
- Množství: 1 a 3/4 l kečupu, 1 a 1/2 l omáčky
- Čas přípravy: do 20 min.
- Čas vaření: 2h 30 min
Kečup a rajčatová omáčka – 2 recepty 1 ranou
Na SCD jde vše, i kečupíček.
Kečup jsem naposledy ochutnala tak před 15 lety. Do té doby jsem si ho ale užívala pořád a skoro ke všemu! K párkům, na chleba, k utopencům, na pizzu, k tlačence, k salámu s rohlíkem, panebože!! :)))
Jo, i já jsem měla své období, období totální nevědomosti a neinformovanosti. Radek se smíchem vzpomíná a říká, že prý jsem ten kečup byla schopná jíst i k buchtám, možná ho i pít 😀
Přátelé, tento kečup, z rajčátek poctivě uvařený, bych mohla s naprostým klidem i pít, na zdraví! 🙂
P.S. Věřím, že se tady nebude nikdo divit, že jsem do kečupu přidala sladká jablíčka, jsou totiž nejlepší na doslazení, nebude pak třeba tolik doslazovat medem. Čím sladší a zralejší rajčata použijete, tím lepší chuť kečupu získáte. Ještě je chvíli čas, tak si pospěšte! Úžasnou práci nám udělají také kapie, nejen že osladí, ale dodají kečupu tu správnou červenou barvičku. A bez barviv!
Kečupy v obchodě třeste se! 😀
P.S.S. Díky patří Radce Malé za inspiraci 😉
Ingredience
- rajčata zralá - 4 kg
- jablka sladká - 1 kg
- červená kapie - asi 700 g
- cibule žlutá - asi 700 g
- sladká paprika (koření) - 3 velké polévkové lžíce
- bobkový list - 8 kusů
- nové koření - 30 kusů
- hřebíček - 20 kusů
- sůl - 2 polévkové lžíce
- med dle chutě - asi 170 g + do omáčky
- jablečný ocet (Alnatura) - 4 polévkové lžíce
- bazalka květináč - 1 kus
- + pro dospělé
- česnek - 1 velká palice, klidně i 2
- feferonková salsa italská - 3 lžičky, klidně i 4
Postup
Postavím si velký hrnec se silným dnem na plotnu. Bude třeba proti připalování. Protože budu med přidávat až na závěr, nebude to zase až tolik. Nezapomeňte, během vaření je třeba míchat, tak jednou za 10 minut. Pokud vám dno hrnce lehce chytne, stále promíchávejte vařečkou, ale opatrně, ať se připálené ode dna neodlepí a nedostane do zeleniny.
1./ Rajčata opláchnu, rozkrájím na 4-8 dílů podle podle velikosti rajčat, a dám do hrnce.
2./ Jablíčka opláchnu, rozkrojím na osmičky, zbavím jadřince a šup k rajčatům.
3./ Cibuli zbavím slupky, nakrájím na čtvrtky a také ji pošlu k rajčatům.
4./ Kapii opláchnu, zbavím semínek, pokrájím a jako poslední přidám k ostatní zelenině do společného hrnce.
Myslím, že je čas na plno zapálit pod kotlem.
5./ Přidám koření - sladkou papriku, bobkový list, hřebíček, nové koření, sůl, a na závěr jablečný ocet.
6./ Chtělo by to bylinku, já jsem si vybrala bazalku, množství z jednoho velkého květináče co prodávají v obchodech. Přijde mi krásně aromatická, ke kečupu dokonalá. Určitě se dá přidat i oregáno nebo tymián.
Kdo má rád česnek, zbaví ho slupky a přidá celé stroužky do hrnce, protože teď je jeho chvíle.
Obsah hrnce řádně promíchám a ve chvíli, kdy začne vařit, ztlumím na mírnější plamen a vařím, promíchávám do zhoustnutí.
Čím déle budete vařit, tím hustší bude váš kečup. Já jsem ho vařila přibližně 2 hodiny. Jo, a bude třeba při tom všem bublání a stříkání použít pokličku, 100%! 🙂
A co bude dál?
Jakmile je zelenina v hrnci hustá podle mých představ, odstavím hrnec a pustím se do pasírování. Ne mixování. Postupně, naběračku po naběračce pomocí cedníku pasíruji. "Odpad", tedy zbytkovou zeleninu dávám bokem do hlubší mísy. V žádném případě ji nevyhazujte, bude mít ještě svoji velkou roli!
Kečup na závěr medem dosladím a naplním do předem připravených zavařovacích skleniček.
Na zbylou, "odpadní" zeleninu použiji tyčový mixér a řádně rozmixuji. Vznikne chuťově dokonalá, superiózní, neodolatelná rajčatová omáčka, kterou opět dosladím a přidám tak 3 lžičky feferonkové raw salsy. Množství si musí doladit každý sám, přidávejte postupně. Pokud nemáte vyrobenou salsu, můžete přidat chilli papričky, ale tam už to bude o odhadu a zkušenosti. Přidat je třeba na začátku, aby se povařily. Omáčku dám také do připravených skleniček a společně s kečupem ji nechám asi půl hodinky sterilizovat v zavařovacím hrnci. Takže, 2 recepty jednou ranou, no není to nádhera? 🙂
Bez česneku a feferonek je kečup vhodný pro děti, má nádhernou, slaďoučkou chuť. Je bezva, že se kečup i omáčka dají velmi jednoduše doladit podle potřeby, to mě na tom vaření tak baví.
Tak, a to je letos co se zavařování týče ode mne vše. Tímto uzavírám zavařovací sezónu a budu se těšit na další.
Samozřejmě si nenechám ujít přípravu cibulové marmelády, ale ta má času dost 😉
Máte i vy svůj domácí recept na kečup? Podělte se s námi v komentáři pod receptem, budeme rádi! 🙂
Mějte se krásně, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
A kdybych osladila datlemi, nekazilo by se to? Med přece jenom konzervuje. Díky
…tak tak, med je konzervantem…ale osladit můžete i datlemi…spolu s medem samozřejmě 🙂
chci se zaptat, bude to hloupe. Dávám občas sušený tymián do jídla, ale je velmi hořký.
Zkuste nekupovat a zasadit si tymián a nebo zvolit jinou značku, někdy ta bylinka nemusí být v pořádku. Ale jak jsem psala v předešlém komentáři, nevím o tom, že by byl tymián hořký 🙂
Nezkoušel jste někdo náhodou misto kapie zelenou papriku?Máme na zahrádce domácí,pro kapie bych musela do obchodu ?
Katko, chápu, že chcete využít papriku za zahrádky, ale kapie je v receptu proto, aby vytvořila krásně červenou barvu a zároveň trošku přisladila, to je její velký pozitivum. Jiní do kečupu dávají jiné věci, nezdravé, aby kečupu dodali barvu, my si vystačíme s přírodou. Takže, pokud použijete zelenou papriku, tak jednak budete muset kečup víc osladit medem, druhak už to nebude vypadat jako kečup. Je to na vás 🙂 Zaběhněte do obchodu, uděláte tak i něco pro své tělíčko 😉
Dobrý den, Marky,
když nemám zavařovací hrnec, lze sterilizovat třeba i v troubě? děkuji
Barboro, zdravím vás, já taky nemám zavařovací hrnec, zavařuji v normálním, má 15 l. V troubě jsem ještě nezavařovala, ale vím, že se dá. Chce to ale, aby jste si přečetla informace jak a v čem zavařovat, tedy v jaké troubě, pokaždé je to jiné, ale to se dá snadno vyhledat na internetu.
Zdravím všechny zkušené SCDačky, já vařím SCD teprve týden. Zatím se vše daří i chutná, ted mám zrovna v troubě bábovku a k obědu jsem vařila květákový ‘kuskus’ s kuřecím na kari, k nerozeznání od skutečného kuskusu. Nevím, jestli někdo děláte, je to super příloha. Kečup vařím podobně, jen místo papriky dávám jednu červenou řepu, kečup dostane krásnou rudou barvu a řepa ho i částečnš osladí.
Jo, a včera jsem dělala palačinky z banánové mouky, výborné, vůbec se netrhaly.
a proč tam není česnek?… pokud se tam vymačká nebo nastrouhá chvíli před pasírování, bude mít kečup opravdu výbornou chuť…
…je tam česnek…mimochodem, napsala jsem verzi s ním i bez něj, vše je v receptu popsáno 😉
zdravím,chci se zeptat,jestli by nebylo do toho ještě vložit cuketu,urodilo se nám jich letos hodně,díky za odpověd
klidně ji tam lupněte, asi to bude chutnat jinak, ale pokud nelpíte na té typické chuti kečupu, proč ne? a nebo cuketu přidejte až k té směsi co zbude. Určitě existuje i cuketové chutney 😉
Hezké ráno,
velké poděkování za skvělý recept kečup. Zkusila jsem ho z poloční dávky a nemá chybu.
Hanka
Že jo! 🙂 já si to taky myslím :p
Pozdravujem Vás a ďakujem .Zas som sa niečo naučila po tej osemdesiatke a idem vyskúšať urobiť kečup podľa vášho receptu. Zatiaľ som len kupovala. Dúfam že to zvládnem.
Nela.
Nelinka, určitě to zvládnete, nic to není, stačí nakrájet, nemusíte s tím dělat nějaké caviky, naházet do hrnce a míchat. A počkat, nechodit od hrnce na procházku! :)))
Podobný recept na domácí kečup mám také, přidávám ještě červenou řepu (cvikla) – pomůže barvě i množství 🙂
Dělám ho podobně, jen přidávám ještě skořici. Aby byla barva sytější, tak dávám červenou cibulí a červený vinný ocet místo jablečného. Jablka už nedávám. Rajčata používám býčí srdce a ty jsou sladká dost a navíc se loupaji bez spáření. Díky a hezký den.
KEČUP VAŘÍM LÉTA. DOPORUČUJI PŘIDAT NA VYVAŘENÍ ,HOŘČIČNÁ SEMÍNKA S KOŘENÍM DO PLÁTÍNKA SVÁZAT. ZÁZVOR KOŘEN A KŘEN NA PLÁTKY VYLOUHOVAT …
Varievala som kečup podobne (s cukrom), ale pridávala som aj zeler, ktorý kečupu pridával veľmi dobrú chuť… tento rok sa chystám znovu variť kečup, hlavne kvôli vnúčikovi, tak vďaka za recept, uvarím podľa neho, s medom. Nakladala som aj uhorky podľa Vášho receptu, sú vynikajúce, možno nabudúce uberiem trochu medu. :-)))