
- Množství: 8 - 12
- Čas přípravy: 45 min.
- Čas vaření: 24 min.
Jablkový koláč
Ráda bych vás naučila připravit koláč, který je u nás doma jeden z nejoblíbenějších a na přípravu velmi snadný.
Díky jablíčkům je šťavnatý a medově sladký, a dá se připravit kdykoli, v létě i v zimě.
Jde o koláč z mandlové mouky s jablečnou náplní. Místo mandlí můžete použít kešu oříšky.
Ingredience
- Ingredience na náplň
- sladká jablka - 4 - 5 (cca 600g)
- med - asi 2 lžíce
- skořice - 1 lžička
- Ingredience na korpus
- vejce - 2 L
- máslo (kokosový olej) - 1/2 šálku
- med - 1/2 šálku
- mandlová mouka - 4 - 5 šálků
- soda - špička nože
- sůl - špetka
Postup
1./ Nejprve si připravím náplň na koláč.
Jablka oloupu, rozpůlím, odstraním jádřinec a rozkrájím na menší kousky. Dám je do kastrůlku, podliji vodou (asi 300 ml), přidám mletou skořici a vařím okolo 20 minut do změknutí - voda musí být vyvařená. Nikdy nenechám jablka rozvařit úplně, líbí se mi, když jsou pak na koláči vidět kousky ovoce.
Jablka odstavím, přidám med, promíchám a nechám vychladnout.
2./ Příprava korpusu.
Do mísy rozklepnu vejce, přidám rozpuštěné máslo, med a ponorným mixérem vše důkladně rozmixuji.
Dřív jsem používala metličku, ale pak jsme si pořídili nový tyčový mixér a ten jsem si tak zamilovala, že ho používám téměř na všechno, tedy i na zpracování těsta.
Jako další přidám mandlovou mouku (kešu), na špičku nože sodu a promíchám. Vznikne těsto, jehož konzistence či hustota by měla být taková, aby se s těstem dalo následně dobře pracovat, aby se dal snadno vytvořit korpus. To je mi ale rada, co? 🙂 Těsto tvaruji pomocí stěrky přímo v pečící míse (v crisp talíři) opatřené pečícím papírem, která těsto krásně vyhladí. Vytvořím okraje a přidám jablečnou náplň, která mezitím vychladla.
Předehřeji troubu na 125 stupňů, přidám vlny 650W a peču okolo 24 minut.
Na náplň koláče můžete použít také hrušky nebo švestky.
Mám - li možnost koupit ovoce u soukromníka, farmáře nebo v bio kvalitě, ovoce neloupu.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahojky všem.
Chci se zeptat – píšete šálek … jak velký šálek máte na mysli – jeden, dva nebo tři dcl ? Děkuji za ospověď.
Zkuste tohle https://www.uzdravtesejidlem.cz/informace-k-receptum/
Miluju tenhle koláč-hezky mokrý a voňavý po marcipánu (tedy v případě použití mandlí). ? Dělám ho z poloviční dávky, mám ráda velkou vrstvu jablíček a podávám s lehce vykapaným SCD jogurtem, takže taková kysaná smetana. Ale dřív jsem milovala cheescaky nebo tvarohové koláče, tak jsem zkusila použít tenhle korpus a na to jsem upravila náplň z kysanky z jedné stránky a voila – božský citrónový koláč je na světě. Až se Marky večer dostanu na komp pošlu vám fotky a budete-li chtít i recept ? Je to opravdu lahoda.
Jééééé, těším se! Šup sem s tím! 🙂
Dobrý den Marky, je možno tento koláč upéct již v začátcích?Konkrétně po týdnu na SCD?A v komentářích jste psala o nahrazení banánovou moukou…s madlovou ani kešu jsem ještě nikdy nepekla (i když všechno je jednou poprvé)…uz jsem si objednala rovnou 2 gastro balení naráz, tak abych ji využila jinak než na váš božskej chlebík (který se mi mimochodem povedl hned na poprvé) ?
Díky za váš čas
Já to nedopsala ? té banánové mouky se dává stejné množství jako ořechové?
V pohodě Katy. Ořechy, druhy ořechů, si můžete míchat mezi sebou, ovšem jinak je to u banánovky a kokosové mouky, tam nemůžete měnit gramáže, ty suroviny se chovají naprosto odlišně.
Dobrý den, Marky. Zkoušela jsem jablkový koláč a chléb z banánové mouky a dopadlo to příšerně -) bléé. Je možné, že mi banánová mouka zkrátka nechutná (chleba mi chutnal jako podivná buchta -)..? Kuchařka nejsem moc valná, to je pravda -).. ale chléb z mandlové mouky jím pořád a je super.. Těsto bylo hodně tmavé, je to normální? Děkuji Klára
Klárko, zdravím vás. Těsto je tmavé, s tím nic neuděláme, ale já sama za sebe musím říct, že moje pečení z banánové mouky je vždy moc dobré, nestalo se mi, že bych nad svým výtvorem řekla „bléé“ :)), a to na slovo bléé jsem expertka, umím ho vyslovit i s tou emocí, myslím, nejlíp na světě, zeptejte se Radka :))) Kvůli barvě pečiva hodně střídám suroviny, miluju kešu oříšky nebo mandle, kde je výsledné těsto světlé a opticky mi supluje barvu jídla, které jsem jedla dřív. Netroufnu si napsat, že jste něco uvařila špatně, ani nemám jak, to bych musela ochutnat, a i tak by to bylo hodně individuální, protože každá máme jiné chutě, je pravděpodobné, že vám surovina jako taková nesedne, to může být. Pečte jen z ořechů, a nebo si udělejte mix, protože ořechy prostě nespojují. Dejte ořechy a vmíchejte trošku banánovky, která podpoří spojení, ale nebude hlavní nosnou surovinou.
Dobrý den. Nezkoušela jste jablečnou mouku?
Zdravím vás, nezkoušela.
Napadlo me upect ho obracene:
Povarila jsem na mirnem plameni jablka pokrajena na male kousky, skoro na jablecne pyre, kdo ale nechce, klidne povari jen chvilinku. Nechala je mirne vychladnout, pak v cedniku okapat, a pote smichala s medem a skorici. Tuto hmotu nalila do kulate formy vystlane pecicim papirem, navrch ihned nalila testo a upekla, na 180 st. prvnich cca 15 min, pote uberu na 150 a dopekam cca 10-15 min. Myslim, ze je vysledek jeste lepsi nez puvodni postup. Snad se na me nebudes Marky zlobit. ?
Fotky ti poslu do mailu.
Fotky jsem dostala, hned jak budu moci, fotku doplním ?
Já jsem ji zkusila a je lepší, než banánovka. Je sladká sama o sobě a vyrábí se rozemletím sušených jablek.
Pro sladké pečivo je prostě nej.
Ano, ale buďte opatrná… Pořád je to průmyslově zpracovaná potravina z neověřeného zdroje, takže nevíte, jak vznikla 🙂
Tento koláč je opravdu velmi chutný. Já ho peču přibližně jako paní Viera, akorát že v rozehřáté el. troubě na 180 st. vložím jen samotné těsto a peču korpus, který cca po 5-7 minutách vyndavám, v tuto chvíli jsou upečené okraje ale prostředek plechu je stále polosyrový. Nyní lžící rychle pokladu směs z jablek skořice a medu (které nechávám před nanesením na korpus odkapat v plastovém cedníku) a rychle zase vložím do trouby. Pak už stačí cca 20 – 25 minut (teplotu cca po 15 minutách snížím na 160 st.). Plech používám o rozměrech 23 x 30 cm (vnitřní rozměry plechu). A také místo 1 šálku mandlí či kešu nahrazuji směsí pro sladké pečivo (zakoupené v Expres menu). Šlo by ale použít určitě i šálek banánové mouky. Já mám pokaždé toto těsto celkem řídké (dávám totiž méně než 4 šálky veškeré sypké mouky než je uvedeno v původním receptu od Marky), které se pěkně rozlije na plech a přesto je koláč po upečení výborný.
Přeji všem krásné léto. 🙂
Verčo, díky, recept vznikal, když o banánové mouce nebylo ani vidu ani slechu, takže když bych ho dělala nyní, určitě bych banánovku také využila 🙂
Nádherně doplněné, přesné info, co dodat 🙂 Krásné léto!
Tento jablkový koláč som si zamilovala :), je vynikajúci a nikdy si neviem povedať, že mám už dosť :). Cesto aj plnku robím podľa návodu Marky, akurát si upečiem najprv korpus (s vyvýšeným okrajom), ktorý po upečení vyklopím na plech, naplním jablkovou plnkou a dám už iba zapiecť. Koláč pečiem v horúcovzdušnej rúre na 160 stupňov cca 40 minút. vrelo odporúčam.
A jak to mám dělat, když nesmím vajíčka, laktózu, koření, kávu- alergie!
V tom případě se začíná bez těchto alergenů. S uzdravováním alergie postupně odeznívají. Postupně se zařazují dříve problematické potraviny, jak to regenerující organismus dovolí…
Koláčik vyzerá veľmi chutne, zaujímalo by ma, či by sa dalo maslo nahradiť inou surovinou – napr. kokosovým olejom? ďakujem
Určitě dalo! dělám to taky 🙂
Milá Marky, děkuji za odpověď, myslela jsem to tak, zda nesbíráte zkušenosti od jiných lidí ohledně časů pečení v různých troubách, ne že byste sama vše zkoušela 🙂 Moc Vám děkuji, moc Vám fandím a přeji Vám, ať máte krásnou a velkou kuchyň co nejdřív! Jana
Jani, já vím, vždy čtu věci s nadhledem a mám ráda humor 🙂 zatím se mi ale žádná kuchařinka nebo kuchař neozval, že by sem napsali svou zkušenost s vlastní(m) troubou, ale věřím, že to časem přijde určitě :))))) Na pořádnou kuchyň se těším, už aby to bylo! Marky
Dobrý den Marky, upekla jsem koláč podle Vašeho receptu, byl a je moc dobrý, jen mám dotaz k době pečení. Používám elektrickou troubu, ta předpokládám peče pomaleji než mikrovlnka, koláč jsem pekla 30 min na 125 stupňů, ale to skoro nebylo poznat, tak jsem jej pak pekla ještě asi hodinu na 160 stupňů. Protože nemám zkušenosti nevěděla jsem, jak poznat, jestli je už upečený nebo ne. Mohla byste třeba alternativně sdělit časy a stupně pečení i v jiných troubách, ne jen mikrovlnné? A taky dotaz ohledně té mikrovlnky, všude se mluví o tom, že je pro jídlo škodlivá, že jídlo ničí nebo tak, jak to tedy s mikrovlnkou podle Vás je? Díky Jana
Určitě musíte péct déle pokud nemáte horkovzduch…těch 160 asi bude nejlepších, jen odhaduji podle instinktu…co se týká sdělení časů alternativně, tak si to zkuste představit Jani, co bych pro to musela udělat 🙂 máte pro ne nějaký nápad? dělám si legraci samozřejmě, ale určitě nemám v plánu nakoupit několik pečících trub a dělat recepty od začátku dle různých alternací…
A co se týká mikrovlnné trouby, asi je škodlivá, ale každý máme nějaké zázemí..někdo má slepičky a někdo si vajíčka musí koupit..někdo nemá mixér ale časem si zadováží nový super robot nebo odšťavňovač..já mám v plánu přestěhovat se a koupit si super elektrickou troubu a ooobrovskou kuchyň….ale musím si počkat, určitě to udělám, ale zatím dělám tak jak umím, jak nejlépe umím…takže jak bude možnost, mikrovlnka letííííí pryč, přísahám :D..používám hodně horký vzduch, ale vlnám se zatím ještě neubráním, ale věřte mi, že to není tak často, oproti tomu jako jiní lidé jedí třeba bílé pečivo, brambory, rýži, špagety, sójové omáčky, chipsy, maso, kečupy, buráky, omáčky Hellmans, tavené sýry, zmrzliny, jak lidé používají třeba tampony a voňavé toaletní papíry plné toxinů a podobně, je toho šíleně moc…víte, to chce vzít komplexně..důležité je škodit si co nejméně…to už se musíme koukat i na krém, který si dáváme večer na obličej…já si nedávám žádný a nebo se namažu kokosovým olejem, peru v eko prostředcích…a co třeba dětské pleny?? ale to je téma na dlooouhý večer, že? :)…chápete co mám na mysli? díky za dotaz, mějte se moc pěkně Jani 🙂