahuje spoustu voňavých ingrediencí jako například hřebíček, nové koření, zázvor, muškátový oříšek, anýz, badyán, tohle nesmí chybět. Kdo koření nemá, pořiďte si jej a nebo si ho můžete doma namlet sami. A nebo můžete použít skořici. Ale s perníkovým kořením jsou eňo-ňuňo, neslevovala bych 😉 Po upečení nechám jablka bokem vychladnout.
A teď připravím těsto. Kdo šetří svým časem jako já, připraví si těsto v době, kdy se pečou jablka, je to otázka pár minut.
3./ Vejce společně s rozpuštěným máslem, solí, sodou, medem a kešu ořechy rozmixuji ponorným mixérem dohladka. Pokud máte v těstě větší kousky oříšků, znamená to, že jsou oříšky hodně suché. Nechte těsto chvilku stát a pak znovu rozmixujte. Měkké oříšky se lépe rozdrtí a těsto bude v rámci možností pěkně hladké. Místo kravského másla můžete použít kokosový nebo olivový jemný olej na vaření. Kakaové máslo je také dobrá volba. Oleje a másla při vašem vaření a pečení často střídejte, aby jste měli vyrovnané poměry mezi mastnými kyselinami. Nechám rozehřát horkovzdušnou troubu na 160 °C.
4./ Z pečícího talíře na chvíli sundám zchladlá jablka a nahradím je novým pečícím papírem, na který vyliji těsto. Pak na něj rovnoměrně rozložím karamelová jablíčka. Vtlačím je lehce prsty do těsta a dám péct po dobu 35 minut. Nakonec jsem vzala ještě pár kešu oříšků, rozdrtila je velkým nožem nahrubo a koláč jimi před vložením do trouby posypala.
Přátelé moji, mě nezbývá než vám popřát krásné chvilky strávené po boku milých lidí, užijte si sladké mlsání a buďte zdrávi, Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den. V komentářích jsem narazila na kakaové máslo,ale už jsem nikde nenašla,jak se dělá. Navíc kakao je nevhodné. Nebo se dá koupit? Tak nevím. Děkuji za objasnění.😊
Jak se dělá? Když si dáte do vyhledavače na netu kakaové máslo, okamžitě na vás vyskočí jak se dělá, není možné tohle nenajít. Zkuste se podívat, určitě informace najdete. Navíc, když si zadáte seznam povolených potravin, u nás na stránkách, co ANO/NE, vyhledáte “kakaové máslo”, najdete tam je-li vhodné, a když ho používám, tak…??
Kakaové máslo se vyrábí z bobu lisováním, je to tuk, který tuhne, je to podobné jako u slunečnice, lněného semínka, hroznového, oříšků atd…chci vás donutit hledat a stát se nezávislou 😉 všude všechno je…PS, kupuji na internetu nebo ve zdravé výživě! Krásný den! 🙂
Moc děkuji. Učím se.😊
To je dobře, zvládnete to 🙂
Milá Marky,
tak tohle je naprostá bomba! Právě tu neuvěřitelnou dobrotu snídám a nechci přestat 😀 Já jsem namísto kešu ořechů dala mandle (SCD ze světa plodů). Navíc jsem využila drti z mandlového mléka, které jsem si chystala a bylo mi líto drť vyhodit. Sice jsem měla obavy, zda to nebude příliš mokré, ale je to přesně takové jaké má být 🙂
Moc děkuji za další neuvěřitelnou inspiraci!
Katka
Katy, děláte to dobře, i s využitím té drtě, to je pecka, takhle se to dělá! A vůbec, děláte mi chutě! 🙂
Marky,z Express Menu mi poslali receptik na Mandlove kolacky…nic pro SCD,ale jednu zajimavost, co jsem tam vycetla, jsem zkusila u těsta na tenhle koláč-a to “nahradit” pulku tuku kakaovým máslem… noooo, vřele doporučuju! Je to fakt bomba…ještě tedy pridavam kuru z citronu, ale asi by tam to kakaovy maslo vyniklo i tak ?
To zní dobře! 😉
Chci se zeptat, zda na pečení lze použít nepřepuštěné máslo.
Na SCD se máslo při pečení přepouští, alespoň podle Elaine, která to doporučovala ve své knize i při pečení, přepouštěním dochází ke změně zbylých cukrů nevhodných pro uzdravování.
I když si myslím, že při pečení k té změně také dojde, dělám to podle Elaine a používám dodnes. Nejen z uvedeného důvodu, ale lépe se s máslem v tekutém stavu pracuje. Proto tak ráda používám na pečení různé oleje místo másla. Ale to máslo má svoji specifickou chuť v daných receptech.
Teda Marky!!!Uz je mi to trapný, pořád jen psát, jak jsou tvé recepty výborný. Musim říct, ze te to crcání (sprostá radši nebudu ?) s těma jablíčkama stojí opravdu za to. Dala jsem dvě třetiny kešu a jednu třetinu pekanů a samo navíc citronovou kůru a je to zase lahoda. Jen příště je musím zatlačit trochu víc do těsta, aby nebylo tak vysoký. A chci to zkusit s rebarborou. Tu můžem?
Ahoj, heeezkej koment! 😀 Crcání 😀
Rebarbora je ok, taky bych ji chtěla zkusit, uvodím jestli se k ní dostanu. Jinak, jsem zkoušela novou troubu, upekla jsem chlebíček z ořechů, na sladko, a nakrájela jsem do něj banány a taky jsem je zastrčila málo, vyjely mi při pečení nahoru. Takže příště to bude lepší 🙂
Děkuju 🙂
Ale tu (rebarboru) asi pect nebudu, ale spis ji povařím s medem, ze?
Jo, občas je třeba na něco přitlačit ?
Chápu, no já nevím, já ji ještě nikdy neměla v rukou, ani nevím kde bych k ní přišla, takže nevím, asi povařit jak píšeš 🙂
Ahoj Marky, budu péct tento koláč poprvé a bude to výzva.
Je fakt, že když jsem dříve nějaké moučníky s (tekutým) medem pekla , byly uvnitř vždy mokré a mazlavé a to dokonce i přesto, že jsem pekla s teploměrem v těstě, který mi ukazoval 95 st. uvnitř v těstě…
Předpokládala jsem, že 95 st. je teplota, kdy už to bude upečeno, ale ejhle, nebylo ..
Mají být “medové” moučníky mokré a mazlavé, nebo to jen hold nemám dopečeno? A jak je to v případě tvarohových moučníků – lze je vůbec upéct do sucha? Díky díky.
Ahoj ? Určitě tyhle koláče mazlavé nejsou. Peč Terezko na vyšší teplotu. 150 je lepší, ale u každého receptu je teplota uvedena ? jinak u Scédéčka je pečení trošku jiné, není to takové to nadýchané, lehoučké, ale užíváme si zase jinak ?
Ja pecu vzdy na 180stupnu tenhle konkretne cca 40 minut…a je krasne “piskotovej” ? zadnej mazlac
Ahoj Marky. Protože jsem spěchala a potřebovala jsem něco upéct ke snídani, inspirovala jsem se Tvým receptem. Zjednodušila jsem si to tak, že jsem na dno formy dala trochu másla a medu, na to plátky hrušek a zalila těstem dle receptu. Po vychladnutí jsem ho vyklopila na talíř a objevila se pěkná struktura ovoce. Koláč byl výborný a můj manžel, který miluje buchty a klasické pečivo prosí, abych ho upekla znovu, že je VYNIKAJÍCÍ ! Tak moc děkuji! Jitka
P.S. S těmi jablíčky ho ale taky zkusím.
Vynikající nápad Jity, děkuju 🙂 Hele, já když lidem neřeknu, že je jídlo “dieta”, nebo že je jídlo “zdravé”, nikdo nic neřeší, prostě neví…a papká 🙂
Marky, klobouk dolů a díky za recept. Dopekl jsem asi před hodinou a koláč je opravdu skvělý 🙂 Už jsem ho snědl téměř čtvrtinu, tak doufám, že zbude na manželku a dcerku, než se stačí vrátit z nákupu … 😀
😀 😀 😀 svázat ruce za zády Pavle, jediná možnost jak zachránit alespoň kousíček !!! 😀
Marky musím říci, že po shlédnutí receptu jsem dostala úplný absťák na sladké, protože už dlouho jsem nic nepekla. Jenže nejhorší bylo, že na každý recept mi doma chyběla jedna ingredience. A na tento koláč to bohužel byly oříšky :-(. Doma jsem měla pouze mandličky a ještě ze zahrádky vlašáky. A tak jsem si říkala, ale vždyť vlašáky vypadají podobně jak pekany ne? A tak jsem najednou stála u plotny a pustila se do díla. Musím říci, že výsledek je naprosté SCD nebe a ty jablíčka nemají chybu. Myslím, že odteď mám nový nejoblíbenější koláč a dělit se rozhodně nechci 😀 Eva
Tak to se vám Evi nedivím, dělit se? Nikdy!!! :)))) A já ještě miluju, když je koláč ještě trošku teplý z trouby, to mě moc baví 😉
Marky, to je uzasna mnamka 🙂 pekla jsem uz 2x a odpoledne zopakuji znovu, pri kojeni mam porad chut na sladke 😀 u syna to neznam a ted u dcery mam abstak 😀 denne nebo kazdy 2.den neco pecu 🙂 to testo nam pripomina stare dobre piskoty. dekujeme za prima recepty. Alena
To je héééézkýýýýýý 🙂 A že to časově dáváte, to je fajn 🙂 Taky děkuju!
Milá Marky, moc děkuji za recept, jste šikulka a hodná, že na nás myslíte.
Zdravím manžela opatrujte se Dana
Děkuju Dani 🙂 Vyřídím moc ráda 🙂