
- Množství: 2 l
- Čas přípravy: do 20 min.
Jahodové mojito
Myslím, že tento oblíbený kubánský nápoj není třeba představovat. Jen ta výslovnost. Jaká je vlastně ta správná? Protože mojito pochází z Kuby a ne ze Španělska, je tu jeden malinkatý rozdíl. "j" se ve španělštině vyslovuje jako ch, v této podobě ho slýcháváme asi nejčastěji, ale na Kubě, odkud tento skvostný mok pochází se "j" vyslovuje jako H!! Takžeeeeee "MO-HÍÍÍ-TO" 😀
Tak vidíte, důležité ale je, aby nám chutnalo, no ne? 🙂
Receptů se dá najít velmi mnoho a každý z tvůrců vám bude tvrdit, že právě ten jeho je ten nejlepší. A dělá dobře, protože teď i já vám píšu, že ta moje SCD verze mojita je ta NEJ! 🙂 A všichni máme pravdu 🙂
Protože musíme nahradit složené cukry, použila jsem pro výrobu mojita samozřejmě medíček. Nejdřív jsem si říkala, "panebože!, jak to bude asi chutnat??", ale výsledek byl nebesky božský, jak jinak!
Mám pro vás variantu nealko vzhledem k SCD, ale pro ty ostatní, pokud by někdo z vás pociťoval absenci rumu a chtěl si trošku zařádit, nechť si přidá opravdu kvalitní pravý bílý kubánský rum. Na rumu nešetřete! Tedy mám na mysli druhem! ne množstvím 😀
Já připravuji mojito pro rodinu ve 2 a 1/2 l skleněném džbánu!
Ingredience
- Na 2 litry:
- máta - čerstvá, asi 4 větve
- med - 1 šálek
- led - celé kostky
- perlivá voda - 2 litry
- jahody - 300 g
- limetky - 5 kusů
Postup
Jak už jsem výše napsala, mojito připravuji ve velkém. Tedy džbánu 😉
1./ Natrhám lístky oprané máty, hodím na dno džbánu a na ně naliji med. Vezmu vařečku a lehce mátu s medem "pošťouchám". Tyto dvě ingredience se do sebe pěkně vzájemně natáhnou.
2/. 3 limetky nakrájím na tenká kolečka a ze 2 limetek vymačkám šťávu. Oboje přidám do džbánu.
3./ Pak přidám na čtvrtky nakrájené jahody.
4./ Nasypu kostky ledu , tak do čtvrtiny džbánu - led v letním období nedrtím, kostky daleko déle vydrží 🙂
5./ Doliji vychlazenou perlivou vodou - sodou.
Pokud nebudete nalévat mojito do skleniček, stačí do džbánu napíchat dlouhé party slámky a postavit na stůl! Užijete si docela dost legrace 🙂
Udané dávkovaní vychází jednak podle originálu, ovšem upraveného podle mých osobních chutí. Vám poradím udělat to stejné. Toto mojito se stalo díky medu doslova a do písmene nebesky božské. Tady vidíte, že vše se dá krásně a jednoduše a vždy k lepšímu upravit. Já tuhle SCD "dietu" prostě miluju 😀
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
??????
Dobrý den Marky!
Po fázování, jsme si řekli, že trošku zaalkoholujeme:) Prosím, můžeme tedy na scd bílý rum? Koukala jsem do co ano a ne a našla jsem víno,whisky a to je vše? Tak teď nevím. Děkuji moc za radu 🙂 Mohiiiito totiž úplně miluju:)
Můžete 🙂
o víkendu vyzkouším,,a aby to bylo jak píšeš “božské” mám i kubánský rum 😀
:))) přátelé, vy mě bavíte! ještě že ten alkohol Elaine s Dr. Hassem nezakázali úplně, že? ale pozor, opatrně 😉