Včera mi volal kamarád Pavel, který pekl CHLÉB Z MANDLOVÉ MOUKY – odkaz zde. Jen se ujišťoval, zda má ty správné ingredience na pečení. Tak jsem si řekla, že bude dobré, abych se ještě o surovinách, které používám a mám vyzkoušené, zmínila :)
Chci napsat, že pokud budete používat jiné suroviny, nahrazovat je podle vlastního uvážení, může to mít zásadní vliv na výsledek – mám na mysli třeba konkrétně výběr špenátu nebo tvarohu, nebo nahrazení sody kypřícím prášekem. Doporučuji sledovat tabulky co ANO/co NE, stejně tak jsem to při vaření na samém začátku dělala i já. Jak už psal o SCD výživě Radek, je zcela ve vašich rukou jak vám bude SCD výživa fungovat. Budete-li porušovat, třeba jen trošičku, nebude to fungovat a budete zklamaní. Ale jsme dospělí, víme, že bychom stejně ošidili pouze sami sebe ;) Skočit na SCD znamená dodržovat ho do puntíku.

U receptů jsou zmíněny suroviny, které používám, recepty mám několikrát vyzkoušené a ráda bych, aby se vám dařilo :) Zkuste tedy alespoň napoprvé recept připravit podle návodu, zvlášť pokud se jedná konkrétně o chléb, recept malinko těžší. A jak jsem psala, kdykoliv napište, i pod recept, radit si navzájem není zakázáno, naopak, bude s radostí podporováno :)
PS, doplňuji ještě recept na CHLÉB Z BANÁNOVÉ MOUKY – odkaz zde.

Med_Marky_SCD_recipes-10MED – med si necháme vozit od našeho kamaráda včelaře Petra Kořínka. Velmi pravidelně, protože spotřeba medu u nás doma je velká. U SCD výživy – Jak začít je velmi důležitá kvalita medu, konkrétně medu bez přidaného cukru. Med je pro nás sladidlo číslo jedna, ne jen proto, že med je zázrakem z přírody, ale hlavně proto, že je to monosacharid a pro naše tělo přímo nezbytný a jedinečný. O medu jako takovém, jakou má barvu, vůni, chuť, konzistenci  a spoustu dalších informací máme pro vás zde – Jak je to s tím medem? a zde – Na včelí farmě .

Vejce_Marky_SCD_recipes-11VEJCE – vejce nakupujeme klasicky v obchodě, ale vybíráme většinou ty z podestýlky. Důležitá je barva skořápky, její  čistota a neporušenost. Ta má velký vliv na kvalitu vejce. Pokud dostanete vajíčka od chovatele, tak jako třeba my si je občas vozíme od Radkové maminky z vesnice, taková vajíčka co nejdříve spotřebujte a trus od slepiček umyjte těsně před přípravou daného pokrmu.

Tvaroh_Marky_SCD_recipes-10TVAROH – tvaroh musí být jedině dlouhozrající, tvrdý, což platí také pro sýry.  Laktóza má již jinou formu, je přeměněná a tudíž pro SCD vhodná. My jsme dříve používali tvaroh Olešnický nebo Jaroměřický, protože jsme ještě nevyráběli 24h SCD jogurt – odkaz zde. Ale protože se časy mění, díky jogurtovači si ho vyrábíme sami  a tudíž máme i domácí tvaroh, SCD Lučinu – odkaz zde.  

Maslo_Marky_SCD_recipes-10MÁSLO – na pečení vybíráme másla živočišná, ta která mají tuku více než 80%. Na rostlinná másla zapomeňte! Másla z obchodů kupuji nejčastěji od firmy Madeta nebo Dr. Halíř. Zkoušela jsem i různá bio másla ze supermarketu, ale rozdíl jsem nepoznala. Snad jediné máslo, které bych preferovala úplně nejvíce a také ho máme stále v lednici je takové, které pořídíte ve specializovaných  obchodech od místních farmářů. Chuť takového másla bych přirovnala  k tavenému sýru, vyzkoušejte ho také :)

Soda_Marky_SCD_recipes-10SODA – jedlá soda, bílý sypký prášek, který se dá koupit za pár korun. Vyvarujte se však používání pečícího prášku místo sody. Pečící prášek je nevhodný pro SCD uzdravování, obsahuje mouku či škrob – kukuřičný nebo bramborový.

KOKOSOVÝ OLEJ – používám v poslední době celkem hodně, snažím se ho střídat s máslem. Je to jeden z nej olejů vůbec, více informací se můžete dozvědět zde – Kokosový olej, informace a recept na Kokosovinu.
Tento konkrétní obrázek jsem si vypůjčila na stránkách tashiara.com

Každý článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.uzdravtesejidlem.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.