Překyselení žaludku? Je to zase všechno přesně naopak…
Inspirace k řešení refluxu přichází opět od Dr. Stana Ekberga a mnohé asi možná dost překvapí.
KLIKNĚTE ZDE: pro originální video Dr. Ekberga
ODKAZY NA PŘÍPRAVKY ZMÍNĚNÉ VE VIDEU
K problému dochází ne když je žaludek překyselen, ale když naopak toto pH se zvýší. Když je vyšší než 3. To znamená, když je ta kyselost v tom žaludku nižší. A vyšší pH. Je to sranda docela, ale myslím si, že to pochopíme. Proč je to problém? Protože nad žaludkem máme tzv. spodní ezofageální svěrač, který se stará o to, aby když polykám potravu, ta se dostala do žaludku, pak se uzavře, aby se potrava nedostávala zpátky do jícnu. Plus ty kyseliny, samozřejmě, ale tento svěrač je stimulován právě kyselostí žaludku neboli tonus svalstva tohoto svěrače. Pokud je ta kyselost v pořádku, pokud je pH nízké jedna až tři, tak se tento svěrač zavírá v pohodě. Pokud ale pH zvýší se zvýší, to znamená sníží se kyselost žaludku. Tento svěrač nedostává ty správné stimuly a nezavírá se tak, jak je potřeba. Takže z toho plyne, že pokud je kyselost v žaludku nízká, teprve v té chvíli svěrač neuzavírá a natrávená potrava i s částí kyselin se nám vrací do jícnu, kde ovšem problém je v tom, že jícen není vystlán tím mukusem a může docházet k poškození poleptání poranění sliznice našeho jícnu. Co ovšem ovlivňuje dál? Celou tu situaci je náš centrální nervový systém, který, jak už jsem vám říkal v předešlých mnoha videích, má dvě polohy sympatikus, parasympatikus.
Tady doporučuje Dr. Ekberg preparát, který se jmenuje Okra Pepsin E3. Pokusím se vám opět dát odkaz pod video. Třetí možností, jakým způsobem si můžeme pomoci, je sůl. Přátelé, obyčejná sůl, respektive obyčejná pro nás SCDčkaře buď himalájská, růžová, anebo to může být keltská sůl. Nedávno jsme si pořídili toho trošku. Jakým způsobem se užívá, se můžete podívat. Už jsme o tom taky mluvili v jednom z předešlých videí.
To je v podstatě těmy antacidy, se vypne trávení, protože tělo asi není blbec a ty kyseliny netvoří jenom tak omylem, ale z nějakého dobrého důvodu. A jestliže antacida tyto kyseliny neutralizují, neboli ještě snižují kyselost, to znamená zvyšují pH v našem žaludku, tak v podstatě brání uzavírání té ezofageální klapky toho svěrače a situace je neudržitelná. A samozřejmě antacida obsahují další látky, které zmírní to pálení, zmírní vlastně jakoby ten pocit toho diskomfortu, ale vůbec neřeší ten problém, naopak ho prohlubují. A dostáváme se k SCD. SCD nám pomůže, protože přináší do těla mnohem snadněji stravitelnou výživu a tím pádem není tak náročné na celý ten systém. Když to tedy shrnu, reflux ovlivňuje jednak pH. Náš centrální nervový systém, naše celkové trávení, biom a mozek.
A to je špatně, protože pokud trpíme dominancí sympatika. To znamená obýváme většinu času svého života v tom nastavení centrálního nervového systému na sympatikus, na tu aktivitu, na ten stres, tak jsme na to zvyklí, jsme v takovém programu, považujeme to za normální stav, ale normální stav to není. Proto nejsme schopni se některých zátěží zbavit. Je potřeba se přeprogramovat. Hovořili jsme o tom v minulém videu. Opět vám dám odkaz, abychom se z takovéhoto programu dostali. Skutečně potřebujeme relaxovat? Dobrá je meditace, bdělost. Bděle potřebujeme sledovat, jakým způsobem reagujeme na věci, případně svoje reakce upravovat. Něco o epigenetice se můžeme dozvědět. Jak už jsem říkal v minulém videu, o přeprogramování a o zrušení našich nevyhovujících programů a o nainstalování nových programů.
Je potřeba samozřejmě mít v pořádku i játra a žlučník, aby se mohla ta kyselá směs, která přichází ze žaludku do dvanáctníku, uzásadit a dál, aby se v tenkém střevě mohla smísit s další žlučí, která přichází ze žlučníku už pozměněná a organismus mohl začít dokonale trávit v tenkém střevě. Teprve pak se můžeme dočkat toho, že do tlustého střeva přijde potrava už dobře strávená a bakterie nemají důvod se přemnožovat, protože k přemnožování bakterií, jak už jistě víte, ode mě dochází právě proto, že potrava přichází do střev nedokonale strávená a tělo vytvoří náhradní řešení tím, že přemnoží bakterie, aby byly schopny tu nestrávenou potravu rozložit alespoň hnitím. Protože to, že tady do té trubky, která vede od shora až dolů, něco nahážeme, ještě neznamená, že jsme vyživeni. Je potřeba, aby se to zpracovalo a dostalo do těla. Je to v našich rukou. Jsme schopni se vším něco udělat. Jsme schopni se uzdravovat sami. Přátelé, odkazy na originál videa a preparáty, které jsem dneska v příspěvku zmiňoval, najdete tady pod videem. A mě nezbývá než říct mlsejte a buďte zdrávi! Ahoj!

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den pane Radku, děkuji Vám za odpověď. Rád bych se více dověděl a Vaše vysvětlení pochopil, ale pořád mi to nejde. Zkusím alespoň lépe popsat svoji terminologii, abych Vaši argumentaci mohl pochopit. Rennie je volně dostupná dobrota pro krátkodobou úlevu tzv. pálení žáhy. Celkově neřeší příčinu, ale následek něčeho, stejně jako ostatní preparáty. Rozlišuji: A)pálení žáhy, v průniku pouze plynů HCl do jícnu, B)reflux provázený velmi nepříjemnými pocity v průniku tekuté HCl a natráveniny do jícnu a u jednotlivců ve velmi rozdílných intenzitách a C) reflux NEprovázený nepříjemnými pocity. Tento si nedovedu zatím vysvětlit, jak je možné, že vůbec existuje forma návratu do jícnu stravy bez HCl. Případ A) bývá krátkodobě upravován již zmíněným Rennie. Případ B) bývá lékaři upravován pravidelně užívanými preparáty typu ortanol, omeprazol….problém reluxu tím v podstatě nevznikne, poněvadž je chemicky dlohodobě snížena tvorba HCl v žaludku. Další následky tohoto počinu teď neřeším. Takže co se stane. Sníží se v žaludku kyselost (tedy zvýší se PH). Rozumím tomu správně, že by to měl být právě okamžik pro špatnou funkci jícno/žaludečního svěrače? To by za ta léta přece všichni pacienti svého lékaře vypískali že? Proto mi tato teorie zatím nedává smysl. S přáním pěkných dnů Petr Sokol
Ještě jednou Vás Radku srdečně zdravím. Dovolím si Vám ještě upřesnit, proč mi logicky nedává úplně smysl ta teorie s nedostatečně kyselým prostředím v žaludku a tím že údajně dochází k otevření svěrače mezi žaludkem a jícnem. Přemýšlejte se mnou. Jak je možné, že farmaceutické preparáty pod označením léky, a názvy Ortanol, Omeprazol, všechny ty „dobroty“ začínající písmenem „O“ a cíleně snižující tvorbu kyselin v žaludku, nezapříčiní právě dle prezentované teorie reflux? Toto ještě nemám zodpovězeno. Proto jsem si Vás dovolil upozornit na logickou kolizi. S přáním všeho Dobra. – Petr Sokol
Zdravím Vás pane Petře 🙂
Mě to naopak přijde velmi logické 🙂 Jestliže stimulujícím prvkem spodní „klapky v jícnu je právě úroveň pH, pak vyšší hodnota (nižší kyselost) způsobí nedostatečnou funkci. Rozdíly v pH ale nejsou nějak velké, takže obsah pronikající do jícnu je stále dost agresivní, zejména pro sliznici, která není na něco takového vůbec vybavena.
Určitě ale tato skutečnost není jedinou příčinou problému a dá se „vylepšit“ třeba právě glutamátem, a bude toho jistě víc…
K Vaší další otázce. Přípravek, se kterým jsem se kdysi setkal já sám se jmenoval Rennie, ale myslím, že všechny působí na stejném principu.
Tedy že snižují kyselost (zvýší pH), aby se zmírnily nepříjemné pocity, čímž se samozřejmě problém neřeší, ale neinformovaný pacient je spokojen a lukrativní 🙂
Zmíněná metoda reflexní terapie je zajímavá 🙂
Ahoj Radku, jste mi mimořádně sympatický ve všech názorech a souzním s nimi. Hubnu, mlsám. Jen jeden Váš názor bych si dovolil poupravit. Dlouhodobě pracuji jako reflexolog. Ze zkušeností vím, že jednou z podstatných příčin refluxu je ať už vědomá, či nevědomá konzumace glutamátu sodného. Označuje se jako E621 a jeho deriváty. Bývá skryt v popisech složení potravin pod názvem přidané koření. Nazývají ho též jako zvýrazňovač chuti. Správně ho máte zařazeného na indexu jako nepožívat! Jedná se o neuromediátor, který v přirozené formě je nezbytný pro neuronové synapse. Ano všimnul jste si správně v přirozené formě. Funguje to zjednodušeně následovně: po požití E 621 v prodloužené míše na linii hlavových nervů dojde k nesprávnému synaptickému spojení a tím k otevření kardie. Tedy svěrače mezi jícnem a žaludkem. Stimulací správné reflexní plošky na noze v případě akutního refluxu, (kdy člověk jen sedí, bojí se zakašlat, přičemž silně je drážděn ke kašli, pálí kyselina chlorovodíková a leptá jícen), stačí pětiminutová stimulace, uzavře se příslušná záklopka (kardie) a lze dál normálně žít. Následně byly pozorovány polykané zvýšené nosní sekrece. Velmi pravděpodobně tyto hleny jsou mimořádně účinné v nápravě poleptaného jícnu. Vámi prezentovaná převzatá informace o nedostatečně kyselém žaludku mi nedává logický smysl. Nicméně i nadále o této Vaší teorii budu dále přemýšlet a testovat ji. Děkuji za to, že jste. Přeji Vám i Vašim posluchačům vše dobré a těším se na další Vaše příspěvky. Pěkné dny Petr Sokol http://www.reflexolog.cz