Chci napsat, že pokud budete používat jiné suroviny, nahrazovat je podle vlastního uvážení, může to mít zásadní vliv na výsledek – mám na mysli třeba konkrétně výběr špenátu nebo tvarohu, nebo nahrazení sody kypřícím prášekem. Doporučuji sledovat tabulky co ANO/co NE, stejně tak jsem to při vaření na samém začátku dělala i já. Jak už psal o SCD výživě Radek, je zcela ve vašich rukou jak vám bude SCD výživa fungovat. Budete-li porušovat, třeba jen trošičku, nebude to fungovat a budete zklamaní. Ale jsme dospělí, víme, že bychom stejně ošidili pouze sami sebe 😉 Skočit na SCD znamená dodržovat ho do puntíku.
U receptů jsou zmíněny suroviny, které používám, recepty mám několikrát vyzkoušené a ráda bych, aby se vám dařilo 🙂 Zkuste tedy alespoň napoprvé recept připravit podle návodu, zvlášť pokud se jedná konkrétně o chléb, recept malinko těžší. A jak jsem psala, kdykoliv napište, i pod recept, radit si navzájem není zakázáno, naopak, bude s radostí podporováno 🙂
PS, doplňuji ještě recept na CHLÉB Z BANÁNOVÉ MOUKY – odkaz zde.
MED – med si necháme vozit od našeho kamaráda včelaře Petra Kořínka. Velmi pravidelně, protože spotřeba medu u nás doma je velká. U SCD výživy – Jak začít je velmi důležitá kvalita medu, konkrétně medu bez přidaného cukru. Med je pro nás sladidlo číslo jedna, ne jen proto, že med je zázrakem z přírody, ale hlavně proto, že je to monosacharid a pro naše tělo přímo nezbytný a jedinečný. O medu jako takovém, jakou má barvu, vůni, chuť, konzistenci a spoustu dalších informací máme pro vás zde – Jak je to s tím medem? a zde – Na včelí farmě .
VEJCE – vejce nakupujeme klasicky v obchodě, ale vybíráme většinou ty z podestýlky. Důležitá je barva skořápky, její čistota a neporušenost. Ta má velký vliv na kvalitu vejce. Pokud dostanete vajíčka od chovatele, tak jako třeba my si je občas vozíme od Radkové maminky z vesnice, taková vajíčka co nejdříve spotřebujte a trus od slepiček umyjte těsně před přípravou daného pokrmu.
TVAROH – tvaroh musí být jedině dlouhozrající, tvrdý, což platí také pro sýry. Laktóza má již jinou formu, je přeměněná a tudíž pro SCD vhodná. My jsme dříve používali tvaroh Olešnický nebo Jaroměřický, protože jsme ještě nevyráběli 24h SCD jogurt – odkaz zde. Ale protože se časy mění, díky jogurtovači si ho vyrábíme sami a tudíž máme i domácí tvaroh, SCD Lučinu – odkaz zde.
MÁSLO – na pečení vybíráme másla živočišná, ta která mají tuku více než 80%. Na rostlinná másla zapomeňte! Másla z obchodů kupuji nejčastěji od firmy Madeta nebo Dr. Halíř. Zkoušela jsem i různá bio másla ze supermarketu, ale rozdíl jsem nepoznala. Snad jediné máslo, které bych preferovala úplně nejvíce a také ho máme stále v lednici je takové, které pořídíte ve specializovaných obchodech od místních farmářů. Chuť takového másla bych přirovnala k tavenému sýru, vyzkoušejte ho také 🙂
SODA – jedlá soda, bílý sypký prášek, který se dá koupit za pár korun. Vyvarujte se však používání pečícího prášku místo sody. Pečící prášek je nevhodný pro SCD uzdravování, obsahuje mouku či škrob – kukuřičný nebo bramborový.

Tento konkrétní obrázek jsem si vypůjčila na stránkách tashiara.com
Každý článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.uzdravtesejidlem.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.
Dobrý den,
je SCD vhodná i při atopickém ekzému po prodělané infekci přeléčené ATB a oslabeném mikrobiomu střev, pokud se vyřadí potraviny, na které má člověk alergii (např. kysané produkty jako kefír a podmáslí)?
Děkuji,
Ivka
Je v podstatě nejhodnější 🙂
Ahoj Marky a Radku!
Měla bych dotaz ke tvrdému tvarohu. Při koupi povolených sýrů jsem zvyklá sledovat obsah sacharidů, většinou je kolem nuly, tak mám jistotu, že je to téměř bez laktozy. Ale u Olešnického i Jaroměřického tvrdého tvarohu je uvedeno 1 – 3 g sacharidů. Tak si říkám, že jde možná o rozloženou Galaktozu s glukózou? Nebo je to sice laktoza, ale je jí málo a tolik to nevadí? Pak by bylo záhodno vybírat ten s menším obsahem cukrů. Snad můj dotaz není příliš šťouravý 😁 ráda bych měla jasno.
Ano paní Lucie, určitě je lepší vybrat nižší obsah laktózy. My už od používání koupeného tvarohu upustili a používáme všude SCD Lučinu, kterou najdete zde mezi recepty. Máme tak přehled o tom, co jíme 🙂
dobry den kdyz chovam doma kozy muzu si delat zmleka vyrobky napriklad tvaroch ,syry,ostepky ale mleko asi ne ze dekuji
Maria, zdravím vás, z mléka výrobky můžete jíst, ale musíte docílit toho, aby zrály dostatečně dlouhou dobu natolik, aby jste je zbavila laktózy, pak jsou v pořádku, proto mléčné výrobky můžete, ale pouze dlouhozrající. Mléko určitě ne. A to vše ještě za předpokladu, že jste již zdravá 😉
vždy sa teším ked´od vás dostanem nový email o SCD. Mooooooooooooooooc d´a k u j e m Zuzana
Rádi novinky vytváříme a rádi dostáváme všechny komentáře, mooooooooooooc děkujeme 😀
Prosim vas,hladala som info o bananovek muke….je mozne pouzit muku zo zelenych bananov alebo muku bananovu (ovocnu)?Vacsinou som videla predavat tu zo zelenych….
Dakujem
Ahoj 🙂 Tady odkaz na firmu EXPRES MENU se kterou spolupracujeme a ručíme za kvalitu a správnost mouky NIKDY NEkupovat plantejnovou (ze zelených banánů)!!!!!! banány musí být pro výroby vždy přezrálé, tudíž bez škrobu!!!!
Info na našich stránkách např:
http://www.uzdravtesejidlem.cz/namaceni-orechu-a-bananova-mouka/
http://www.uzdravtesejidlem.cz/predstaveni-expres-menu/
http://www.uzdravtesejidlem.cz/chleb-z-bananove-mouky/
Další informace najdete v kuchařce, kde jsou i recepty z banánové mouky 😉
Zdravím,
zajímalo by nás jaká je asi roční spotřeba medu na osobu či dvě, jsme docela mlsní takže u nás med mizí rychle, obvzlášť v letním období kdy zavařujem co můžem :-), přemýšlíme kolik medu zajistit na zimu a jaro. Můžete nám prozradit třeba Vaši spotřebu jestli to není tajné 🙂
Děkuji
Ola
No, tak to jste mě zaskočila 🙂 To je spíš otázka na našeho medaře, jistě bude mít větší přehled. Je to celkem složité, záleží na období, tzn. jestli v zimě vaříme čaj nebo v létě zavařujeme, nebo když se dělá kuchařka nebo připravují recepty, tajné to není, ale počet vám neřeknu, a i kdybych to spočítala, stejně by to bylo nepřesné. Třeba za poslední týden jsem připravovala recept na piškot podle naší klientky a dělala jsem ho asi 6 x, na různé způsoby a velikosti plechu. 6x jsem musela odvážit nejméně 140 g medu. A při natáčení jsem piškot pekla 2x, jeden do videa a jeden další navíc, protože velmi chutnal 😀 Jistě chápete, že výsledek bude velmi zkreslený 🙂 Není to tajné, jen nespočitatelné. Spíš poradím zajistit si více zdrojů a kupovat medík podle potřeby.
Běžně vařím pro 2 osoby, zavařuji velice málo, ale často peču, vše chutná i návštěvám, nevěří, že je to bez mouky a cukru. Spotřebujeme cca 50 kg medu ročně, průměrně tedy 1 sklenici týdně. Objednávám po 30 kg od 2 různých včelařů (rozdíl 50 km)
Ahoj, já jsem na SCD skoro rok a průměrně mám tak sklenici na dva týdny. Někdy i dvě, když víc peču a nebo zavařuji či dělám marmelády. To je pak spotřeba vyšší 🙂
Ale takový ten běžný denní režim (snídaně, vaření na celý den, med do čaje či kávy…) mám tak tu sklenici na 2 týdny.
Snad to pomůže.
Anna
Ahoj. Je mi přes 70. Ale jsem odhodlán i s manželkou začít. Prozatím shaním informace a také budu muset shánět nějaké suruviny. Na př. banánová mouka musí být ze zralých banánů od jakéhokoliv dodavatele, nebo musí být od vás z prodejny? Myslím tím ať není porušena podmínka SCD. Nemohu taky najít také žaden velkoobchod s potravinami SCD. Děkuji
Ahoj, jestli sháníte nějaké informace o SCD, tak na našich stránkách jste zcela správně! 🙂 Vše na co se ptáte na nich najdete. Jen upřesním, že my nemáme žádnou prodejnu na banánovou mouku, jen doporučujeme dodavatele, se kterým spolupracujeme, a zcela přesně víme, že jeho mouka je ta nejlepší, z těch správných zralých banánů. To znamená, že si můžete pořídit mouku kdekoliv dle vašeho zvážení, jen kvalitu nezaručíme, ale i o tom všem se u nás dozvíte, stačí se dostat do sekce BLOG a vše si v klidu přečíst. Co se týká velkoobchodu na SCD potraviny, tak ten neexistuje, potraviny, které při vaření používáme jsou volně dostupné v obchodech, ve zdravých výživách nebo se dá nakupovat i přes internet, tedy v e-shopech. Všechny informace si v klidu pročtěte, je jich celkem dost, a pokud budete chtít ještě něco vědět, napište nám, hezký den! 🙂
Dobrý den, nevadí tělu vysoký příjem vajíček. Protože v každém receptu jsou. Děkuju za odpověď
Terezo, zdravím vás, viděla jste skutečně všechny naše recepty? A co je podle vás vysoký příjem vajíček?
A je možné používat Ghí?Používám ho na vaření, smažení…
Manžel má ulcerozní kolitidu asi rok a půl a zároveň i trpí na záněty slinivky břišní, vše přišlo zároveň, med v čaji mu nedělal dobře i když je povolený raději ho vynechává ale v medovníku mu nevadí, může v SCD med používat a kdyby mu vadil, může ke slazení použít něco jiného?Navíc nesmí slupky s ovoce ani zeleniny, semínka, ořechy a syrovou zeleninu a aovoce, sand jen jablko a banán v syrovém stavu může, řídíme se slinivkovou a bezezbytkovou dietou, tak si říkam, může vůbec dietu SCD když podle dokorky a diety slinivka nemá ráda tuk, slupky a semínka?
Děkuji moc za cenné informace.
A to, co Vám řekla doktorka funguje? Uzdravuje se manžel?
Dobrý den, a je možné vyrábět tvaroh z kefíru z tibetské houby? Já použiji plnotučné krabicové mléko nechám cca 24h fermentovat v pokojové teplotě společně v nádobě s tibetskou houbou, poté sliji dostanu kefír a znej vyrobím tvaroh zahřátím v hrnci cca na 40stupnu, poté nechám překapat v plátýnku či pleně a mám tvaroh. Děkuji za info
Ola
Ne, fermentuje i kvasnicemi a to je pro SCD nevhodné…
Neeee neuzdravuje, jen mu mění léky pěkný koktejl kortikoidů a imunusupresiv, jen tak nějak přežívá v klidových a horších fázích zánětu,vaříme denně a snažíme si vybírat kvalitní potraviny, mi určitě SCD začneme, mi se těšíme i když obavy z vaření bez příloh brambory, rýže a pečivo,čokolády mám, ale věřím, že to půjde i bez toho 🙂
Ještě máme dost, co přečíst , Váše stránky jsou super.
Ola
Zdravim Marky, chtela jsem se zeptat jestli se muze SEITAN. Je to psenicna bilkovina zbavena skrobu. Ma 117 kcal, seitan special je upraveny na kousky a ochuceny ma 160kcal. Ma 26g bilkovin, 2g sacharidu 1g tuku
Je to nahrazka masa ale daji se delat i sladka jidla. Dekuji za odpoved.
Teoreticky by v tom problem byt nemusel, ale my bychom do toho nesli. Jde o prumyslove zpracovanou potravinu a tudiz nevime, co jime…
Ďakujem za tip. Síce nemám jogurtovač, ale skúsim ho vyrobiť improvizovaním. Už len otázočka – prečo grécky syr nie je vhodný na prípravu SCD jedál? ďakujem za tieto stránky, ste super 🙂
Už jsem vám to psala, řecký sýr je krátkozrající a obsahuje laktózu, cukr a cukry živí bakterie ve střevě…cílem SCD je přestat živit bakterie, vyčistit střevo a získat zpět svou imunitu, protože ta je ve střevě..nedovolím si vás podceňovat ve výrobě jogurtu, mě totiž klasický způsob totálně odradil, protože vařit na mírném plameni jogurt celý den je pro mě nemožné, to se mi nechtělo..jogurt perfektně udělaný, aby byl bez cukru, musí být fermentovaný při teplotě kolem 40°C a celých 24 hodin…pokud to bude při jiné teplotě a v kratším čase, bude to špatně…
Áno, mala som na mysli šalátový grécky a u nás sa vyrába podobný – Tatranský. Už som rozmýšľala vyrobiť tvaroh z mlieka z automatu.
Co se týká výroby tvarohu z mléka, tak to vám zatím neporadím, děláme akorát jogurt či lučinu, abychom měli jistotu…protože ten tvaroh musí být opravdu dlouhozrající, tzn., musí být přeměněna laktóza – cukr…pokud nebude dostatečně přeměněna, budete dál vyživovat bakterie ve svém střevě a nedojde ke změně a uzdravení…proto jsem vám doporučila 24h SCD jogurt 🙂
Ahoj,
mám otázku. Vo väčšine receptov sa používa tvrdý tvaroh. Lenže na Slovensku sa tvrdý tvaroh nevyrába. Dá sa nahradiť napríklad tvrdým syrom gréckeho typu? Viete poradiť, ako tento tvrdý tvaroh vyrobiť doma?
Ahoj, ve většině receptů je tvaroh? doufám že ne! 😉 ..jen je mi divné, že na Slovensku se nevyrábí tvrdý dlouhozrající tvaroh, ale to tady z Brna nemohu posoudit :)..
Já třeba dávám místo tvarohu do chleba mrkev nebo cuketku na zvláčnění, recepty na pečivo si upravuji, někdy peču chleba podle Elaine, někdy si ho dělám do formy..tvaroh v receptu není nutný, ale je třeba také upravit i gramáž ořechové mouky (recept na mandlový chléb na našich stránkách je podle Elaine Gottschall)…pokud budete používat mléčné výrobky, které jsou dlouhozrající, mělo by to být v pořádku…tvrdý sýr řeckého typu neznám, ale dá se to zjistit podle doby zrání…už jste si někdy dělala 24h jogurt podle SCD? návod je na našich stránkách…vzniklý jogurt necháte překapat přes plátno a vznikne vám něco jako lučina, zkuste to! A pokud si budete dělat špenát podle našeho receptu, klidně tvaroh vynechejte, já ho tam poslední dobou nedávám vůbec…
http://www.uzdravtesejidlem.cz/24h-scd-jogurt/
Jaroslavo, pokud máte na mysli sýr „salátový řecký“, tak ten není vhodný pro SCD…když tak mi napište na podporu 🙂