„Lidé občas mají pocit, že potřebují pomoc. Je to proto, že nevědí, že si mohou kdykoli pomoci sami…“

Ani tento příspěvek nezačnu jinak, než zmínkou o odhodlání…

Všechno jde totiž jinak, když se člověk s definitivní platností k něčemu rozhodne. Je to jako závazek. A definice závazku by se dala popsat asi takto: Znamená to dělat něco, o čem jste prohlásili, že to dělat budete i dávno po tom, co vyprchá nadšení, se kterým jste toto prohlášení učinili.

Možná vás udiví, jak je to snadné nebo dokonce příjemné. Dobroty, které vás čekají na cestě ke zdraví, budou to poslední, čeho se většina z vás, stejně jako já, bude chtít vzdát. Na úplném začátku to ale kousek sebezapření vyžaduje. Ty přemnožené potvory v našich útrobách je potřeba hned v úvodu vzít u huby. Proto je nejlepším startérem kvalitní vývar, ať už masový nebo zeleninový. Na bujóny a další chemikálie jednou pro vždy zapomeňte. Nejlepší bude, když si následující větu napíšete na zeď a nejlépe vícekrát. Nejím a nepiju, co nevím, jak vzniklo!
Začínáme vařit, přátelé…

Vzpomínám si na první reakci Marky, když se začetla do seznamu co ANO – co NE. Měla dojem, že nebude mít z čeho vařit a že vše, co  se do toho dne naučila, nebude k ničemu. Brzy ale zjistila, že jde jen o změnu nákupního seznamu, o změnu surovin, ze kterých se jídla připravují a naopak všechny kuchařské finty, které člověk zná, najdou svoje uplatnění. Neobstojí ani výmluva, že je to drahé. Zjistíte velice brzy, že zatímco některé suroviny přibudou, jiné přestanete kupovat úplně. A nezapomeňte na peníze ušetřené za bramborové lupínky, kolu, čokolády, salámky, hamburgry a další smetí 🙂

Banany_SCD_recipes-10

Po pár dnech můžete přidat banánový koktejl, banánový koktejl, připravený pouze z banánů a vody (banány od teď už jen hodně zralé, flekaté, bez stopy zelené barvy), třeba s trochou skořice. Neušklíbejte se, za chvilku zjistíte, že chuť v tomto koktejlu dělá banán, ne mléko 🙂 U mě se tato snídaně stala železným pravidlem a banány beru téměř vždy i na cesty.
Obědvat budeme hodně hustý vývar s masem nebo zeleninou, zahuštěný vejci. Není třeba ho jíst nekořeněný a nesolený, jedině pokud se za něco trestáte 🙂
Naopak, připravujte každé jídlo tak, ať vám opravdu chutná.Udělejte si ho hodně, ať netrpíte hlady.
Postupně přidáváme další ovoce a zeleninu.Vy, co máte postižená střeva a nacházíte se zrovna v relapsu, kromě banánů, konzumujte ovoce a zeleninu raději vařenou, ve formě pyré, abyste zbytečně nedráždili postiženou sliznici. Opět není třeba trpět nedostatkem chuti. Ovoce s medíčkem a zeleninu kořeníme, solíme a přidáváme bylinky.
Po prvních týdnech budete mít nějaké kilo dole, ale to většině nebude vadit. To už můžete zkusit k jablečnému pyré přidat kousek medovníku, nebo k základnímu slanému koláči třeba vaječnou omeletu, či nějaké laskominy ze sekce Pomazánky a ChutneyJste li v relapsu, pozorujte reakce těla a výživu podle toho upravujte. Mějte trpělivost s přidáváním nových potravin, zvláště citrusů a jiného vláknitého a nadýmavého ovoce, šetřete střeva. Pokud to hned nejde, klidně některou potravinu o týden o dva odložte a zkuste jinou. K odloženým potravinám se ale vraťte, sliznice budou regenerovat a reakce se budou zlepšovat.

V dalším čase už můžete zkoušet k masu nebo i bez například pyré z dýně. Se smaženými a pečenými recepty z dýní nebo cuket ještě raději týden, nebo čtrnáct dnů počkejte. Pozvolna přidávejte další ovoce a také suché plody. Můžete už zkusit i náš Špenát masálá (kari), s kouskem Mandlového chleba, nebo rovnou Špenátový koláč, což je mimochodem také skvělá svačinka pro dny na cestách. Jste-li masoví, cestujete a nemáte nic s sebou, můžete v restauraci zkusit kus masa se zeleninou, ale pamatujte, že:
Nejím a nepiju, co nevím, jak vzniklo!

Po měsíci zkoušejte přidávat další SCD vhodné potraviny a recepty, ale stále pozorujte vaše tělo a naslouchejte mu. Nejlépe vám dá znát, kdy se už posunout dál a kdy ještě vydržet.

Bilinkovy_kapr_Marky_SCD_recipes-17Naučte se pít čistou vodu z kohoutku. Všechno ostatní je k ničemu. V restauraci je nejlepší volbou mátový čaj s medem nebo suché kvalitní víno. Po nějaké době si všimnete, jak mizerně chutná jakákoli balená „čistá“ voda.  Káva, i když slabá a podle Elaine ne nevhodná, je brzdou pokroku. I když s medem chutná dobře, „bičujete zchváceného koně“ a je lepší se jí alespoň na pár týdnů zbavit. U vína naopak začnete s postupnou očistou organizmu pozorovat chutě, o kterých jste neměli zdání 🙂 A nejen u vína. Je to jeden z mnoha příjemných průvodních znaků SCD.

Používejte sekci co ANO – co NE k neustálé kontrole toho, co jíst a co ne. Postupně si vytvoříte návyk a už budete vědět. Jde o co možná nejrychlejší „vyhladovění“ přemnožených potvor. Čím víc budete k sobě a ke své výživě pozornější, tím dříve uvidíte a zažijete zlepšení. To vás bude motivovat k objevování dalších prospěšných dobrůtek a možná mnoho z vás začne tvořit vlastní recepty.

Princip je jednoduchý, ukončit konzumaci dvojitých nebo složených sacharidů a tím vyhladovět nepřátele 🙂 Věřte svému tělu a myslete na uzdravení. Důležité je rozhodnout se, ne jen zkoušet další dietu. Pochopení mechanizmu fungování je zásadní.

Nejlepší začátek je načerpání co nejvíce informací. Člověk tak předejde případným chybám. Jestli začnete dnes a nebo za týden, to už nehraje roli 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty