Tento příspěvek o medu vznikl na základě vašich četných dotazů k jeho používání a vlastnostem nejen ve spojitosti s SCD.
Domluvili jsme se s naším dodavatelem medu, panem Petrem Kořínkem, že společně odpovíme na vaše dotazy. Pan Petr navíc napsal k tomuto tématu článek na vlastních stránkách, který si můžete přečíst na tomto odkazu: KLIKNĚTE ZDE – JAKÝ DRUH MEDU JE NEJLEPŠÍ A JAK POZNAT TEN PRAVÝ
Otázky, které jste nám posílali, zodpovídáme společně s Petrem v následujícím textu. Nenaleznete -li svůj konkrétní dotaz, je to proto, že se často opakovaly podobné, proto pokud byl už zodpovězen, nezařazovali jsme znovu.
Napadnou -li vás další souvislosti, neváhejte využít komentáře pod tímto příspěvkem 🙂
ODPOVĚDI NA DOTAZY
Zuzana S.
Existuje bio a nebio med?
Je medovicovy med najlepsi?
Kupujem med od firmy MEDAR na Slovensku.. Je Vasmu dodavatelovi tato firma znama?
Petr:
Ano, bio med existuje. Jako včelař v tom nevidím příliš velký rozdíl. Záleží, co včelaři pro nejvyšší kvalitu medu dělají.
Který druh medu je nejlepší? Žádný, nebo spíše všechny. Medovicový med obsahuje více minerálních látek, může obsahovat oproti medu květovému až dvakrát více složitějších cukrů (sacharóza, melecitóza). Květový med obsahuje zase více vitamínů a pylu, je lépe stravitelný, ale dříve krystalizuje. Nejlepší med je ten, který Vám nejvíce chutná. Nám osobně nejvíce chutná jarní pastový med, je z největšího spektra květů. Ve slovenském trhu s medem se moc neorientujeme.
___________________________________
gabina.j
…o medu by me zajímalo, jak poznat, ze do nej neni přidany bílý cukr a dal jestli je pravda, ze se pri jeho vaření mění z léčivé potraviny na spíše zdraví škodlivou.
Petr:
Jak se můžete dočíst v článku, cukrem se med asi moc nefalšuje. Jedná se spíše o sirupy a izocukry. Ty nejlepší padělky medu mají problém zjistit i laboratoře. Podívejte se na pastový med, má sice bílou barvu, ale cukrem falšovaný není. Nejlepším zdrojem na med je med přímo od včelaře.
Radek:
Přeměna medu zahřátím na potravinu škodlivou, nebo dokonce toxickou je mýtus. Nic se ani nestane, když si dáte med do horkého čaje, protože než dojte ke znehodnocení jeho prospěšných látek, už ho budete mít vypitý. Ke znehodnocení určitých složek sice dochází, ale ne okamžitě. Používáme li med při SCD i při vaření, část jeho prospěšného účinku tedy zlikvidujeme, ale pořád má pro nás význam, jako jediné sladidlo, které vyhovuje uzdravování prostřednictvím SCD. A chcete li pro sebe využít všechny jeho prospěšné složky, dejte si lžíci rovnou do úst a máte vyhráno 🙂
Jinak myslím, že mýtus o toxicitě vznikl mylným spojením dvou nesouvisejících skutečností. Med totiž může být toxický, ale to je způsobeno nikoli zahříváním, ale tím, že včely mohou provést sběr na toxických rostlinách. To už je ale otázka lokace sběru.
A ještě zajímavý odkaz k zahřívání medu ZDE
_____________________________________
aja
Môže sa med používať aj pri premnožení kvasinkami?
Radek:
V mírném množství ano, ale pouze ráno a v dopoledních hodinách, kdy má organismus možnost ho zužitkovat a kvasince nic nenechat.
_____________________________________
Marko R.
1. Aký je glykemický index medu?
2. Je pravda,že pravosť medu môžem zistiť odmeraním jeho elektrickej vodivosti?
Petr:
1. Glykemický index medu se pohybuje od 35 do 58, záleží na jeho složení.
2. Med se rozděluje na 2 druhy: květový a medovicový. Pomocí elektrické vodivosti se určuje o jaký druh medu se jedná. Vodivost medu má široké spektrum. Myslím, že tímto způsobem se pravost medu neověřuje.
_____________________________________
Jana B.
Dobrý den,
Četla jsem, že med je jediné sladidlo, po kterém se nepřibírá, je tedy pravda, že po medu se netloustne :)?
Radek:
Myslím, že tloustnout můžete po všem, čeho budete jíst více, než dokážete za den spálit. Máte li zcela zpomalený metabolismus, což je problém většiny dnešní neinformované populace, budete tloustnout po čemkoli i v minimálním množství.
_____________________________________
Mirek P.
Zajímalo by mě, jak se “vyrábí” pastovaný med, a jestli tato metoda zpracování připraví med o nějaké cenné výživové látky.
Petr:
Pastují se jen některé medy, nejčastěji med jarní, neboť rychle krystalizuje (cca do týdne). Princip „výroby“ pastového medu je jednoduchý. V průběhu krystalizace medu se medem míchá, tím se rozbíjí krystaly medu, vznikají tedy jemnější krystalky a med ve formě pasty. Tím si med zachová krémovou konzistenci po dlouhou dobu. Do medu se nic nepřidává. Žádné cenné látky se pastováním neztrácí.
________________________________________
Martina K.
Zajímalo by mne, zda je med možno používat denně. Proč je med jiný od fruktózy? Myslela jsem si, že med obsahuje i fruktózu
Petr:
Med se doporučuje konzumovat denně. Kromě cukrů jako je glukóza, fruktóza aj. , obsahuje vitamíny, minerální látky, enzymy, bílkoviny, aminokyseliny. Med je tedy komplexní potravina, řadí se mezi super-potraviny.
________________________________________
A.L.C.
Mě by zajímalo, v jakém poměru obsahuje med cukr jednoduchý a složitý. Začala jsem sladit v domácím pečení medem, jsem přesvědčená,že je to zdravější. A co med a diabetici?
Petr:
Poměr glukózy, fruktózy a vyšších cukrů je u každého medu jiný. Norma Český med udává, že sacharózy by měl být max 5 %. V rozboru naších jarních medů je obsah sacharózy menší než 0,2 %, u druhého vzorku 1,1 %. Na základní rozbor se můžete podívat na www.medkorinek.cz/o-nas/oceneni. V posledních letech se u nás v ČR objevuje ještě tzv. Melecitóza, „cementový med“. Zde si netroufám odhadovat, kolik procent trisacharidu melecitózy v medu může být. Je obsažen převážně v medovicovém, nebo smíšeném medu (medovicový a květový).
Radek:
Co se týká diabetu, zkusíme li trošku Googlit, zjistíme, že je to velice zajímavé téma. Najdeme veliké množství zpráv o prospěšnosti při uzdravování DM od odborníků studujících tuto oblast, ale i od lidí s DM samotných z celého světa. Podobné informace máme konec konců už i my od našich příznivců s DM na SCD.
Na druhé straně stojí odmítání z řad odborné veřejnosti – lékařů a nabádání k dodržování osvědčených stravovacích doporučení i přesto, že k uzdravování nevedou.
Můj názor… Když jsem se chtěl se svým stavem něco udělat, i když nešlo o DM, ale jinou záležitost, využil jsem současné dostupnosti informací a hledal příběhy úspěšného uzdravení, které bylo možné ověřit. Myslím, že stejně je možné postupovat v případě jakékoli jiné patálie. Jediné, co může zabránit vašemu zlepšení je, že zůstanete informacím odolní…
______________________________________
Gabriela H.
Aké množstvo medu denne je zdravé?
Radek:
Takové, které zvládnete využít ve svůj prospěch.
_______________________________________
Petra S.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli včelaři dokrmují včely cukrem a pokud ano, jaký to má vliv na med?
Petr:
Dá se říci že téměř 100 % dokrmuje včely na podzim cukrem. Pokud včelaři dodržují správnou metodiku (nebudu odhadovat kolik procent to dělá), cukerné zásoby se do medu dostat nemohou. Podzimní cukerné zásoby jsou pouze pro včely na zimu a časné jaro, neměly by se dostat tedy do medu.
_________________________________________
Andrea V.
Dobrý den, posílám tedy dotazy k medu.
1. Kupuji med přímo od včelaře – je tuhý a bílý ev. jemně krémový, proč je bílý – co to je za med? Je vhodný pro SCD?
2. Nevím dle čeho se orientovat, když už musím koupit med v obchodě (český výrobce ev. který zahraniční výrobce? cena? obsah?)
3. Poznám kolik je v medu cukru?
4. Jaké vitamíny med obsahuje?
5. Do kolika stupňů můžu med zahřívat, aby neztratil své vitamíny?
Petr:
1. Vhodnější je tuto otázku položit přímo včelaři, od kterého kupujete med. Jedná se zřejmě o jarní med, buď zkrystalizovaný nebo v pastové formě. Jak jsem již psal v nějakém komentáři, barva takového medu je bílá. Pro SCD je nejvhodnější med květový.
2. Odpověď na tuto otázku najdete v článku, pokud Váš včelař už med nemá, doporučuji najít dalšího včelaře, mít dva zdroje.
3. Obsah cukrů, ať už jednoduchých či složitých lze určit pouze laboratorní analýzou.
4. Obsah vitamínů je různý dle druhu medu. Můžeme tam nalézt vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C
5. Všude se dají vyčíst mylné informace ohledně teploty, na jakou se může med zahřát, aby neztratil cenné látky. Zapomíná se ovšem i na čase, po jaký byl med této teplotě vystaven. Je rozdíl zda zahřejete med na 50 °C po dobu deseti hodin, či dvou týdnů. Pokud potřebujete rozpustit zkrystalizovaný med, můžete se podívat sem: www.medkorinek.cz/jak-rozpustit-med
__________________________________________
jodehnaljojo
Jak vzniká lesní med? Co je medovicový med?
Co to známena, když má med lehce kyselou příchuť?
Petr:
Medovicový med (lidově lesní med, ale lesní med může být i květový) je hlavně z hmyzem přefiltrované mízy rostlin (mšice se živí šťávou z rostlinných pletiv a přebytek cukrů z této šťávy vylučují), kterou včely sbírají a zpracovávají.
Kyselá chuť medu může znamenat kvašení medu.
___________________________________________
Zuzana P.
Dobrý den, ráda bych věděla jak zjistím pravost medu. Proč některé tzv. zcukernatí hned a některé medy vůbec? Děkuji. Zuzana
Petr:
Medy krystalizují, necukernatí. Každý med krystalizuji za jinou dobu. Je to jeho přirozená vlastnost. Rychlost krystalizace je dána složením medu, zejména obsahem pylu. Medy, které mají menší množství pylu krystalizují později ( i více jak za rok). Z našich medů nejdříve krystalizuje jarní med, může zkrystalizovat cca do týdne, ten se nejčastěji zpracovává na pastový med. Nejpozději krystalizují medovicové medy (ty by neměli mít pyl žádný), z květových je to med akátový.
____________________________________________
Janinka S
Zdravím vás, já mám svého včelaře, od kterého léta kupuji med, ale chci se zeptat, který je lepši – tekutý nebo ztužený (bílý)?
Petr:
Nevím, co máte na mysli ztuženým medem. Pokud se jedná o med pastový, jde jen o šetrnou metodu úpravy medu. Do medu (kromě jiného medu) se nesmí nic přidávat. Jedná se tedy o klasický med v pastové podobě. U nás si pastový med kupují nejčastěji lidé s malými dětmi, neboť med nestéká a nekape. Další výhodou pastového medu je, že již více nezkrystalizuje, jde roztírat.
_____________________________________________
Kamila V.
Mě by zajímalo, jestli když náhradním cukr medem trvale, mohu začít hubnout, anebo jestli je třeba omezit i toto, myslím také kalorické sladidlo.
A dále jak moc je med potřebný dětem a jestli existují i případy, kdy se medu vyhnout(nejen děti), zda může uškodit. Děkuji a těším se na odpovědi :))
Radek:
Hubnout začnete tehdy, když zajistíte nižší energetický příjem než výdej. Hubnutí nedocílíte úplným zpomalením metabolismu, tedy dlouhodobým nejezením, ani nasazením různých zázraků. Je třeba přivést tělo opět k tomu, aby začalo pálit, a pak korigovat poměr příjem výdej… Nic víc…
Co se týká dětí, existuje obecné doporučení – tvrzení, začít s medem od 3 let, ale nevím kde se to vzalo. Zatím jsem neobjevil žádnou studii…
Vyhnout medu se musí lidé, kteří si svým stylem života na med vybudovali alergii.
___________________________________________
Tatiana
Dobrý den :-),
vím že kvalitní med zcukernatí, ale je možné že může být med kvalitní a nemusí cukernatět? Mám med přímo od včelaře a je pořád dokonale tekutý, ani známka tuhosti… Je to v pořádku, nebo ne?
Petr:
Některé medy krystalizují i více jak po roku, např. med květový akátový, či med medovicový.
____________________________________________
Pokud vám ještě pořád nějaká odpověď chybí, napište do komentářů, budeme se těšit 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý deň, objavila som vaše stránky a videá o SCD a musím vám povedať, že ste super,
že robíte takúto osvetu pre všetkých, ktorí hľadajú odpovede ohľadom zdravého stravovania!!!!!!
My konzumujeme med už vyše 30 rokov, svokor bol včelár a manžel pokračuje v tomto krásnom
remesle. Po mnohých pátraniach stále nemám vyjasnenú otázku , čo sa deje s medom keď sa používa do pečenia. Na včelárskej prednáške hovorili, že prehriatím medu nad 100 st, vzniká
nejaká látka, a včely nemajú enzým na jej štiepenie a preto zomierajú. Preto sa zamýšľam, do akej miery to môže škodiť aj ľuďom. Med z toxických rastlín je málo pravdepodobný, lebo ak včela zbiera nektár z toxických rastlín, tak vačšinou je to tak ublíži, že zomiera,
Ahoj Janette! Pokud vám náš příspěvek nezodpověděl na vaše dotazy, budete to muset zkonzultovat s nějakým odborníkem.
Možná by bylo dobré, kdyby jste nám poslala nějakou studii, která dokazuje to, co jste se na přednášce dozvěděla.
A ano, pokud včela sbírá na toxických rostlinách, umírá, proto je důležité znát zdroj odkud med pochází, nejlépe mít svého včelaře :))
Dobrý den, s konzumací medu mám stále tak trochu problém. Je nesporné, že dle druhu obsahuje od 10-14% disacharidů (maltózy, sacharózy …) … ano sice má i jiné tělu prospěšné vlastnosti, ale na druhou stranu, to má i řada jiných potravin při SCD zakázaných. Při jeho konzumaci (velmi opatrné a minimalistické :-)) se prostě stále cítím tak nějak provinile.
Tak s tím proviněním něco udělejte 🙂 To je Vaše práce, nikdo Vás nenutí se tak cítit…
Protože nejvíce nám škodí to, o čem jsme přesvědčení, že nám škodí…
Farmářská jízda – paní se honosila viz:
http://www.rokytnikvcely.cz/?page=nase-aktivity&lang=cs
a dnes .. falšovaný med, viz:
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=15089&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles
dobrý deň. potvrdzujem ,že i DM – som 2 typ-že konzumáciou medu ráno po raňajkách jednou malou lyžičkou sa mi spolu s SCD cukrovka dostala na normálne hodnoty. hodnoty.
Zdravím vás, poviem vám, že týmto článkom ste mi urobili takú chuť na med, že som si musel dať zo 4 lyžičky. Neviem síce, či je to správne, jesť takto med ako ja (asi 10 lyžičiek na deň), pri mojej stále pretrvávajúcej UC (opäť relaps, čiže 1 fáza je opäť v kurze – zázračná diéta, vrelo odporúčam 🙂 ), ale zle mi z medu nie je. Prajem všetkým veľa zdravia a medového potešenia
Jestli Vás netrápí kvasinka, není v tom problém 🙂
Jestli chcete, můžeme zkonzultovat relaps a dám Vám pár tipů, jak to urychlit 🙂
Zajímalo by mě, jak je to s medem z obchodu, kde je napsáno, že obsahuje směs medů z Evropské unie a mimo Evropskou unii?
Opět otázka spíše na Petra, napište mu pod jeho článek 🙂
Jen bych trochu poopravil – krystalizace není závislá na množství pylu ale na poměru jednoduchých cukrů, konkrétně gluko a fruktózy, při větším podílu glukózy krystalizuje rychleji. Čistý akátový med nekrystalizuje vůbec.
Nebo ještě jedna malá poznámka do diskuse – rafinovaný cukr řepný (sacharóza) patří mezi pět bílých jedů které jsou pro organizmus vyloženě škodlivé. Pokud ho ale včely zpracují, tak ho nejen invertují (rozloží) ale obohatí ho enzymy a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Tím chci říci, že i “med z cukru” pokud je tomu možné říkat med, je stokrát lepší než ony sračky nazývané rafinovaným cukrem.
Pravda pravda 🙂 Děkujeme za doplnění…
Je možné, že med krystalizuje tím dříve, čím více včelař dokrmuje svoje včelstva cukrem? Tento názor kolem sebe slyším už několik roků. Navíc, že dokrmováním včelstev cukrem vlastně včelaři včelstva oslabují, protože jim berou jejich med z vitamíny a minerály a je to jako když my jíme tělu škodlivé látky. Chápu, že se dokrmovat musí, abychom mohli mít med, ale je znám nějaký rozumný poměr, kolik přikrmovat cukrem a kolik nechat včelstvu jejich medu? Daša
Tento dotaz směřujte spíše na pana Petra pod jeho článkem zde: https://www.medkorinek.cz/o-nas/o-vcelich-produktech/jaky-druh-medu-je-nejlepsi-a-jak-poznat-ten-pravy