Na konzultacích, v mailech nebo na webinářích se vždy někdo ptá na to, proč chybí v seznamu co ANO – co NE a zda jíst či nejíst exotické ovoce – krambola, maracuja, kaki, papája, a další. Jaká je naše odpověď? Nedoporučujeme. A zvláště v zimním období.
Naše rada zní… Pokud máte na takové ovoce zálusk, zajeďte si ho ochutnat přímo do míst, kde dozrává přirozenou cestou, pěkně na sluníčku a při správných podmínkách. Myslíme si, že jíst něco, co nevíme jak má doopravdy chutnat a místo slunce dostane dávku chemie, aby přežilo dalekou cestu k nám, je holý nerozum. K tomu ještě v zimním období, kdy ve skladbě kmenů našeho biomu převažují bakterie uzpůsobené k životu na bílkovině. Je lepší se orientovat spíše na výživu pro naši zeměpisnou polohu obvyklejší, abychom zbytečně nenarušovali rovnováhu našeho těla.
Jak může dopadnout nerespektování tohoto doporučení jsem si právě vyzkoušela na vlastní kůži 🙂

„Dostala jsem chuť na mango” a nejedla jsem ho poprvé. A přesto jsem si včera zažila ukázkovou alergickou reakci. Po třech hodinách jsem se osypala a okamžitě mi bylo jasné, že je to z manga a že jíst ho byla chyba. Ale kdo to měl vědět! No já, ani to nemám na koho svést 😀 Ale jo, od toho se chyby dělají, abychom se z nich mohli pěkně poučit, tedy alespoň někteří 😀
K nahlédnutí vám poskytuji fotky mé ruky a prstu, který mi do rána otekl tak, že jsem si zásnubní prstýnek musela sundat pomocí kokosového oleje. Ani se neptejte, kam se ta alergie  všude dostala, je TO skoro všude! :))) Svědí to jak čert a je to opravdu hodně nepříjemné.
Ovšem ovoce za to nemůže. Mango má úžasné blahodárné účinky pro tělo, jen použití chemie na jeho ochranu nemusí každému sednout 🙂 Netvrdím, že takováto reakce musí nutně postihnout každého, můžete to v klidu přežít i bez ní :))
Jen je třeba si uvědomit, že s ovocem které má sice hodně vitamínů si do těla vpustíme nechtěnou nálož chemického koktejlu a jak jsem už zmínila, ani naši zimní „brouci” ve střevech na tuto návštěvu nejsou úplně připraveni… Jejda, toto svědí, no nedá se nic dělat, budu to muset nějak přečkat. A jestli si dám ještě někdy v zimě u nás mango? 🙂
Myslím, že poslechnu vzkaz mého těla, které mi dalo dost jasně najevo, co pro něj není dobré, už nechci zažít žádnou „karambolu” 🙂

Vždy máme na vybranou a pokud se chystáte vyzdobit si svůj vánoční stůl nějakou divočinou, sáhněte raději po domácím ovoci, po jablíčkách či hruškách, nejlépe od nějakého pěstitele, který se o své ovoce dobře stará, protože i naše ovoce má dostatek vitamínů a minerálů vhodných k uzdravování.

Na závěr jak bývá u mne zvykem moje oblíbené PS – banány a kokos jsou výjimkou mezi exotikou. Kokos je silně antibakteriální a banány mají jako jediné schopnost dozrát kdekoli. I citrusy si můžete dopřát, ale nezapomeňte, že je chyba se jimi cpát večer, nakrmíte kvasinky.

Mlsejte a buďte zdrávi, a jakékoliv reakce na těle mějte jen příjemné a pozitivní,
Marky
Zdroj fotografie manga – pixabay.com cz verze

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty