Vždy, když sepisuji recept, musím ho nejdřív uvařit, někdy i vícekrát, zvlášť když se jedná o úplnou novinku, originální recept, který vzniká přímo pro uzdravování pomocí SCD –  CO JE SCD?
Aby jste pochopili, na internetu existuje spousta receptů zaměřených na SCD, i v knize Elaine Gottschall jich je celá řada, já jsem z ní vařila snad dvakrát. Když jsem se uklidnila a pochopila, že vaření na SCD je jednoduché, že to chce jen praxi jako se vším co je nové, začala jsem vařit podle sebe, začala jsem si má a Radkova oblíbená jídla upravovat, a časem, když už nám to nestačilo, začala jsem recepty vymýšlet. Takže, jakmile recept uvařím a povede se, nafotím ho do galerie, aby jste si mohli vytvořit určitou představu o výsledném pokrmu, to k tomu samozřejmě patří. Ale co je vůbec nejdůležitější, je napsat recept co nejpřesněji a nejsrozumitelněji. Znáte to, když vaříte své oblíbené dobroty nějaký čas, máte možná někde na papírku napsané gramáže surovin, na postup vám stačí hlava, to se nedá zapomenout. Někdy vaříte jen tak od oka, tak to dělám i já. A proto jsem se dlouho zabývala tím, jak pro vás recepty budu psát. Můj cíl byl a stále trvá, aby se vám v přípravě pokrmů dařilo co nejlépe, aby vás uzdravování pomocí jídla bavilo, zvlášť když si uvědomuji, že ne každý se umí v kuchyni ohánět s vařečkou.
Věřte mi, že při psaní každého receptu se snažím úplně nejvíc jak umím. Možná naleznete někde nějakou chybičku, jsem jen člověk, klidně mi napište, budu moc ráda :) Když budete chtít poradit a nebo budete mít nějaký nápad, přivítám ho s nadšením, myslím, že budeme všichni rádi za každý nový námět nebo nějaké to vylepšení. Informace týkající se gramáží nebo časů berte, prosím jako orientační, vychází z mých podmínek, které mám na přípravu jídla já sama. Moje kuchyňka je opravdu velmi malinká, v pracovní desce mám zabudovaný elektrický dvouplotýnkový vařič, a kromě lednice s mražákem vlastním kombinovanou horkovzdušnou troubu – Whirpool 6. smysl. Její součástí je pečící (crisp) talíř o velikosti 28 cm. Jo, a zmínit musím mixér Bosch MSM 88190, bez něj bych si v kuchyňce tak nepískala. Podmínky nemám jako televizní hvězda, smlouvu se žádnou značkou jsem také nepodepsala, ale ve své kuchyni zvládnu uvařit a upéct cokoli a jsem v ní moc ráda. A když náhodou připravuji něco většího, pro více hostů, vyběhnu o patro výš, kde bydlí moje maminka, která mě zachrání svým plynovým sporákem. „Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody“ :) Se vším se dá ihned začít, limity neexistují, postačí i malá kuchyňka a jedno rozhodnutí, které zcela změní váš život.

Receptů na našich stránkách je dost na to, abyste mohli začít – JAK ZAČÍT, a aby jste mohli SCD výživu vpustit do svého života. Budu šťastná, když vám naše recepty budou inspirací, když vám udělají radost. A pokud by kdokoliv z vás chtěl víc, může si pořídit naše e-kuchařky, které vidíte v pravém sloupci, stačí kliknout na obrázek. Když pochopíte princip fungování SCD, seznámíte se surovinami se kterými se na SCD pracuje, co ANO/co NE, určitě si dokážete časem a praxí poradit a jídlo si s láskou připravit. A kdo bude potřebovat moji pomoc, může se na mě obrátit a napsat mi na adresu [email protected] V některých receptech, hlavně v pečivu, uvádím váhu v šálcích. Tento zvyk jsem převzala od Elaine Gottschall, která ve své knize uvádí „cup of nuts“ – šálek ořechů, ovšem nikde se nedočtete jak velký šálek je. Časem jsem ale zjistila, že to pro mnohé není až tak přesné, že ne každý umí vaří od oka, a tak to chci napravit. Přidávám na závěr veledůležitou informaci o velikosti mého šálku – 1 plný šálek má 270 ml, zarovnaný šálek banánové mouky váží 150 g, stejně zarovnaný šálek ořechů váží 130 g.
Mimochodem, kuchařka z banánové mouky je celá v gramech, už žádné šálky :)

 

Každý článek lze v nezkrácené a neupravené podobě šířit nekomerčním způsobem, pokud bude připojeno jméno autora s aktivním odkazem na tyto stránky www.uzdravtesejidlem.cz a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně celé této poznámky.