Pořád vám říkáme – čtěte etikety – ale někdy člověk najde cukr nebo škrob i tam, kde by ho vůbec nečekal, ale hlavně tam, kde není vůbec potřeba… Tady je tedy pár tipů, jak si vybrat vhodné koření, aby nám chutnalo třeba i ve startovací fázi 🙂
KLIKNĚTE PRO PŘECHOD NA STRÁNKY SONNENTOR
KLIKNĚTE PRO PŘECHOD NA STRÁNKY TAJEMSTVÍ CHUTI – RAMDAM
Ahoj, tady je Marky, a mám pro vás pár tipů týkajících se správného výběru koření.
Po nedávné vlastní zkušenosti jsem se rozhodla, že se vám pokusím usnadnit rozhodování a zrychlit výběr.
Poslala jsem Radka, aby mi koupil 3 balíčky koření kari. Přinesl mi je, ovšem koření kari z toho byl pouze jeden kus, v dalších dvou balíčcích bylo houbové koření. Radek pravděpodobně nepředpokládal, že mají v obchoďáku šotky, kteří jim tam dělají nepořádek a sáčky pomíchali. Nevadí, v lednici jsem měla nějaké houby a tak jsem si řekla, že koření využiju k jejich přípravě.
Vzhledem k tomu, že kari od firmy Horn od které běžně nakupujeme bylo vyprodáno, Radek vybral jiné, tentokrát od firmy AVOKÁDO, ovšem, nepřečetl si etiketu. Ale kdo by to pročítal, kari má být přece kari, co by mohlo být jinak? Ale jak jsem měla ty balíčky v ruce, byla jsem docela zvědavá a zajímalo mě, jak firma Avokádo svoje koření a směsi připravuje, zvlášť když se na svých obalech pyšní slogany, že se nechávají inspirovat přírodou. Na obalu se píše, že koření je bez glutamátu, bez konzervantů a umělých barviv. Hmmmm, to je krásné, ovšem když se začtete dál zjistíte, že koření kari obsahuje cukr a do houbového je zase přidán škrob, což je bohužel pro uzdravování na SCD zcela nevhodné.
Začala jsem připravovat novou kuchařku, konkrétně pro startovní fázi – START. Výběr surovin je v této fázi omezený, a tak je třeba dopřávat si koření o něco více než obvykle, aby nám i startovačka chutnala. Vydala jsem se do obchodů se zdravou výživou s úmyslem objevit koření bez zbytečných přísad, a bingo, měla jsem „štěstí”! Natrefila jsem tam na směs koření, která se jmenuje ŠTĚSTÍ 🙂 Je od německé firmy SONNENTOR. Toto koření obsahuje – kousky cibule, bazalku, dobromysl, červenou řepu, růžový pepř, pomerančovou kůru, měsíček květ, lékořici, ayurvédskou sůl (asi 5%), no krása! Musela jsem ho koupit a vyzkoušet. Upekla jsem sýrové tyčinky podle receptu paní Hanky, která je majitelkou našeho SCD Průvodce a také se zúčastnila našeho semináře, a tyčinky jsem tímto kořením posypala. Vážení, tak to opravdu nemělo chybu! 🙂 Nebojte se, recept paní Hanky se chystám v nejbližší době uveřejnit na našich stránkách.
No, a jak to bylo dál? Okamžitě jsem vyrazila do zdravé výživy a koupila jsem tam dalších asi osm druhů. Firma Sonnentor připravuje koření jednodruhové i směsi, a v bio kvalitě. Ale i tady je třeba dávat pozor. Například směs koření Anděl strážný obsahuje řepný cukr. Prooooč? Tomu vážně nerozumím, nechápu proč se do koření přidává cukr!?!?! Tenhle anděl by nás asi moc dobře neostrážil, viďte 🙂 Je to podobné jako se solí. Pokud je sůl součástí koření kolem 5% a jedná se třeba o ajurvédskou sůl tak dobře, přimhouříme očko, ale pokud koření obsahuje až 30% soli, tak to já osobně považuji za velmi drahou okořeněnou sůl, nebrat!
Takže, kuchařka do STARTu, která bude zhruba za 14 dní k mání je plná receptů, ve kterých používám hlavně koření značky Sonnentor. Koření je sice o něco dražší než z obchoďáku, ale co se týká kvality stojí to za to, s radostí ho doporučuju :))) A pak tu mám ještě jeden typ na kvalitního prodejce koření, který mi nedávno v mailu poslala Hanka Ličmanová, jedná se o firmu Tajemství chutí – RAMDAM, kterou najdete na internetu. Odkazy najdete jako vždy dole pod videem.
A to je vše přátelé, já se s vámi loučím, mějte se moc krásně!
Mlsejte a buďte zdrávi! Marky

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Hezký den Marky,
když jsem ještě nebyla na SCD, dávala jsem do polévek, omáček…. lahůdkové droždí, je možné používat i nyní ?
Děkuji za odpověď Soňa
I vám Soni hezký den, není to možné, kvasnice v těle kvasí.
Mimochodem, kvasnicová pomazánka ze školky BYLA moje nejoblíbenější 😉
Dobrý den,
nejsem sice vaše zákaznice, ale i tak bych se ráda zeptala. Jak to myslíte, Markéto, že kvasnice v těle kvasí? Lahůdkové droždí obsahuje zcela inaktivované kvasinky, tímto mechanizmem to proto určitě nebude. Je to tedy kvůli obsahu sacharidů?
Díky za odpověď a přeji krásný den
Zdravím Vás paní Lenko 🙂
Máte pravdu, není to přesné vyjádření. Věc je ovšem složitější, než se může zdát. Je skutečně zásadní rozdíl mezi pivovarskými, nebo pekařskými kvasnicemi a lahůdkovým neboli nutričním droždím, a to přesně jak píšete. Lahůdkové (nutriční) droždí by mělo obsahovat neaktivní kvasinky a teoreticky by nemuselo SCD vadit, ale problémy jsou přinejmenším dva. Za prvé, ne každý rozezná tento zásadní rozdíl a za druhé, je zde opět riziko, že konzumujeme něco, o čem nevíme jak přesně vzniklo a neznáme skutečnou kvalitu a složení. Osobně bych ještě doplnil, že jde pořád o houby a těch máme dnes většinou v těle víc než chceme i bez kvasnic.
Proto je bezpečnější se kvasnicím při uzdravování prostřednictvím SCD raději vyhnout. Existují i jiné způsoby, jak doplňovat „béčka“. Samozřejmě nikdo nikomu nebrání v experimentování 🙂
Od unora jsem přešla na SCD jelikož se používá hodně koření také jsem byla nucena zpočátku kupovat v marketu.Na jaře začaly farmářské trhy a tam jsem objevila stánek s kořením.Tak jsem si hned koupila do zásoby.Na každý sáček je nalepena etiketa. jedná se o davidkovoko koření, které neobsahuje sůl, glutamáty a chem. konzervanty.A kari mají 3 druhy.Je možné objednat na internetu http://www.davidkovokoreni.cz Jsem s ním spokojená i když jsem neměla všechno co nabízejí. Marie
Ano, Davídkovo koření mám taky ráda. Ještě bych mohla přidat koření od Samuela, ale tam je třeba hodně číst a vybírat si. Brala bych podrobnější informace.
Děkujeme za zprávu Marie 🙂