Dostal jsem kritickou zprávu a chci vám říct, co jsem se z ní dozvěděl.
K tomu zopakuji tip na skvělou knihu a položím dvě otázky, na které bych rád dostal od vás odpověď, třeba formou komentáře 🙂
KLIKNĚTE ZDE:pro zmíněnou knihu
Zdravím vás přátelé, tady je Radek.
Mám pro vás zprávu, neboli takový rozbor zprávy, kterou jsem před nedávnem dostal od jednoho SCDčkaře, pravděpodobně už bývalého. Budeme mu říkat třeba Karel. Ať mi všichni Karlové odpustí. Jeho jméno je jiné neboť ho nechci kompromitovat. Navíc mi jde o obsah jeho zprávy, o to, jakým způsobem někdy reagujeme a o to, co v té zprávě uvádí. Chtěl bych se na jednotlivé pasáže podívat, protože si myslím, že je to důležité, že to může potkat každého z nás, v různých oblastech života a myslím, že je z toho cesta ven.
Takže, pojďme si přečíst jeho e-mailovou zprávu. „Při mém problému SCD moc nefunguje. Navíc změna nákupního seznamu není až tak pravda. V případě mé rodiny, kdy se účastní pouze jeden člen, se jedná o citelné navýšení rozpočtu, mám to vyzkoušené. Navíc se velice často jedná o SCD odporné blafy a ne jídlo, jak se snažíte namluvit. Občas se chováte jako malý český Horst Fuchs a to je celkem odrazující. To je asi tak vše, zkráceně, děkuji“, píše pan Karel.
Nebývá takových zpráv mnoho, samozřejmě čas od času se něco takového vyskytne. Zajímalo by mě, kolik z vás považuje Marky recepty nebo SCD jídla za odporné blafy. Asi si myslím, že je vás menšina, ale k tomu se dostanu, pojďme to postupně rozebrat.
Při mém problému SCD nefunguje. Bohužel pán nezmínil jaký má problém, takže těžko říct. Lidé se často nechávají skutečně odvést, zhypnotizovat, nechají si namluvit, že mají něco nevyléčitelného. Nevyléčitelné nemoci samozřejmě existují, ale neexistují nemoci, které by se nedaly uzdravit. Je v tom totiž podstatný rozdíl. Léčit se můžete léky, ale uzdravovat se můžete ledasčím a ledasjak. Léčení by v podstatě nemělo mít dokonavý tvar, protože se nedá vyléčit. Dá se jenom léčit, podle mě, protože tak je to nastaveno. Jestliže systém bere peníze za to, že jste nemocní, tedy dostáváte léky, tak vás nemá tendenci uzdravit. Takhle to vidím, a to je asi tak všechno, co bych mohl říct k začátku. Těžko posuzovat, jestli něco funguje nebo nefunguje, když nevím, co chtěl pán řešit a jak to řešil. Pojďme dál.
„Změna nákupního seznamu není až tak pravda. V případě rodiny, kdy se účastní pouze jeden člen, jedná se o citelné navýšení rozpočtu.“ Tady samozřejmě je potřeba poznamenat, že pán není první, kdo může být ve své rodině s řešením nějakého problému, nějaké té zátěže osamocen. Bohužel při výběru partnera my lidé spíš dost často nedáváme pozor. Když se zamilujeme nejsme úplně schopni posoudit vztah a řekněme budoucí chování našeho partnera. A málokdy je to opravdu tak, jak se slibujeme na začátku, myslím „ve zdraví i nemoci“. Po X letech, když opadne zamilování, můžeme zjistit, že s tím partnerem nemáme zas až tak moc společného, chybí v tom vztahu vzájemná úcta. Není na čem stavět a lidé si přestanou pomáhat, přestanou se vzájemně respektovat, třeba i v těch svých zátěžích. To je pak situace samozřejmě horší. Nicméně i tak se dá SCD provozovat. Je to na nějaké dohodě, ale dají se dělat jídla, u kterých se prostě vymění příloha, ty kombinace se dají různě používat a zapojit v běžném životě. Vím, že spousta z vás SCDčkřů, kteří v tom jste s námi, takže jste řešili podobnou situaci, což ukazuje, že se to zvládnout dá. Dost často se pak děje to, že rodina když vidí, že tomu člověku to skutečně funguje, je mu lépe, se částečně připojí, protože to chtějí také, nechtějí zůstat pozadu. Může se stát, že je někdo skutečně tak tvrdohlavý, že nesleví a dál pokračuje v likvidaci svého těla. Ale tady je potřeba říct, že nesmíme zapomínat na to, že skutečně každý jsme tady pro svou vlastní zkušenost a ne vždy jsme připraveni vzít svoje zdraví do vlastních rukou.
S nákupním seznamem je to asi tak. Pokud je ta situace kritická a já nebudu mít absolutně žádné pochopení u rodiny, tak si myslím, že je dobré se zamyslet v čem žiju, s kým žiju, hovořil jsem o tom ve videu „Jak přesvědčit rodinu, partnera“, je to celkem výmluvné. Ale jak říkám, pokud je ta situace opravdu kritická a já nenacházím žádné pochopení a zastání v rodině, především u partnera, tak je možná na čase se nad svým vztahem zamyslet. Protože, jestliže mám takovýto vztah, dá se předpokládat, že do značné míry přispívá i k mému špatnému zdravotnímu stavu.
Tím samozřejmě nechci nikoho k ničemu nabádat. Je to jen k zamyšlení. Na co přijdete, to už je skutečně vaše věc, protože je to váš život. Pojďme dál. Mám to vyzkoušené taky.
„Navíc se velice často jedná o SCD odporné blafy a ne jídla, jak se snažíte namluvit“. Tak tady skutečně musím říct, že zřejmě prohovořilo ego. Co je to TO ego? Je to něco, co vyrůstá a tvoří se v našem dětství, někdy mezi druhým a sedmým rokem věku, kdy dochází ke zraněním, kdy získáváme zranění od rodičů či od někoho z blízkého okolí. Ta zranění jsou způsobena v té nejlepší víře, neboť to okolí, rodina z nás chce udělat a vychovat dobrého člověka. Ovšem často si ti naši nejbližší nevšimnou, že na nás přenesou nějaký svůj program, své zranění, které oni sami získali od svých rodičů, opět v té nejlepší víře. Sami neregistrují, že ten program nebo že ten způsob zacházení třeba s dítětem, může být opravdu velice zhoubný.
Já často říkám, že považuji za jeden z největších úspěchů života, když právě takovýto nějaký program odhalíme a už ho dál nepošleme. Ego nám totiž ve chvíli, když nás něco bolí, nebo se nám něco nelíbí, když cítím křivdu či nespravedlnost, nasazuje masku podle toho, jakého zranění se držíme, snaží se nás chránit před tím, aby jsme nebyli znovu zraněni. Bohužel je tato ochrana ega spíše na škodu, protože nám vlastně zabraňuje chovat se v určitých situacích adekvátně. Naopak, to ego vystřelí nějakou tu naši domněnku nebo emoci a my zareagujeme úplně špatně, v náš neprospěch.
Pokud bych vám mohl něco doporučit, tak úžasná kniha autorky Lise Bourbeau. Lise tak jak říkám, Burbó, psáno francouzsky Bourbeau. Jmenuje se „Uzdrav svá vnitřní zranění“. Autorce u nás vyšla spousta knih, ale myslím si, že nejlepší na začátek je právě tady ta, protože úžasným způsobem popisuje 5 zranění, která vznikají od narození a v dětství, popisuje masky, které si nasazujeme a podle čeho se pak chováme a díky tomu pak nejsme schopni podívat se na sebe nestranně, nezúčastněně, nejsme v emoci schopni tu masku uvidět. Uvědomme si, že s tou maskou žijeme kolikrát celý život, někdo může mít těch masek několik a považujete své chování za svou povahu, náturu. A k tomu jak se masky a zátěží zbavit může být vynikajícím pomocníkem a vodítkem právě tahle kniha. A pokud budeme opravdu upřímní, hodně upřímní, budeme schopni sami uvidět své chování, svou masku, co dělá naše ego, budeme svá zranění odhalovat, odchytávat, a pracovat s tím vším. Můžete se zkusit zachovat jinak, než jste to dělali doteď a začne i ten život fungovat jinak než doposud.
Protože známá věta, která je připisována Einsteinovi říká, že „jenom šílenec dělá dokola pořád to samé a očekává jiný výsledek.” Takže díky té knize a díky odhalení těch zranění a masek máte možnost se na sebe podívat jinak a příště v podobné situaci zareagovat jinak. No ale abych se vrátil k tomu příspěvku nebo k tomu mailu, který jsem dostal. Tak to je právě ono. To je ta reakce toho ega, Jestliže se mně něco nedaří, jestliže vím u někoho jiného, že třeba jemu se to daří a mně to nefunguje, tak právě tak se projeví ego. Samozřejmě se nás snaží chránit mimo jiné i tím, že se snažíme poškodit toho, koho považujeme za viníka té naší situace.
A takhle to funguje. No a samozřejmě co se týká těch odporných blafů, tak právě proto jsem se už na začátku ptal, že by mě zajímalo, kolik z vás, přátelé, co sledujete naše stránky, naše příspěvky nebo jste s námi v průvodci, prostě se uzdravujete nebo nějakým způsobem SCDčko pro sebe používáte, tak kolik z vás považuje ta jídla za odporné blafy? Protože jestliže začnete vařit podle SCD, případně podle receptu Marky a vyjde vám z toho odporný blaf, tak vězte, že je to rukama, že je to nedostatkem zkušeností.
Anebo jak se často stává, že lidé prostě napíšou – vařili jsme přesně podle receptu a nedopadlo to. Prostě nepovedlo se nám to. No a pak, když to rozebíráme při konzultaci anebo v korespondenci, tak zjistíme, že něco bylo nahrazeno něčím jiným a tamto taky, protože to zrovna nebylo doma, no a potom jsme s tím udělali támhleto a tohleto a zjistíme, že prostě nebyl dodržen recept. To je velice jednoduché. Nebo skutečně nemá někdo zkušenosti s vařením. A tady musím říct, že SCD už mnoho lidí přivedlo k vaření nejenom dámy, ale i pány, kteří třeba nikdy v životě nevařili a vůbec je to nezajímalo.
Takže nevím. S těmi odpornými blafy tam bych řek, že tady mluví hodně to ego a já si myslím, že ta tečka na konec je taky super – „občas se chováte jako malý český Horst Fuchs, – to je takový ten televizní propagátor nejrůznějších prapodivných výrobků – a to je celkem odrazující. No, vidím, že pána to moje chování odradilo natolik, že se začal snažit SCDčkem nějak řešit svůj zdravotní stav. Takže jestli Horst Fuchs znamená, že někoho přesvědčím, aby se začal uzdravovat, tak to vlastně asi není špatně. Spíš dobře, protože jak zase říká jedna okřídlená věta jednoho zajímavého „filmu lidé potřebují pomoct, ale často nevědí, že potřebují pomoc.” Jsme takoví zvláštní tvorové.
No, myslím si, že to nebudu dále rozebírat. Nechci aby to video bylo na půl hodiny. Chtěl jsem postihnout několik věcí. Jednak názor na to SCDčko. Na to, jakým způsobem to funguje v rodině, jakým způsobem to funguje s vařením. A samozřejmě jak funguje naše ego, jak to prostě je, když se cítíme zranění, když máme pocit, že je svět nespravedlivý, když máme pocit nějaké křivdy nebo zrady. Není to proto, že by se nám třeba něco dělo. V té chvíli je to proto, že jsme obdrželi nějaké to zranění. Prakticky neexistuje člověk, který by tím neprošel. A ta situace, ve které se nacházíme, v té chvíli našemu egu připadá nějakým způsobem podobná. A proto zařazuje patřičnou masku, tedy patřičný program chování nebo patřičný program reakce.
Když jsme začali s knížkou Lise Bourbeau „Uzdrav svá vnitřní zranění” někdy v loňském roce, a už je to možná dva roky, ten čas letí, tak jsem si říkal: „No, podíváme se na to… tak jako já mám všechno v pohodě, že jo. Prostě už to mám vyřešený… Všechno…” Ale jak říká Pjér LaŠéz, tohle když někdo řekne, tak zpozorním… No nicméně jsem se tak nějak cítil, jakože je všechno O.K. No a když jsme to začali číst, tak jsem pěkně valil oči.
Zjistil jsem, že jsem vlastně masochista, že když se dostanu do situace, která mně nějak nevyhovuje, nebo když po mě někdo něco chce, co se mě nehodí nebo prostě se mně to nechce dělat, nebo nechci v té situaci být, tak místo toho, abych to prostě odmítl a dál se nestaral, protože to není moje, tak jsem třeba tu činnost vykonával a vykonával jsem ji s takovým jakýmsi pocitem, jako že teď teda uvidíš, jak mě to strašně trápí nebo jak trpím u té činnosti.
Samozřejmě ten druhý člověk nebo to okolí absolutně neví, že trpím, trpím totiž jenom já. Vím to jenom já, že jo, ale vykonává to člověk právě s takovýmto pocitem, což je samozřejmě velice zhoubné pro zdraví. Teď mě to přijde veliká sranda, ale do té doby jsem to takhle nevnímal, než jsem se na to podíval přes tu knížku a přes ten popis. Jo, takže jsem se jednak velice pobavil, když jsem zjistil, jak to se mnou je a druhak jsem byl schopen začít si všímat těch mých reakcí v určitých situacích a zastavovat tu činnost, ten podivný program a říct si „a pozor, tak ne, tak já to udělám jinak.”
Prostě buď se domluvím, že mně to nevyhovuje, anebo si rozmyslím, jestli to nemůžu udělat a proč mně to nevyhovuje. Prostě jiná reakce než ten masochismus. No a tady to ukončím. Přátelé, já myslím, že nám ten příspěvek pána dal dobrou příležitost se na tyto věci podívat. Já děkuji jako on děkuje. Třeba ještě nebyl správný čas, to se může stát. Já připomínám i tu svou vlastní zkušenost, kdy jsem si vzpomněl, že na informace Ellaine Gottschall a dr. Haase jsem narazil už dva roky před tím, než jsme s tím celkově začali. Ale v té chvíli mě to nic neřeklo. Prostě jsem jenom prolétl očima její stránku, pokrčil rameny a šel jsem dál. Nemusí pro mě být ten správný čas. Nebo prostě ještě nejsem ochoten se za sebe dostatečně postavit. Dostatečně pevně nejsem ochoten třeba prásknout do stolu v té rodině, protože někdy je to taky potřeba. Zvlášť dámy to mají tak, že ve všem vyhoví, ve všem uhnou a myslí si, že tím pádem budou v očích toho okolí jakože lepší. Ale je to o vlastní hodnotě. Taky jestliže vždycky uhnu, vždycky vyhovím, tak ta hodnota paradoxně moc nestoupá. Takže to je asi tak všechno, co bych k tomu příspěvku chtěl dneska říct. Zkuste nad tím uvažovat a napište mi prosím vás. Napište do komentářů, jak to vidíte vy. Jaké máte zkušenosti s SCDčkem v tomto směru to znamená, jestli skutečně je to takový problém, když rodina nedrží s vámi, jestli jste přišli na nějaký způsob řešení, jak se zařídit sami pro sebe. A napište mi, jak vám chutná SCDčko, jestli je mezi vámi víc takových lidí, kteří považují SCD jídla za odporné blafy. Protože to by mě zajímalo. Já sám, upřímně bez kecání, za posledních 10 let si nepamatuju, že by bylo nějaké jídlo na SCDčku, které bych mohl alespoň vzdáleně označit za odporný blaf. Tedy fakt ne.
No tak to je všechno, přátelé. Mlsejte, vařte podle receptu, zkuste identifikovat svá zranění a svoje masky a buďte zdrávi.
Ahoj 🙂

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj Radku a Marky já už jsem na SCD víc jak 6 let a nedám na tuto dietu dopustit .Ozdravilo mi to celé tělo a pomohlo se zácpou kterou jsem trpěla spoustu let .Vrátila se mi váha do normálu a hlavně se stravou jsem spokojená ,také jsem se bála že to bude drahé ale když jsem začínala tak se při nákupech manžel i syn divili že jsem nechtěla nic kupovat pro sebe jako při dřívějších nákupech. koupila jsem si
knihu skryté riziko zdravých potravin a díky této knize jsem odbourala ze stravy ještě větší množství potravin o kterých jsem si myslela že jsou zdravé. A můžu říct že opravdu mlsám a jsem velice spokojená i s recepty od Marky .DĚKUJI ŽE JSTE MI O TÉTO DIETĚ ŘEKLI a jsem za to moc vděčná.JIŘINA
Tak by mě zajímalo, co pán držel za dietu!? Jedno vím ale jistě, SCD a Marky recepty to opravdu nemohly být 🙂
Jsem na scd 7 rokem s tim samým co Radek a musím říct že jsem bez léků a to jsem jich jedla hodně,je fakt že poslední dobou se mé tělo něčemu brání,ale nemyslím si že by to bylo scddéčkem,ale spíš mnou. Za těch 7 let se ke mě v rodině nikdo nepřidal,ale chápou mě. A ceny no tam musím říct,že toho sním míň a člověk nemusí kupovat vše co je na scd ve velkém (ořechy,bananovka)dá se vařit i levně musí si to člověk srovnat v hlavě,ale chápu že když někdo vařit neumí má to těžší.Markétiny recepty mám všechny některé jsem zkoušela a některé ne a musím říct,že blafy to nejsou.Za mě je to buď chci a nebo nechci a to už si musí člověk pořešit sám ze sebou. Mějte všichni pěkný den.
Velice Vás zdravím! Jsem na SCD už přes dva roky a jsem moc spokojená. Zpočátku jsem opravdu měla strach, že potraviny a recepty SCD zatíží náš rodinný rozpočet, ale opak je pravdou! U nás vaří většinou manžel a já jsem se bála, že nebude chtít vařit podle receptů paní Marky, ale nedělá mu to žádné potíže, takže vaří pro mě SCD a pro sebe stále to “ ne úplně zdravé „. Pouze pečení chleba a sladkého pečiva ( které miluji ) nechává na mě. Moc děkuji za vaše komentáře, které ráda sleduji. S pozdravem Věra
Dobrý den,je pravda,že je tento styl finančně náročnější.Stačí jenom základ a to mouka a různé druhy ořechů.Pokud je více lidí v jedné domácnosti a opravdu všichni nechtějí jíst stejně jako já,tak je k tomu nebudu nutit a vůbec to není o sobectví a neochotě.Já třeba vařím tak,že máme stejnou polívku a maso a každý svou přílohu.Můj manžel souhlasil bez problémů a s mou volbou ,ale narovinu řekl,že on to jíst nebude a nechce.Já to respektuju a víc to neřešíme.Ale je taky pravda,že pokud bychom neměli finance na úrovni jako nyní,tak bohužel,žádné scd by nebylo.A je to prosté,potřebujeme bydlet a platit účty,jinak jsme pod mostem a to doslova,protože máme na bydlení hypotéku.A pro toho kdo má děti je to jistě náročnější než pro nás.Já jsem navíc masožravec a mám ráda i zeleninu a ovoce,takže pro mne není problém jíst zrovna takto,ale stejně jsou chvíle,kdy se mi zasteskne po hranolkách,kynutém koláčku,čokoládce ale nejvíc mi chybí normální kmínový chleba. Na vysvětlenou k financím,byly doby,kdy jsme museli vyjít 2000,- na měsíc a to na jídlo a drogerii,to se opravdu scd držet nedá a i teď nemáme bůhví jaký finanční nadstandart,tím chci říct,že ne všichni jsou finančně tak zdatní a bohužel v dnešní době je na trhu práce nic moc výběr.Já sama jsem letos v lednu přišla o práci a paní na úp mi řekla ať nepočítám s tím ,že budu mít brzo práci,ale naštěstí se zadařilo a do měsíce jsem práci našla.Co se receptů týká tak v mám případě recepty od vás používám především jako inspiraci , až na koláč s mákem,ten se je pro mne dokonalý,jinak jak už jsem jednou psala,já sem takový český Mičurin a vše řeším stylem přesně podle oka.jenom by bylo fajn,přijít na to,jak udělat větrníky a makronky,to mi zatím nějak nejde vymyslet :).No a už raději ten svůj sloh ukončím,nebo zase skončím u jídla :).Opatrujte se a mějte se dobře,Petra
Pooučná reakce na tuto zprávu pana”Karla”ano i ne-milé reakce máme mi lidé a je to také v pořádku možná více lidem pomůže hledat příčinu v sobě a né v okolí a vědět že vždy možná zmněna když jí opravdu chci
Děkujeme vám přátelé za všechny vaše reakce a porozumění. Ať se pořád daří 🙂
Zdravím všetkých. Popočúvala som si video a rozmýšľala som nad reakciou pána „Karla“. Ja mu celkom rozumiem. To neznamená, že s ním súhlasím. Ale chápem túto frustráciu, keď má človek obrovské očakávania a zrazu zistí, že pre výsledok musí aj on niečo urobiť, niečoho sa vzdať, zaplatiť. Keď to nejde, hľadá vinníkov napravo-naľavo. Je to v našej ľudskej povahe. Kúpou kuchárskej knihy sa z človeka ešte nestane michelinský šéfkuchár. Kto nevie variť bežné jedlá, nečakajme, že zrazu pripraví bezchybné SCD jedlo. Ja som s chuťou týchto pokrmov spokojná, recepty sú vymazlené, stačí dodržať receptúru. A čo je hlavné, neporovnávať chute. Ak si napečiem chlieb z banánovky, nesmie mi ani napadnúť porovnávať chuť a konzistenciu s pšeničným chlebom. SCD vlak je o objavovaní krajiny, nových chutí a v tom množstve receptov si určite každý nájde to svoje. Radek a Marky sú sprievodcovia, ale to neznamená, že sa nerozbehneme po vlastných nohách. Samozrejme, s dodržaním Áno-Nie 🙂 Som vďačná za tieto stránky a pomoc, ktorú máme na dosah ruky. Tak mlsajme a buďme zdraví!
Děkuji já osobně za Vaši reakci, paní Jaro, cítím to podobně. A jistě jsem i já sama dříve takhle reagovala na některé nepodarky. Radkovým cílem nebylo pana Karla znemožnit nebo ukázat na něj prstem, to v žádném případě. Oba víme, že když se nedaří, většinou lidé hledají tam venku, my s Radkem už ale hledáme především u sebe. Je to nejrychlejší cesta k nápravě. A hned říkám, nebylo to tak vždycky. Byla doba, kdy jsme si říkali, proč se nám to děje, proč nám to dělají :)) Až jsme došli k poznání, že jsme to my, co tvoříme, a že jsme to my, kdo dovolí 🙂 A že vše můžeme ovlivnit jedině my sami.
Vlastně celý můj dnešní den by mohl být o tom, proč mi to někdo dělá. Od rána do teď něco řeším a říkám si, aha, tak proto se mi děje tohle, nedávám pozor, jsme příliš rychlá, málo odpočívám, atd. A když se na ten den podívám, vše co se událo mě dovedlo k lepšímu vyústění a že se to stalo, abych…A to už si nechám pro sebe. Prostě vše zdánlivě špatné vidím teď jako to nejlepší co se mi mohlo stát.
A každý komentář tady pod videem vnímám pozitivně, jsem ráda za každého kdo si udělal ten čas 🙂 Mimochodem, pan Karel se nás nijak nedotkl, naopak, věřím, že by potřeboval pomoct a pochovat. Chápu proč ten e-mail napsal a vlastně mu i rozumím. Ani já, ani Radek, se nezlobíme, nemáme na co.
Mějte se všichni kdo to čtete moc hezky.
Marky
Ahojte Radku,
za mě je pan „Karel“ typickým příkladem člověka, který věří na zázraky, ty se totiž dějí bez přičinění a zadarmo (jen já nikoho, komu se stal zázrak neznám :)).
Zatím se nemohu počítat do rodiny zkušených SCDéčkařů, jsem na začátku, ale ten je myslím hodně zásadní pro to, aby člověk přesně zjistil, jak mu to vyhovuje, zda je schopen dodržovat co má a hlavně, jestli to má v hlavě srovnané. Je určitě ještě víc faktorů, které člověk prostě musí mít k tomu, aby uspěl (to ale v čemkoliv).
Za mě zde platí to buď chci, nebo nechci, protože když nechci, tak na všem něco najdu, to je logické. Vyšší rozpočet..nemyslím si, ale rozhodně, když jsem do toho šla, nepočítala jsem, že to bude jen tak. Všechno něco stojí a za zdraví si myslím každý rád připlatí. Ukazovat na někoho, který řekl, že to nenavýší rodinný rozpočet, je trochu dětinské.
Začala jsem startovací fázi s recepty od Marky a musím říct, že to byla pecka. Když člověk necpe do jídla sojovky a všelijaké uměliny, tak mnohem více cítí chuť všeho, co do jídla přidává a samotného pokrmu (bylinky..atd.) Dochucuji dle sebe a ani jeden recept, co jsem zkoušela (a to jsem vyzkoušela všechny), blaf teda rozhodně nebyl. Což takhle zvážit kuchařské umění nebo chutě, než začnu něco pomlouvat?
Chápu, že ne každý musí být v souznění s takovým typem stravování či návyky, jen nemusí „kopat okolo sebe“. Za mě ale musím říct, že SCD je super, vy jste super a velká podpora. Já jsem našla, co jsem hledala a tak doufám, že budu směle pokračovat dál až k cíli :).
Peťa
Dobrý den,
přečetla jsem si tento Váš článek, kde prosíte o určitou zpětnou vazbu a proto reaguji. Myslím, že se snažíte druhým lidem pomáhat a našel jste cestu, která pomohla Vám a tuto cestu sdílíte s ostatními. To je od Vás moc hezké a určitě to má velký smysl i pro druhé, kteří své uzdravení a cestu hledají. Cest je ale mnoho, nekonečně mnoho, tak jako je mnoho lidí a každý jsme odlišný. Co někomu může vyhovovat, druhému prospívat nemusí. Věřím ale, že si k Vám najdou cestu lidé, kteří právě tento impulz, který nabízíte, v tuto chvíli potřebují. Že někomu tento způsob stravování nevyhovuje, nebo nechutná, není podle mě otázka ega, ale je to naprosto v pořádku a přirozené. Samozřejmě záleží na způsobu, jakým je to podáno a chápu, že Vás reakce, o které v článku píšete, zamrzela. Je třeba ale respektovat, chápat a tolerovat odlišnost a různorodost lidí, stravování i jejich názorů.
Ráda bych Vám upřímně napsala, jaký dojem jsem měla z Vašeho článku. Od jeho obsahu mě bohužel odvádělo pozornost mnoho gramatických chyb a nečitelný slovosled vět, ze kterého jsem jen těžko chápala co se snažíte říct. Text na mě působil, jako přeložený Google překladačem, kdy na sebe slova úplně nenavazují a celé věty nedávají pak úplný smysl. Nevím z jakého důvodu je tento text tímto způsobem napsaný, možná jste jej psal v rychlosti a může se to stát. Důležitější je samozřejmě obsah, ale ten byl velmi špatně a nepříjemně čitelný. Omlouvám se, ale toto ve mě článek zanechal. Přeji vše dobré a věřím, že budete i dál nacházet stále lepší formu, jak své myšlenky ostatním předávat. Děkuji a hodně štěstí.
Děkuji za Vaši zprávu 🙂
Problém bude v tom, že jste si nevšimla, že čtete doslovný přepis videa, který přidáváme pro neslyšící a ne koncipovaný článek.
Je to tam napsáno 🙂
Názor pana „Karla“ se mě nedotkl, neb jsem už léta cvičen komentáři pod našimi FB příspěvky a ty mají jinou „šťávu“.
Chtěl jsem spíš ukázat, kde by měl člověk hledat, pokud se ocitne v podobné situaci, jako pán.
Milá Jano, díky moc za komentář. Konkrétně k tomu obsahu, k překladu Radkova slova. Máte pravdu, hned jsem se na to šla podívat a zjistila, že to jsou nesmysly. Přepisy videí probíhají tak, že to přeloží automat a pak my sami musíme obsah zkontrolovat a opravit, překladač nemůže znát souvislosti. Bohužel, ke kontrole nedošlo a takhle to dopadlo. Teď opravujeme a moc děkujeme, že jste nás na to upozornila,
Marky
Milý Radku, vaše sáhodlouhá výpověď o „Karlově mailu“ vypovídá o tom, jak to především máte vy a jak moc se vás názor pana „Karla“ dotkl. Možná o tom, jak moc stojíte o to, aby pomáhající systém SCD byl uznán. Za mě osobně – SCD toto nepotřebuje, je to dobrý a pomáhající postup. Ani unikátní recepty od Marky žádnou obhajobu nepotřebují… Jsou často originální a vymazlené. Napadá mě fantazie – pan „Karel“ napsal svůj názor tak, jak napsal, možná to jinak neuměl. Mohl dostat korektní odpověď + nabídku podpory, pokud by ji chtěl. Víme dobře, jak se lidem špatně mění letité zažité zvyky, včetně těch stravovacích – je jednodušší plácnout na housku kus salámu, než se zabývat tím, co zbaštím, aby mi to pomohlo. Takže – nechme Karla Karlem i s jeho názorem. A Marky ať vaří dál a inspiruje nás 🙂
Děkuji za Vaši zprávu 🙂
Ještě stále ale nerozumím té netoleranci a demagogii.
„Demagog je člověk, který hlásá věci, o nichž ví, že nejsou pravda, a to lidem, o nichž ví, že jsou hlupáci.“ — H. L. Mencken
Nebo třeba wikipedie uvádí:
Historik Reinhard Luthin definuje osobu demagoga takto: „Je to politik zkušený v řečnictví, lichocení a invektivách; vyhýbavý v řešení důležitých problémů; slibující vše a všem; apelující spíše na emoce než na rozum posluchačů, a probouzející rasové, náboženské a třídní předsudky — člověk, jehož touha po moci bez držení se zásad ho vede k tomu, aby se chtěl stát pánem mas lidí. Po staletí vykonával povolání ‚muže lidu‘. Je produktem politické tradice podobně starým, jako západní společnost sama.”
Názor pana „Karla“ se mě nedotkl, neb jsem už léta cvičen komentáři pod našimi FB příspěvky a ty mají jinou „šťávu“.
Chtěl jsem spíš ukázat, kde by měl člověk hledat, pokud se ocitne v podobné situaci, jako pán.
A myslím, že mu rozumím, dobře si pamatuji na sebe v době, když jsem ještě netušil, že si vše způsobuji sám 🙂
Díky za reakci, Radku. Moje babička říkala: „Nemusíš rozumět všemu…“ Já k tomu dodávám: „Nemůžeme rozumět všemu, někdy nerozumíme ničemu, lidi nevyjímaje…“ Je fajn, že se nám (lidem v kontaktu s vámi) to snažíte srozumitelnit. Avšak, každý jsme na jiném levelu pochopení (poznání), což je někdy úsměvné, někdy znepokojující, někdy stresující – podle toho, jak se nás daná věc dotýká, jak ji máme zpracovanou. A to je krásné i hrozné :-). Život je jeden z nejtěžších. Hledám, co jsme se z pana „Karla“ naučili? Díky Bohu, že se mohu a chci učit.
Zdravím pane Erneste, z vlastní zkušenosti doporučuji si uvařit jablečné nebo hruškové pyré z 4-5 kg ovoce, ještě horké nalít do skleniček, uzavřít a otočit dnem vzhůru. Stejně tak doporučuji uvařit si vývary z hovězího, kuřecího nebo vepřového masa, s mrkví a vajíčky také do sklenic do zásoby. A skladovat poté v lednici, a když nevíte, co jíst, tak máte předvařeno. Já to tak praktikuji a plně mě to vyhovuje. Jsem o 7 let mladší a fotky svých jídel sdílím denně na Instagramu pod nickem petrkosar4. Držím Vám palce v dalším stravování podle SCD a hlavně uzdravování.
Krásné dny a stdečné pozdravy.SCD jsem také potkala před lety u terapeutky.která se vrátila z Ameriky a nechápala jsem ji o čem to mluví.Až po letech jsem na internetu potkala vás .Obohatilo mi a uzdravilo život.Recepty od Matky jsou úžasné a chutné.Rodině je servírují postupně a nenásině.Opravdu si nemyslím.že by rozdilné chutě byly důvodem k rozchodům.Leta vás oba obdivuji.propaguji.Jen mne mrzí.že se poslední dobou z vašich přispěvků vytráci tolerance a je v nich zbytečná demagogie.Přeji pevné zdraví a spoustu úspěchů!Blanka
Děkuji za Vaši zprávu 🙂
Ta tolerance a demagogie by mě zajímaly, co máte konkrétně na mysli?
Dobrý večer,
Na „odporný blaf“ som veru v SCD zatiaľ nenarazila. Nevyskúšala som síce zatiaľ všetky recepty od Marky, ale trúfam si povedať, že SCD jedlá, ktoré varím, sú všetky vynikajúce. Zároveň si ale dovolím tvrdiť, že pri varení veľkú úlohu hrá energia človeka, ktorý varí. To isté jedlo chutí skvele ak je uvarené s láskou, ale chutí mizerne, ak je varené v hneve, smútku alebo inej podobnej emócii. Možno práve toto bol problém Vášho pána kritika.
Môjho syna som zatiaľ nepresvedčila aby sa ku mne pridal v SCD, takže varím iné jedlo pre neho a iné pre seba. Našťastie na šporáku sú 4 horáky a ešte trúba, takže môžem variť paralelne, netrvá to dvojnásobok času, ale len o trošku viac. Podobne je to s nákupmi, pre syna nakúpim len zopár surovín naviac, ale váčšina surovín je spoločná. Takže keď moje náklady na stravu stúpli, tak je to hlavne kvôli inflácii a SCD v tom nehrá skoro žiadnu rolu.
Verím a dúfam, že si neberiete osobne deštruktívnu kritiku toho pána, ktorá hovorí len o jeho nepriaznivom rozpoložení, nie o Vás a SCD.
Nech sa Vám darí!
Zdravím Radku a Marky,
na SCD jsem něco málo přes rok a rozhodně nemůžu souhlasit s názorem pana „Karla“, že jsou to blafy! Vše, co jsem podle receptů Marky uvařila, bylo výborné! A naprosto souhlasím s Vámi Radku, že když se něco nepovede a není to třeba k jídlu, je to rukama, ne receptem. Mám od Marky všechny kuchařky a miluju je! A vás oba taky. Ale to už se opakuji. 😀 Můj manžel není na SCD, ale většinou jí vše se mnou, v podstatě se sám od sebe vzdal příloh, akorát pečiva se vzdát nechce. Nevadí mi to, jsem ráda, že mě podporuje a i přesto, že není SCDčkař, uzdravování dle SCD šíří dál.
Radku a Marky, jsem vděčná za to, co pro nás všechny děláte!
Velké díky Vám! ♥️
Dobrý večer, pane Radku a paní Markéto, nevěřil jsem vlastním uším, co jste dostal za email od pana Karla. Při poslechu jsem se docela pobavil. Rozeberu ze svého hlediska jednotlivé výtky autora emailu.
Navýšení rozpočtu – i pokud je v rodině sám, kdo se stravuje podle SCD receptů, tak navýšení určité je, ale spíše se jedná jen o počáteční náklady – například na ořechy, med, vajíčka. Poprvé jsem si ořechy koupil v supermarketu a ty ceny byly astronomické. Pak jsem objevil specializovaný on-line obchod, a objednávám tam jednou za cca 2-3 měsíce za přibližně 2000 Kč. Nemám možnost nakupovat med a vejce přímo od farmářů, tak ty nakupuji také on-line, protože tam mám výběr a hlavně je uvedeno složení. I tak si manželka ze mne dělá legraci, že bychom potřebovali mít doma slepice a včely 😀. Ale ona je v pohodě, i když se podle SCD nestravuje, ale je už mnoho receptů, které jsem uvařil/upekl a manželka je jedla se mnou a moc jí chutnaly. Zároveň, když nejím s manželkou její jídla, tak si vaří míň a tím pádem ani nenakupuje takové množství surovin, co dříve.
Blafy – zatím jsem nenarazil na recept, který bych tak mohl označit. Na rozdíl od Vás si nemyslím, že jde o pošramocené ego z ranného věku, spíše si myslím, že pán neumí vařit a jeho paní také moc ne, nebo umí vařit, ale kvůli těm nákladům, mu jej špatně okoření, popř. přesolí, spáli nebo prostě nedá správné suroviny, použije špatný postup atd. Těch možností, proč on označuje jídla SCD za blafy, může být hodně. Já jsem taky ještě v lednu 2022 neuměl vařit, ale naučil jsem se. Předlohou byly jednoduché recepty od pana Tomáše Kosačíka z jeho knížek. Co se týče receptů od paní Markéty, jsem spokojený, jsou srozumitelné a opravdu výborný. Když je v nich nějaké koření, které nemám, tak si jídlo okořením podle chuti jednodruhovým kořením, jak mi poradila.
Zlepšení zdravotního stavu – mám chronické nemoci, ale ani jedna z nich není uvedena v SCD průvodci. Neznamená to ale, že mi SCD stravování nepomáhá, naopak pomalu zjišťuji, že jsou určité „projevy“ těla, které se zlepšují. Je to však běh na dlouhou trať, protože nemoci jsem nezískal ze dne na den, ale už je nějakou dobu mám a nemohu po razantní změně stravování chtít zlepšení za 77 dní, kdy se dnes tak stravuji.
Jinak za to video moc děkuji, protože SCD stravování má pro mne smysl.
P.S. kakaové boby si kupovat nebudu, protože by mi bránily v uzdravení 😀.
S pozdravem Petr Košař
dobry den, som asi 2 mesiace v scd sprievodcovi, sam zo 7 clennej rodiny, ucim sa varit a piect, zhanam potrebne ingrediencie, je to tazke, financne narocne, mam 71 rokov, chytil som behacku a vracacku od dalsich clenov rodiny, neviem casto co mam jest, co si uvarit , kedze vsetko este nemam kupene, startovacia faza mi vysla velmi dobre, bolo to jednoduche, zmizol mi asi po tyzdni exem okolo konecnika, ktory som mal asi od 15 rokov, zrejme po vysadeni cukrovimiek, scd ma pravdu v odstraneni toxinov z hrubeho creva, podarili sa mi spravit chutne zeleninovy vyvar, babovka , kokosove a datlove gulicky, chlieb z mandli a tvarohu, pekanovy chlieb , domaci jogurt, medovo-mandlovy sladky kolac, takze povazujem recepty scd za dobre, ale zaciatky su tazke, hlavne v pokrocilom veku a nie v plnom zdraví, ale citil som vo vas podporu radek a marky a dufam ze aj nadalej
Ahoj Radek, ste úžasní ľudia spolu s Marky. Mrzí ma tá správa, ale fakt je ten, že pán ešte nie je pripravený na zmenu a možno ani nikdy nebude. Aj to sa stáva, proste je to súhra okolností. Mne ste pomohli sa znovu narodiť a sú to už 4 roky, čo môžem povedať, že som sa znovu narodila. Mimochodom asi 2 týždne dozadu som sa musela 1.krát vrátiť na začiatok a znovu fázujem. Môžem si za to sama, bola som na dovolenke a podľahla som ustriciam.
Teraz som zase Ok. A jedlo, ktoré som sa pri vás naučila variť je SKUTOČNE JEDLO a chutí všetkým okolo mňa. Každí kto ochutná je prekvapení, najprv ma okolie ľutuje a potom chápu, keď poviem že to skôr ja môžem ľutovať ich, samozrejme neľutujem, ale chápeš ako to myslím, že to moje jedlo je oveľa oveľa lepšie. A už sa mi stalo, že keď si niečo prinesiem na oslavu alebo do práce, normálne vidím ako sa okoliu zbiehajú slinky.
To v obchodoch a reštauráciách sa môžeme baviť veľakrát o blafoch. Samozrejme nehádžem všetky reštaurácie do jedného mecha. Mám vás rada, všetkým nevyhoviete. Veľa šťastia, zdravia a lásky želám.
Já jsem na SCD 5 let. Manžel nemá zájem. Používám od Marky nějalé recepty, ale hlavně si upravuji své oblíbené recepty. Měním suroviny. Manželovi se to ze začátku nelíbilo, že mám dražší suroviny. Ale kupuji si suroviny za své peníze. Když jsem s dietou začala, tak jsem za 3 měsíce zhubla 18 kg. Léčím srdíčko AP. A chronidký zánět slinivky a střeva. Zažívací problémy se mě hodně zlepšily. Po roce a půl mě na gastru paní doktorka snížila léky. Co jsem užívala každý den 1 tabletu užívám v týdnu jen 2x 1. Co jsem užívala 3x denně 1 tabletu. Užívám jen jednu ráno. Objednávám si léky přes mobil.Po 2 letech mě už na kontrolu neobjednala. Říkám si, že bych se měla na kontrolu objednat, třeba ještě něco zruší. Se srdíčkem se cítím také lépe, jen mě vadí cesta do kopce. Tenhle týden jsem kupovala 3 kg. banánové mouky z čokoládovny v Troubelicích. Ještě se musím přiznat, že jsem začala dietu porušovat mlsáním. Cherry pralinkama. Nějaké kilo na váze jsem přibrala. ALE SCD dietu schvaluji a k normálnímu stravováni neplánuji se vracet. Děkuji. Jitka Těžká.
Milý Radku a Marký, já Vás naopak doporučuji všude, kde mám příležitost a někdo se podivuje tomu, co jím a co ne.
K tomu ještě musím dodat, že SCD funguje při mém uzdravování. Za Vaše zkušenosti MOC děkuji.
Ano, tak ty „odporné blafy“ jím denně a ještě o ně mají zájem všichni kamarádi a rodina, kteří ochutnali a všem to chutná. Takže tady to bude spíše blaf na straně autora textu. 😁
Já držím SCD 5 let, vařím podle zásad pro mě a manželovi přidám přílohu jakou chce.Je cukrovkář,ale bez chleba, pečiva a různých příloh nemůže být.Nevidim v tom problém, už jsem zvyklá,maso,zelenina , luštěniny, sýry,jsou pro nás stejné,jen konečná úprava je pro každého jiná.Jediny větší obnos byl v jogurtovači.Nevidim nárůst financí .Je mě 71 let, jaký si to uvaříš, takový to máš,je ale pravda, že jsem bývalá kuchařka.Pán asi vařit neumí,proto si vylévá vztek.Jste skvělí 😀
Nedejte se znechutit. Spoustě lidem SCD pomáhá. Jen bych uvítala vaše kuchařky v písemné formě.
Alena
Blafy??? Čí recepty pán četl? Možná se spletl a jeho reakce měla směřovat úplně někam jinam. SCD strava vyhovuje mému manželovi i mně. Máme všechny kuchařky a můžeme jen chválit, všechno nám moc chutná. Recepty si může každý vymazlit podle sebe, když si chce jídlo obměnit. Těším se, až vyjdou další recepty. Marie