Na konzultacích, v mailech nebo na webinářích se vždy někdo ptá na to, proč chybí v seznamu co ANO – co NE a zda jíst či nejíst exotické ovoce – krambola, maracuja, kaki, papája, a další. Jaká je naše odpověď? Nedoporučujeme. A zvláště v zimním období.
Naše rada zní… Pokud máte na takové ovoce zálusk, zajeďte si ho ochutnat přímo do míst, kde dozrává přirozenou cestou, pěkně na sluníčku a při správných podmínkách. Myslíme si, že jíst něco, co nevíme jak má doopravdy chutnat a místo slunce dostane dávku chemie, aby přežilo dalekou cestu k nám, je holý nerozum. K tomu ještě v zimním období, kdy ve skladbě kmenů našeho biomu převažují bakterie uzpůsobené k životu na bílkovině. Je lepší se orientovat spíše na výživu pro naši zeměpisnou polohu obvyklejší, abychom zbytečně nenarušovali rovnováhu našeho těla.
Jak může dopadnout nerespektování tohoto doporučení jsem si právě vyzkoušela na vlastní kůži 🙂
„Dostala jsem chuť na mango” a nejedla jsem ho poprvé. A přesto jsem si včera zažila ukázkovou alergickou reakci. Po třech hodinách jsem se osypala a okamžitě mi bylo jasné, že je to z manga a že jíst ho byla chyba. Ale kdo to měl vědět! No já, ani to nemám na koho svést 😀 Ale jo, od toho se chyby dělají, abychom se z nich mohli pěkně poučit, tedy alespoň někteří 😀
K nahlédnutí vám poskytuji fotky mé ruky a prstu, který mi do rána otekl tak, že jsem si zásnubní prstýnek musela sundat pomocí kokosového oleje. Ani se neptejte, kam se ta alergie všude dostala, je TO skoro všude! :))) Svědí to jak čert a je to opravdu hodně nepříjemné.
Ovšem ovoce za to nemůže. Mango má úžasné blahodárné účinky pro tělo, jen použití chemie na jeho ochranu nemusí každému sednout 🙂 Netvrdím, že takováto reakce musí nutně postihnout každého, můžete to v klidu přežít i bez ní :))
Jen je třeba si uvědomit, že s ovocem které má sice hodně vitamínů si do těla vpustíme nechtěnou nálož chemického koktejlu a jak jsem už zmínila, ani naši zimní „brouci” ve střevech na tuto návštěvu nejsou úplně připraveni… Jejda, toto svědí, no nedá se nic dělat, budu to muset nějak přečkat. A jestli si dám ještě někdy v zimě u nás mango? 🙂
Myslím, že poslechnu vzkaz mého těla, které mi dalo dost jasně najevo, co pro něj není dobré, už nechci zažít žádnou „karambolu” 🙂
Vždy máme na vybranou a pokud se chystáte vyzdobit si svůj vánoční stůl nějakou divočinou, sáhněte raději po domácím ovoci, po jablíčkách či hruškách, nejlépe od nějakého pěstitele, který se o své ovoce dobře stará, protože i naše ovoce má dostatek vitamínů a minerálů vhodných k uzdravování.
Na závěr jak bývá u mne zvykem moje oblíbené PS – banány a kokos jsou výjimkou mezi exotikou. Kokos je silně antibakteriální a banány mají jako jediné schopnost dozrát kdekoli. I citrusy si můžete dopřát, ale nezapomeňte, že je chyba se jimi cpát večer, nakrmíte kvasinky.
Mlsejte a buďte zdrávi, a jakékoliv reakce na těle mějte jen příjemné a pozitivní,
Marky
Zdroj fotografie manga – pixabay.com cz verze
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
– aha, takže mango ne (s tím souhlasím), ale na záchranu oteklého prstu pod snubním prstýnkem je dobrý kokosový olej? vzhledem k našim klimatickým podmínkám se tomu asi říká “vhodný kompromis” :o) Standa
Přesně tak, a kokosový olej je dobrý, ale nepomohl, teda pomohl, abych mohla snubák z prstu sundat :)))
nie som prekvapená.Zažila som niečo horšie pri lúskaní dovozových lieskových orechov.Jeden som si dala do úst rozhýzla,prehltla- hneď ma začalo v hrdle škriabať,tak som myslela,že mi tam ostalo niečo,lenžže pocítila som čosi s perami,idem pozrieť do zrkadla a moje pery sa nalieva akoby vodou-Moderné plastika zväčšovania pier je v porovnaní s mojimi …. Začínalo to byť vážne lapala som po dychu,v hrdle sa tiež čosi dialo.Pomyslela som si : udrela posledná hodina-chvál nela Hospodina..Pud seba záchovy zaúradoval, mraziak pomohol,cmúľala som lad,obložená tvár a hrdlo sáčkami zmrazených potravín a opakovala som si : majesrská vydrž do vianoc a do osemdesiatky odožeň tú potvoru s kosou.
Ale som zariskovala som. Vytiahla som oriešky z koša,kde ich vyhodila moja vnučka, Ponorila som ich do vody s octom,aby som ich zbavila látky,ktorou boli možno postriekané,potom som ich vylúskala a opražila na panvici . Zjedla som jeden potom druhý a nič sa neudialo.Ovocie ktoré nekúpim od súkromníka,vždy umývam v octovej vode, ale orechy -to som nerobila. Od teraz to budem robiť.
:))) Neli, určitě to bylo dost nepříjemný, ale píšete to tak, že jste mě pobavila, to jsou “smíšené pocity! 🙂
Je pravda, že taky předem namáčím ovoce a zeleninu v octě, ale s mangem jsem to neudělala, říkala jsem si, když umyji slupku v saponu a sundám ji, že bude vše ok. Mám stále na parapetu 2 manga…kdo chce? 😉
Exotické ovoce, pokud mám informace, bývá často plné chemie. Ale znám lidi, kteří jsou alergičtí i na tuzemská čerstvě utržená zralá jablka…
No ano, to je pravda, proto je dobré zjistit odkud ovoce pochází.
Já jsem ráda za tuto reakci i když nepříjemnou, jsem ráda, že mě tělo upozornilo na to, že to co jím není v pořádku, a já se tak můžu pro příště zařídit jinak. Když by mě mé tělo takto nevarovalo, asi bych snědla další kus sice sladkého a moc dobrého, ale chemického manga 🙂
Radku máte oba dobré rady – jste skvĕlí dĕkuji vám ?
Veruše, vy jste taky skvělá, díky moc <3
Marky sice ještě nejsem vaší členkou ale Chci Vám moc poděkovat za Vaše bezva rady moc ráda si čtu co píšete a spoustu receptů už jsem vyzkoušela nemá to chybu ale hlavně dnes děkuji za radu nejíst citrusy večer mam 83 letou maminku a už14 dní je opruzená pod bříškem vždy jsem jí to namazala a bylo to pryč až teď co jí mandarinky a pomeranče tak se jí to nehojí už jí je nedám a s tou chutí ovoce také máte pravdu před pár lety jsem byla v Chorvatsku a před ubytovnou byl strom plný mandarin ek ale zelených napadlo mně 1 ochutnat a strašně jsem se dviyíla jak byly sladké a jak myslíte že to dopadlo do týdne jsme je s kamarády snědl i zelené Moc děkuji Prokopová Jiřina
Jiřinko, nejdůležitější je, aby jste byla v kontaktu, získávala informace, využívala je a pomohlo vám to. Co se týká ovoce, tak to platí všeobecně, ovoce na snídani, nejlépe jednodruhové, nakombinovat ho se skořicí a kokosovým olejem.
Krásné dny!
Marky – jsem invalidní a v našem klubu je členem pán,který do tohoto klubu jen doprovázel svoji nemocnou manželku. Celý život si slibovali, že spolu pojedou na “konec světa”. Manželka zemřela a on se rozhodl, že tuto cestu absolvuje se vzpomínkou na ni – dělal to na kole – z nějaké vesnice u Olomouce přes Německo, Francii až do Španělska. Když byl někde ve Francii, tak u nějaké zahrady či sadu mu majitelka nabídla 1 citron – ochutnal ho a zjistil, že je lepší než pomeranč – příjemně sladký, jen jemně navinulý. Zatím co u nás, když kousneme do citronu, tak se nám pusa zkroutí a zajídáme to kilem cukru, abychom to přežili. Marcela
Marcelko ano, to je přesně to co jsem měla na mysli. Je to nějaký čas, kdy nám psala jedna paní ze Srí Lanky a zvala nás na návštěvu, možná, že se za ní pojedeme podívat. No, a ona nám vyprávěla o tom jak u nich chutnají banány, že si to člověk nedokáže vůbec představit. Něco podobného jsme zažili s Radkem, když jsme jedli pomeranče utržené přímo ze stromu na Mallorce, a pak ten stejný druh jsme ochutnali tady u nás, koupený v jednom obchoďáku. Já jsme ráda alespoň za ty citrusy, které mají širokou slupku a dá se přivřít očičko.
O menej,tak prajem skoré uzdravenie,no a veľa trpezlivosti!!! Ja som jedla minulý týždeň a nič sa mi nestalo,chvala bohu!!! To som rada,no som aj rada,ze to neni horsie u vas Marky!!! Ale to svrbenie je nepríjemné!!! Veľa zdravíčka želám,Matilda
Děkuju Matildo :))) Už je to lepší, nějak rychle se to uzdravuje 🙂 Na internetu píšou několik dnů, já jim nevěřím. Jinak tu mám ještě 2 manga, kdo chce, může si je u mne vyzvednout, já to neriskuju! 😀